StoryEditorOCM
Izbori 2021‘meni je napravljena šteta‘

Kerum na Benama uz podršku vlasnika marjanskih parcela: Tražim legalizaciju svih objekata na Marjanu, ove kuće su tu i one se ne mogu micat!

Piše PSD.
23. travnja 2021. - 12:34

Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika i vlasnik parcela na Marjanu sazvao je radni sastanak na Benama, u jutarnjim satima petka, a tema sastanka bila je zaštita imovine privatnih vlasnika zemljišta na Marjanu. Poduzetnik je istaknuo da je važno očuvanje Park Šume “Marjan“, ali i poštivanje prava vlasnika zemljišta na sjevernoj i južnoj strani Marjana.

image
Okupili se i vlasnici parcela na Marjanu
 
Nikola Vilić/Cropix

- Želim skrenuti pažnju gradskim vlastima da ako se budu ponašali neodgovorno prema vlasnicima zemljištima da će doći do tužbi i gubljenja sporova kao što se dogodilo s doktorom Kneževićem i ostalima. Netko je svoje zemljište naslijedio po djedovini, netko po ženidbi, udaji, a netko je to zemljište kupio. Čini mi se da su se u prošlim vremenima ove priče koristile za skupljanje jeftinih poena političara. Iako će većina medija reći da sam izišao s ovom tematikom pred izbore kako bih dobio glasove, ja smatram da će biti upravo suprotno – govori Kerum i naglašava kako ga jedino interesira pravda.

Mogao je, ističe, još 2012. godine tužiti Split za zemljište na Prvim vodama, ali nije htio voditi spor s gradom za čijeg se gradonačelnika natječe.

- Osim što mi je osobno napravljena šteta veća od 10 milijuna kuna, ja sam prozivan bez razloga. Ovaj lokal “Benedikt“ napravila je tvrtka “Jadroplov“ davnih godina i imalo je ulogu odmorišta. Ja sam kupio firmu koja je imala koncesiju – Kerum nije dobio koncesiju – iako me se dvanaest godina proziva za to – kaže Kerum i dodaje kako se vlasnici zemljišta trebaju poštivati, baš kao i Marjan.

Poduzetnik naglašava da ako se vlasnici zemljišta nađu u teškoj životnoj situaciji i budu primorani prodati zemljište, može doći do potencijalnog problema.

image

 
Nikola Vilic/Cropix

- Ljudi će zemljište prodati za jeftin novac i što će se desit? Nakon deset godina političari će izmijeniti program i planove te će nam napraviti ogromnu štetu. To je činjenica. Grad treba odlučiti kolika je prava vrijednost zemljišta. Tražim da se napravi legalizacija svih postojećih objekata – ove kuće su tu i one se ne mogu micat. Gradska vlast treba utjecati na Ministarstvo okoliša i građevinarstva da svaka parcela ima poljsku kućicu sa sanitarnim čvorom te da se ljudima omogući parking kod Instituta i na ulazu u Spinut. Grad mora zaštiti prava privatnih vlasnika – zaključuje Kerum.

Vedran Ozretić, jedan od predstavnika inicijative “Merjane naš” i vlasnik privatnog zemljišta složio se s vizijom poduzetnika Keruma i demantirao javnost koja vlasnike spomenutih parcela često proziva bespravnim graditeljima.

image
Vedran Ozretić
Nikola Vilić/Cropix

- Mi smo vlasnici zemljišta i branimo svoje – ovu zemlju smo naslijedili. Postavljamo pitanje svima prisutnima: Bili se vi odrekli prava na svoje privatno vlasništvo? Mi poštujemo Zakone i ova šuma u koju se svi kunu nikada nije postojala na južnim padinama – tamo su bili vinogradi i maslinici. Odrekli smo se zemlje na sjevernim padinama i sami su gradili šumu. Dešava nam se da turisti na naše privatne prostore dolaze s kartama jer to je “Park Šuma“ i beru ljudima pome i salate. Nama to nije smiješno, već neugodno – ogorčen je Ozretić i traži jasne zahtjeve od lokalnih političara.

- Zidovi se urušavaju jer mi nemamo prava na zemlji i ne možemo koristiti zemlju – zemlja propada, a ne popravljamo je jer je ne možemo koristiti. Kako ne bismo trebali pokretati pravne postupke, tražimo da ne budemo građani drugog reda. Nadamo se da ćete postaviti granice Park Šume “Marjan“ s hrvatskim zakonima. Dok se to ne ostvari, dajte nam mogućnost korištenja zemlje primjerene 21. stoljeću (poljske kućice, cisterne za vodu i crne jame). Smatramo dok nas se ne izuzme iz spomenutog lokaliteta, da trebamo dobiti dio novca koje dobiva Park Šuma “Marjan“ – oštro je poručio Ozretić.

image


 
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:59