StoryEditorOCM
Izbori 2021TRANSPARENTNOST

Blago Splićanima iza izbora: budu li došli na čelo grada, svi obećavaju da će nam položiti - svaki račun!

Piše Ivana Perković
13. svibnja 2021. - 08:35

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara u lipnju 2020. godine najavio je uvođenje potpune transparentnosti rada gradske uprave u roku od godine dana, što, kako je tada najavljeno, podrazumijeva "sve račune, javne nabave, troškove gradonačelnika, bruto plaće u Gradu i tako dalje".

Mjesec dana nakon proradila je internetska platforma "Otvoreni grad" koja sadrži ponešto od najavljenog. Građani su, na primjer, u mogućnosti pregledati isplate iz proračuna, kao i ulaganja u pojedini resor, ali tek od početka 2020., i bez puno detalja, a u siječnju ove godine predstavljen je i osnovni Geografsko-informacijski sustav. Debakl je doživjela aplikacija "Gradsko oko", rezultati javnih savjetovanja nerijetko su izazivali nezadovoljstvo zainteresiranih građana, kao i procesi zapošljavanja novih djelatnika.

Je li posljednja gradska vlast učinila dovoljno u pogledu transparentnosti, planiraju li i na koji način rad gradske uprave učiniti transparentnijim i dodatno uključiti građane u neke za njih važne procese, upitali smo kandidate i kandidatkinje za izvršno tijelo grada Splita.

ANTE FRANIĆ (SDP)

Vlast HDZ-a ni u jednom gradu u Hrvatskoj nije uvela punu transparentnost javnih financija, pa tako ni u Splitu, dok su javna savjetovanja provedena u pojedinim projektima samo zbog zakonske obveze. I to da se zadovolji forma. Uvest ću punu transparentnost u poslovanje Banovine i svih javnih tvrtki. Svaki račun plaćen u Gradu i gradskim tvrtkama građani će dobiti na uvid. Tu ne trebamo izmišljati toplu vodu, postoje već razvijene aplikacije, ima ih niz gradova u Hrvatskoj, samo je stvar političke volje.

BRANKA RAMLJAK (NL Ramljak-Mamić)

Nažalost, po svojim politikama Split je daleko od najboljih u Hrvatskoj. Tužno mi je da drugi grad u Hrvatskoj, umjesto da bude predvodnik, miljama zaostaje u transparentnosti za jednim Bjelovarom ili u uključivanju građana u izradu proračuna za Trogirom. Naravno, tada ne bi bilo namirivanja obitelji i prijatelja novcem građana, čemu svjedočimo godinama. Tu vidim priliku za napredak odmah nakon preuzimanja dužnosti. Digitalizacija nam je omogućila da građane transparentno izvještavamo o financijama, slušamo pri planiranju projekata i maksimalno uključimo u donošenje odluka.

IVICA GRKOVIĆ (Most)

Da bi ispunjavala svoju ulogu, lokalna javna uprava mora se okrenuti korisnicima, osigurati dostupnost informacija, prikazati što korisnici mogu ostvariti i pod kojim uvjetima, odnosno definirati koje usluge i servise nudi. Ujedno, sustav mora biti otvoren svim novim inicijativama koje su građanima važne, mora ih analizirati i postaviti u okvir organizacije, upućivanjem na jasan hodogram aktivnosti. MOST će inzistirati na izradi aplikacije virtualne smotre potreba preko koje će građani moći prijaviti problem ili potrebu, biti upoznati s hodogramom rješavanja, uključiti se u javnu raspravu, izraziti podršku, prijedlog ili kritiku, pozvati druge osobe koje mogu pridonijeti rješavanju da se uključe.

IVICA PULJAK (Centar)

Nije učinila dovoljno. U predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore pokrenut je pilot-projekt za transparentnost gradskog proračuna, koji još nije implementiran. Mi ćemo u prvoj godini mandata uvesti potpunu transparentnost svih procesa i svih financija grada, gradskih tvrtki i javnih ustanova. Izvještaji, zapisnici, računi, javne nabave, natječaji za zapošljavanje, analize i svi troškovi bit će lako dostupni, u jednostavnom, čitljivom obliku. Građane ćemo uključiti u proces donošenja odluka kroz savjetodavne referendume. Prvi takav referendum održat ćemo u sklopu kotarskih izbora 2022. godine.

JAKOV PRKIĆ (Pametno, Možemo! i Nova ljevica)

Neki su se pomaci dogodili uvođenjem iTransparentnosti na web- stranicama Grada, gdje se vidi pregled financijskih djelovanja, ali ipak nema dovoljno informacija za kakve se proizvode i usluge pojedini račun platio. Doslovno svaki račun treba biti vidljiv, strojno čitljiv i lako pretraživ. Dosadašnji pokušaji participativnog budžetiranja, odnosno utjecaja građana na kreiranje proračuna, bili su samo formalni i ostali su na pokušaju. Uključit ćemo građane u kreiranje proračuna i na kotarskoj razini i na razini Grada. Namjera nam je uključiti građane i u participativno upravljanje kroz nadzor nad radom gradskih poduzeća. Zborovi građana i porote građana također su važan alat za sudjelovanje u procesima nadzora i upravljanja.

MARIJO POPOVIĆ (Ujedinjena desnica)

Transparentnost rada gradske uprave, ali i gradskih tvrtki jedna je od programskih točaka koalicije Ujedinjene desnice. Aktualna gradska vlast nije ostvarila punu transparentost u radu, tako da će to biti zadatak sljedeće gradske vlasti. Potrebno je imati uvid u sve tokove novca koji idu u proračun i onih koji idu iz proračuna. Veća transparentnost pretpostavka je donošenja boljih odluka, kao i jedan od važnijih alata u borbi protiv korupcije i zlouporabe vlasti. Gradska uprava treba služiti građanima i biti im na raspolaganju, što će svakako biti jedan od prioritetnijih zadataka u mome mandatu. Sve najbitnije odluke moraju se donositi zajedno s građanima Splita.

NANSI IVANIŠEVIĆ (Domovinski pokret)

Pa moje otvaranje Whatsapp broja za direktan kontakt već u kampanji govori sve. Internet i aplikacije koristi ogroman broj sugrađana, za ostale će se postaviti interaktivni kiosci. Postavit će se gradska aplikacija za savjetodavno glasovanje o svim problemima. Grad će dobiti i mobitel aplikaciju jer informacija iz Grada treba dolaziti, a ne da se danima traži. Gdje god Uprava ima pravo uvida, neće se tražiti pečatirane potvrde, samo OIB. Postavit ću savjetodavno vijeće od svih predstavnika kotara, ali i iz kulture, sporta, obrazovanja, gospodarstva, koje će okupljati direktno zainteresirane. Dosta je bilo skrivanja.

VICE MIHANOVIĆ (HDZ)

Gradska vlast kojoj upravo istječe mandat započela je pozitivne procese koji se tiču transparentnosti, i to smatram uistinu pozitivnim. Moj cilj je te aktivnosti dodatno pojačati i ostvariti punu transparentnost gradske uprave, odnosno omogućiti javni uvid u registar svih ugovora koje zaključuje Grad Split, kao i u sve isplate iz gradskog proračuna i blagajne. Naravno, taj proces mora pratiti i proces digitalizacije rada gradske uprave kojim ćemo brojne procese pojednostaviti i ubrzati i time svim našim sugrađankama i sugrađanima pružiti bolju uslugu.

ZDESLAV BENZON (HSLS)

Nije. Planiramo uvesti potpunu transparentnost tako da se vidi svaka transakcija ne samo gradske uprave, nego i svih poduzeća i ustanova pod ingerencijom Grada. Također digitalizacijom treba dovesti do praćenja svakog zahtjeva od podnošenja do rješenja. Za prostore i stanove u vlasništvu u Grada znat će se svaki podatak bitan građanima.

ŽELJKO KERUM (HGS)

Posljednja gradska vlast trošila je netransparentno novac na razne studije i PR agencije. Isto tako su preplaćeni i kontejneri na Žnjanu koji su došli umjesto srušenih ugostiteljskih objekata. O "Simple Mindsu" da i ne govorim. Puno je novca bačeno u vjetar, a nije se zapravo napravilo ništa. Građane treba uključiti u sve procese, a ne kao u slučaju Masterplana, da se planira nešto na njihovoj zemlji, a da ih nitko ništa ne pita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:20