StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI UPRAVITELJ ZAKLADE|

BRANKO BAZDAN: Blaga djela bila su interesantna za svaku politiku koja želi utjecaj, ali i novac, no to je sada prevladano!

Piše Maja Rilović Koprivec
23. prosinca 2020. - 17:02
Zaklada Blaga Djela ima novog upravitelja - Branka Bazdana, aktualnog ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik. Upravno vijeće Zaklade na sastanku u utorak tu je odluku donijelo jednoglasno i to nakon što je dosadašnji upravitelj i obnovitelj Zaklade Nikola Obuljen iz osobnih, zdravstvenih razloga podnio ostavku. Zaklada Blaga djela, čiji rad seže stoljećima u prošlost do doba Dubrovačke republike važan je čimbenik i u životu suvremenog Dubrovnika, budući u svom vlasništvu ima niz poslovnih i stambenih prostora na najatraktivnijim mjestima u Dubrovniku, a od čijih najmova Zaklada podupire i financira niz socijalnih programa. Biti uključen u rad Zaklade Blaga djela kao dobročinitelj, član upravnoga vijeća, velika je čast, a napose biti izabran za upravitelja.

- Naravno da mi je to iznimna čast, jer mislim da su Blaga djela jedna od rijetkih organizacija koje su uspjele postići kontinuitet još od davnih doba zahvaljujući prvenstveno Nikoli Obuljenu koji je 90-tih godina, pronašao cijelu dokumentaciju i reaktivirao i postavio Zakladu uz Joška Radicu i kasnije Maria Dujića. To je zaista velika stvar za Dubrovnik. Zahvaljujem se svim članovima koji su me izabrali i uvjeren sam da ću nastaviti na isti način rada kao što je i do sada radila zaklada. Naravno da je u ovim vremenima sve teže jer prihod nije niti približno koliki je bio, ali ćemo sukladno vremenu i mogućnostima nastaviti na isti način na koji je Zaklada i do sada radila – govori Bazdan.

image
Kavana Cele na Stradunu jedan je od poslovnih prostora u vlasništvu Zaklade Blaga djela
Dubrovački vjesnik /Arhiva


Zaklada je dobila i novi statut gdje u Upravnom vijeću više nije pet članova nego sedam, gdje tri člana bira Gradsko vijeća i četiri sama Zaklada. Dosad je Grad birao tri, a zaklada dva člana. Aktualni članovi Upravnog vijeća, Mario Duić, koji je i predsjednik vijeća, Nada Medović, zamjenica predsjednika, Terezina Orlić, Krunoslav Težak, i Maro Kristić su usvojili i novi Statut Zaklade koji je odobrilo Ministarstvo uprave, a za što je procedura donesena u kolovozu. Nakon izbora Branka Bazdana za novog upravitelja, uslijedit će konstituiranje novog Upravnog vijeća.

Branko Bazdan još ne zna kada će to biti i kada će Gradsko vijeće Dubrovnika predložiti svoje članove u UV Zaklade. Formiranje toga tijela, ali i izbora upravitelja, u čijoj je pozadini bilo preuzimanje Zaklade i njenih nekretnina, unazad deset godina, za ranijih saziva Gradskog vijeća, napose za upravljanja gradom gradonačelnika Andra Vlahušića bilo je predmetom sporova između gradske uprave i Zaklade. U to vrijeme Grad Dubrovnik je čak imenovao 'svog' upravitelja zaklade, kako bi vladajuća politika u Dubrovniku imala više utjecaja na trošenje novca Zaklade Blaga djela, dok su Obuljen i Radica insistirali da upravljanje Zakladom ne ovisi o dnevnoj politici. Bivši gradonačelnik Vlahušić čak je predlagao da Upravno vijeće Zaklade čine bivši gradonačelnici Dubrovnika i dubrovački biskup, a rezultat toga spora za više je godina usporio rad Blagih djela pa je sadašnja forma upravljanja usuglašena prije tri godine.

image
Branko Bazdan
Tonći Plazibat/CROPIX


- Situacija u odnosima s gradom je raščišćena, i dok sam ranije sve to pratio izvana, vidio sam da su Blaga djela interesantna za svaku politiku koja želi utjecaj, ili čak i novac koji ste spominjali, a koji su neki raniji gradonačelnici htjeli prisvojiti odnosno staviti pod Grad, ali mislim da je to sada prevladano. Na ovaj novi način uprave grad ima utjecaj na Zakladu, ali nema presudan i mislim da je to dobar omjer i dobar način rada – govori novi upravitelj Zaklade.


Brojni su načini na koji Zaklada ispunjava svoju svrhu izravno, ili putem postojećih ustanova socijalne skrbi i pruža različite oblike potpore osobama u teškim životnim situacijama. Zaklada snosi sve novčane izdatke koji su potrebni za organizaciju i funkcioniranje Službe za pomoć i njegu u kući na području Grada Dubrovnika, novčane potpore srednjoškolcima stručnih škola i studentima raznih fakulteta, pomaže u troškovima stanovanja, daje pomoć u namirnicama… Brojne su donacije koje je Zaklada Blaga djela dala velikom broju ustanova i potrebitim pojedincima u Dubrovniku, a među njima možda najviše upravo dubrovačkoj bolnici gdje je dala najveći dio novca za formiranje Odjela palijative te kroz kupovinu raznih sofisticiranih dijagnostičkih i terapijskih uređaja. Posljednja u nizu je donacija Blagih djela bolnici je 831.950,01 kuna za nabavu set uređaja za brzo testiranje na virus COVID 19 koja će se koristiti i u dijagnostici niza različitih bolesti.

image
Zaklada Blaga djela u svome vlasništvu ima četrdesetak poslovnih prostora unutar povijesne cjeline Dubrovnika
Zaklada Blaga djela


Sva imovina još nije vraćena
Zaklada Blaga djela, odnosno Opera pia datira još iz doba Dubrovačke Republike, a kroz stoljeća stekla je znatnu imovinu odricanjem brojnih dobročinitelja od dijela svog imetka za dobrotvorne namjene. U vrijeme bivše države Zaklada je ukinuta, no ponovo se aktivira 1997. godine, upravo na inicijativu bišeg dubrovačkog gradonačelnika Nikole Obuljena. Danas Zaklada u svome vlasništvu ima četrdesetak poslovih prostora u svome te nešto manje stanova, no sva nacionalizirana joj imovina još uvijek nije vraćena.

 
07. svibanj 2024 09:16