StoryEditorOCM
DubrovnikRASPITALI SMO SE

Je li naplata cestarina za sanitetski prijevoz rezultat nesporazuma zbog spore reforme zdravstva? Evo što kažu promicatelji prava pacijenata

Piše Silvia Rudinović
2. veljače 2024. - 17:13

Ni najveći pesimist ne bi povjerovao u ovu vijest da udruženja medicinskih djelatnika i zdravstvene ustanove nisu javno objavile dopis Hrvatskih autocesta: od 1. veljače 2024. vozila sanitetskog prijevoza moraju plaćati cestarinu, čak i pod rotacijom, kad u hitnim slučajevima prevoze pacijente iz dubrovačke u, primjerice, zagrebački KBC. Stoga će trošak cestarine snositi sami pacijenti.

- Trošak koji bi po ovoj situaciji trebali snositi pacijenti ne može se opravdati niti jednim postupkom. Postoje točni uvjeti koji su propisani kada se odobrava sanitetski prijevoz i, naravno, svi troškovi povezani s tim. S obzirom da je taj trošak velik i za HZZO, trebalo bi pronaći rješenje s Autocestama, da se oslobode plaćanja troška cestarina sanitetska vozila koja prevoze pacijente – kaže dr.sc. Jasna Karačić Zanetti iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

image

Jasna Karačić Zanetti, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

Ranko Suvar/cropix/Cropix

U dopisu HAC-a stoji da je novim pravilnikom propisano besplatno propuštanje posebno označenih vozila MUP-a i Civilne zaštite, HV-a, vatrogasnih vozila, hitne pomoći, Gorske službe spašavanja i Carine, pomoću ENC uređaja.

Sva ostala vozila s pravom prednosti prolaza više ne ostvaruju pravo na besplatan prolaz autocestom, navodi se u dopisu Sektora za naplatu cestarine, pa nabrajaju tko gubi to pravo: sanitetski prijevoz, vozila kojima se koriste suci i državni odvjetnici, pravosudna policija, itd. Oni bi od 1. veljače trebali plaćati cestarinu bez obzira daju li zvučne ili svjetlosne znakove. Pravilnik o vizualnom identitetu, posebnim oznakama vozila i evidentiranju prolazaka autocestama i objektima s naplatom cestarine u prosincu je donio ministar mora, prometa i infrastrukture.

Sanitetski prijevoz ne služi samo za tzv. ‘hladni prijevoz‘, npr. pacijenata na dijalizu ili dijagnostičke preglede. Hitni medicinski prijevoz iz Dubrovnika do bolnica u Splitu, Zagrebu i Rijeci, obavlja upravo sanitetski prijevoz koji je u ovom slučaju pod Domom zdravlja u Dubrovniku. Stoga je ravnatelj te ustanove obavijestio Opću bolnicu Dubrovnik kako će s primjenom novog pravilnika pacijente voziti cestama na kojima se ne naplaćuje cestarina, magistralom do Splita, starom cestom preko Knina i Gračaca do Zagreba. Autocestom će samo na inzistiranje i o trošku pacijenta, jer cestarina u jednom smjeru do Zagreba za sanitetsko vozilo je 47, odnosno više od 80 eura za veće vozilo.

image

Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Ovisno o tome s kojom ustanovom naša bolnica dogovori uslugu, sanitetskim prijevozom iz Dubrovnika pacijenti se najčešće prevoze u kliniku Zagreb i Split, ali vozi se u KBC Rijeka, Varaždinske Toplice i na Rab. U slučajevima potrebe za hitnim prijevozom pacijenta iz opće bolnice u zdravstvenu ustanovu više razine, odnosno klinike, to ne rade vozila hitne pomoći nego sanitetski prijevoz. U podne i u ponoć – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Otprilike trećina prijevoza u druge centre se odnosi na hitne bolničke slučajeve.

image
Goran Mehkek/Cropix

U petak je objavljena informacija kako je naplata cestarine za sanitetski prijevoz odgođena jedan mjesec.

- Obavijest o naplati, kao ni odgodi naplate, nisam dobio službeno, nego posredno. Djelatnici na naplatnim kućicama rekli su kako je njima stigla obavijest da se odluka odgađa za mjesec dana – kaže Bazdan.

Dok društvene mreže gore negativnim komentarima, očekuje se i reakcija Dubrovačko-neretvanske županije. Poznavatelji prilika uvjereni su da je riječ o nesporazumu jer se očekivalo da će sanitetski prijevoz dosad prijeći pod nadležnost zavoda za hitnu medicinu, te da se ovakvim pravilnikom htjelo uvesti naplatu privatnim ustanovama koje svojim vozilima prevoze pacijente.

28. travanj 2024 21:56