StoryEditorOCM
DubrovnikTKO DAJE I POD KOJIM UVJETIMA?

Dubrovačkim srednjoškolcima nude se brojne stipendije, najniža je 75, a najviša...

Piše Silvia Rudinović
8. ožujka 2024. - 13:35
Uz ostale, učenicima Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku, smjer nautika i brodostrojar, stipendije nude resorno ministarstvo i Zaklada RačićTonci Plazibat/Cropix

Učenici osmih razreda idućeg tjedna pišu nacionalne ispite, bliži se kraj njihovog osnovnoškolskog obrazovanja, donose se odluke u kojem smjeru ići. Kad se već biraju srednje škole, dobro je znati da u Dubrovniku postoje brojni izvori stipendiranja srednjoškolaca.

Dubrovačko-neretvanska županija darovitim i učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja dodjeljuje stipendije u iznosu od 88 eura mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu.

image

Medicinske sestre deficitarno su zanimanje

Josko Ponos/cropix/Cropix

Dubrovnik je peti među gradovima u državi po iznosu stipendije za srednjoškolce. Riječ je o 145 eura mjesečno za učenike koji se školuju izvan grada, dok 75 eura primaju oni koji tu ostaju. U tekućoj školskoj godini, gradske stipendije prima 26 učenika, bilo da je riječ o djeci stradalnika Domovinskog rata ili su odabrani temeljem imovinskog stanja ili školovanju za deficitarno zanimanje. Među stipendistima su buduće medicinske sestre, kuhari, elektroinstalateri, elektromehaničari i arhitektonski tehničar.

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić kaže kako je među njihovim učenicima mnogo zainteresiranih za stipendije koje upravo obrtničkim i deficitarnim zanimanjima još od 2003. godine daje Libertas Foundation, udruženje iseljenih Hrvata iz San Pedra, kroz Zakladu „Ante i Evelyn Mrgudić”. Natječaj za ovu stipendiju raspisuje udruga Deša, a ona iznosi tisuću američkih dolara po učeniku u jednoj školskoj godini.

image

Učenička radionica elektrotehničara u Obrtničkoj školi Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

Osim što se potiču deficitarna zanimanja, lista stipendista sastavlja se po kriteriju imovinskog stanja. Za ovu stipendiju javljaju se i učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar stipendije nudi i hotelska kuća Valamar Riviera, u vrijednosti od 266 eura mjesečno tijekom školske godine u trajanju od 10 mjeseci, i to čitavo školovanje. Pritom, učenikova je obveza redovito pohađati nastavu, završiti školovanje u redovnom roku i, neovisno o duljini stipendiranja, nakon srednje škole raditi šest mjeseci, od srpnja do prosinca.

Ako se stipendist odluči za nastavak školovanja, razliku neodrađene ugovorne radne obveze može odraditi u sljedećoj sezoni. Roditelji su dužni Ministarstvu turizma i poslodavcu potpisati bjanko zadužnice kao instrument osiguranja ako stipendist izgubi pravo na stipendiju. Kako je objavio Valamar na svojim stranicama, stipendist za vrijeme rada prima redovnu plaću kao svi zaposlenici, sa svim pogodnostima iz radnog odnosa, i ona se ne umanjuje za iznos stipendije.

image

Hotelska kuća daje najvišu stipendiju, a jedan od uvjet je šest mjeseci rada nakon školovanja

Ante Cizmic/Cropix

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture daje stipendiju u mjesečnom iznosu 106,18 eura učenicima Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku, nautičkog i brodostrojarskog smjera. Prosjek ocjena ne smije biti niži od 3,5 u sedmom i osmom razredu za učenike koji tek upisuju srednju školu, a isto pravilo vrijedi za kandidate tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Ova stipendija ima jednu ‘kvaku‘. Nakon završetka obrazovanja stipendist je dužan ostvariti plovidbenu službu na brodovima najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju, osim u slučaju da zbog stanja na tržištu rada u pomorstvu Ministarstvo ocijeni da to nije bilo moguće. Stipendisti imaju prednost pri ukrcaju na broj, ali ako prekinu školovanje, moraju vratiti primljeni iznos.

Natučari i brodostrojari imaju priliku dobiti još jednu stipendiju po mnogo fleksibilnijim uvjetima.

- Postoji interes za stipendije, osobito one koje natječajem raspisuje Zaklada Račić – kaže ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Antonio Lučić.

Zaklada Pomorsko trgovačke akademije „Ivo Račić”za ovu je školsku godinu dodijelila 12 stipendija za učenike nautičkog i brodostrojarskog smjera u iznosu od 110 eura mjesečno, od toga deset stipendija prema kriteriju izvrsnosti, a dvije stipendije prema socijalnim kriterijima. Na natječaj su im se javila 23 učenika, među njima dvojica s prosjekom ocjena 5,0.

Zaklada Blaga djela lani je isplatila gotovo 200 tisuća eura stipendija učenicima i studentima koji studiraju izvan grada te jednokratne potpore učenicima i studentima koji se školuju ili studiraju u Dubrovniku. Za učenike srednjih škola u 2023. godini, 23 učenika primila su jednokratnu pomoć Blagih djela u iznosu 398,17 eura.

27. travanj 2024 11:45