StoryEditorOCM
VaterpoloPROGNOZA VELIKANA

Nisam ja Jose Mourinho! - pamti se njegova izjava, kao i deset trofeja u pet sezona: ‘Tko će sad u TOP 8? Dakle, ...‘

Piše Tonči Vlašić
8. listopada 2024. - 13:14
Ovako se slavilo 17. lipnja 2007. godine u Gružu. Jugaši pod vodstvom Emila Nikolića prvaci HrvatskeTonči Vlašić/

Bilo je to krajem sezone 2007./08., Ozrenu Bonačiću, tad treneru zagrebačke Mladosti, tepali su: ‘vaterpolski Sir Alex Ferguson‘, a Emil Nikolić, koji je bio u to vrijeme Jugov trener, naljutio se kad je čuo kako je on Jose Mourinho

- Ne, ja sam Emil Nikolić, a Jug je Jug – pamtimo njegove riječi. 

Nikolić je kormilo Juga preuzeo u ljeto 2003. godine. Niti pola godine poslije osvojio je hrvatski kup. Jugovu klupu je napustio u ljeto 2008. godine.

U pet sezona, koliko je bio prvi trener, po četiri puta prvak Hrvatske i pobjednik Kupa, četiri puta je odveo momčad na Final four europske Lige prvaka od čega jednom do kraja (2006.), ukupno tri puta u finale (2006., 2007. i 2008.). Uzeo je 2006. godine i europski Superkup. Nije bilo u njegovo vrijeme hrvatskog Superkupa, a niti Regionalne lige. 

Emila smo okrenuli, on je počeo niz velikana iz Gruža, koji je ove godine prekinut. Jug Adriatic osiguranje bez europske Lige prvaka nakon dvadeset i jedne sezone. Pamti se početak niza. Jugaši u sezoni 2003./04. ‘sretni gubitnici‘ u kvalifikacijama, potom treći u skupini s Honvedom i hercegnovskim Jadranom, a ne zaboravlja se kako je na kraju te sezone u finalu Honved dobio na Final 4 u Budimpešti sastav sa Škvera. Riječko Primorje treće u Europi, a protiv Juga te sezone u svim domaćim natjecanjima 0:9!

Emil je od ove godine zadužen za hrvatske reprezentacije od 15 do 20 godina. Mentor. Eto, i njemu čestitka za zlato mladića do 19 godina na Europskom prvenstvu, povijesnom uspjehu hrvatskog vaterpola u kojem je sudjelovalo šest Jugaša (petorica su igrala: Mauro Prkoča, Ante Jerković, Maro Šušić, Ivuša Burđelez i Vlaho Pavlić, a jedan je bio na klupi: pomoćnik izbornika Igor Računica).

image

Jugaši su dobili Mladost 9:8 u finalu Kupa Hrvatske 2007. godine, koje je odigrano Splitu. Emil Nikolić slavi, na tribinama Elvis Fatović, Ognjen Kržić, Lukša Jakobušić...

Vladimir Dugandzic/

Danas kreće nova sezona najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, četiri su skupine s po četiri sastava. Večeras u skupini ‘A’ od 18.15 sati u Beogradu igraju Novi Beograd i CSA Steaua Bukurešt, a od 20 sati u Magdeburgu će Waspo 98 Hannover dočekati CSM Oradea, a u skupini ‘B’ od 18.15 sati u Budimpešti igraju branitelj naslova, Ferencvaros Telekom i Dinamo Tbilisi, a od 20 sati u Splitu hrvatski prvak Jadran i Radnički iz Kragujevca.

Sutra, u srijeda, 9. listopada, u skupini ‘C’ od 18.15 sati u Barceloni sastaju se Zodiac CNA Barceloneta i Vasas Plaket, od 20 sati u Marseilleu istoimeni domaćin i hercegnovski Jadran M:tel Herceg Novi, koji je bio koban za Jugaše u ovogodišnjim kvalifikacijama za elitu, te u skupini ‘D’ od 19.15 sati u Pireju kreću Olympiacos i Primorac Kotor, a od 20 sati u Savoni su suparnici RN Savona i AstralPool Sabadell. 

Nakon šest kola, svatko sa svakim, doma – vanka, po dva najbolja iz svake skupine će izboriti mjesto u TOP 8 (dvije skupine po 4, opet svatko sa svakim, doma – vanka, nakon čega će po dva najbolja na Final 4). 

- Tko će u TOP 8? Dakle, Novi Beograd je favorit skupine ‘A’, a mislim kako će Steaua biti druga. U skupini ‘B’ je favorit Ferencvaros, a nadam se kako će drugi biti splitski Jadran. Barceloneta i Marseille bi trebali proći iz skupine ‘C’, a iz skupine ‘D’ Olympiacos i Sabadell. Ferencvaros je favorit, Olympiacos prvi konkurent, a do naslova bi mogla i Barceloneta. Jača je za Granadosa – prognoza je Nikolića, koji je Juga u europskim kupovima vodio u ukupno 52 utakmice.

Ostvario je 34 europske pobjede od čega jednu na peterce, upisao 15 poraza od čega jedan u produžetku, i to u svojoj zadnjoj utakmici na klupi Juga (finale Lige prvaka u kišnoj Barceloni 10. svibnja 2008. godine: Jug – PRO Recco 12:13). Sudili su, eto red je i to spomenuti, da se ne zaboravi, Grk Georgios Stavridis i Španjolac Sergio Borell.  

image

Maro Balić i Emil Nikolić 9. svibnja 2008. godine na klupi Juga - minuta dogovora u polufinalu protiv Vasasa (pobjeda 11:6, te plasman u finale koje je 10. svibnja izgubljeno u produžetku od PRO Recca)

Ronald Gorsic/Cropix/
08. listopad 2024 13:21