StoryEditorOCM
VaterpoloKREĆE LIGA PRVAKA

Oni su unutra, i sva šestorica se to već uspjela - Hrvoje Benić, Marko Macan, Marko Bijač, Loren i Elvis Fatović, te Andro Bušlje

Piše Tonči Vlašić
8. listopada 2024. - 10:56

Kreće europska Liga prvaka bez Jug Adriatic osiguranja. Od sezone 2003./04. bio je neizostavan, ovaj put zapeo je u kvalifikacijama, poraz od hercegnovskog Jadrana M:tel u Gružu poslao ga je u kvalifikacije za EuroCup. Tu je bio uspješan, te je Europa i dalje u Gružu, a taj niz, koji je počeo 1992. godine u Kupu pobjednika kupova Europe, nije prekinut. 

Međutim, ako nema nakon dvadeset i jedne sezone u najelitnijem europskom klupskom natjecanju Jug Adriatic osiguranja, ima Jugaša, tj. njegove djece, koji brane boje drugih klubova, i to u svakoj od četiri skupine. Ukupno su šestorica, i sva šestorica se mogu pohvaliti kako su bili klupski prvaci Europe. 

1. KOLO

Utorak, 8. listopada, skupina ‘A’, 18.15 sati, Beograd: Novi Beograd - CSA Steaua Bukurešt, 20 sati, Magdeburg: Waspo 98 Hannover - CSM Oradea, skupina ‘B’, 18.15 sati, Budimpešta: Ferencvaros Telekom - Dinamo Tbilisi, 20 sati, Split: Jadran Split - Radnički Kragujevac. 

Srijeda, 9. listopada, skupina ‘C’, 18.15 sati, Barcelona: Zodiac CNA Barceloneta – Vasas Plaket, 20 sati, Marseille: CN Marseille - Jadran M:tel Herceg Novi, skupina ‘D’, 19.15 sati, Pirej: Olympiacos - Primorac Kotor, 20 sati, Savona: RN Savona - AstralPool Sabadell.

Redom, Hrvoje Benić i Marko Macan s WASPO 98 Hannoverom dočekuju u 1. kolu skupine ‘A‘ CSM Oradeu, a preostala dva sudionika skupine su Novi Beograd i CSA Steaua Bukurešt. Može li njemački prvak izboriti drugo mjesto u skupini, te se s prvakom Srbije plasirati u drugi krug? Ždrijeb mu je išao na ruku. Prilika je tu, lijepa prilika. Istina, još traju radovi na njegovom domu, te će na startu sastav iz Oradee dočekati u Magdeburgu. Ne zaboravlja se kako su Macan i Benić s Jugom osvojili naslov prvaka Europe 2016. u Budimpešti.

U skupini ‘B’ Marko Bijač i Loren Fatović sa splitskim Jadranom dočekuju Radnički iz Kragujevca u 1. kolu, a tu su još Dinamo Tbilisi, te aktualni prvak Europe – Ferencvaros Telekom, koji je još jači nego lani, te kao takav sad prvi favorit za naslov. Sastav iz Kragujevca ojačan u odnosu na prošlu sezonu, splitski pak oslabljen. Bijač i Fatović također s Jugom prvaci Europe 2016. u Budimpešti, Bijač potom 2021. godine prvak i s PRO Reccom.  

U skupini ‘C’ je Elvis Fatović sa svojom Zodiac CAN Barcelonetom favorit, ali zadatak mu neće biti lagan, francuski CN Marseille, mađarski Vasas Plaket, te Jadran M:tel. Francuski prvak je prvi suparnik Elvisa, koji je jedini kapetan u povijesti Juga koji je više od jednom podizao pokal prvaka Europe (Elvis 2001. i 2006., Bijač je bio kapetan 2016., a Đuro Savinović 1980. godine kad je Jug osvojio prvi od ukupno četiri naslova prvaka Europe). 

U skupini ‘D’ Andro Bušlje je s Olympiacosom favorit, grčki prvak je za mnoge najveći konkurent Ferencvaros Telekomu za naslov, ali čekaju ga iskušenja već u skupini. Prvi je u Pireju protiv Primorca iz Kotora, a zatim RN Savona, te AstralPool Sabadell. Bušlje prvak Europe s Jugom 2006. godine, zatim s Olympiacosom 2018. godine. Može li do trećeg naslova s trećim klubom?

08. listopad 2024 10:57