StoryEditorOCM
Vaterpololiga prvaka

Splićani dočekuju jaku momčad iz Srbije, u Poljudu će biti osam finalista s Olimpijskih igara u Parizu

Piše Iva Majić
8. listopada 2024. - 10:10

Kreće Liga prvaka! Jadran u 1. kolu najelitnijeg klupskog natjecanja, u Poljudu u 20 sati, dočekuje Radnički iz Kragujevca.

U jakoj grupi B, uz aktualnog prvaka Europe, Ferencvaroša, ove momčadi vodit će veliku borbu za prva dva mjesta i plasman u drugu fazu natjecanja. Jasno, ne smijemo podcijeniti ni Dinamo Tbilsi, četvrtu momčad, koja će biti iznimno teško gostovanje onima koji su na prvu, jači na papiru. Splićani su prošle sezone uspjeli ući u četvrtfinale, a sigurno je da ove sezone žele ponoviti taj uspjeh, usprkos tome što su doživjeli pravi remont u sastavu. Međutim, i dalje su pod kapicom hrvatskom prvaka Loren Fatović i Jerko Marinić Kragić, dok je ljetos stigao i Marko Bijač, jedan od najboljih na svijetu u svojoj "struci", među vratnicama. Dakle, i dalje jadranaši imaju dobre "konje za utrku".

image

Puno je promjena u sastavu Jadrana, ali Marko Bijač svakako je najzvučnije pojačanje hrvatskog prvaka u ovoj sezoni.

Uz to, u Poljud su se vratili Marin Tomasović i Ivan Domagoj Zović, a stigli su još i Dušan Baničević te Ferdinand Bušelić.

Tom Dubravec/Cropix

Momčad trenera Jure Marelje se s obranom titule u nacionalnom prvenstvu direktno našla u Ligi prvaka, a Kragujevčani su svoj put prošli kroz izuzetno teške kvalifikacije, u kojima su tijesno, između ostalog slavili i protiv Mladosti.

Nekako smo očekivali zagrebački sastav u ovoj grupi, s obzirom na velika pojačanja u novoj sezoni, ali na kraju su žapci izgubili protiv Radničkog i tako ostali bez Lige prvaka. Najelitnije klupsko natjecanje ove sezone ne igra ni dubrovački Jug Adriatic osiguranje, što ostavlja jadranaše jedinim hrvatskim uzdanicima među najboljim momčadima u Europi.

Promjene, odnosno pravi "makeover", sustigle su i Radnički. No, onaj malo bolji, u odnosu na Jadran.

Remont i u Kragujevcu

Najzvučnije pojačanje je svakako kapetan reprezentacije Srbije, Nikola Jakšić. Kragujevački klub tako u svojim redovima ima petoricu "zlatnih delfina" s Olimpijskih igara u Parizu, jer su još stigli i Radoslav Filipović, Strahinja Rašović, Radomir Drašović i Nikolin mlađi brat Petar Jakšić. Svi su pod palicom, također zlatnog, ali "kormilara", Uroša Stevanovića, trenera reprezentacije Srbije i Radničkog.

Pet plus tri, i dolazimo do osam igrača iz finala Olimpijskih igara. Dovoljno da se nađete na tribini poljudskog bazena.

Znamo kako u bazenu nema previše odmora, pa su tako jadranaši za vikend igrali u Srbiji 2. kolo Premier Regionalne lige, u kojoj je Novi Beograd slavio s 18:17, nakon peteraca.

- Prava muška, dinamična utakmica. Lošije smo otvorili, ali smo se vratili i imali sve u svojim rukama: zadnju obranu i peterac za pobjedu, ali i oni su kvalitetna ekipa. U ovom ritmu nema previše vremena za razmišljanje o porazima, već se treba što ranije odmoriti i pripremiti za novu utakmicu – kratko se za početak osvrnuo na spomenuti susret, trener Jadrana, Jure Marelja.

image

Trener Jadrana, Jure Marelja je ujedno i desna ruka izborniku Ivici Tucku.

Tom Dubravec/Cropix

Potrebne su pune tribine

Bilo je puno promjena u sastavu, kako ste zadovoljni trenutno s ekipom?

- Dosta su se zbližili, zajedno prolaze kroz nedaće na treningu. Vidim jednu dobru sinergiju i vjerujem da ćemo biti samo bolji.

Kakva su očekivanja u prvom susretu Lige prvaka?

- Radnički je doveo dosta srbijanskih reprezentativaca, plus tu je i Duško Pijetlović, kojeg su praktički vratili iz mirovine. Petorica olimpijskih pobjednika, ne moram pretjerano trošiti riječi o njima, posebno o Nikoli Jakšiću, najvećem pojačanju. Uz to, vodi ih i izbornik reprezentacije Srbije. Međutim, daleko od toga da mi njih očekujemo u strahu, naravno da imamo velike šanse. Rekao sam već dosta puta, dok sam u Jadranu, u svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu, neovisno o tome tko stoji sa suprotne strane.

Sva ta imena su i dobar poziv publici da se nađe u Poljudu?

- Da, u Beogradu su tribine bile bučne. Sada nama dolazi ekipa koja je sastavljena od olimpijskih pobjednika. Nadam se da će navijači to prepoznati i doći nas podržati, jer je uvijek lakše igrati uz pune tribine – zaključio je trener Jadrana, Jure Marelja.

Susret je na rasporedu u 20 sati u Poljudu, a u drugom susretu grupe B, od 18.15, sastaju se Ferencvaroš i Dinamo iz Tbilisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 10:12