StoryEditorOCM
ZagoraFAJT DVA IVANA

Žestoki sukob zastupnika HDZ-a i DP-a u dalmatinskom gradu: ‘Zbog tebe smo izgubili nepovratnih 1,4 milijuna eura!‘

Piše Toni Paštar
26. travnja 2024. - 17:30

Dok HDZ i Domovinski pokret vode postizborne pregovore oko formiranja saborske većine i sastavljanja nove Vlade triljski zastupnici tih dviju stranaka u ulogama lokalnih dužnosnika, gradonačelnik Ivan Bugarin (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Šipić (DP), uhvatili su se u klinč i putem fb objava međusobno se optužuju za nečinjenje u korist Trilja i njegovih građana.

U četvrtak je gradonačelnik Bugarin na svojoj FB stranici objavio da su "Ivan Šipić i koalicija spriječili prijavu projekta Gola brda". Bugarin pojašnjava da je za projekt rekonstrukcije Golih brda ishođena građevinska dozvola te kako je bio "uvjeren da će Gradsko vijeće izglasati suglasnost da projekt prijavimo na natječaj Ministarstva poljoprivrede otvorenog do jučer u podne. Time bi projekt u vrijednosti 1.447.539,86 eura bio financiran u 100-postotnom iznosu".

Triljani nisu prijavili projekt u otvorenom roku za što gradonačelnik Bugarin okrivljuje Ivana Šipića, predsjednika Gradskog vijeća.

Dozvola dobivena u ožujku

"Za projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Gola brda građevinska dozvola dobivena je 25. ožujka 2024. godine.

Po njenoj pravomoćnosti trebalo je ishoditi mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o obvezi provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš i ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu. Nakon dobivenog pozitivnog mišljenja dana 22. travnja 2024. godine upućen je zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća o donošenju akta po hitnom postupku kako bi do 25. travnja 2024. godine do 12 sati imali odluku Gradskog vijeća o suglasnosti za prijavu projekta.

Svu potrebnu dokumentaciju pribavljali smo redoslijedno i nije bilo moguće Gradskom vijeću uputiti zahtjev za donošenje odluke prije navedenog datuma. Niti u jednom trenutku nisam dvojio da će se sjednica održati i da će vijećnici donijeti potrebnu odluku", iznosi Bugarin.

"Prevario sam se i shvatio da je njihov glas za proračun bio paravan za provođenje neke čudne politike iz samo njima poznatih razloga. Nakon što je dobio zahtjev za sazivanje Gradskog vijeća predsjednik Šipić traži od pročelnika da svim vijećnicima dostavi dokumentaciju elektronskim putem, što je i napravljeno.

O predloženoj odluci pozitivno se očituju vijećnici HDZ-a i jedan vijećnik kalicije Most-DP-Nezavisna lista. Smatrajući odluku prihvaćenom obavijestili smo Ivana Šipića da potpiše odluku kako bismo mogli prijaviti projekt. Šipić se oglušuje na sve pozive i poruke da bi u srijedu ujutro obavijestio pročelnika kako nije poštovana procedura i da neće sazvati sjednicu niti potpisati odluku", naveo je Bugarin.

image

DP-ov predsjednik Gradskog vijeća Trilja Ivan Šipić

Jakov Prkić/Cropix

Gradonačelniku je stigao odgovor preko fb stranice Nezavisne liste Trilj u kojemu se kaže da "Ivan Bugarin laže i obmanjuje javnost".

‘Gdje si bio od 12. travnja?‘

Optužujući gradonačelnika da je proputio posljednjih mjesec dana jer se borio za vlastitu fotelju u Zagrebu, NL Trilj, iza koje stoje Šipić i njegovi suradnici, kažu kako Bugarin "ponovno pokušava svoj nerad i nedosljednost prebaciti na Gradsko vijeće".

Predstavnici triljske predstavničke većine pitaju Bugarina kako to da je tek 12. ožujka u plan nabave uvrstio izradu projektne dokumentacije za Gola brda, a već 12. travnja pohvalio se da je dobio graevinsku dozvolu.

Kako je, pitaju, u mjesec dana proveo nabavu, izradio projekt i dobio dozvolu. Gdje je bio, nastavljaju s pitanjima, od 12. travnja do sada i zašto nije tražio sazivanje sjednice Gradskog vijeća redovitim putem...

Istina je da je predsjednik Gradskog vijeća od pročelnika dobio prijedlog za donošenje akta po hitnom postupku netom prije isteka roka za prijavu na natječaj.

Traženo je od nas da postupamo suprotno Poslovniku o radi i održavamo neregularne elektronske sjednice na način kakoto nije propisano poslovnikom, a sve da bi netko ispod stola provukao svoje propuste".

U objavi NL Trilj se zaključuje kako je gradonačelnik Bugarin "tražio od nas da ozakonimo njegove nezakonite radnje. Imao je dovoljno vremena za održavanje sjednice, ali on očito nema obraza doći pred vlastito predstavničko tijelo zbog niza malverzacija koje je počinio u posljednje vrijeme pa se, možda i za to, grčevito bori za saborski mandat i imunitet".

Tko je u ovoj priči u pravu valjda će izići na čistac. U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, račun će platiti građani koji su računali da će se bespovratnim novcem asfaltirati zemljane prometnice koje svakodnevno koriste. Dok se u fajtu između Bugarina i Šipića praši, oni će do daljnjega prolaziti kroz prašinu makadama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:45