StoryEditorOCM
ZagoraDRAMA NA POMOLU

‘Vidim da skele nema‘: najbrže građena betonska grdosija u Dalmaciji pred rušenjem! Protiv arhitekta stegovni postupak

17. prosinca 2023. - 11:27

Predizborna je godina i troji izbori nas čekaju, to je jedina šansa da se štogod ispravi!

Tako kažu Imoćani, govoreći o onoj zgradi što im strši iznad Modrog jezera, zaštićenog spomenika prirode. Sjetit ćete se, nikla je jesenas brzinski, ko iz vode, na samom rubu jezerske klisure, nadvisujući sa svojih pet, šest etaža čitav zapadni dio grada i spomenutog krajobraznog bisera.

image
Jakov Prkić/Cropix

Pa iako zgrada - ugrubo dovršena - posjeduje građevinsku dozvolu, evo i novosti iz Ministarstva graditeljstva, izgleda da taj projekt ima ozbiljnih problema sa zakonom:

"U postupku nadzora koji je ovo Ministarstvo ovlašteno provoditi sukladno članku 156. Zakona o gradnji, uvidom u predmetni spis, ovo Ministarstvo je utvrdilo nepravilnosti u postupku donošenja predmetne građevinske dozvole u postupanju službene osobe koja je vodila postupak..."

Imoćani o betonskom čudu u svom gradu: ‘Isto kula stražara!‘, ‘Kažu da se i sa dna jezera vidi‘, ‘Ercegovci, brajo‘...

Zgradurina u dalmatinskom gradu je šaka u oko; a sad se i USKOK zainteresirao za ‘Doktorov neboder’! Hoće li ga rušiti?

Hm, teško je svojim riječima interpretirati odgovore koje nam je resorno ministarstvo poslalo, ali njihov jezik, ma kako birokratski ili pravno zamršeno zvučao laiku ipak nešto govori. Ocijenite sami:

"Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je temeljem odredbi članka 156. Zakona o gradnji provelo nadzor zakonitosti postupka izdavanja građevinske dozvole... od 7. rujna 2023. godine, izdane od strane Splitsko-dalmatinske županije, Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, Pododsjeka u Imotskom, a povodom zahtjeva koji su podnijeli investitori: Darko Oreč iz Zagreba, Tomislav Karamatić iz Posušja (BiH), te Igor Petric iz Fojnice (BiH), zastupani po opunomoćeniku Josipu Halapiji iz Zagreba."

image
Jakov Prkić/Cropix

Navedenom građevinskom dozvolom - da malo i prepričamo odgovor Ministarstva - dozvoljeno je građenje, odnosno rekonstrukcija (zamjena) postojeće poslovne građevine u zgradu stambene namjene, 2.b skupine, katnosti od šest etaža (suteren, prizemlje i četiri kata) i ravnog krova. I koja se sastoji se od 14 spremišta, 6 garažno-parkirnih mjesta u suterenu zgrade i 14 samostalnih stambenih jedinica u nadzemnim etažama (prizemlju i četiri kata), na "postojećoj građevnoj čestici kat.čest.zem. 3594/2, odnosno zk.čet.zem. 1711/57 k.o. Imotski-Glavina (Imotski, Put Crvenog jezera), u skladu s glavnim projektom, zajedničke oznake SZ-06/23, koji je sastavni dio te građevinske dozvole za koji je glavni projektant Josip Halapija dao izjavu o međusobnoj usklađenosti projekata, a sadržava sedam mapa".

I kao što rekosmo, ustanovljene su nepravilnosti u postupanju službene osobe u Imotskom koja je vodila postupak donošenja dozvole.

"Slijedom navedenog, Ministarstvo je dopisom od 01. 12. 2023. godine dalo uputu prvostupanjskom tijelu vezano za pravilnu primjenu zakonskih propisa. Od čelnika prvostupanjskog tijela zatraženo je poduzimanje svih zakonom propisanih radnji u svrhu osiguranja zakonitosti rada i postupanja tog tijela, ali i da u postupcima izdavanja akata za gradnju osigura postupanje službenika sukladno zakonskim propisima kako bi se onemogućilo da izdavanjem građevinskih dozvola stranke steknu prava koja im temeljem važećih propisa ne pripadaju. Kao i da o poduzetim radnjama obavijesti ovo Ministarstvo."

Uhvatit će ih glavobolja

Ukratko, čini se da bi službenike imotske ispostave županijskog Ureda za graditeljstvo mogla uhvatiti glavobolja od svega.

Pojma nemamo - jer nam iz Zagreba nisu odgovorili - što to sada suštinski znači: je li onda i zgrada nezakonita, može li se ozakoniti, i kako? Ili će se uklanjati?! Hoće li biti kaznene odgovornosti i čije sve? Ili se sve da nekako već ispeglati, uz kakav prekršajni nalog izražen stanovitom eurskom svotom? Mnoga se još pitanja otvaraju u slučaju imotske kule stražare, kako joj neki od milja tepaju, a odgovore će donijeti idući mjeseci.

image
Jakov Prkić/Cropix

Nije kraj, evo što je Ministarstvo graditeljstva još pronašlo u nadzoru projekta u suvlasništvu specijalističkog liječnika u Imotskom:

"Također, Ministarstvo je u provođenju nadzora utvrdilo nezakonitosti u glavnom projektu koji je sastavni dio ove građevinske dozvole, te je dopisom od 01. 12. 2023. godine od Hrvatske komore arhitekata zatražilo da hitno pokrene postupke temeljem zakonskih ovlasti, te da protiv ovlaštenog arhitekta pokrene stegovne mjere zbog teže povrede dužnosti i ugleda ovlaštenog arhitekta te da o poduzetim radnjama obavijeste ovo Ministarstvo."

Izgleda da bi i arhitekt mogao po tablete za glavobolju.

Ali, što će biti sa zgradom?! Je li građevinska inspekcija Državnog inspektorata zatvorila gradilište?

"Za pitanje u vezi s postupanjem Državnog inspektorata upućujemo vas na Državni inspektorat."

Mediji su nedavno javljali da su inspektori zatvorili gradilište. Bilo je i na javnoj nacionalnoj televiziji! Pitali smo ih i sami. Prije mjesec dana, ovako su nam bili rekli:

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski očevid. Nadzorom je utvrđeno da je investitor uklonio suterensku građevinu izgrađenu na toj lokaciji te da investitori grade građevinu stambene namjene, za koju su ishodili građevinsku dozvolu. Inspekcijskim očevidom utvrđeno je da se stambena građevina gradi sukladno glavnom arhitektonskom projektu koji je sastavni dio navedene građevinske dozvole.

Budući su utvrđene nepravilnosti pri izdavanju građevinske dozvole, nadležnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upućen je zahtjev za nadzorom zakonitosti izdavanja građevinske dozvole."

Državni inspektorat se ne javlja

Međutim, Državni inspektorat sada nam se više ne javlja! Nakon što je Ministarstvo početkom prosinca nadzorom ustanovilo nezakonitost izdavanja dozvole.

image
Jakov Prkić/Cropix

Zato nam Imoćani javljaju, obilazeći u subotnje jutro lokaciju, da gradilište zatvoreno nije. Odnosno, nitko nije vidio oznaku zabrane radova, koja bi se morala vidjeti na građevinskoj ploči objekta:

- Zabrane ja ne vidin nikakve, ali vidin da su u međuvremenu na objektu postavljeni zatvori, prozori i vrata. Jedino još nisu montirane velike staklene stijene...

Raspitivali smo se i u Gradu, pisali gradonačelniku Ivanu Budaliću, čija je kuća - usput budi rečeno - svega par desetak koraka udaljena od stasite betonske ljepotice koja se, vidimo, drži nekako na distanci od zakona. Načelnik je bio spominjao da zgrada nije u skladu s prostornim planovima, ali se sada nešto ušutio.

- Sad više niko ništa ne zna i niko nije odgovoran za išta!

Tako rezoniraju Imoćani. Dok investitori šute. Iako bi važnije bilo čuti što sada kažu u županijskom Uredu za graditeljstvo u Splitu, koje vodi pročelnik Marijo Radevenjić. Budući da je Ministarstvo ustanovilo nezakonitosti u njihovu imotskom dvorištu. Možda se i oglase, evo, šaljemo im pismo...

‘Još nisam zaprimio‘

"Još nisam zaprimio nikakav nalaz... čim ga dobijemo i proučimo poduzet ćemo potrebne mjere pa vas možemo obavijestiti."

Odgovor je to koji nam je u subotu navečer poslao Marijo Radevenjić, pročelnik županijskog Ureda za graditeljstvo u Splitu, čiju je imotsku ispostavu i službenike nadležno Ministarstvo prozvalo za nezakonitosti u izdavanju građevinske dozvole doktoru i partnerima.

Pitali smo ga je li sada dozvola nezakonita, odnosno ništetna? Je li onda i sam građevina nezakonita? Što će biti s njom? Može li se legalizirati? Pod kojim uvjetima? Ili se mora rušiti? I što će biti sa službenikom koji je dozvolu izdao: kakve stegovne mjere ga čekaju ili se već provode?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:07