StoryEditorOCM
ZagoraAVIONI NA KRŠU

U srcu Dalmacije gradit će se velika zračna luka s pistom dugom skoro tri kilometra! ‘Trest će se i Resnik i Zemunik‘

Piše Zdravko Pilić
12. lipnja 2023. - 09:37

"Srce Dalmacije", zračna luka na Pokrovniku, mjestu na pola puta između Šibenika i Drniša, unatoč svim sumnjama, ide dalje.

Nakon što je Vlada rebalansom proračuna 2021. izdvojila simboličnih 200 tisuća kuna za idejno rješenje, koje je i napravljeno, krajem studenoga prošle godine usvojila je amandman četvero zastupnika koji dolaze iz Šibensko-kninske županije, Branke Juričev-Martinčev i Josipa Begonje iz HDZ-a, Franka Vidovića iz Socijaldemokrata i Hrvoja Zekanovića iz HDS-a kojim se osigurava pola milijuna eura za kompletnu dokumentaciju za pripremu izgradnje zračne luke, o kojoj se u Šibeniku govori – ili bolje rečeno mašta – desetljećima.

No, nije sve ostalo na mašti jer je Pokrovnik, u međuvremenu, uvršten i u Državnu strategiju zračnog prometa, Prostorni plan Šibensko-kninske županije i Generalni urbanistički plan Grada Drniša kojem taj prostor administrativno pripada. A sada je, kaže nam Zekanović, saborski zastupnik koji je gurao ovu ideju još od samih početaka svog političkog djelovanja, došao čas da se osnuje i tvrtka "Srce Dalmacije" kako bi se moglo nastaviti dalje raditi na realizaciji ove ideje i za početak ovih pola milijuna eura moglo početi i trošiti kako treba.

- Dosad su se natječaji raspisivali preko Regionalne razvojne agencije Šibensko-kninske županije, ali sada će se posao intenzivirati, pa je došlo vrijeme i za ovaj korak. U stalnoj sam komunikaciji s resornim ministrom Olegom Butkovićem, čije će Ministarstvo prometa imati 55 posto vlasništva u ovoj tvrtki, dok će ostatak osnivačkog kapitala, imati gradovi iz Šibensko-kninske županije, i Županija, koji su, svi zajedno, već potpisali pismo namjere u tom smislu.

Sada bi predstavnička tijela, Županijska skupština i vijeća svih tih pet gradova – Šibenika, Drniša, Knina, Vodica i Skradina - trebala potvrditi prijedlog tog društvenog ugovora o osnivanju ove nove tvrtke koju će država formirati – istaknuo je Zekanović, koji je ponosan što je uspio politički lobirati i izgurati ovakav projekt pokraj Splita i Zadra koji već više od pola stoljeća imaju svoje zračne luke.

image

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS) s ostalim sabornicima iz Šibensko-kninske županije i regionalnim čelnikom Markom Jelićem ‘gura‘ veliki projekt

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Jer, jasno je već u startu, da će zračna luka "Srce Dalmacije" biti konkurent splitskom Resniku i zadarskom Zemuniku. S kojima će se boriti za tržište, odnosno za putnike i teret koji će prevoziti. K tome, ona ide pod ruku sa sve većim šibenskim razvojnim ambicijama, sjajnim rezultatima u korištenju EU-ovih fondova i rastu turističkog prometa, u županiji s dva nacionalna parka i Parkom prirode Dinara u osnivanju, pri čemu se ni planovi o osnivanju nove zračne luke više ne doimaju toliko iznenađujućima kao prije samo nekoliko godina.

I zato Zekanović, kad govori o Pokrovniku, ne govori o maloj zračnoj luci, sportskog karaktera, nego bez krzmanja kaže da idejno rješenje predviđa pistu koja je duga 2800 metara, koja može primiti najveće zrakoplove i ima mogućnosti širenja.

- To se neće dogoditi preko noći, to je proces koji će se razvijati godinama i desetljećima, ali Pokrovnik ima velike mogućnosti jer je splitska zračna luka limitirana s obzirom da je smještena na jednoj iznimno lošoj poziciji, zrakoplovi uzliječu i slijeću preko jednog velikog urbanog prostora, gusto naseljenog, Kaštela i Trogira.

Pokrovnik tih problema nema, a k tome je i čitav prostor u državnom vlasništvu, oko 2,5 milijuna četvornih metara, koji je slobodan za stavljanje u funkciju. I koji može puno značiti ne samo za turističku i gospodarsku revalorizaciju Šibenika, nego i Drniša i Knina, i cijele naše županije.

Na koju se prirodno naslanja brza cesta Šibenik – Drniš – Knin kojom se za kratko vrijeme, kao i Dalmatinom, može stići u bilo koji njezin kutak, od Murtera do Rogoznice, od Strmice do Šibenika i poslije brodom do svih naših otoka, Kaprija i Žirja - ustvrdio je HDS-ov zastupnik, koji je kazao kako je ovo nadstranački projekt kojeg su od početka podržali njegovi kolege Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, HDZ-ovci iz Vodica iz Drniša, te Franko Vidović iz Socijaldemokrata, a podržava ga i župan Marko Jelić, kao nezavisni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:26