StoryEditorOCM
ZagoraTANJE BUŠTE

U dalmatinskoj općini spremaju tužbu protiv načelnika: Zbog previda vlasti plaćamo veći porez, gubimo i do 30-ak eura

Piše Toni Paštar
9. veljače 2024. - 21:19

Dok se u Otoku kod Sinja čeka povjerenik Vlade RH, koji će preuzeti ulogu samoraspuštenog Općinskog vijeća i pripremiti izbore za novi saziv lokalnog predstavničkog tijela, među građanima ove općine sve više je nezadovoljstva što im općinska izvršna vlast zbog nehotičnog ili namjernog propusta svakoga mjeseca iz džepa otima po nekoliko desetaka eura.

Radi se, podsjetimo, o tome da je Općinsko vijeće Otoka odlukom o porezu na dohodak raniju nižu stopu od 22 posto smanjilo na 15 posto, a višu sa 22 na 20 posto.

Kada je na sjednici općinskog vijeća načelnik Dušan Đula vidio kakve se nove stope poreza predlažu, demonstrativno je napustio općinsku Vijećnicu.

Jednoglasno izglasali

Predloženu nižu stopu od 15 i višu od 20 posto jednoglasno su izglasali vijećnici s NL Dušana Đule i HDZ-a i bili su uvjereni da će obveznici poreza na dohodak s područja općine Otok plaćati porez po najnižim stopama u Hrvatskoj. Dogodio se, međutim, neželjeni zaokret.

image

Načelnik Dušan Đula

Božidar Vukičević/Cropix

image
Shutterstock

Kako odluka Općinskog vijeća Otoka nije službeno objavljena, preko Ministarstva financija u Narodnim novinama, jer općinska izvršna vlast načelnika Dušana Đule nije htjela, znala ili je nehotično propustila obaviti svoj posao, od 1. siječnja ove godine Otočanima se porez na dohodak obračunava nižom stopom od 22 posto i višim od 30 posto, odnosno po 7 i 10 posto većim stopama nego je odlučilo Općinsko vijeće.

To je doprlo do svijesti otočkih obveznika poreza na dohodak ovih dana, kada su sjedale plaće i mirovine za siječanj.

Računajući, došli su do zaključka da im ona razlika od 7 posto za nižu stopu, jer je mali broj obveznika kojima se obračunava porez po višoj stopi, mjesečno uzima 15, 20, 30 pa i više eura.

Zbog toga njihovo potiho gunđanje prerasta u nezadovoljstvo. Čini se da na tome neće stati. U razgovoru sa skupinom zaposlenih Otočana koji još uvijek ne žele s imenima u javnost, ali čiji identitet nam je poznat, koji su kazali da imaju mjesečna prijavljena primanja od tisuću do tisuću i 300 eura, saznali smo da se pripremaju na privatne tužbe protiv načelnika Dušana Đule kako bi putem suda dobili obeštećenje.

Ako bi sud prihvatio takve zahtjeve tužitelja načelnik Đula bi se našao pred ozbiljnim financijskim udarom.

To je, možda, trenutno najveća briga načelnika Otoka, ali nije i jedina. Ovih dana u ruke nam je došao "Zapisnik o provedenom posrednom inspekcijskom nadzoru nad radom tijela Općine Otok" kojega je provela Služba za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave još 16. kolovoza prošle godine.

Inspekcija je, prema zapisniku, utvrdila cijeli niz kršenja zakonskih propisa, a glavni prijepor vezan je za imenovanje pročelnice/pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Otok.

Sporno imenovanje

Nakana je načelnika Đule da na tu dužnost postavi općinsku službenicu Ratku Ajdučić, koju je imenovao službenicom ovlaštenom za privremeno obavljanje poslova pročelnice.

Na javni natječaj za izbor na tu dužnost javili su se i drugi kandidati koji su udovoljavali prošisanim kriterijima. Načelnik je, međutim, natječaj poništio, a općinskoj službenici Ajdučić dao privremene ovlasti pročelnice.

Inspekcija je naredila načelniku Đuli da u ostavljenom roku otkloni sve utvrđene nezakonitosti te da ubuduće postupa u skladu s pozitivnim propisima.

Uz ostalo mu je naređeno da poništi svoje rješenje o imenovanju Ratke Ajdučić da privremeno obavlja poslove pročelnice i da je rasporedi na radno mjesto za koje ima uvjete, da raspiše javni natječaj i imenuje pročelnika/pročelnicu...

Rokovi koje je inspekcija ostavila načelniku bili su 15 dana za poništenje rješenja o ovlastima službenici Ajdučić za privremeno obavljanje dužnosti pročelnice, a za ostale nezakonitosti rokovi su bili 60 dana. Ti rokovi su davno protekli.

Koliko je poznato, načelnik Dušan Đula nije proveo naredbe inspekcije. Ovih dana je najavljen dolazak inspekcije Ministarstva financija koja bi trebala pročešljati poslovne knjige Općine Otok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:16