StoryEditorOCM
ZagoraSad im je vrijeme

Triljanin o dramatičnoj berbi šparoga: ‘Ugrizao me za mali prst. Doktor mi je rekao da se spremim...‘

Piše Vijesti SD
13. svibnja 2023. - 22:51

Svega pola sata nakon ugriza već je primio serum. Ove godine, za razliku od prošlih, ima ga u dovoljnim količinama. A u ovom periodu godine serum protiv zmijskog ugriza troši se najviše.

Toplo je vrijeme u Dalmaciji iz zimskoga sna izmamilo zmije, pa i one najotrovnije, poskoke. Jedan je ugrizao čovjeka na području Trilja, koji je na njega naišao berući šparoge, piše danas.hr.

"I štapom sve, on je spavao. Ja za šparogu, on je mene onda ugrizao", prepričava nam Josip Ivišić svoj nedavni bliski susret s poskokom. Šetnja prirodom skoro ga je stajala života.

"Ugriza dva. Na malome prstu. Od malog prsta sve do bedre, desne cijele, kompletno to je pomodrilo bilo. I doktor mi je rekao budi spreman da ćeš pomodrit cijeli. A fala Bogu nisam. Taj dan je bio moj drugi rođendan", govori Triljanin Josip.

Svega pedesetak metara od svoje kuće, u visokoj travi ugledao je šparogu, no poskoka nije vidio. Čim je pružio ruku, sve se kaže odigralo u trenu.

"Hvala Bogu, opet ostao sam živ i mogu zahvaliti cijelom medicinskom osoblju na Firulama", govori.

Svega pola sata nakon ugriza već je primio serum. Ove godine, za razliku od prošlih, ima ga u dovoljnim količinama.

"Ima ga dovoljno i isporuke nama ukoliko zatreba više vrlo brzo će doći, znate da smo sad Europska unija, tako da seruma ima dovoljno, a postoje naznake da ćemo opet i hrvatski, ali to treba još vidjeti", ističe Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC Split.

A u ovom periodu godine serum protiv zmijskog ugriza troši se najviše. Topli proljetni dani probudili su zmije iz zimskog sna, pa u prirodi treba imati širom otvorene oči. Iako ne napadaju iz zabave, kad ih iznenadite, misle da su ugrožene i reagiraju odmah.

image

Božidar Vukičević/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tino Milat, kustos Prirodoslovnog muzeja u Splitu tvrdi: "Tolikom brzinom da čovjek nema toliki refleks. Brži je od našega povlačenja ruke, onoga refleksnoga povlačenja ruke i dolazi do ugriza".

A da ih se u zagori nalazi doslovno svugdje, svjedoče nam i u triljskom kraju. Neki kažu postao je domaća životinja.

Zato u prirodu uvijek sa štapom u ruci, uz dobru odjeću i obuću. Ako berete šparoge poželjno je imati i rukavice koje će, ako dođe do ugriza, spriječiti mogućnost da veća količina otrova uđe u organizam, piše danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:11