StoryEditorOCM
ZagoraPILOTI NA ASFALTU

Susjedi u Zagori ‘zakačili‘ se oko dosad nezabiježenog problema: ‘Zbog njihovih luđaka naša djeca ne smiju iz dvorišta‘

Piše Mate Primorac
20. veljače 2024. - 19:51

Cestovni uspornici ili popularno zvani "ležeći policajci" podižu tenzije u razgovorima i na društvenim mrežama među mještanima Lukavca i Milošića koji administrativno pripadaju Gradu Vrgorcu i Općine Pojezerje, koja je dio Dubrovačko-neretvanske županije, ali su njezini stanovnici, posebice oni iz Otrić-Seoca, tradiocionalno "naslonjeni" na Vrgorac.

I upravo su tu nastali problemi. Naime, početkom listopada je vodstvo Mjesnog odbora Veliki Prolog na traženje stanovnika Lukavca i Milošića zatražilo od nadležnih službi u Županijskoj upravi za ceste Split da postave uspornike na glavnu prometnicu kroz njihova mjesta zbog prebrze vožnje nesavjesnih vozača i sigurnosti građana.

Taj potez pozdravljen je u vrgorskom dijelu naselja uz polje Jezero, ali ne i u Otrić-Seocima iz kojih je počela prava "paljba" po društvenim mrežama. Štoviše, otvoreno je progovorio Boro Dominković (HDZ), pojezerski načelnik:

image

Boro Dominiković (HDZ), načelnik Općine Pojezerje

Cropix

- Nemamo ništa protiv uspornika, razumijem potrebu ljudi da se zaštite u prometu. Međutim, morate razumjeti i mene, jer dobar dio stanovnika Pojezerja ide kod liječnika u Vrgorac ili na Hitnu pomoć.

I kada se, ne daj Bože, dogodi hitan slučaj o čijem dolasku kod liječnika ovise sekunde i minute, kako pacijenta brzo provesti tim dijelom ceste. Sada se izgubi više od 10 minuta za obilazak "ležećih policajaca", oni su tako gusto i visoko postavljeni da vam može stradati i podvozje automobila u svakom trenutku.

Stoga, apeliram da se nešto poduzme po tom pitanju, jer dugoročno će zbog toga biti problema - kaže nam Dominković.

S druge strane, stanovnici sa splitsko-dalmatinske strane međužupanijske gradnice, koji su i tražili postavljanje uspornika, kakžu kako djecu do jučer nisu mogli pustiti ispred kuća zbog straha od "pilota" koji su prebrzo vozili kroz naseljeno mjesto.

Mještanin Ivan Erceg Škrga, nekadašnji vratar Hrvatskog malonogometnog kluba "Vrgorac", a danas jedan od vođa navijačke skupine "Kamenjari", svjedoči o svakodnevnim ispadima nesavjesnih vozača u tom poljoprivrednom kraju:

image

Boro Dominiković (HDZ), načelnik Općine Pojezerje

Cropix

- Tu ima 20-30, doslovno bi ih nazvao "luđaka", koji ne voze kroz mjesto nego lete, u što sam se bezbroj puta uvjerio. Možda nesvjesno, jer imaju dobre automobile, pa ne osjete kad voze brzinom od 100 kilometara na sat.

Dok nisu postavljeni uspornici nisam mogao pustiti svoje dijete da ode s biciklom u selo ili trgovinu. Osim toga cijeli promet iz Ploča preusmjeren je na naše selo, jer mnogima je ovuda lakše proći i kod Vrgorca se uključiti na autocestu A1.

Ovi što se bune na "ležeće policajce", imaju alternativne pravce da ih obiđu, a mi sigurno nećemo dozvoliti njihovo uklanjanje - kategorično će Erceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:41