StoryEditorOCM
ZagoraŠESTANOVAČKE MAŠKARE

Spalili svinju i bocu coca cole: ‘Ostali smo bez glavnog sredstva plaćanja u bolnici, nismo jeli suva mesa...‘

Piše Mladen Nejašmić
13. veljače 2024. - 20:51

"E, pa moj siromašni, privareni, naivni, vlaški krnjevalski puče, tužnim srcem, praznim stomakom i suvim grlom sudimo ovdje prisutnoj svinjskoj kugi i ovoj Koka Koli što se za sve pjeni, a po optužbi dobivenom od tajne službe Sova, s ovlastima otamo i odamo, s liva i desna, sudimo ih na sramotno spaljivanje, da im se ne zna ni za ime ni za sime pogano".

Tako su šestanovačke maškare u ime svojih praznih stomaka, jetri i krvnih žila, praznih kučara, mačkadura i čeranja i "đonia" što se sa kolom miša, za sve zlo koje ih je pratilo protekle godine, ritualno spalili svinju i bocu coca cole.

image
Slobodan Eremut

Ostali su, kaže tužitelj Kulenović, bez glavnog sredstva plaćanja u bolnici, nisu jeli suva mesa i kisela kupusa i sada nemaju visok tlak ni začepljene krve žile. Sve su to optužbe za smrtnu kaznu koju je ove godine karnevalska povorka "upriličila" na Orju u Žeževici.

Prije spektakularne paljevine kojoj je svjedočilo i staro i nejako, karnevalskoj povorci ove godine organiziranoj od strane TZ općine Šestanovac, ključeve općine predao je načelnik Martin Merčep.

image
Slobodan Eremut

Dali su tako Šestanovac na upravljanje Krnjevalskoj republici. Oni su se obavezali da će u ovih nekoliko dana njihove tiranije najhitnije pružit most do Brela da se imaju gdje lađikat.

Sve će dati na javni natječaj, dovući će lovu iz Evropske blagajne, parkirati će gdje hoće, učiniti će i.ebo park vikovičnu škuribandu, misto demografske obnove. I na koncu svečano lažu da će za vrime Krnjevala sve bunare napuniti vinčinom, sve lokve pivom, a u malene kamenice nadolit malo žestokoga za dezinfekciju. Jerbo da je voda dobra ne bi u njoj žabe kreketale.

image
Slobodan Eremut

Ovo okupljanje pokladnog ophoda u Šestanovcu, nastavak je dugogodišnje tradicije kada brojne maškaradne skupine iz svih okolnih sela imaju priliku predstaviti se široj javnosti na jednom mjestu.

A rezultat je očekivan. Živahna, vesela i uvijek bučna povorka koja ispod šarenog kolorita krije dugu tradiciju jednako veselo kako je i započela, završila je sa nezapamčenoj veselici na Orju gdje je fešta pod maskama nastavljena do dugo u noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:41