stdClass Object ( [id] => 1177469 [title] => Prijeti li nam i nestašica domaćeg meda? Dalmatinski pčelari na teškim mukama, osim suše brine ih i bolest pčela, ali i medvjedi iz Bosne. Pričaju nam što se sad događa u košnicama [alias] => prijeti-li-nam-i-nestasica-domaceg-meda-dalmatinski-pcelari-na-teskim-mukama-osim-suse-brine-ih-i-bolest-pcela-ali-i-medvjedi-iz-bosne-pricaju-nam-sto-se-sad-dogada-u-kosnicama [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Glavni problem s pčelama ove godine je suša - kaže nam poznati stanovnik Kijeva Branko Bajan Jale (59), umirovljeni radnik vranjičkog "Salonita", dragovoljac Domovinskog rata, koji je više godina radio i kao poštar, a ujedno je i tajnik KUD-a "Dinara" te član Uprave u Udruzi pčelara "Vrisak" - Kijevo. Do sada nezapamćena suša glavni je povod našeg odlaska u ovo mjesto podno Dinare.

- Pčelama sada treba peludi, treba nam da s kišom pokrene biljke. No, ovo je čak četvrta godine u kojoj nam se javljaju problemi pa se moramo boriti s time, i čekati. Jer, kad god dođe kiša, dođe nam i bura i sve nam to uništi. Jer bura osuši cvijet pa imamo probleme, borimo se da pčela dobije osnovne potrepštine za razvoj. Mi znamo, kad je lito, velike su suše, i na to smo spremni, ali kad se to događa na proljeće, kao sada, e to je loše. Mi sada moramo pčele spremiti za samostalnu pašu, za početak na bagrem - govori nam Branko Bajan.

Od majčine dušice do vriska

Ovdje se dobiva med od bagrema i niza drugih poljoprivrednih kultura?

- Imamo majčinu dušicu, imamo lipu, imamo klen, drijen i sve vrste biljaka...

Imate i vrisak?

- Vrisak kreće krajem kolovoza, a vriska također imamo dovoljno, samo nam je bitno da cvijet od vriska medi. Jer, kad ne medi, onda nemamo meda. A treba znati da vrisak ne medi svake godine. I njemu je isto problem suša. Znači, da padne u kolovozu kiša, vrisak bi dobio razvoj. Tri godine nam ništa nije išlo od ruke, borili smo se da imamo med od vriska samo za sebe. Sad nam je prvenstveno cilj spasiti proizvodnju meda od vriska, kao i proizvodnju od ostalih poljoprivrednih kultura.

---

image

Branko Bajan Jale i Mate Maloča

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Vi i Mate Maloča redovito pčelama nosite pogače?

- To moramo, da bi pčele preživjele. Mi smo ovdje organizirani u Udruzi pčelara "Vrisak" - Kijevo, dobra smo ekipa, pomažemo jedan drugome. Mate Maloča je predsjednik, ujedno i tajnik, ja sam član Uprave, a s nama su u Upravi i Božo Jurić Ćivro te Ante Tone Maloča i Milan Maloča. Inače, nama ovdje prvo cvjeta arzelinka pa onda druge kulture na našem području. Tamo gdje ima više vode i vlage, ima više i cvijeća. A kad nemamo dovoljno vode, a time i cvijeta, odnosno peluda, to jest hrane, mi pčelama dajemo pogače, kako bismo ih zadržali, da mede ono što imaju mediti. To je za početak.

Jesu li u ovakvim vremenskim prilikama matice u opasnosti?

- Apsolutno, jer ako hrane nemaju iz prirode, matice će zaustaviti razvoj pčela. Kad ima vode, a zatim i cvijeta u prirodi, onda je sve u redu, onda i matica puno radi. Imamo puno legla, imamo puno meda, dovoljno i za njih i za nas.

Sada je vrijeme za legla pčela?

- Tako je, već sada pčele izlaze iz legla. Kad god su dobre matice, sve je u redu, a najbitnija stvar je liječenje pčela. I ostaviti im dovoljno hrane. Jer pčele su već u veljači stvarale legla, tako da one sada već izlaze iz legla. Svaka matica koja je sebi ostavila peludi, sada bez problema radi. Problem je što je suša i nemamo peludi za razvoj pčela ali zato već imamo tri velika naleta bure - objašnjava Branko Bajan. I dodaje:

- Znam da u ožujku uvijek imamo dosta bure, ali da će je biti ovoliko, to nisam mogao vjerovati. Taman kad je vrijeme pustilo bajam da cvjeta, došla bura, odmah ga osušila i sad ne može cvjetati.

---

image

Kijevo,160322.
Reportaza o velikim problemima pcelara zbog dugotrajne suse.
Na fotografiji: Krosnja badema.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Jaki udari bure s Dinare

Dakle, osim meda, bit će problema i s bajamima?

- Apsolutno, jer su kod nas u Kijevu na meti i bajami: Ovdje su u Kijevu jaki udari bure s Dinare, ona je ovdje prejaka, tako da je već uništila cvjetove rane sorte bajama - objašnjava Bajan.

No, problem je što osim jake bure, uopće nema kiša.

- Točno, bura je ovdje potpuno osušila zemlju, tako da na njoj nema niti travke pa problema imaju i čobani, a ne samo pčelari. Za sve je aktualna suša problem! - kaže Branko Bajan, koji ima 50 košnica, dok Mate Maloča ima 86 košnica. Jale nam objašnjava što kod pčela točno treba liječiti.

- Za nju imamo više vrsta lijekova. Prošle godine sam pčele najviše liječio Varolikom, ali i drugim lijekovima. Pčele treba liječiti od varoje, jer ona najviše napada i uništava pčele. Zato ih morate više puta pregledavati, uvijek imati pokusne košnice, da se vidi ima li ili nema varoje, i onda ih liječiti, ako su napadnute, konkretno varojom. Ako je nema, to je dobro, i u tom slučaju im ne treba davati puno otrova bajama - kaže Branko Bajan i objašnjava kakva je sad situacija s prinosima meda.

- S prinosima smo zadnje tri godine razočarani. Prije četiri godine pčele su u košnicama punile med nenormalno. Takva je bila klima, bilo je i vlage, nije bilo suše. Nakon toga nije bilo kiša, već su slijedile bura, velike suše ljeti, i to je nama problem općenito, a što se našeg kijevskog područja tiče. A što se tiče cijele Hrvatske, vidim da je problem zadnjih godina - veli nam Branko Bajan Jale. To potvrđuje i Mate Maloča.

- Cijela zima je bila suha i uz to je i dosta puhalo. Time se sušilo čitavo područje Kijeva i Podinarja. Sva tri zimska mjeseca su bila burna, bez kiše i vlage, i to se odrazilo na cvjetanje. Sad imam 86 košnica, jer smo imali nešto gubitaka. A i dio pčela je ušao vrlo loše u zimu. To je inače kod životinja, jači pobjeđuju slabije, od kojih onda dio ugine. To je prirodna selekcija, logika opstanka koja vrijedi i kod pčela. Inače, kad je loša godina, onda se ona na sve odrazi. Primjerice, prošle godine nije bilo peludi, nije bilo meda, jednostavno, pčele su više puta preskakale po jedno leglo. Recimo, tad su srpanj i kolovoz bili sušni, nije uopće pala kiša. Još nam je bila loša i 2020. godina - kazuje nam Mate Maloča.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Pa se to odrazilo na sve, i na med od bagrema i na med od vriska?

- Tako je, i to sve veže jedno drugo. No, kad bagrem smrzne, koji je na početku godine za cvijet, to je katastrofa za pčele u toj godini. Sada idemo na divlju, žutu draču, ali ni ona nije procvjetala. Tu su se isto pčele dosta istrošile.

Krka ih spašava

Za vrisak se ide na Dinaru, dodajemo Maloči, što nam on potvrđuje.

- Tako je, za vrisak se ide na Dinaru, ali za to trebaju pasti kiše u srpnju, da bi se u kolovozu išlo na ispašu na vrisak, kako bi se kasnije napravio med. No, lani nije bilo kiše ni za lijek, ni za vrisak. Nije kišilo ni u srpnju ni u kolovozu. Sad bi trebali procvjetati svi vjesnici proljeća poput ljubica i šafrana, ali sve kasni. Trebao je cvjetati i maslačak ali ga suša i bura sprječavaju u cvatu, a time i u razvoju pčela. Nešto je počela cvasti arzelinka, ali to nije dovoljno. Sada dolazi vrijeme rašeljki - kaže nam Mate Maloča. Na to će Jale:

- Naša Dinara je Bogom dana za pčelarenje, na Dinari ima mnogo vrsta biljaka, da ne govorim o ljekovitom vrisku. Ima dvadeset endemskih biljaka na Dinari. Za pčelare je to Bogom dano. Kvaliteta meda u Kijevu i okolnim područjima uopće nije problem, sve što ide vuče od Sinja preko Kijeva do Strmice, a posebno na području Kijeva iznad kojega je najveći vrh Hrvatske - objašnja nam Branko Bajan Jale, koji pčele ostavlja na imanju Đure Vučkovića na Podinarju. On pčelama daje vodu, pazi da ih netko ne ukrade. Dođe do njih i medvjed, ali kad je Đuro tu, onda neće biti problema. Pokazuje nam Jale i izvor Krčića, na području Podinarja, na kojem su bili poznati mlinovi, trasom 18 kilometara do izvora Krke.

---

image

Nekadašnja mlinica na Krčiću

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Kad ljeti nestane vode u Krčiću, onda se do listopada koristi voda iz rijeke Krke. Ona uvijek izvire. Krka je taman pred Kninom. Ovaj put kroz Krčić počeo je raditi Napoleon, a završio ga je Franjo Josip. Tako da se počelo raditi tik uz Krčić, nizvodno niz rijeku. Tu je bilo dosta posla, s petnaestak mlinova. I to je bio glavni put za Knin - podsjeća nas Branko Bajan Jale. Na upit ima li na ovo područje povratnika, Jale će kao iz topa - slabo!

- Na našoj Dinari, mještani Glavaša vodili su stoku na ispašu. A sada nema nikoga. Na vrhovima je bilo po pedeset mišina sira, bilo je puno naroda, vozile su se ovce, bilo je čobana, a sada nema nikoga. No, tko ne voli ovaj kraj, ne može u njemu ni živjeti, niti ovdje ima što raditi. Što se mene tiče, ja odavde ne bih nigdje išao, meni je ovdje najljepše - jasan je Jale. Pokazuje nam košnice.

- Ovdje su za košnice problem i medvjedi, oni dolaze iz Bosne. Prije godinu dana Boži Juriću Ćivri medvjed je razbacao košnice i došao do plijena - meda. Medvjed naročito u sušnom razdoblju, kakvo je ovo sada, na takav način dolazi do plijena, naročito tamo gdje nije puno naseljeno, kao na imanjima u Podinarju - za kraj će naše priče Branko Bajan Jale.

---

Do daljnjega nema kiše


Prema trenutno dostupnim meteorološkim podacima, do daljnjega se nastavlja velika suša - kazala nam je Lidija Fuštar iz Područnog meteorološkog ureda Split, voditeljica službe Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

- Naime, na vidiku do daljnjega nema kiše - ističe Lidija Fuštar i dodaje:

'Isto tako, nastavlja se vrijeme u znaku bure pa će relativna vlažnost zraka opet biti niska. Stoga će i relativna vlažnost zraka ponovno u sljedećim danima biti vrlo niska. Izostat će jutarnja rosa i tako samo pridonijeti sušnom razdoblju'

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI PROBLEMI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 488 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => KIJEVO (488) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKI PROBLEMI 488 2 0 2 2 488 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-17 14:16:28 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => JOŠKO DADIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-21 10:41:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-21 10:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300750.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300756.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300748.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300746.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300742.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300732.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300718.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300712.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300706.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300698.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300696.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300694.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300692.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300668.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300666.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300662.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21300658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Branko Bajan Jale dohranjuje p\u010dele \u0161e\u0107ernom poga\u010dicom<\/p>\n","

Kijevo, 170322.
\nCuvarkuca je trajna zeljasta sukulenta biljka iz porodice tustikovki.
","

Ko\u0161nice Branka Bajana Jale u Podinarju<\/p>\n","","

Cvijet drijena<\/p>\n","

Dohrana p\u010dela \u0161e\u0107ernom poga\u010dicom<\/p>\n","

Dohrana p\u010dela \u0161e\u0107ernom poga\u010dicom<\/p>\n","","","

Branko Bajan obilazi svoje ko\u0161nice<\/p>\n","

\u010cuvarku\u0107a<\/p>\n","

Nekada\u0161nja mlinica na Kr\u010di\u0107u<\/p>\n","","

Kijevo,160322.
\nReportaza o velikim problemima pcelara zbog dugotrajne suse.
\nNa fotografiji: Krosnja badema.
","

Branko Bajan Jale i Mate Malo\u010da<\/p>\n","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_21300750_1920.jpg":"1920x1080","k_21300750_1280.jpg":"1280x1280","k_21300750_1024.jpg":"1024x1024","k_21300750_640.jpg":"640x640","k_21300750_480.jpg":"480x480","k_21300750_340.jpg":"340x340","k_21300750_220.jpg":"220x220","o_21300750_1280.jpg":"1280x852","o_21300750_1024.jpg":"1024x682","o_21300750_640.jpg":"640x426","o_21300750_480.jpg":"480x319","o_21300750_340.jpg":"340x226","o_21300750_220.jpg":"220x146","h_21300750_1280.jpg":"1280x854","h_21300750_1024.jpg":"1024x683","h_21300750_640.jpg":"640x427","h_21300750_480.jpg":"480x320","h_21300750_340.jpg":"340x227","h_21300750_220.jpg":"220x147","pp_21300750_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300750_1024.jpg":"805x1024","pp_21300750_640.jpg":"503x640","pp_21300750_480.jpg":"377x480","pp_21300750_340.jpg":"267x340","pp_21300750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1152","hd_21300756_1920.jpg":"1920x1080","k_21300756_1280.jpg":"1280x1280","k_21300756_1024.jpg":"1024x1024","k_21300756_640.jpg":"640x640","k_21300756_480.jpg":"480x480","k_21300756_340.jpg":"340x340","k_21300756_220.jpg":"220x220","o_21300756_1280.jpg":"1280x768","o_21300756_1024.jpg":"1024x614","o_21300756_640.jpg":"640x384","o_21300756_480.jpg":"480x288","o_21300756_340.jpg":"340x204","o_21300756_220.jpg":"220x132","h_21300756_1280.jpg":"1280x854","h_21300756_1024.jpg":"1024x683","h_21300756_640.jpg":"640x427","h_21300756_480.jpg":"480x320","h_21300756_340.jpg":"340x227","h_21300756_220.jpg":"220x147","pp_21300756_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300756_1024.jpg":"805x1024","pp_21300756_640.jpg":"503x640","pp_21300756_480.jpg":"377x480","pp_21300756_340.jpg":"267x340","pp_21300756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1242","hd_21300748_1920.jpg":"1920x1080","k_21300748_1280.jpg":"1280x1280","k_21300748_1024.jpg":"1024x1024","k_21300748_640.jpg":"640x640","k_21300748_480.jpg":"480x480","k_21300748_340.jpg":"340x340","k_21300748_220.jpg":"220x220","o_21300748_1280.jpg":"1280x828","o_21300748_1024.jpg":"1024x662","o_21300748_640.jpg":"640x414","o_21300748_480.jpg":"480x310","o_21300748_340.jpg":"340x219","o_21300748_220.jpg":"220x142","h_21300748_1280.jpg":"1280x854","h_21300748_1024.jpg":"1024x683","h_21300748_640.jpg":"640x427","h_21300748_480.jpg":"480x320","h_21300748_340.jpg":"340x227","h_21300748_220.jpg":"220x147","pp_21300748_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300748_1024.jpg":"805x1024","pp_21300748_640.jpg":"503x640","pp_21300748_480.jpg":"377x480","pp_21300748_340.jpg":"267x340","pp_21300748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21300746_1920.jpg":"1920x1080","k_21300746_1280.jpg":"1280x1280","k_21300746_1024.jpg":"1024x1024","k_21300746_640.jpg":"640x640","k_21300746_480.jpg":"480x480","k_21300746_340.jpg":"340x340","k_21300746_220.jpg":"220x220","o_21300746_1280.jpg":"1280x852","o_21300746_1024.jpg":"1024x682","o_21300746_640.jpg":"640x426","o_21300746_480.jpg":"480x319","o_21300746_340.jpg":"340x226","o_21300746_220.jpg":"220x146","h_21300746_1280.jpg":"1280x854","h_21300746_1024.jpg":"1024x683","h_21300746_640.jpg":"640x427","h_21300746_480.jpg":"480x320","h_21300746_340.jpg":"340x227","h_21300746_220.jpg":"220x147","pp_21300746_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300746_1024.jpg":"805x1024","pp_21300746_640.jpg":"503x640","pp_21300746_480.jpg":"377x480","pp_21300746_340.jpg":"267x340","pp_21300746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1157","hd_21300742_1920.jpg":"1920x1080","k_21300742_1280.jpg":"1280x1280","k_21300742_1024.jpg":"1024x1024","k_21300742_640.jpg":"640x640","k_21300742_480.jpg":"480x480","k_21300742_340.jpg":"340x340","k_21300742_220.jpg":"220x220","o_21300742_1280.jpg":"1280x771","o_21300742_1024.jpg":"1024x617","o_21300742_640.jpg":"640x385","o_21300742_480.jpg":"480x289","o_21300742_340.jpg":"340x204","o_21300742_220.jpg":"220x132","h_21300742_1280.jpg":"1280x854","h_21300742_1024.jpg":"1024x683","h_21300742_640.jpg":"640x427","h_21300742_480.jpg":"480x320","h_21300742_340.jpg":"340x227","h_21300742_220.jpg":"220x147","pp_21300742_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300742_1024.jpg":"805x1024","pp_21300742_640.jpg":"503x640","pp_21300742_480.jpg":"377x480","pp_21300742_340.jpg":"267x340","pp_21300742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1344","hd_21300732_1920.jpg":"1920x1080","k_21300732_1280.jpg":"1280x1280","k_21300732_1024.jpg":"1024x1024","k_21300732_640.jpg":"640x640","k_21300732_480.jpg":"480x480","k_21300732_340.jpg":"340x340","k_21300732_220.jpg":"220x220","o_21300732_1280.jpg":"1280x896","o_21300732_1024.jpg":"1024x716","o_21300732_640.jpg":"640x448","o_21300732_480.jpg":"480x336","o_21300732_340.jpg":"340x238","o_21300732_220.jpg":"220x154","h_21300732_1280.jpg":"1280x854","h_21300732_1024.jpg":"1024x683","h_21300732_640.jpg":"640x427","h_21300732_480.jpg":"480x320","h_21300732_340.jpg":"340x227","h_21300732_220.jpg":"220x147","pp_21300732_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300732_1024.jpg":"805x1024","pp_21300732_640.jpg":"503x640","pp_21300732_480.jpg":"377x480","pp_21300732_340.jpg":"267x340","pp_21300732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21300718_1920.jpg":"1920x1080","k_21300718_1280.jpg":"1280x1280","k_21300718_1024.jpg":"1024x1024","k_21300718_640.jpg":"640x640","k_21300718_480.jpg":"480x480","k_21300718_340.jpg":"340x340","k_21300718_220.jpg":"220x220","o_21300718_1280.jpg":"1280x852","o_21300718_1024.jpg":"1024x682","o_21300718_640.jpg":"640x426","o_21300718_480.jpg":"480x319","o_21300718_340.jpg":"340x226","o_21300718_220.jpg":"220x146","h_21300718_1280.jpg":"1280x854","h_21300718_1024.jpg":"1024x683","h_21300718_640.jpg":"640x427","h_21300718_480.jpg":"480x320","h_21300718_340.jpg":"340x227","h_21300718_220.jpg":"220x147","pp_21300718_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300718_1024.jpg":"805x1024","pp_21300718_640.jpg":"503x640","pp_21300718_480.jpg":"377x480","pp_21300718_340.jpg":"267x340","pp_21300718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1211","hd_21300712_1920.jpg":"1920x1080","k_21300712_1280.jpg":"1280x1280","k_21300712_1024.jpg":"1024x1024","k_21300712_640.jpg":"640x640","k_21300712_480.jpg":"480x480","k_21300712_340.jpg":"340x340","k_21300712_220.jpg":"220x220","o_21300712_1280.jpg":"1280x807","o_21300712_1024.jpg":"1024x645","o_21300712_640.jpg":"640x403","o_21300712_480.jpg":"480x302","o_21300712_340.jpg":"340x214","o_21300712_220.jpg":"220x138","h_21300712_1280.jpg":"1280x854","h_21300712_1024.jpg":"1024x683","h_21300712_640.jpg":"640x427","h_21300712_480.jpg":"480x320","h_21300712_340.jpg":"340x227","h_21300712_220.jpg":"220x147","pp_21300712_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300712_1024.jpg":"805x1024","pp_21300712_640.jpg":"503x640","pp_21300712_480.jpg":"377x480","pp_21300712_340.jpg":"267x340","pp_21300712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1317","hd_21300706_1920.jpg":"1920x1080","k_21300706_1280.jpg":"1280x1280","k_21300706_1024.jpg":"1024x1024","k_21300706_640.jpg":"640x640","k_21300706_480.jpg":"480x480","k_21300706_340.jpg":"340x340","k_21300706_220.jpg":"220x220","o_21300706_1280.jpg":"1280x878","o_21300706_1024.jpg":"1024x702","o_21300706_640.jpg":"640x439","o_21300706_480.jpg":"480x329","o_21300706_340.jpg":"340x233","o_21300706_220.jpg":"220x150","h_21300706_1280.jpg":"1280x854","h_21300706_1024.jpg":"1024x683","h_21300706_640.jpg":"640x427","h_21300706_480.jpg":"480x320","h_21300706_340.jpg":"340x227","h_21300706_220.jpg":"220x147","pp_21300706_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300706_1024.jpg":"805x1024","pp_21300706_640.jpg":"503x640","pp_21300706_480.jpg":"377x480","pp_21300706_340.jpg":"267x340","pp_21300706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","hd_21300698_1920.jpg":"1920x1080","k_21300698_1280.jpg":"1280x1280","k_21300698_1024.jpg":"1024x1024","k_21300698_640.jpg":"640x640","k_21300698_480.jpg":"480x480","k_21300698_340.jpg":"340x340","k_21300698_220.jpg":"220x220","o_21300698_1280.jpg":"1280x834","o_21300698_1024.jpg":"1024x667","o_21300698_640.jpg":"640x417","o_21300698_480.jpg":"480x313","o_21300698_340.jpg":"340x221","o_21300698_220.jpg":"220x143","h_21300698_1280.jpg":"1280x854","h_21300698_1024.jpg":"1024x683","h_21300698_640.jpg":"640x427","h_21300698_480.jpg":"480x320","h_21300698_340.jpg":"340x227","h_21300698_220.jpg":"220x147","pp_21300698_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300698_1024.jpg":"805x1024","pp_21300698_640.jpg":"503x640","pp_21300698_480.jpg":"377x480","pp_21300698_340.jpg":"267x340","pp_21300698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21300696_1920.jpg":"1920x1080","k_21300696_1280.jpg":"1280x1280","k_21300696_1024.jpg":"1024x1024","k_21300696_640.jpg":"640x640","k_21300696_480.jpg":"480x480","k_21300696_340.jpg":"340x340","k_21300696_220.jpg":"220x220","o_21300696_1280.jpg":"1280x852","o_21300696_1024.jpg":"1024x682","o_21300696_640.jpg":"640x426","o_21300696_480.jpg":"480x319","o_21300696_340.jpg":"340x226","o_21300696_220.jpg":"220x146","h_21300696_1280.jpg":"1280x854","h_21300696_1024.jpg":"1024x683","h_21300696_640.jpg":"640x427","h_21300696_480.jpg":"480x320","h_21300696_340.jpg":"340x227","h_21300696_220.jpg":"220x147","pp_21300696_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300696_1024.jpg":"805x1024","pp_21300696_640.jpg":"503x640","pp_21300696_480.jpg":"377x480","pp_21300696_340.jpg":"267x340","pp_21300696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21300694_1920.jpg":"1920x1080","k_21300694_1280.jpg":"1280x1280","k_21300694_1024.jpg":"1024x1024","k_21300694_640.jpg":"640x640","k_21300694_480.jpg":"480x480","k_21300694_340.jpg":"340x340","k_21300694_220.jpg":"220x220","o_21300694_1280.jpg":"1280x852","o_21300694_1024.jpg":"1024x682","o_21300694_640.jpg":"640x426","o_21300694_480.jpg":"480x319","o_21300694_340.jpg":"340x226","o_21300694_220.jpg":"220x146","h_21300694_1280.jpg":"1280x854","h_21300694_1024.jpg":"1024x683","h_21300694_640.jpg":"640x427","h_21300694_480.jpg":"480x320","h_21300694_340.jpg":"340x227","h_21300694_220.jpg":"220x147","pp_21300694_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300694_1024.jpg":"805x1024","pp_21300694_640.jpg":"503x640","pp_21300694_480.jpg":"377x480","pp_21300694_340.jpg":"267x340","pp_21300694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21300692_1920.jpg":"1920x1080","k_21300692_1280.jpg":"1280x1280","k_21300692_1024.jpg":"1024x1024","k_21300692_640.jpg":"640x640","k_21300692_480.jpg":"480x480","k_21300692_340.jpg":"340x340","k_21300692_220.jpg":"220x220","o_21300692_1280.jpg":"1280x852","o_21300692_1024.jpg":"1024x682","o_21300692_640.jpg":"640x426","o_21300692_480.jpg":"480x319","o_21300692_340.jpg":"340x226","o_21300692_220.jpg":"220x146","h_21300692_1280.jpg":"1280x854","h_21300692_1024.jpg":"1024x683","h_21300692_640.jpg":"640x427","h_21300692_480.jpg":"480x320","h_21300692_340.jpg":"340x227","h_21300692_220.jpg":"220x147","pp_21300692_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300692_1024.jpg":"805x1024","pp_21300692_640.jpg":"503x640","pp_21300692_480.jpg":"377x480","pp_21300692_340.jpg":"267x340","pp_21300692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21300668_1920.jpg":"1920x1080","k_21300668_1280.jpg":"1280x1280","k_21300668_1024.jpg":"1024x1024","k_21300668_640.jpg":"640x640","k_21300668_480.jpg":"480x480","k_21300668_340.jpg":"340x340","k_21300668_220.jpg":"220x220","o_21300668_1280.jpg":"1280x852","o_21300668_1024.jpg":"1024x682","o_21300668_640.jpg":"640x426","o_21300668_480.jpg":"480x319","o_21300668_340.jpg":"340x226","o_21300668_220.jpg":"220x146","h_21300668_1280.jpg":"1280x854","h_21300668_1024.jpg":"1024x683","h_21300668_640.jpg":"640x427","h_21300668_480.jpg":"480x320","h_21300668_340.jpg":"340x227","h_21300668_220.jpg":"220x147","pp_21300668_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300668_1024.jpg":"805x1024","pp_21300668_640.jpg":"503x640","pp_21300668_480.jpg":"377x480","pp_21300668_340.jpg":"267x340","pp_21300668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1316","hd_21300666_1920.jpg":"1920x1080","k_21300666_1280.jpg":"1280x1280","k_21300666_1024.jpg":"1024x1024","k_21300666_640.jpg":"640x640","k_21300666_480.jpg":"480x480","k_21300666_340.jpg":"340x340","k_21300666_220.jpg":"220x220","o_21300666_1280.jpg":"1280x877","o_21300666_1024.jpg":"1024x701","o_21300666_640.jpg":"640x438","o_21300666_480.jpg":"480x329","o_21300666_340.jpg":"340x233","o_21300666_220.jpg":"220x150","h_21300666_1280.jpg":"1280x854","h_21300666_1024.jpg":"1024x683","h_21300666_640.jpg":"640x427","h_21300666_480.jpg":"480x320","h_21300666_340.jpg":"340x227","h_21300666_220.jpg":"220x147","pp_21300666_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300666_1024.jpg":"805x1024","pp_21300666_640.jpg":"503x640","pp_21300666_480.jpg":"377x480","pp_21300666_340.jpg":"267x340","pp_21300666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1186","hd_21300662_1920.jpg":"1920x1080","k_21300662_1280.jpg":"1280x1280","k_21300662_1024.jpg":"1024x1024","k_21300662_640.jpg":"640x640","k_21300662_480.jpg":"480x480","k_21300662_340.jpg":"340x340","k_21300662_220.jpg":"220x220","o_21300662_1280.jpg":"1280x790","o_21300662_1024.jpg":"1024x632","o_21300662_640.jpg":"640x395","o_21300662_480.jpg":"480x296","o_21300662_340.jpg":"340x210","o_21300662_220.jpg":"220x135","h_21300662_1280.jpg":"1280x854","h_21300662_1024.jpg":"1024x683","h_21300662_640.jpg":"640x427","h_21300662_480.jpg":"480x320","h_21300662_340.jpg":"340x227","h_21300662_220.jpg":"220x147","pp_21300662_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300662_1024.jpg":"805x1024","pp_21300662_640.jpg":"503x640","pp_21300662_480.jpg":"377x480","pp_21300662_340.jpg":"267x340","pp_21300662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_21300658_1920.jpg":"1920x1080","k_21300658_1280.jpg":"1280x1280","k_21300658_1024.jpg":"1024x1024","k_21300658_640.jpg":"640x640","k_21300658_480.jpg":"480x480","k_21300658_340.jpg":"340x340","k_21300658_220.jpg":"220x220","o_21300658_1280.jpg":"1280x800","o_21300658_1024.jpg":"1024x640","o_21300658_640.jpg":"640x400","o_21300658_480.jpg":"480x300","o_21300658_340.jpg":"340x212","o_21300658_220.jpg":"220x137","h_21300658_1280.jpg":"1280x854","h_21300658_1024.jpg":"1024x683","h_21300658_640.jpg":"640x427","h_21300658_480.jpg":"480x320","h_21300658_340.jpg":"340x227","h_21300658_220.jpg":"220x147","pp_21300658_1280.jpg":"1006x1280","pp_21300658_1024.jpg":"805x1024","pp_21300658_640.jpg":"503x640","pp_21300658_480.jpg":"377x480","pp_21300658_340.jpg":"267x340","pp_21300658_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14896444 Threads: 2 Questions: 3140123098 Slow queries: 7000217 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234775745 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/prijeti-li-nam-i-nestasica-domaceg-meda-dalmatinski-pcelari-na-teskim-mukama-osim-suse-brine-ih-i-bolest-pcela-ali-i-medvjedi-iz-bosne-pricaju-nam-sto-se-sad-dogada-u-kosnicama-1177469 [printLink] => /dalmacija/zagora/prijeti-li-nam-i-nestasica-domaceg-meda-dalmatinski-pcelari-na-teskim-mukama-osim-suse-brine-ih-i-bolest-pcela-ali-i-medvjedi-iz-bosne-pricaju-nam-sto-se-sad-dogada-u-kosnicama-1177469?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679258 [name] => Kijevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kijevo [link] => /tag/kijevo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320149 [name] => pčele [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pcele [link] => /tag/pcele ) [2] => stdClass Object ( [id] => 318952 [name] => Med [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => med [link] => /tag/med ) [3] => stdClass Object ( [id] => 318953 [name] => pčelari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pcelari [link] => /tag/pcelari ) [4] => stdClass Object ( [id] => 433022 [name] => Dalmatinska zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-zagora [link] => /tag/dalmatinska-zagora ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647299 [name] => Branko Bajan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-23 11:11:29 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-bajan [link] => /tag/branko-bajan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 671246 [name] => mate maloča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-21 11:42:38 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-maloca [link] => /tag/mate-maloca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI PROBLEMI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 488 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => KIJEVO (488) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prijeti li nam i nestašica domaćeg meda? Dalmatinski pčelari na teškim mukama, osim suše brine ih i bolest pčela, ali i medvjedi iz Bosne. Pričaju nam što se sad događa u košnicama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300750.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozidar Vukicevic/Cropix [mainImageDesc] =>

Branko Bajan Jale dohranjuje pčele šećernom pogačicom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300750.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Branko Bajan Jale dohranjuje pčele šećernom pogačicom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300756.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Kijevo, 170322.
Cuvarkuca je trajna zeljasta sukulenta biljka iz porodice tustikovki.
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300748.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Košnice Branka Bajana Jale u Podinarju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300746.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300742.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Cvijet drijena

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300732.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Dohrana pčela šećernom pogačicom

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300718.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Dohrana pčela šećernom pogačicom

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300712.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300706.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300698.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Branko Bajan obilazi svoje košnice

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300696.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Čuvarkuća

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300694.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Nekadašnja mlinica na Krčiću

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300692.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300668.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Kijevo,160322.
Reportaza o velikim problemima pcelara zbog dugotrajne suse.
Na fotografiji: Krosnja badema.
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300666.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix

Branko Bajan Jale i Mate Maloča

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300662.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21300658.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Glavni problem s pčelama ove godine je suša - kaže nam poznati stanovnik Kijeva Branko Bajan Jale (59), umirovljeni radnik vranjičkog "Salonita", dragovoljac Domovinskog rata, koji je više godina radio i kao poštar, a ujedno je i tajnik KUD-a "Dinara" te član Uprave u Udruzi pčelara "Vrisak" - Kijevo. Do sada nezapamćena suša glavni je povod našeg odlaska u ovo mjesto podno Dinare.

- Pčelama sada treba peludi, treba nam da s kišom pokrene biljke. No, ovo je čak četvrta godine u kojoj nam se javljaju problemi pa se moramo boriti s time, i čekati. Jer, kad god dođe kiša, dođe nam i bura i sve nam to uništi. Jer bura osuši cvijet pa imamo probleme, borimo se da pčela dobije osnovne potrepštine za razvoj. Mi znamo, kad je lito, velike su suše, i na to smo spremni, ali kad se to događa na proljeće, kao sada, e to je loše. Mi sada moramo pčele spremiti za samostalnu pašu, za početak na bagrem - govori nam Branko Bajan.

Od majčine dušice do vriska

Ovdje se dobiva med od bagrema i niza drugih poljoprivrednih kultura?

- Imamo majčinu dušicu, imamo lipu, imamo klen, drijen i sve vrste biljaka...

Imate i vrisak?

- Vrisak kreće krajem kolovoza, a vriska također imamo dovoljno, samo nam je bitno da cvijet od vriska medi. Jer, kad ne medi, onda nemamo meda. A treba znati da vrisak ne medi svake godine. I njemu je isto problem suša. Znači, da padne u kolovozu kiša, vrisak bi dobio razvoj. Tri godine nam ništa nije išlo od ruke, borili smo se da imamo med od vriska samo za sebe. Sad nam je prvenstveno cilj spasiti proizvodnju meda od vriska, kao i proizvodnju od ostalih poljoprivrednih kultura.

---

image

Branko Bajan Jale i Mate Maloča

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Vi i Mate Maloča redovito pčelama nosite pogače?

- To moramo, da bi pčele preživjele. Mi smo ovdje organizirani u Udruzi pčelara "Vrisak" - Kijevo, dobra smo ekipa, pomažemo jedan drugome. Mate Maloča je predsjednik, ujedno i tajnik, ja sam član Uprave, a s nama su u Upravi i Božo Jurić Ćivro te Ante Tone Maloča i Milan Maloča. Inače, nama ovdje prvo cvjeta arzelinka pa onda druge kulture na našem području. Tamo gdje ima više vode i vlage, ima više i cvijeća. A kad nemamo dovoljno vode, a time i cvijeta, odnosno peluda, to jest hrane, mi pčelama dajemo pogače, kako bismo ih zadržali, da mede ono što imaju mediti. To je za početak.

Jesu li u ovakvim vremenskim prilikama matice u opasnosti?

- Apsolutno, jer ako hrane nemaju iz prirode, matice će zaustaviti razvoj pčela. Kad ima vode, a zatim i cvijeta u prirodi, onda je sve u redu, onda i matica puno radi. Imamo puno legla, imamo puno meda, dovoljno i za njih i za nas.

Sada je vrijeme za legla pčela?

- Tako je, već sada pčele izlaze iz legla. Kad god su dobre matice, sve je u redu, a najbitnija stvar je liječenje pčela. I ostaviti im dovoljno hrane. Jer pčele su već u veljači stvarale legla, tako da one sada već izlaze iz legla. Svaka matica koja je sebi ostavila peludi, sada bez problema radi. Problem je što je suša i nemamo peludi za razvoj pčela ali zato već imamo tri velika naleta bure - objašnjava Branko Bajan. I dodaje:

- Znam da u ožujku uvijek imamo dosta bure, ali da će je biti ovoliko, to nisam mogao vjerovati. Taman kad je vrijeme pustilo bajam da cvjeta, došla bura, odmah ga osušila i sad ne može cvjetati.

---

image

Kijevo,160322.
Reportaza o velikim problemima pcelara zbog dugotrajne suse.
Na fotografiji: Krosnja badema.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Jaki udari bure s Dinare

Dakle, osim meda, bit će problema i s bajamima?

- Apsolutno, jer su kod nas u Kijevu na meti i bajami: Ovdje su u Kijevu jaki udari bure s Dinare, ona je ovdje prejaka, tako da je već uništila cvjetove rane sorte bajama - objašnjava Bajan.

No, problem je što osim jake bure, uopće nema kiša.

- Točno, bura je ovdje potpuno osušila zemlju, tako da na njoj nema niti travke pa problema imaju i čobani, a ne samo pčelari. Za sve je aktualna suša problem! - kaže Branko Bajan, koji ima 50 košnica, dok Mate Maloča ima 86 košnica. Jale nam objašnjava što kod pčela točno treba liječiti.

- Za nju imamo više vrsta lijekova. Prošle godine sam pčele najviše liječio Varolikom, ali i drugim lijekovima. Pčele treba liječiti od varoje, jer ona najviše napada i uništava pčele. Zato ih morate više puta pregledavati, uvijek imati pokusne košnice, da se vidi ima li ili nema varoje, i onda ih liječiti, ako su napadnute, konkretno varojom. Ako je nema, to je dobro, i u tom slučaju im ne treba davati puno otrova bajama - kaže Branko Bajan i objašnjava kakva je sad situacija s prinosima meda.

- S prinosima smo zadnje tri godine razočarani. Prije četiri godine pčele su u košnicama punile med nenormalno. Takva je bila klima, bilo je i vlage, nije bilo suše. Nakon toga nije bilo kiša, već su slijedile bura, velike suše ljeti, i to je nama problem općenito, a što se našeg kijevskog područja tiče. A što se tiče cijele Hrvatske, vidim da je problem zadnjih godina - veli nam Branko Bajan Jale. To potvrđuje i Mate Maloča.

- Cijela zima je bila suha i uz to je i dosta puhalo. Time se sušilo čitavo područje Kijeva i Podinarja. Sva tri zimska mjeseca su bila burna, bez kiše i vlage, i to se odrazilo na cvjetanje. Sad imam 86 košnica, jer smo imali nešto gubitaka. A i dio pčela je ušao vrlo loše u zimu. To je inače kod životinja, jači pobjeđuju slabije, od kojih onda dio ugine. To je prirodna selekcija, logika opstanka koja vrijedi i kod pčela. Inače, kad je loša godina, onda se ona na sve odrazi. Primjerice, prošle godine nije bilo peludi, nije bilo meda, jednostavno, pčele su više puta preskakale po jedno leglo. Recimo, tad su srpanj i kolovoz bili sušni, nije uopće pala kiša. Još nam je bila loša i 2020. godina - kazuje nam Mate Maloča.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Pa se to odrazilo na sve, i na med od bagrema i na med od vriska?

- Tako je, i to sve veže jedno drugo. No, kad bagrem smrzne, koji je na početku godine za cvijet, to je katastrofa za pčele u toj godini. Sada idemo na divlju, žutu draču, ali ni ona nije procvjetala. Tu su se isto pčele dosta istrošile.

Krka ih spašava

Za vrisak se ide na Dinaru, dodajemo Maloči, što nam on potvrđuje.

- Tako je, za vrisak se ide na Dinaru, ali za to trebaju pasti kiše u srpnju, da bi se u kolovozu išlo na ispašu na vrisak, kako bi se kasnije napravio med. No, lani nije bilo kiše ni za lijek, ni za vrisak. Nije kišilo ni u srpnju ni u kolovozu. Sad bi trebali procvjetati svi vjesnici proljeća poput ljubica i šafrana, ali sve kasni. Trebao je cvjetati i maslačak ali ga suša i bura sprječavaju u cvatu, a time i u razvoju pčela. Nešto je počela cvasti arzelinka, ali to nije dovoljno. Sada dolazi vrijeme rašeljki - kaže nam Mate Maloča. Na to će Jale:

- Naša Dinara je Bogom dana za pčelarenje, na Dinari ima mnogo vrsta biljaka, da ne govorim o ljekovitom vrisku. Ima dvadeset endemskih biljaka na Dinari. Za pčelare je to Bogom dano. Kvaliteta meda u Kijevu i okolnim područjima uopće nije problem, sve što ide vuče od Sinja preko Kijeva do Strmice, a posebno na području Kijeva iznad kojega je najveći vrh Hrvatske - objašnja nam Branko Bajan Jale, koji pčele ostavlja na imanju Đure Vučkovića na Podinarju. On pčelama daje vodu, pazi da ih netko ne ukrade. Dođe do njih i medvjed, ali kad je Đuro tu, onda neće biti problema. Pokazuje nam Jale i izvor Krčića, na području Podinarja, na kojem su bili poznati mlinovi, trasom 18 kilometara do izvora Krke.

---

image

Nekadašnja mlinica na Krčiću

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Kad ljeti nestane vode u Krčiću, onda se do listopada koristi voda iz rijeke Krke. Ona uvijek izvire. Krka je taman pred Kninom. Ovaj put kroz Krčić počeo je raditi Napoleon, a završio ga je Franjo Josip. Tako da se počelo raditi tik uz Krčić, nizvodno niz rijeku. Tu je bilo dosta posla, s petnaestak mlinova. I to je bio glavni put za Knin - podsjeća nas Branko Bajan Jale. Na upit ima li na ovo područje povratnika, Jale će kao iz topa - slabo!

- Na našoj Dinari, mještani Glavaša vodili su stoku na ispašu. A sada nema nikoga. Na vrhovima je bilo po pedeset mišina sira, bilo je puno naroda, vozile su se ovce, bilo je čobana, a sada nema nikoga. No, tko ne voli ovaj kraj, ne može u njemu ni živjeti, niti ovdje ima što raditi. Što se mene tiče, ja odavde ne bih nigdje išao, meni je ovdje najljepše - jasan je Jale. Pokazuje nam košnice.

- Ovdje su za košnice problem i medvjedi, oni dolaze iz Bosne. Prije godinu dana Boži Juriću Ćivri medvjed je razbacao košnice i došao do plijena - meda. Medvjed naročito u sušnom razdoblju, kakvo je ovo sada, na takav način dolazi do plijena, naročito tamo gdje nije puno naseljeno, kao na imanjima u Podinarju - za kraj će naše priče Branko Bajan Jale.

---

Do daljnjega nema kiše


Prema trenutno dostupnim meteorološkim podacima, do daljnjega se nastavlja velika suša - kazala nam je Lidija Fuštar iz Područnog meteorološkog ureda Split, voditeljica službe Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

- Naime, na vidiku do daljnjega nema kiše - ističe Lidija Fuštar i dodaje:

'Isto tako, nastavlja se vrijeme u znaku bure pa će relativna vlažnost zraka opet biti niska. Stoga će i relativna vlažnost zraka ponovno u sljedećim danima biti vrlo niska. Izostat će jutarnja rosa i tako samo pridonijeti sušnom razdoblju'

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix
Bozidar Vukicevic/Cropix

Branko Bajan Jale dohranjuje pčele šećernom pogačicom

Bozidar Vukicevic/Cropix

Kijevo, 170322.
Cuvarkuca je trajna zeljasta sukulenta biljka iz porodice tustikovki.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Košnice Branka Bajana Jale u Podinarju

Bozidar Vukicevic/Cropix

Cvijet drijena

Bozidar Vukicevic/Cropix

Dohrana pčela šećernom pogačicom

Bozidar Vukicevic/Cropix

Dohrana pčela šećernom pogačicom

Bozidar Vukicevic/Cropix

Branko Bajan obilazi svoje košnice

Bozidar Vukicevic/Cropix

Nekadašnja mlinica na Krčiću

Bozidar Vukicevic/Cropix

Kijevo,160322.
Reportaza o velikim problemima pcelara zbog dugotrajne suse.
Na fotografiji: Krosnja badema.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Branko Bajan Jale i Mate Maloča

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/prijeti-li-nam-i-nestasica-domaceg-meda-dalmatinski-pcelari-na-teskim-mukama-osim-suse-brine-ih-i-bolest-pcela-ali-i-medvjedi-iz-bosne-pricaju-nam-sto-se-sad-dogada-u-kosnicama-1177469 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=708c4b769b38af9694938f885c0efd4bcf985718 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prijeti+li+nam+i+nesta%C5%A1ica+doma%C4%87eg+meda%3F+Dalmatinski+p%C4%8Delari+na+te%C5%A1kim+mukama%2C+osim+su%C5%A1e+brine+ih+i+bolest+p%C4%8Dela%2C+ali+i+medvjedi+iz+Bosne.+Pri%C4%8Daju+nam+%C5%A1to+se+sad+doga%C4%91a+u+ko%C5%A1nicama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fprijeti-li-nam-i-nestasica-domaceg-meda-dalmatinski-pcelari-na-teskim-mukama-osim-suse-brine-ih-i-bolest-pcela-ali-i-medvjedi-iz-bosne-pricaju-nam-sto-se-sad-dogada-u-kosnicama-1177469 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fprijeti-li-nam-i-nestasica-domaceg-meda-dalmatinski-pcelari-na-teskim-mukama-osim-suse-brine-ih-i-bolest-pcela-ali-i-medvjedi-iz-bosne-pricaju-nam-sto-se-sad-dogada-u-kosnicama-1177469 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI PROBLEMI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 488 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => KIJEVO (488) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraVELIKI PROBLEMI

Prijeti li nam i nestašica domaćeg meda? Dalmatinski pčelari na teškim mukama, osim suše brine ih i bolest pčela, ali i medvjedi iz Bosne. Pričaju nam što se sad događa u košnicama

Piše JOŠKO DADIĆ
21. ožujka 2022. - 11:40

Glavni problem s pčelama ove godine je suša - kaže nam poznati stanovnik Kijeva Branko Bajan Jale (59), umirovljeni radnik vranjičkog "Salonita", dragovoljac Domovinskog rata, koji je više godina radio i kao poštar, a ujedno je i tajnik KUD-a "Dinara" te član Uprave u Udruzi pčelara "Vrisak" - Kijevo. Do sada nezapamćena suša glavni je povod našeg odlaska u ovo mjesto podno Dinare.

- Pčelama sada treba peludi, treba nam da s kišom pokrene biljke. No, ovo je čak četvrta godine u kojoj nam se javljaju problemi pa se moramo boriti s time, i čekati. Jer, kad god dođe kiša, dođe nam i bura i sve nam to uništi. Jer bura osuši cvijet pa imamo probleme, borimo se da pčela dobije osnovne potrepštine za razvoj. Mi znamo, kad je lito, velike su suše, i na to smo spremni,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:04