StoryEditor
Zagoraples milijuna

Previsoke ponude zabrinule gradonačelnicu: sudbina Aglomeracije Sinj u rukama je Hrvatskih voda

Piše Toni Paštar
23. svibnja 2020. - 19:01
Zvonimir Barišin/Hanza Media

Slobodna Dalmacija nedavno je otkrila da su, umjesto procijenjenih 213,4 milijuna kuna, od dva potencijalna izvođača radova na izgradnji sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda u Sinju, znanog kao Aglomeracija Sinj, kroz provedenu javnu nabavu pristigle ponude od 335, odnosno 345 milijuna kuna, dakle veće za 57 i 61,5 posto.

Dio nositelja političkih funkcija u alkarskom gradu pokazao je zabrinutost za taj životno važni projekt u gradu pod Kamičkom.
Prvi je javno reagirao gradski vijećnik Mosta i saborski zastupnik Miro Bulj, koji je zatražio hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća.

– Narod Sinja i cetinskoga kraja ostao je zatečen podacima koji dovode u pitanje realizaciju projekta “Aglomeracija Sinj”, za koji su osigurana 302 milijuna kuna, od čega je više od 220 milijuna kuna iz europskih fondova koje bismo mogli zauvijek izgubiti. Zbog nemara, sporosti i pogrešnih procjena gradonačelnice Križanac, projektnog tima “Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine”, koji je nositelj projekta, i Hrvatskih voda ugrožena je izgradnja dugo očekivane kanalizacije na području Sinja, pa će nam se otpadne vode, kao i dosad, slijevati i zagađivati našu Cetinu, što nikako ne smijemo dopustiti – kaže Miro Bulj.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media

Na Buljevu javnu prozivku reagirala je gradonačelnica Kristina Križanac.

U svojem odgovoru vijećniku Bulju prva žena Sinja navela je:

“Otvaranje ponuda na Aglomeraciji Sinj za radove na kanalizacijskim kolektorima i vodoopskrbi bilo je 22. travnja, pri čemu se vidjelo da je prekoračenje najniže ponude u odnosu na procijenjenu vrijednost oko 152 milijuna kuna s PDV-om. Vrlo je važan stav Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda, kao projektnih tijela, o načinu postupanja u okolnostima prekoračenja. Očekujem i tražim od direktora ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’, kao naručitelja u ovom postupku, da hitno zatraži stav Ministarstva i Hrvatskih voda. Što se pak tiče sazivanja hitne tematske sjednice, to je u nadležnosti predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sinja”, navodi u svojem odgovoru na Buljevu prozivku gradonačelnica Križanac.

#SINJ#AGLOMERACIJA SINJ#KRISTINA KRIŽANAC#OTPADNE VODE#HRVATSKE VODE

Izdvojeno

16. lipanj 2020 23:41