StoryEditorOCM
ZagoraADIO, BARBA STIPE

Preminula legenda Imotske krajine i vrstan učitelj, čovjek koji je stvorio ‘najveće selo u Europi‘ po jedinstvenoj igri

Piše Dalmacija SD
7. studenog 2023. - 14:13

U Aržanu je sinoć, u 85. godini života, preminuo Stjepan Stipe Žaja, istaknuti pedagoški djelatnik, promicatelj šaha i publicist, javlja Radio Imotski

Rođen je 1939. godine, a nakon zavrđšene tadašnje Učiteljske škole, na Pedagoškoj akademiji diplomirao je hrvatski i engleski jezik i tijekom 45 godina rada odgojio brojne naraštaje učenika u rodnom Aržanu, u kojem je stvorio i “najveće šahovsko selo u Europi”.

Otac je šahovskog velemajstora Ivana Žaje, a u Aržanu je utemeljio i šahovski klub “Petar Žaja”. Iskusni prosvjetar i zanesenjak ove je godine dobio dva vrijedna priznanja – Nagradu za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije i priznanje Hrvatskog šahovskog saveza za izniman doprinos promicanju te igre u Dalmatinskoj zagori i šire, o čemu je prije samo godinu dana za našu medijsku kuću ispričao veliku priču koju možete pročitati OVDJE.

Objavio je pet knjiga: dvije zbirke poezije "Otimam se snu" (2016. godine) i "Usputnice" (2018.), zbirku kratkih priča "Tako nan je lipo bilo" (2019.), zbirku crtica i zapisa "Kratka prisjećanja" (2021.) te autobiografski roman "Fragmenti jednog odrastanja" (2022.). Bio je dovršio rukopis i za šestu knjigu.

Posljednji ispraćaj Stjepana Stipe Žaje bit će u srijedu, 8. studenoga, u 14.30 sati, na mjesnom groblju u Aržanu, piše Radio Imotski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:52