stdClass Object ( [id] => 1253966 [title] => Ona je žena ‘zmaj‘! Otkako se prije 56 godina udala u Rebiće, Olga sve na što naiđe pretvara u ‘likariju‘, a mještani kažu: ‘Mogla bi voditi i Podravku, toliko je sposobna‘ [alias] => ona-je-zena-zmaj-otkako-se-prije-56-godina-udala-u-rebice-olga-sve-na-sto-naide-pretvara-u-likariju-a-mjestani-kazu-mogla-bi-voditi-i-podravku-toliko-je-sposobna [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ona je na pragu 77. godine života, a još uvijek tako vitalna da vodi privatnu veliku vinariju, brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače.

Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. Od jutra do večeri je zauzeta što poslovima među svojim lozama, smokvama, među ogromnim spremnicima za vino, što u kućanskim obvezama, pa prodajom na svome štandu, gdje nudi pregršt domaćih proizvoda po svim poznatim sajmovima, bilo da su u Dalmatinskoj zagori, na našem priobalju ili otocima.

Mogla bi voditi ‘Podravku’

Susjedi i oni koji je dobro poznaju kažu da je to neuništiva žena, s toliko energije i znanja da bi mogla komotno voditi “Podravku”. Ona se zove Olga Rebić, po struci je kemijski tehničar-tehnolog i imotska je nevjesta tamo još od daleke 1967. godine, na jesen, kada se i udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera.

– Da, upravo te godine kada sam kao mlada nevjesta došla u ovaj predivni zaselak u blizini Imotskog i osjetila miris Dalmacije, rekla sam sebi: Olga, ovo je tvoj kraj, ovdje je zdravlje na svakom koraku. To moraš iskoristiti kako za sebe, tako i za druge oko sebe. Ovdje se proizvodi zdravlje.

I baš je to tako. Svoje znanje stečeno na školovanju i svoju poslovično usađenu volju za radom, eto, pretočila sam prvo punih 40 godina radeći sa suprugom, školovali smo troje djece u Zagrebu, koji su sada svi visokoobrazovani ljudi, a kada sam se 2002. godine vratila u Imotski, u Rebiće, s kapitalom, okrenula sam jednu novu stranicu u svom životu i sada radim duplo više nego što sam radila prije. Ona egzotika Dalmacije koju sam doživjela u jesen te 1967. godine, pa mirisi zdravlja, to sunce, za mene se nije promijenila. Vidjela sam da na ovoj zemlji, gdje god nešto posadite, to iznikne, da sve skupa živi i diše u čistom i nezagađenom okružju i onda smo i ja i moj suprug krenuli. Nažalost, on je danas bolestan i zato ja radim i za sebe i za njega. Djeca nekada dođu, pomognu, znam da su daleko i da imaju svoje živote, pa ja stisnem gas još više i ništa mi nije teško – veli teta Olga Rebić.

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema čega nema zdravog i izvornog. Vidjeli smo to, počevši od velike vinarije kojom dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino, potom spremnici s domaćom kvasinom. U njezinu dvorištu na stotine je staklenih tegli, u kojima se u domaćoj lozovači priprema orahovica od domaćih, njezinih oraha, višanja, pune su boce travarice napunjene sve samim ljekovitim travama, što s njezinih posjeda na kojima ne dolaze nikakvi kemijski preparati, kao i trave ubrane s okolnih brda.

---

image

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema čega nema zdravog i izvornog

Braco Ćosić
---

Strogo čuvani recepti

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu džemova, od domaćih smokava, dunja, šljiva, krušaka, jabuka, jagoda, marelica, u posebnom ormaru su male bočice s ljekovitim napicima od ljekovitih trava, od onih za bolove u čukljevima od ulja lovora, ružmarina, pa do pripravaka od maslinova ulja s njezinim strogo čuvanim receptima.

– Da, to mi je posebna proizvodnja, jer uzgajam i masline i za vlastite potrebe imam domaće maslinovo ulje i od njega uz dodatak još nekih sastojaka radim prave lijekove za masažu, reumu, bolove u kostima, artritis, giht, proširene vene i još mnogo toga. A moji džemovi, marmelade, to sama radim po starinski, kako me je moja svekrva naučila. Nema tu dodataka, konzervansa, nego uberi smokve, jagode, jabuke ili marelice, dunje i onda polako radi, miješaj drvenom kutlačom i onda to u staklenke. Vidite, imam nekoliko lijepih velikih majskih ruža i onda od tih ruža napravim rakiju od ruža, pa od pčelinje ljubice, ma nema toga ovdje oko moje kuće što raste i uspijeva a da nije korisno i zdravo. Ljekarija – veli gospođa Olga.

Pitamo Olgu kako se nosi s tih čak trideset tisuća loza, treba radne snage za to.

– Sve ima svoj plan, sve se može – veli Olga, pa nastavlja:

– Kupljena zemlja, posađene loze, radi se sve na visokoj ekološkoj razini, mehanički se sve obrađuje, nema špricanja osim uporabe onih elemenata koji su se davno upotrebljavali. Ipak u cijeloj svojoj ekološkoj proizvodnji čini mi se da je loza predvodnik cijele priče. Od grožđa vino, od dropa lozovača, od vina radim vinski liker. Zamislite, ja sam vam posadila oko šezdeset smokava pa su mi se neki smijali. No danas imam toliko smokava da mogu nesmetano napraviti na stotine i stotine tegli prvoklasnog zdravog pekmeza koji mogu praktički prodati na kućnom pragu. Imam četiri stabljike naranče, limuna, kumkvata. Cijelo okružje moje kuće je u ružmarinu, lovoru. Nikada nisam polijevala travu među svojim lozama, nikada loze nismo polijevali sa sadašnjim preparatima, nego starim bakrenim preparatima, uz strogu kontrolu zemlje. Svake godine stručne nalaze s potpisom i ovjerom šaljem Ministarstvu poljoprivrede na uvid.

---

image

U velikoj vinariji dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino

Braco Ćosić/
---

Pročitala brdo literature

A tek Olgini čajevi, već su se iskazali na daleko, ljudi dolaze i pitaju je za recepte, a ona nama otkriva male tajne zdravlja. Kaže da je pročitala brdo literature o zdravim travama, ali da ih nigdje nema više kao u Dalmatinskoj zagori.

– Pazite, ovaj čaj: imate pčelinju ljubicu, metvicu, listić kadulje, i to je dovoljno za sve. Ja to isključivo berem u okružju moje kuće, na mojoj zemlji, gdje sam sigurna u visoke ekološke standarde koje kontroliram praktički svakodnevno. Ne želim od toga napraviti neku industriju, komercijalizirati to, to je moja radost i radost za onoga kome su ti moji čajevi potrebni.

Olgina travarica i komovica isključivo po njezinim receptima, a nakon dugogodišnjih ispitivanja u njezinu malom laboratoriju stekle su itekakve dobre recenzije od onih koji su imali tu privilegiju da ih kušaju. Ili recimo sistem obrade loza čiji je patent isključivo gospođe Olge, naišao je na veliko zanimanje vinogradara. Naime, Olga ne veže loze za postavljene žice, kako se to stoljećima radilo po Imotskoj krajini.

---

image

Imam četiri stabljike naranče, limuna, kumkvata, cijelo okružje moje kuće je u ružmarinu, lovoru

Braco Ćosić
---

---

image

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu džemova

Braco Ćosić
---

– Da, ja ne vežem loze, ja ih samo provlačim između žica i one same sebe oforme. No, sada treba svaki tjedan ući između loza, a njih je trideset tisuća i vidjeti koja je izvan žice te je usmjeriti da se ne savija. To je posao, ali se i isplati. U startu to i košta, no, rekoh, na kraju se isplati. Mislim da onaj tko ima zemlju, a zapustio ju je, da je to zločin i da bi zakonom to trebalo regulirati. Onaj tko ima zemlje svoje, ona mu može biti dostatna da uredno živi. Samo treba raditi i pratiti struku i trendove u poljoprivredi. Mora ovaj narod u Imotskoj krajini shvatiti da Imotsko polje može hraniti, davati čistu i zdravu hranu za cijelu Dalmaciju i šire. Možda sam utopist, ali mislim da će doći vrijeme kada će to shvatiti neke nadolazeće generacije – govori nam gospođa Olga.

Biljke iz Dalmatinske zagore

Olga Rebić zaštitila je i svoj “Vinsker”, iliti vinski liker, jedinstven na ovim prostorima, u Zavodu za vinarstvo. Od vrlo rasprostranjene biljke u Dalmatinskoj zagori zvane barbaroža, jedne vrste đirana, stvorila je i izvrsni dezodorans, a njezin Merlot ima status vrhunskoga vina. Ma kad bismo sada nabrajali što ona sve radi, isključivo od trava, voća, posebno grožđa, trebalo bi još nekoliko ovakvih tekstova. Uostalom, treba navratiti u Rebiće, tik do samoga grada Imotskog i uvjeriti se u nepresušnu energiju ove 77-godišnje kemijske tehničarke, koja sama od, kako kaže, silnih resursa prirode koji je okružuju stvara zdravlje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače. Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. I sve to otkad se prije 56 godina udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => imotska nevjesta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače. Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. I sve to otkad se prije 56 godina udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera

imotska nevjesta 2 0 7466 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-29 11:16:06 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => i snimio Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-04 07:41:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-04 07:41:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače. Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. I sve to otkad se prije 56 godina udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera [metadata] => robots= author= title=Ona je žena 'zmaj'! Otkako se prije 56 godina udala u Rebiće, Olga sve na što naiđe pretvara u 'likariju', a mještani kažu: 'Mogla bi voditi i Podravku, toliko je sposobna' [metakey] => olga rebić, Rebići, poljoprivreda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24082293.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24082272.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24082285.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24082286.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24082291.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24082295.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107\/","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U posebnom ormaru su male bo\u010dice s napicima od ljekovitih trava<\/p>","

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema \u010dega nema zdravog i izvornog<\/p>","

Vidjela sam da na ovoj zemlji, gdje god ne\u0161to posadite, to iznikne<\/p>","

Imam \u010detiri stabljike naran\u010de, limuna, kumkvata, cijelo okru\u017eje moje ku\u0107e je u ru\u017emarinu, lovoru<\/p>","

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu d\u017eemova<\/p>","

U velikoj vinariji dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x853","hd_24082293_1920.jpg":"1920x1080","k_24082293_1280.jpg":"1280x1280","k_24082293_1024.jpg":"1024x1024","k_24082293_640.jpg":"640x640","k_24082293_480.jpg":"480x480","k_24082293_340.jpg":"340x340","k_24082293_220.jpg":"220x220","o_24082293_1280.jpg":"1280x853","o_24082293_1024.jpg":"1024x682","o_24082293_640.jpg":"640x426","o_24082293_480.jpg":"480x319","o_24082293_340.jpg":"340x226","o_24082293_220.jpg":"220x146","h_24082293_1280.jpg":"1280x854","h_24082293_1024.jpg":"1024x683","h_24082293_640.jpg":"640x427","h_24082293_480.jpg":"480x320","h_24082293_340.jpg":"340x227","h_24082293_220.jpg":"220x147","pp_24082293_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082293_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082293_640.jpg":"640x814","pp_24082293_480.jpg":"480x611","pp_24082293_340.jpg":"340x432","pp_24082293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24082272_1920.jpg":"1920x1080","k_24082272_1280.jpg":"1280x1280","k_24082272_1024.jpg":"1024x1024","k_24082272_640.jpg":"640x640","k_24082272_480.jpg":"480x480","k_24082272_340.jpg":"340x340","k_24082272_220.jpg":"220x220","o_24082272_1280.jpg":"1280x853","o_24082272_1024.jpg":"1024x682","o_24082272_640.jpg":"640x426","o_24082272_480.jpg":"480x319","o_24082272_340.jpg":"340x226","o_24082272_220.jpg":"220x146","h_24082272_1280.jpg":"1280x854","h_24082272_1024.jpg":"1024x683","h_24082272_640.jpg":"640x427","h_24082272_480.jpg":"480x320","h_24082272_340.jpg":"340x227","h_24082272_220.jpg":"220x147","pp_24082272_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082272_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082272_640.jpg":"640x814","pp_24082272_480.jpg":"480x611","pp_24082272_340.jpg":"340x432","pp_24082272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24082285_1920.jpg":"1920x1080","k_24082285_1280.jpg":"1280x1280","k_24082285_1024.jpg":"1024x1024","k_24082285_640.jpg":"640x640","k_24082285_480.jpg":"480x480","k_24082285_340.jpg":"340x340","k_24082285_220.jpg":"220x220","o_24082285_1280.jpg":"1280x853","o_24082285_1024.jpg":"1024x682","o_24082285_640.jpg":"640x426","o_24082285_480.jpg":"480x319","o_24082285_340.jpg":"340x226","o_24082285_220.jpg":"220x146","h_24082285_1280.jpg":"1280x854","h_24082285_1024.jpg":"1024x683","h_24082285_640.jpg":"640x427","h_24082285_480.jpg":"480x320","h_24082285_340.jpg":"340x227","h_24082285_220.jpg":"220x147","pp_24082285_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082285_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082285_640.jpg":"640x814","pp_24082285_480.jpg":"480x611","pp_24082285_340.jpg":"340x432","pp_24082285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24082286_1920.jpg":"1920x1080","k_24082286_1280.jpg":"1280x1280","k_24082286_1024.jpg":"1024x1024","k_24082286_640.jpg":"640x640","k_24082286_480.jpg":"480x480","k_24082286_340.jpg":"340x340","k_24082286_220.jpg":"220x220","o_24082286_1280.jpg":"1280x853","o_24082286_1024.jpg":"1024x682","o_24082286_640.jpg":"640x426","o_24082286_480.jpg":"480x319","o_24082286_340.jpg":"340x226","o_24082286_220.jpg":"220x146","h_24082286_1280.jpg":"1280x854","h_24082286_1024.jpg":"1024x683","h_24082286_640.jpg":"640x427","h_24082286_480.jpg":"480x320","h_24082286_340.jpg":"340x227","h_24082286_220.jpg":"220x147","pp_24082286_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082286_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082286_640.jpg":"640x814","pp_24082286_480.jpg":"480x611","pp_24082286_340.jpg":"340x432","pp_24082286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24082291_1920.jpg":"1920x1080","k_24082291_1280.jpg":"1280x1280","k_24082291_1024.jpg":"1024x1024","k_24082291_640.jpg":"640x640","k_24082291_480.jpg":"480x480","k_24082291_340.jpg":"340x340","k_24082291_220.jpg":"220x220","o_24082291_1280.jpg":"1280x853","o_24082291_1024.jpg":"1024x682","o_24082291_640.jpg":"640x426","o_24082291_480.jpg":"480x319","o_24082291_340.jpg":"340x226","o_24082291_220.jpg":"220x146","h_24082291_1280.jpg":"1280x854","h_24082291_1024.jpg":"1024x683","h_24082291_640.jpg":"640x427","h_24082291_480.jpg":"480x320","h_24082291_340.jpg":"340x227","h_24082291_220.jpg":"220x147","pp_24082291_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082291_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082291_640.jpg":"640x814","pp_24082291_480.jpg":"480x611","pp_24082291_340.jpg":"340x432","pp_24082291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24082295_1920.jpg":"1920x1080","k_24082295_1280.jpg":"1280x1280","k_24082295_1024.jpg":"1024x1024","k_24082295_640.jpg":"640x640","k_24082295_480.jpg":"480x480","k_24082295_340.jpg":"340x340","k_24082295_220.jpg":"220x220","o_24082295_1280.jpg":"1280x853","o_24082295_1024.jpg":"1024x682","o_24082295_640.jpg":"640x426","o_24082295_480.jpg":"480x319","o_24082295_340.jpg":"340x226","o_24082295_220.jpg":"220x146","h_24082295_1280.jpg":"1280x854","h_24082295_1024.jpg":"1024x683","h_24082295_640.jpg":"640x427","h_24082295_480.jpg":"480x320","h_24082295_340.jpg":"340x227","h_24082295_220.jpg":"220x147","pp_24082295_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082295_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082295_640.jpg":"640x814","pp_24082295_480.jpg":"480x611","pp_24082295_340.jpg":"340x432","pp_24082295_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15113067 Threads: 2 Questions: 3161717979 Slow queries: 7071517 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235179536 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/ona-je-zena-zmaj-otkako-se-prije-56-godina-udala-u-rebice-olga-sve-na-sto-naide-pretvara-u-likariju-a-mjestani-kazu-mogla-bi-voditi-i-podravku-toliko-je-sposobna-1253966 [printLink] => /dalmacija/zagora/ona-je-zena-zmaj-otkako-se-prije-56-godina-udala-u-rebice-olga-sve-na-sto-naide-pretvara-u-likariju-a-mjestani-kazu-mogla-bi-voditi-i-podravku-toliko-je-sposobna-1253966?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701813 [name] => olga rebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-04 08:42:06 [main_article_id] => 0 [alias] => olga-rebic [link] => /tag/olga-rebic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700824 [name] => Rebići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-23 09:17:33 [main_article_id] => 0 [alias] => rebici [link] => /tag/rebici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321380 [name] => poljoprivreda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljoprivreda [link] => /tag/poljoprivreda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače. Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. I sve to otkad se prije 56 godina udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => imotska nevjesta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ona je žena ‘zmaj‘! Otkako se prije 56 godina udala u Rebiće, Olga sve na što naiđe pretvara u ‘likariju‘, a mještani kažu: ‘Mogla bi voditi i Podravku, toliko je sposobna‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082293.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić/ [mainImageDesc] =>

U posebnom ormaru su male bočice s napicima od ljekovitih trava

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082293.jpg [title] => Braco Ćosić/

U posebnom ormaru su male bočice s napicima od ljekovitih trava

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082272.jpg [title] => Braco Ćosić

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema čega nema zdravog i izvornog

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082285.jpg [title] => Braco Ćosić

Vidjela sam da na ovoj zemlji, gdje god nešto posadite, to iznikne

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082286.jpg [title] => Braco Ćosić

Imam četiri stabljike naranče, limuna, kumkvata, cijelo okružje moje kuće je u ružmarinu, lovoru

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082291.jpg [title] => Braco Ćosić

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu džemova

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24082295.jpg [title] => Braco Ćosić/

U velikoj vinariji dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ona je na pragu 77. godine života, a još uvijek tako vitalna da vodi privatnu veliku vinariju, brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače.

Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. Od jutra do večeri je zauzeta što poslovima među svojim lozama, smokvama, među ogromnim spremnicima za vino, što u kućanskim obvezama, pa prodajom na svome štandu, gdje nudi pregršt domaćih proizvoda po svim poznatim sajmovima, bilo da su u Dalmatinskoj zagori, na našem priobalju ili otocima.

Mogla bi voditi ‘Podravku’

Susjedi i oni koji je dobro poznaju kažu da je to neuništiva žena, s toliko energije i znanja da bi mogla komotno voditi “Podravku”. Ona se zove Olga Rebić, po struci je kemijski tehničar-tehnolog i imotska je nevjesta tamo još od daleke 1967. godine, na jesen, kada se i udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera.

– Da, upravo te godine kada sam kao mlada nevjesta došla u ovaj predivni zaselak u blizini Imotskog i osjetila miris Dalmacije, rekla sam sebi: Olga, ovo je tvoj kraj, ovdje je zdravlje na svakom koraku. To moraš iskoristiti kako za sebe, tako i za druge oko sebe. Ovdje se proizvodi zdravlje.

I baš je to tako. Svoje znanje stečeno na školovanju i svoju poslovično usađenu volju za radom, eto, pretočila sam prvo punih 40 godina radeći sa suprugom, školovali smo troje djece u Zagrebu, koji su sada svi visokoobrazovani ljudi, a kada sam se 2002. godine vratila u Imotski, u Rebiće, s kapitalom, okrenula sam jednu novu stranicu u svom životu i sada radim duplo više nego što sam radila prije. Ona egzotika Dalmacije koju sam doživjela u jesen te 1967. godine, pa mirisi zdravlja, to sunce, za mene se nije promijenila. Vidjela sam da na ovoj zemlji, gdje god nešto posadite, to iznikne, da sve skupa živi i diše u čistom i nezagađenom okružju i onda smo i ja i moj suprug krenuli. Nažalost, on je danas bolestan i zato ja radim i za sebe i za njega. Djeca nekada dođu, pomognu, znam da su daleko i da imaju svoje živote, pa ja stisnem gas još više i ništa mi nije teško – veli teta Olga Rebić.

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema čega nema zdravog i izvornog. Vidjeli smo to, počevši od velike vinarije kojom dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino, potom spremnici s domaćom kvasinom. U njezinu dvorištu na stotine je staklenih tegli, u kojima se u domaćoj lozovači priprema orahovica od domaćih, njezinih oraha, višanja, pune su boce travarice napunjene sve samim ljekovitim travama, što s njezinih posjeda na kojima ne dolaze nikakvi kemijski preparati, kao i trave ubrane s okolnih brda.

---

image

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema čega nema zdravog i izvornog

Braco Ćosić
---

Strogo čuvani recepti

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu džemova, od domaćih smokava, dunja, šljiva, krušaka, jabuka, jagoda, marelica, u posebnom ormaru su male bočice s ljekovitim napicima od ljekovitih trava, od onih za bolove u čukljevima od ulja lovora, ružmarina, pa do pripravaka od maslinova ulja s njezinim strogo čuvanim receptima.

– Da, to mi je posebna proizvodnja, jer uzgajam i masline i za vlastite potrebe imam domaće maslinovo ulje i od njega uz dodatak još nekih sastojaka radim prave lijekove za masažu, reumu, bolove u kostima, artritis, giht, proširene vene i još mnogo toga. A moji džemovi, marmelade, to sama radim po starinski, kako me je moja svekrva naučila. Nema tu dodataka, konzervansa, nego uberi smokve, jagode, jabuke ili marelice, dunje i onda polako radi, miješaj drvenom kutlačom i onda to u staklenke. Vidite, imam nekoliko lijepih velikih majskih ruža i onda od tih ruža napravim rakiju od ruža, pa od pčelinje ljubice, ma nema toga ovdje oko moje kuće što raste i uspijeva a da nije korisno i zdravo. Ljekarija – veli gospođa Olga.

Pitamo Olgu kako se nosi s tih čak trideset tisuća loza, treba radne snage za to.

– Sve ima svoj plan, sve se može – veli Olga, pa nastavlja:

– Kupljena zemlja, posađene loze, radi se sve na visokoj ekološkoj razini, mehanički se sve obrađuje, nema špricanja osim uporabe onih elemenata koji su se davno upotrebljavali. Ipak u cijeloj svojoj ekološkoj proizvodnji čini mi se da je loza predvodnik cijele priče. Od grožđa vino, od dropa lozovača, od vina radim vinski liker. Zamislite, ja sam vam posadila oko šezdeset smokava pa su mi se neki smijali. No danas imam toliko smokava da mogu nesmetano napraviti na stotine i stotine tegli prvoklasnog zdravog pekmeza koji mogu praktički prodati na kućnom pragu. Imam četiri stabljike naranče, limuna, kumkvata. Cijelo okružje moje kuće je u ružmarinu, lovoru. Nikada nisam polijevala travu među svojim lozama, nikada loze nismo polijevali sa sadašnjim preparatima, nego starim bakrenim preparatima, uz strogu kontrolu zemlje. Svake godine stručne nalaze s potpisom i ovjerom šaljem Ministarstvu poljoprivrede na uvid.

---

image

U velikoj vinariji dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino

Braco Ćosić/
---

Pročitala brdo literature

A tek Olgini čajevi, već su se iskazali na daleko, ljudi dolaze i pitaju je za recepte, a ona nama otkriva male tajne zdravlja. Kaže da je pročitala brdo literature o zdravim travama, ali da ih nigdje nema više kao u Dalmatinskoj zagori.

– Pazite, ovaj čaj: imate pčelinju ljubicu, metvicu, listić kadulje, i to je dovoljno za sve. Ja to isključivo berem u okružju moje kuće, na mojoj zemlji, gdje sam sigurna u visoke ekološke standarde koje kontroliram praktički svakodnevno. Ne želim od toga napraviti neku industriju, komercijalizirati to, to je moja radost i radost za onoga kome su ti moji čajevi potrebni.

Olgina travarica i komovica isključivo po njezinim receptima, a nakon dugogodišnjih ispitivanja u njezinu malom laboratoriju stekle su itekakve dobre recenzije od onih koji su imali tu privilegiju da ih kušaju. Ili recimo sistem obrade loza čiji je patent isključivo gospođe Olge, naišao je na veliko zanimanje vinogradara. Naime, Olga ne veže loze za postavljene žice, kako se to stoljećima radilo po Imotskoj krajini.

---

image

Imam četiri stabljike naranče, limuna, kumkvata, cijelo okružje moje kuće je u ružmarinu, lovoru

Braco Ćosić
---

---

image

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu džemova

Braco Ćosić
---

– Da, ja ne vežem loze, ja ih samo provlačim između žica i one same sebe oforme. No, sada treba svaki tjedan ući između loza, a njih je trideset tisuća i vidjeti koja je izvan žice te je usmjeriti da se ne savija. To je posao, ali se i isplati. U startu to i košta, no, rekoh, na kraju se isplati. Mislim da onaj tko ima zemlju, a zapustio ju je, da je to zločin i da bi zakonom to trebalo regulirati. Onaj tko ima zemlje svoje, ona mu može biti dostatna da uredno živi. Samo treba raditi i pratiti struku i trendove u poljoprivredi. Mora ovaj narod u Imotskoj krajini shvatiti da Imotsko polje može hraniti, davati čistu i zdravu hranu za cijelu Dalmaciju i šire. Možda sam utopist, ali mislim da će doći vrijeme kada će to shvatiti neke nadolazeće generacije – govori nam gospođa Olga.

Biljke iz Dalmatinske zagore

Olga Rebić zaštitila je i svoj “Vinsker”, iliti vinski liker, jedinstven na ovim prostorima, u Zavodu za vinarstvo. Od vrlo rasprostranjene biljke u Dalmatinskoj zagori zvane barbaroža, jedne vrste đirana, stvorila je i izvrsni dezodorans, a njezin Merlot ima status vrhunskoga vina. Ma kad bismo sada nabrajali što ona sve radi, isključivo od trava, voća, posebno grožđa, trebalo bi još nekoliko ovakvih tekstova. Uostalom, treba navratiti u Rebiće, tik do samoga grada Imotskog i uvjeriti se u nepresušnu energiju ove 77-godišnje kemijske tehničarke, koja sama od, kako kaže, silnih resursa prirode koji je okružuju stvara zdravlje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić/ Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić/
Braco Ćosić/

U posebnom ormaru su male bočice s napicima od ljekovitih trava

Braco Ćosić

A u Olge, na njezinu OPG-u, nema čega nema zdravog i izvornog

Braco Ćosić

Vidjela sam da na ovoj zemlji, gdje god nešto posadite, to iznikne

Braco Ćosić

Imam četiri stabljike naranče, limuna, kumkvata, cijelo okružje moje kuće je u ružmarinu, lovoru

Braco Ćosić

U njezinoj kuhinji je pravi mali proizvodni pogon za izradu džemova

Braco Ćosić/

U velikoj vinariji dominiraju ogromni rosfraj spremnici za vino

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/ona-je-zena-zmaj-otkako-se-prije-56-godina-udala-u-rebice-olga-sve-na-sto-naide-pretvara-u-likariju-a-mjestani-kazu-mogla-bi-voditi-i-podravku-toliko-je-sposobna-1253966 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ec4687a4d260b4545bc88856f34750bcc2497e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ona+je+%C5%BEena+%E2%80%98zmaj%E2%80%98%21+Otkako+se+prije+56+godina+udala+u+Rebi%C4%87e%2C+Olga+sve+na+%C5%A1to+nai%C4%91e+pretvara+u+%E2%80%98likariju%E2%80%98%2C+a+mje%C5%A1tani+ka%C5%BEu%3A+%E2%80%98Mogla+bi+voditi+i+Podravku%2C+toliko+je+sposobna%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fona-je-zena-zmaj-otkako-se-prije-56-godina-udala-u-rebice-olga-sve-na-sto-naide-pretvara-u-likariju-a-mjestani-kazu-mogla-bi-voditi-i-podravku-toliko-je-sposobna-1253966 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fona-je-zena-zmaj-otkako-se-prije-56-godina-udala-u-rebice-olga-sve-na-sto-naide-pretvara-u-likariju-a-mjestani-kazu-mogla-bi-voditi-i-podravku-toliko-je-sposobna-1253966 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače. Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. I sve to otkad se prije 56 godina udala u Rebiće, nakon što je u Beogradu, na fakultetu, upoznala svoga životnog partnera

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => imotska nevjesta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoraimotska nevjesta

Ona je žena ‘zmaj‘! Otkako se prije 56 godina udala u Rebiće, Olga sve na što naiđe pretvara u ‘likariju‘, a mještani kažu: ‘Mogla bi voditi i Podravku, toliko je sposobna‘

Piše i snimio Braco Ćosić
4. siječnja 2023. - 08:41

Ona je na pragu 77. godine života, a još uvijek tako vitalna da vodi privatnu veliku vinariju, brine se o čak trideset tisuća loza(!), uzgaja smokve, peče rakiju, pravi domaće likere, poput orahovice, višnjevače.

Sama radi domaće pekmeze, prikuplja ljekovito bilje i od njega pravi prirodne lijekove. Od jutra do večeri je zauzeta što poslovima među svojim lozama, smokvama, među ogromnim spremnicima za vino, što u kućanskim obvezama, pa prodajom na svome štandu, gdje nudi pregršt domaćih proizvoda po svim poznatim sajmovima, bilo da su u Dalmatinskoj zagori, na našem priobalju ili otocima.

Mogla bi voditi ‘Podravku’

Susjedi i oni koji je dobro poznaju kažu da je to neuništiva žena, s toliko energije i znanja da bi mogla komotno voditi “Podravku”. Ona se zove...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:15