StoryEditorOCM
Zagoramiris dobrote

HGSS-ovci i vatrogasci nakon trodnevne potrage uspjeli pronaći nestalu baku, njena zahvala ih je ganula do suza

Piše dalmacija sd
29. lipnja 2023. - 22:46

Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Makarska, zajedno s pomagačima, izvela je još jednu uspješnu akciju na koju može biti ponosna.

Naime u utorak 27. lipnja u pet do dvanaest preko Službe 112 stigla im je dojava o nestaloj starijoj ženskoj osobi na području Općine Šestanovac, selo Grabovac.

"Odmah po dojavi na teren izlazi 19 pripadnika HGSS stanice Makarska te započinju pretragu terena. Zbog teško prohodnog terena i visokih temperatura, u potragu se uključuju i vatrogasci DVD-a Zagvozd, pripadnici PP Omiš te se pozivaju i pripadnici HGSS stanice Split. Također u pomoć dolaze i pripadnici HGSS stanice Posušje te lokalno lovačko društvo i mještani.

Prvi dan nažalost nije rezultirao pronalaskom pa se potraga nastavlja i idući dan, 28. lipnja. U potragu se uključuju pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava s omiškog područja i to pripadnici DVD Omiš, DVD Zadvarje, DVD Dugi Rat, DVD Kučiće, DVD Gata, DVD Lovreć te DVD Zagvozd i DVD Brela. Ukupno drugi dan u potrazi sudjeluje 35 vatrogasaca te 12 pripadnika HGSS stanica Makarska i Split. U potrazi sudjeluju i 3 potražna tima HGSS-a sa psima, 1 potražni tim sa psom DVD-a Omiš te 4 bespilotne letjelice.

Potraga se nastavlja i 29. lipnja te napokon rezultira pronalaskom unesrećene osobe, žive, ali u teškom stanju. Ista je transportirana do prometnice te predana HMP Šestanovac nešto prije 14 sati. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovoj potražnoj akciji i čijim naporima je spašen još jedan život, napisali su pripadnici HGSS Stanice Makarska u objavi na Facebooku.

Osim te objave makarski HGSS-ovci na Facebook su stavili još dvije. Prva je tehnička i u njoj su se "pohvalili" kako je u zadnja 2 dana, uz pomoć bespilotnih sustava HGSS-a, došlo do okončanja 2 potrage.

Objavili su i snimku bespilotne letjelice koja ih je dovela do jedne nestale osobe.

Druga, novija objava na Faceboku više je emotivna i lirska. U njoj piše doslovno ovo: "Osjet mirisa direktan je put prema sjećanjima. Nakon tri dana potrage po surovom terenu nismo posustali ni gubili nadu. Iskusne životne ruke, uz spašen zivot, darovale su nam i najljepši poklon zahvale - miris nade, kadulje i smilja koji će nas zauvijek podsjećati na ovaj dan".

Uz objavu je objavljena i fotografija nestale starije žene koja im je u znak zahvalnosti darovala kadulju i smilje. Gorskim spašavateljima i svima koji su im pomagali to je bio mali, a zapravo veliki znak zahvale za upornu, trodnevnu potragu koja je, uz njihovu vještinu, dovela do sretnog ishoda.

Bravo, HGSS-ovci, vatrogasci i svi koji nisu odustajali nego su nastavili potragu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:48