StoryEditorOCM
Zagoraproračunske muke

HDZ-ova moć u Dalmaciji puca na dosad najjačem bastionu: dio Imoćana okrenuo leđa vladajućoj stranci, doznajemo uzroke

Piše Josipa Rimac Vlajčić
5. prosinca 2023. - 16:28

Na sjednici Općinskog vijeća Prološca nije izglasan lokalni proračun za 2024. godinu, jer vladajući HDZ nije uspio prikupiti potrebnih sedam vijećničkih glasova.

Poslije rasprave koja je uslijedila nakon predstavljanja prijedloga financijskog plana, HDZ predvođen općinskim načelnikom Matom Lasićem, nije imao dovoljno "ruku" za taj dokument, jer je na glasanju nedostajao HDZ-ov vijećnik koji bi donio prevagu prološkoj vlasti.

Na sjednici se trebalo raspravljati i o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, ali lokalni zastupnici nisu dočekali tu točku dnevnog reda, jer je zasjedanje prekinuto, a vladajući su napustili vijećnicu. Opcija koja bi bila racionalan potez jest nastavak prekinute sjednice i rasprava o rebalansu kako bi se zaključili realizirani projekti u ovoj godini.

Dio oporbenjaka očekuje od predsjednice Općinskog vijeća Monike Pavlović Grabovac (HDZ) da čim prije predloži termin nastavka zasjedanja (ne novu sjednicu) kako bi se raspravljalo o proračunskom rebalansu i kako bi se mogla zaključiti financijska godina.

Predsjednica Pavlović Grabovac ističe kako očekuje da će se to i dogoditi do kraja ove godine:

- Sjednica će se održati nakon konzultacija s ostalim vijećnicima tijekom kojih ćemo dogovoriti točan termin održavanja, u ovom trenutku ne mogu točno reći kada, ali treba se održati i očekujem to do 31. prosinca.

Iz HSLS-ova vijećničkog kluba odmah su se oglasili komentarom na situaciju:

image

Mate Lasić (HDZ), općinski načelnik Prološca

Nikola Vilić/Cropix

- Nismo i nećemo podržati prijedlog proračuna za 2024. godinu iz jednostavnog razloga, jer u predloženom dokumentu nema razvojnih projekata niti realizacije lokalnih projekata poput rješavanja problema vrtića i neupisane djece o čemu smo nebrojeno puta javno govorili.

Odgovornost za neizglasavanje proračuna leži na načelniku. Očekujemo nastavak iste sjednice te raspravu o rebalansu, jer je to važno za funkcioniranje Općine.

Toni Garac (HSLS) koji je na prošlim izborima upravo s aktualnim načelnikom Lasićem u drugom krugu izgubio izbornu bitku za prvog čovjeka Općine, spreman je i za nove, izvanredne izbore:

- Ako dođe do novih izbora, nećemo bježati od odgovornosti, svjesni velike podrške Proložana i za te smo izbore u potpunosti spremni.

Živimo u vremenu s nikad više financijskih prilika za općine i realizaciju projekata u korist građana, a neradom aktualnog načelnika koji je Proložac zadnjih godina pa i desetljeća unazadio, mogućnosti je sve manje. Jednostavno, Proložani takav odnos trenutne vlasti prema njima ne zaslužuju.

Nezavisna vijećnica Anamarija Grabovac također vrlo oštro reagira na rasplet (ili zaplet) sjednice:

- Neizglasavanje proračuna samo je nastavak unutarnjih sukoba u HDZ-u. Ništa novoga. Na prošloj sjednici oštricu je šiljila predsjednica Monika Pavlović Grabovac, sada je to vijećnik Bajić, gledali smo i vijećnika Juričića (obojica članovi HDZ-a, op.a.) u istom pokušaju.

No načelnik Lasić je uvijek rješavao uspješno takve probleme. O metodama ne bih. Ono što je tužno u cijeloj priči je da su problemi Općine - neupisana djeca u jaslice i vrtić, nedovoljan broj grobnih mjesta, otpad i mnogi drugi još uvijek aktualni. Proložani su gubitnici u ovoj priči.

Rasplet situacije znat će se do kraja ove godine. U jednom od scenarija mogući su čak i novi izbori, ali o tome je još prerano govoriti. Do objavljivanja ovog teksta, nismo uspjeli dobiti komentar i reakciju načelnika Lasića iako smo ga kontaktirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:51