StoryEditorOCM
ZagoraJAKINO GUMNO

Glavna cesta od Splita prema Zagori već je dva dana potopljena zbog bizarnog uzroka, uskoro bi moglo postati još gore

Piše Toni Paštar
24. studenog 2023. - 09:20

Vozače koji koriste dionicu državne ceste Split - Knin kod sinjskog raskrižja Jakino gumno iznenadila je poplava kolnika koja traje već dva dana.

Takvog povodnja do sada na tom dijelu glavne prometnice nije bilo ni tijekom najvećih kiša. Otkriveno je da se na taj dio državne ceste, koji je ujedno i gradska Ulica Filipa Grabovca, izlila golema količina vode iz novoizgrađenog kanalizacijskog sustava u Ulici fra Rafe Kalinića.

Na svu sreću ne radi se, još uvijek, o fekalijama već o oborinskim vodama koje su na za sada neobjašnjiv način prodrle u novi kolektor, a onda se pod prirodnim pritiskom izlile na javnu prometnicu.

Takvo izlijevanje iz kanalizacijskog sustava u Ulici fra Rafe Kalinića na kolničke trakove državne ceste koja nosi broj 1 zaziva dva pitanja: prvo, hoće li najavljeno naglo zahladnjenje dovesti do smrzavanja vode na asfaltu i stvoriti poledicu sa svim mogućim posljedicama za sudionike u prometu i, drugo, hoće li sutra, kada se kanalizacija stavi u funkciju, ponovno biti nekontroliranog izlijevanja, u tom slučaju fekalija?

U svakom slučaju, stanje je alarmantno i traži hitno rješenje. Stoga smo o mogućem rješenju razgovarali s Josipom Miočem, direktorom tvrtke "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" koja je investitor cijelog projekta izgradnje sustava odvodnje i vodoosprkbe.

- Čim smo dobili informaciju o toj situaciji u Ulici fra Rafe Kalinića kod Jakinog gumna odmah smo preko nadzornog inženjera reagirali prema izvođaču radova.

U tom dijelu radovi se još izvode pa će se, vjerujem, vrlo brzo otkriti kako su oborinske vode u tolikim količinama stigle u kanalizacijski kolektor te će problem biti otklonjen – tvrdi Mioč.

Direktora komunalne tvrtke podsjetili smo na nezadovoljstvo građana u tom sinjskom kvartu koji su koristeći se Ulicom fra Rafe Kalinića predugo gutali prašinu ili gacali po blatu, jer su se na toj lokaciji kopala čak tri rova u različito vrijeme.

- Točno je da su se kopala tri rova i da je ulica istovremeno morala biti prohodna, jer građani nisu imali drugi pristupni put do svojih kuća. U prvi rov postavljen je kanalizacijski kolektor, u drugi smo položili novi vodoopskrbni sustav pri čemu smo dotrajalu azbestno-cementnu cijev zamijenili s cijevi puno većeg promjera i od novih materijala.

U treći rov položili smo pomoćne sutave odvodnje i drugu prateću infrastrukturu. Sada je sve to iza nas, Ulica fra Rafe Kalinića ima kvalitetni novi asfaltni sloj i građani su zadovoljni. Bit će još zadovoljniji kada se spoje na kanalizaciju – zaključuje direktor "Vodovoda i odvodnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:47