StoryEditorOCM
ZagoraKOMENTAR

Evo tko bi iz Zagore mogao ući u Sabor, bit će jako gusto. A Bulj, ako zaista voli svoj Sinj, treba napraviti ovo...

Piše Toni Paštar
12. travnja 2024. - 14:11

Građani Cetinske krajine brutalno su podzastupljeni na izbornim listama kandidata za Hrvatski sabor. Od ukupno 12 izbornih jedinica u njih 11, ne računajući 11. izbornu jedinicu, bira se 148 saborskih zastupnika, po 14 u svakoj od 10 izbornih jedinica u kojima je prostor Hrvatske podijeljen po izbornoj geografiji te još 5 zastupnika u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju saborski zastupnici nacionalnih manjina.

Od Cetinjana s prebivalištem u rodnom kraju na listama u 9. izbornoj jedinici ih je samo šestero, pet muškaraca i jedna žena. Od 3.800.000 građana Hrvatske u navedenih 11 izbornih jedinica na kandidacijskim listama je 2517 osoba. Brojke kazuju da na svakih 1716 građana dolazi 1 kandidat. Kako Cetinska krajina ima oko 43 tisuće stanovnika, po tom bi omjeru na listama trebalo biti 25 kandidata iz cetinskog kraja. Ima ih 4 puta manje.

Ako se gledaju izgledi ovih kandidata svrstanih na 5 izbornih lista, može se očekivati puno pravedniji odnos u saborskom zastupanju Cetinjana. Na 6. mjestu koalicijske liste HDZ-HSLS-HDS-HNS-HSU nalazi se Ivan Bugarin iz Trilja. Kako je u ovoj izbornoj jedinici HDZ na posljednjim izborima osvojio 8 mandata, ranije i više, prolaz Bugarina trebao bi biti neupitan. Izgledno je da bi u istoj izbornoj jedinici saborski mandat mogao osvojiti još barem jedan kandidat iz cetinskog kraja.

Najveće šanse da obnovi dosadašnji i osvoji četvrti uzastopni saborski mandat ima Miro Bulj, nositelj koalicijske liste Most-HKS-NLM. Na tom putu može ga ugroziti Ivan Šipić iz Trilja, pripadnik DP-a, drugi na koalicijskoj listi DP – Pravo i pravda jer Bulj i Šipić računaju na glasove istog biračkog korpusa. DP je na prošlim izborima u ovoj izbornoj jedinici osvojio 2 mandata koji rezultat može ponoviti samo pridobivanjem birača Mosta.

Petar Maretić iz Dicma, predsjednik NLM-a, 14. je na Buljevoj koalicijskoj listi i on je najavio lov preferencijskih glasova. Ako na taj način dođe do saborskih kluba, svaka mu čast. Na listi platforme Možemo! je Dušan Miloš, dosadašnji politički anonimus koji je kao 10. na listi prihvatio vjerojatno samo radi njenog popunjavanja. Posljednja od spomenute šestorke je jedina žena, SDP-ovka Nataša Poparić iz Sinja koja je na 6. mjestu koalicijske liste SDP-HSS-DOiSIP-Reformisti-GLAS. Prije 4 godina koalicijska lista SDP-a u 9. izbornoj jedinici osvojila je 3 mandata.

Na veći broj mandata 17. travnja teško mogu računati, mada im procjene daju mogućnost da dosegnu i četvrti, ali treba imati u vidu što povjerenje od istog biračkog tijela očekuju socijaldemokrat Franko Vidović i Maja Šintić iz Možemo!. Zato ostaje zaključiti da Nataša Poparić može sjesti u saborske klupe jedino ukoliko SDP dođe u poziciju sastavljati Vladu i u njoj angažira dio izabranih zastupnika iz 9. izborne jedinice pa bi, moguće, jednog od njih u tom slučaju mijenjala Poparić.

U svakom slučaju sinjski kraj u novom sazivu Hrvatskog sabora imat će, najvjerojatnije, opet najmanje dva zastupnika kao i do sada (Miro Bulj iz Mosta i Luka Brčić iz HDZ-a), a možda i tri. S najvećim zanimanjem će se očekivati izborni ishod Mira Bulja. Ako po četvrti put obnovi mandat, od njega se očekuju radikalni potezi pošto je i gradonačelnik Sinja. Ako njegova politička opcija bude sudjelovala u formiranju većine, to bi Bulj mogao iskoristiti i priskrbiti Sinju sve ono što je propustio do sada otkako je na čelnoj dužnosti u alkarskom gradu.

Ako Most i zajedno s njim Miro Bulj ne budu u prilici sudjelovati u vlasti, tada Miro Bulj mora donijeti odluku što mu je prioritetnije, biti zastupnikom u Hrvatskom saboru ili gradonačelnik Sinja. Dokazao je da kao oporbeni saborski zastupnik ne može jedno i drugo jer boreći se na svoj način sa saborske govornice za svoju političku opciju uredno je zaratio sa svim predstavnicima izvršne vlasti. Očekivati da u takvim odnosima izbori za Sinj barem što bi alkarskom gradu pripadalo u hrvatskim prilikama još uvijek je iluzija. Osebujni zastupnik Bulj ima svoje sljedbenike i nekoliko takvih pojedinaca u klupama Hrvatskog sabora čak je poželjno. Tko se još sa simpatijama ne sjeća prerano preminulog Vladimira Bebića, znanog "Bombardera s Kvarnera". Bulj je malo "dinarskiji", manje suptilan, dokazao je u svojim izjavama da bi, kada bi bio u prilici, pojedine ustavne odredbe "zamrznuo", ali ni takav mnogima ne smeta.

Praksa je međutim pokazala da takvim nastupima Sinju ne donosi korist već nerijetko štetu. Stoga ako poslije potvrde mandata Bulj želi obnašati dužnost saborskog zastupnika najmanje što može učiniti za Sinj, za kojega tvrdi da ga neizmjerno voli, jest da radi to što je najbolje izvještio, napada vlast iz oporbenih klupa, te da odstupi s dužnosti gradonačelnika na što ga svakako podsjećaju i dosadašnji ne baš uspješni rezultati u trogodišnjem vođenju alkarskog grada. Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:50