StoryEditorOCM
ZagoraMALO, A VELIKO MISTO

Dok se splitski školarci ne mogu odlijepiti od mobitela, vršnjaci u Zagori ne smiju ih ni taknuti, ali zato imaju i ovo

Piše Mladen Nejašmić
12. studenog 2023. - 23:15

I dok se ravnatelji splitskih osnovnih škola već neko vrijeme "zabavljaju" pitanjem hoće li potpuno zabraniti korištenje mobitela i "pametnih" satova u vrijeme izvođenja nastave i tijekom odmora, njihova kolegica Nada Utrobičić, ravnateljica osmoljetke "Dr. fra Karlo Balić" iz Šestanovca, takvu praksu provodi već pet godina.

Naime, još 2018. godine Vijeće roditelja jednoglasno se složilo s takvim prijedlogom i, prema tumačenju ravnateljice, mobiteli uopće ne nedostaju djeci. Dapače, dobili su ono za čim su žudjeli i nastavnici i roditelji.

– Djeca se više igraju, druže i razgovaraju, što do tada nije bio slučaj. Bilo bi ih po dvoje ili troje u društvu i svatko o svom poslu.

Mobitel ispred sebe i nitko ni s kim – opisuje Utrobičić dotadašnje učeničke navike.

Htjela je promjenu i uz pomoć roditelja proveli su je i u djelo.

– Sada svaki naš učenik mora isključiti mobitel pri ulasku u školu i koristiti ga tek kada završi nastava. To se odnosi i na vrijeme velikog odmora.

image

Nada Utrobičić, ravnateljica OŠ ‘Dr. fra Karlo Balić‘, u suradnji s roditeljima uspješno je provela zabranu korištenja mobitela tijekom nastave i velikog odmora

Nikola Vilić/Cropix

Tako da smo učenike približili jedno drugome, a time olakšali posao nastavnicima, koji su do tada muku mučili sa sve većom prisutnošću digitalne tehnologije u svakodnevnom životu, poglavito tijekom nastavnog programa.

Ako dođe do situacije da je učitelj primijetio da pojedino dijete koristi mobitel, dužan ga je oduzeti i donijeti u zbornicu. Uređaje ne vraćamo djeci, nego jedino i isključivo roditeljima.

Svatko kome se to dogodi mora obavijestiti roditelje da mu je mobitel oduzet. Ako to ne učini, mi ih zovemo – tvrdi ravnateljica.

Sada, pet godina nakon uvođenja za neke nepopularne mjere, djeca više i ne pomišljaju na korištenje mobilnih telefona i sličnih uređaja. Jednako brzo kako su se na njih navikli, još brže su ih zaboravili.

I po pitanju školskih uniformi odgojno-obrazovna ustanova u Šestanovcu je ispred vremena. Usprkos negodovanju hrvatske "znanosti", psiholoških i raznih društava, jer se takvim odijevanjem tobože učenicima ograničavaju osobni izbori i sloboda izražavanja, u ovom dijelu Zagore se takvo što provodi već šest godina.

image

Učenici su dobili i nose školske uniforme s grbom svog mjesta

OŠ ‘Dr. fra Karlo Balić‘

Svi učenici uzrasta od prvog do osmog razreda dužni su nositi školske odore. Stoga su te 2017. godine, uz financijsku pomoć Općine, a kasnije roditelja, učenici dobili majice s grbom svog mjesta.

– I ne samo jednu. Već i ljetne i zimske. Možda je i bilo prvotnog otpora, ali ubrzo su se navikli. Sada neki naši znanstveni krugovi tvrde da je netočan argument kako će nošenje uniformi smanjiti socio-ekonomske razlike među učenicima ili ih eventualno prekriti.

Pravdajući takav stav dvojbenim, budući da se razlike u imovinskom statusu mogu uočiti na onom što nije sastavni dio uniformi, a djeca koriste primjerice hlače, tenisice ili mobitele, prebacuju odgovornost na učitelje da ih uče kako živjeti s društvenim razlikama.

Zar ovo nije način kako živjeti s njima. Pogotovo kada u tome imate hvalevrijedan odnos na relaciji škola – roditelj, koji je više nego uzoran te krajnje konstruktivan i aktivan – smatra Nada Utrobičić.

image

Djeca se više igraju, druže i razgovaraju, što do tada nije bio slučaj

OŠ ‘Dr. fra Karlo Balić‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:17