stdClass Object ( [id] => 1270923 [title] => Dalmatinci pohrlili u susjedstvo na kruh, vodu i šutnju, i to tijekom sva tri obroka u danu! Ovo je njihova priča [alias] => dalmatinci-pohrlili-u-susjedstvo-na-kruh-vodu-i-sutnju-i-to-tijekom-sva-tri-obroka-u-danu-ovo-je-njihova-prica [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Legendo, jes‘ l‘ ti oni nouvinar što si u Slobodnoj Dalmaciji pisao o lošem stanju ove kuće molitve i duhovnih vježbi?

Pita me odmah s vrata kuhinje moja prijateljica Vera Ostojić, ugledavši me kako ulazim u popularnu "šajkaču", kuću koju su prije 33 godine od jednog Srbina koji ju je izgradio na putu od župne crkve prema Podbrdu, brdu prvih sedam dana Gospinih ukazanja u Međugorju, kupili međugorski fratri i nazvali je u "Domus pacis", ili prevedeno na hrvatski "Kuća mira".

Ja se najprije pitam s Verom, da kako je, šta ima ba, nismo se ovdje vidjeli skoro pet godina, kad sam ono bio prvi put na seminaru molitve, posta i šutnje, i to tada na početku adventa, došašća, što ga je vodio fra Ljubo Kurtović, u to vrijeme župnik na Humcu, a danas u Tihaljini.

Bilo je to nezaboravno iskustvo, no kako se duhovne baterije brzo isprazne, odlučio sam se u zadnji čas prijaviti za ovaj seminar na početku korizme, i to preko moje stare prijateljice Marije Dugandžić, rodom Matijaca iz Kaštel Lukšića, koja za potrebe župnog ureda vodi organizaciju i prijave oko ovog i mnogih drugih seminara u Međugorju poput onog za bračne parove.

---

image
Ivan Ugrin
---

Kažem onda Veri kako se u ovom slučaju očigledno radi o pitanju nadbiskupu Aldu Cavalliju, apostolskom vizitatoru s posebnom ulogom za župu svetog Jakova Međugorje, koji je na tu službu stupio na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače prošle godine, a onda je nekoliko mjeseci poslije, u listopadu pristao na razgovor za Slobodnu Dalmaciju.

Zahvaljujući spomenutoj gospođi Mariji Dugandžić koja nam je radila prijevod s talijanskog na hrvatski i obrnuto tijekom tog intervjua, jedno sam pitanje postavio monsignoru Aldu o čisto praktičnim potrebama domaćih vjernika i osobito hodočasnika.

- Vaš je mandat pastoralni, bdijete da se odgovori na duhovne potrebe hodočasnika. Što bi se u tom smjeru još trebalo poduzeti? Recimo naprimjer, trebalo bi napraviti novu kuću za duhovne obnove posta, molitve i šutnje.

Ima fratarsko zemljište kod groblja u Bijakovićima, u prirodi i tišini, a više od 15 tisuća ljudi godišnje iz cijeloga svijeta dolazi u "Domus pacis" koja se raspada, 24-satno klanjanje održava se u kapelici koja samo što ne prokišnjava...

- Posljednja zgrada koja se ovdje izgradila je dvorana Ivana Pavla II., poznata i kao "žuta dvorana". Izgradila se 1998. godine, kada je dolazilo nekoliko tisuća hodočasnika. Sada, nakon dvadesetak godina, ne dolazi nekoliko tisuća nego nekoliko stotina tisuća hodočasnika. Pastoral je odgovoriti tim hodočasnicima, dobro ih prihvatiti u duhovnom smislu.

Mi imamo ovdje radno tijelo sastavljeno od oca provincijala, oca župnika, ekonoma, moga tajnika i mene, i upravo tražimo način kako izići u susret tim potrebama. Moramo uskladiti, istinski uskladiti i objekte da bi mogli dobro prihvaćati hodočasnike - odgovorio mi je apostolski pohoditelj.

Prije Cavallija, prvi Papin izaslanik bio je poljski nadbiskup Henryk Hoser, koji je preminuo prije nepune dvije godine, a također se zalagao za bolju infrastrukturu u župi Međugorje. Kako smo načuli, nadbiskup Aldo Cavalli nedavno je "pronašao" i kupio kuću sebi za "rezidenciju" u Međugorju tako da više ne bi stanovao i radio u nekadašnjem starom župnom uredu odmah pokraj crkve svetog Jakova.

---

image
Ivan Ugrin
---

Na službenoj pak mrežnoj stranici župe "Međugorje, mjesto molitve i pomirenja", o "Kući mira" piše sljedeće:

"Hodočasnici koji dolaze u Međugorje tijekom vremena izrazili su potrebu da se za njih pronađe prostor gdje bi mogli doći moliti se nekoliko dana u miru i imati duhovne vježbe. Zbog toga smo 1990. kupili jednu kuću blizu svetišta koju smo nazvali "Kuća mira" (Domus pacis).

Danas je "Kuća mira" popunjena u sve dane u godini. U njoj se neprestano odvijaju različiti seminari. Najveće zanimanje postoji za seminare posta i molitve koji se organiziraju za različite jezične skupine. Ništa manje zanimanje ne vlada i za seminare koje organiziraju franjevci za mlade framaše (pripadnike franjevačke mladeži iz cijele Hercegovine).

Sestre franjevke Hercegovačke franjevačke provincije organiziraju seminare za djevojke, zatim različite organizacije koje se bore protiv ovisnosti. U "Kući mira" održavaju se i različiti susreti duhovne naravi za župljane i hodočasnike.

O svemu navedenome podrobnije informacije se mogu dobiti u našemu Uredu informacija ili u Župnom uredu, odnosno preko "Kontakti". Kuća se uzdržava od dobrovoljnih priloga. Nadamo se da će tako ostati i ubuduće."

I tako ja divanim s Verom u nedjelju navečer prije početka korizme, uredno plaćam 65 eura za pet noćenja u Kući, te petodnevni meni sastavljen od kruha i vode za doručak, ručak i večeru. Taj post je upravo Gospa preporučivala u svojim porukama već više od 40 godina, a kako nikad nije govorila ništa protiv obojene vode - kako je jednom davno duhovito primijetio poznati međugorski fratar, danas pokojni fra Slavko Barbarić, koji je među inim u Međugorju pokrenuo i ovaj seminar - to smo, naravno pili i čaj.

---

image
Ivan Ugrin
---

A ja sam posebno uživao u prvoj jutarnjoj kavi, na taraci hotela Leone, najbližeg rečenoj "šajkači", između dvije točke programa.

Pitam ja Veru gdje su ostali, veli mi ona eno ih dolje u prizemlju, u kapeli i istovremeno dvorani za sastanke. Stigli su svi osim mene, jednog Ivana iz Rijeke - kasnije će se ispostaviti da smo cimeri u sobi - koji se pojavljuje nakon gotovo deset sati vožnje busom preko Splita, te Antonije s Malog Lošinja, koja je stigla zadnja svojim automobilom.

Spuštam se napokon i ja dolje među "odabrane", zajedno s voditeljem seminara fra Marinkom Šakotom, ukupno nas je 25, a jedan od nas, sudionika seminara, je i svećenik vlč. Janez Rihtaršić iz Slovenije. I nije jedini Slovenac, bio je tu i jedan doktor, ortoped Luka, a i Slovenke su bile dobro zastupljene: Nika, Mirjam, Nina, Stanka i Terezija.

---

image
Ivan Ugrin
---

No, najviše je Dalmatinaca: uz mene je još jedan zgodni Splićo, Mario mu je ime, s prepoznatljivom repicom na kosi. Iz Splita na seminaru je sudjelovala i Ana iz Splita, Ivana iz Kaštela te Anka iz Podstrane. Nikola i Ivo su potegli iz Dubrovnika, a Kristina iz Filip Jakova. Ljiljana, Sanda i Valentina stigle su iz Zagreba, Bosiljka iz Pleternice, a najbliže je bilo Vanji iz Viteza te Vinki iz Mostara.

Ispada na kraju da su najdalji put prevalili Agneš iz Mađarske i Anđelina (ex Anđa a za nas dvojicu Splićana Anđelija koja je svoju figuru i prepoznatljiv široki osmijeh, toliki da smo je nas spomenuta dvojica amenovali za miss seminara), dovezla iz jednog malog mjesta sa sjevera Austrije do srca Hercegovine, u Međugorje. Koliko se sjećam, gore je s obitelji završila iz Jajca.

Slijedilo je fra Marinkovo malo predstavljanje programa seminara. On je u ovaj ciklus uletio u zadnji čas jer je fratar koji je trebao biti voditelj odustao pa je Šakota, koji je donedavno bio župnik u Međugorju uskočio i to je za sve nas bio famozni bingo.

Podsjećao nas je često na ono što je njemu ovaj seminar i fra Slavko značio, osobito kad je tijekom bogoslovije mislio odustati od svećeničkog poziva, a njegov ga je mentor usmjerio u "Domus pacis" gdje je upravo bio počinjao seminar molitve i posta.

Fra Marinko nam je približio post i molitvu srcem, značenje korizme i mnoge druge teme i to na jedan jednostavan i duhovit način, a vrlo pobožno. Onda smo se i mi, svaki posebno predstavili i to je bio početak kraja priče za nekoliko dana, bar je tako na izvan izgledalo.

---

image

Fra Marinko u elementu

Ivan Ugrin
---

U međuvremenu, tišina je odzvanjala iz soba i po hodnicima famozne "šajkače". Najviše su "pričali" naši zubi dok smo grickali kruh u više varijanti: prepečenec, svježi... Najbolji je pak bio - i zatim sam i osobno najviše stremio - onaj koji su Vera i njena kolegica Dragana pekle u kuhinji, same izmijesivši tijesto s dosta masti i sjemenki kako bi mi što bolje izdržali pet dana o kruhu i vodi. Uz redovite obroke, kruh, voda i sok bili su nam dostupni u blagovaonici od jutra do mraka, za slučaj potrebe.

Inače, dnevni red je, odnosno ritam hodočašćenja, bio otprilike ovakav: ujutro u 7 osobna molitva u kapeli, u 8 doručak, 9 prvo predavanje, 11 molitva pred Presvetim, 12 ručak, 15 drugo predavanje, od 17 do 19 misa i molitveni program u župnoj crkvi, nakon toga po povratku večera i onda opet molitva na kraju dana pred Presvetim.

Uz to se svaki sat od 21 do ujutro u 7 sati po netko od nas upisao kako bi barem uru vrimena proveo u molitvi s Gospodinom. Iznimke su bile glede jutarnjeg dijela programa u srijedu na Pepelnicu, prvog dana korizme, kad se molio križni put usponom na Križevac, te četvrtak kad su se molile sve tri desetice krunice na Podbrdu.

Kad sam ušao u sobu koju sam dijelio, kako sam već spomenuo s Ivanom iz Rijeke, prva misao koja mi je pala na pamet bili su stihovi pjesme "Trubač sa Seine" s podnaslovom "Matoš u Parizu", hrvatskog pjesnika i prevoditelja Dobriše Cesarića. "Moja je soba tako jadno mala, Ja ne bih u njoj izdržati mog‘o, Da mi oči ne sanjaju budne..." Pjeva pjesnik i ovo: "Danas sam opet ručo samo čaj, Al‘ vlažna blagost sja u mome oku..."

Sve oko nas gdje smo održavali ove duhovne vježbe izgledalo je oronulo, ruinirano. Kreveti su pucali od starosti. Mladosti to možda i nije neki problem, oni, framaši kad dođu u "Kuću mira" dobro se iskaču po sobama.

No, tu osim na hrvatskom na kojem se održavaju tri turnusa seminara molitve, posta i šutnje (treći je pred početak Festivala mladih koncem srpnja kad je prije 33 godine i održan prvi seminar), godišnje se održava i nekoliko istovjetnih programa na engleskom, talijanskom, njemačkom i poljskom jeziku.

Slika koju hodočasnici ponesu sa sobom u svijet iz takvog zdanja ne služi na diku nikome od pastoralnog osoblja u Međugorju. Pa tako ni nadbiskupu Aldu Cavalliju. Ne znam koliko je stvarno upoznat sa stanjem u "šajkači". Nadam se da će mu nakon ovoga teksta stvari biti puno prezentnije.

---

image

Oproštajna kava u ‘Leonea‘

Ivan Ugrin
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEŽBANJE DUHA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VJEŽBANJE DUHA 2 0 9876 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-05 10:24:51 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-08 08:31:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-08 08:31:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dalmatinci pohrlili u susjedstvo na kruh, vodu i šutnju, i to tijekom sva tri obroka u danu! Ovo je njihova priča [metakey] => duhovne vježbe, međugorje, korizma post, Dalmatinci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444364.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444400.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444401.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444402.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444403.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444404.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444717.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444719.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444722.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444723.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444724.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444725.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444726.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444727.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444729.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444730.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/05\/24444731.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Seminar posta<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","

Fra Marinko u elementu<\/p>","

Opro\u0161tajna kava u \u2018Leonea\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x960","hd_24444364_1920.jpg":"1920x1080","k_24444364_1280.jpg":"1280x1280","k_24444364_1024.jpg":"1024x1024","k_24444364_640.jpg":"640x640","k_24444364_480.jpg":"480x480","k_24444364_340.jpg":"340x340","k_24444364_220.jpg":"220x220","o_24444364_1280.jpg":"1280x960","o_24444364_1024.jpg":"1024x768","o_24444364_640.jpg":"640x480","o_24444364_480.jpg":"480x360","o_24444364_340.jpg":"340x255","o_24444364_220.jpg":"220x165","h_24444364_1280.jpg":"1280x854","h_24444364_1024.jpg":"1024x683","h_24444364_640.jpg":"640x427","h_24444364_480.jpg":"480x320","h_24444364_340.jpg":"340x227","h_24444364_220.jpg":"220x147","pp_24444364_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444364_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444364_640.jpg":"640x814","pp_24444364_480.jpg":"480x611","pp_24444364_340.jpg":"340x432","pp_24444364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444400_1920.jpg":"1920x1080","k_24444400_1280.jpg":"1280x1280","k_24444400_1024.jpg":"1024x1024","k_24444400_640.jpg":"640x640","k_24444400_480.jpg":"480x480","k_24444400_340.jpg":"340x340","k_24444400_220.jpg":"220x220","o_24444400_1280.jpg":"1280x960","o_24444400_1024.jpg":"1024x768","o_24444400_640.jpg":"640x480","o_24444400_480.jpg":"480x360","o_24444400_340.jpg":"340x255","o_24444400_220.jpg":"220x165","h_24444400_1280.jpg":"1280x854","h_24444400_1024.jpg":"1024x683","h_24444400_640.jpg":"640x427","h_24444400_480.jpg":"480x320","h_24444400_340.jpg":"340x227","h_24444400_220.jpg":"220x147","pp_24444400_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444400_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444400_640.jpg":"640x814","pp_24444400_480.jpg":"480x611","pp_24444400_340.jpg":"340x432","pp_24444400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444401_1920.jpg":"1920x1080","k_24444401_1280.jpg":"1280x1280","k_24444401_1024.jpg":"1024x1024","k_24444401_640.jpg":"640x640","k_24444401_480.jpg":"480x480","k_24444401_340.jpg":"340x340","k_24444401_220.jpg":"220x220","o_24444401_1280.jpg":"1280x1706","o_24444401_1024.jpg":"1024x1365","o_24444401_640.jpg":"640x853","o_24444401_480.jpg":"480x640","o_24444401_340.jpg":"340x453","o_24444401_220.jpg":"220x293","h_24444401_1280.jpg":"1280x854","h_24444401_1024.jpg":"1024x683","h_24444401_640.jpg":"640x427","h_24444401_480.jpg":"480x320","h_24444401_340.jpg":"340x227","h_24444401_220.jpg":"220x147","pp_24444401_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444401_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444401_640.jpg":"640x814","pp_24444401_480.jpg":"480x611","pp_24444401_340.jpg":"340x432","pp_24444401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444402_1920.jpg":"1920x1080","k_24444402_1280.jpg":"1280x1280","k_24444402_1024.jpg":"1024x1024","k_24444402_640.jpg":"640x640","k_24444402_480.jpg":"480x480","k_24444402_340.jpg":"340x340","k_24444402_220.jpg":"220x220","o_24444402_1280.jpg":"1280x1706","o_24444402_1024.jpg":"1024x1365","o_24444402_640.jpg":"640x853","o_24444402_480.jpg":"480x640","o_24444402_340.jpg":"340x453","o_24444402_220.jpg":"220x293","h_24444402_1280.jpg":"1280x854","h_24444402_1024.jpg":"1024x683","h_24444402_640.jpg":"640x427","h_24444402_480.jpg":"480x320","h_24444402_340.jpg":"340x227","h_24444402_220.jpg":"220x147","pp_24444402_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444402_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444402_640.jpg":"640x814","pp_24444402_480.jpg":"480x611","pp_24444402_340.jpg":"340x432","pp_24444402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444403_1920.jpg":"1920x1080","k_24444403_1280.jpg":"1280x1280","k_24444403_1024.jpg":"1024x1024","k_24444403_640.jpg":"640x640","k_24444403_480.jpg":"480x480","k_24444403_340.jpg":"340x340","k_24444403_220.jpg":"220x220","o_24444403_1280.jpg":"1280x1706","o_24444403_1024.jpg":"1024x1365","o_24444403_640.jpg":"640x853","o_24444403_480.jpg":"480x640","o_24444403_340.jpg":"340x453","o_24444403_220.jpg":"220x293","h_24444403_1280.jpg":"1280x854","h_24444403_1024.jpg":"1024x683","h_24444403_640.jpg":"640x427","h_24444403_480.jpg":"480x320","h_24444403_340.jpg":"340x227","h_24444403_220.jpg":"220x147","pp_24444403_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444403_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444403_640.jpg":"640x814","pp_24444403_480.jpg":"480x611","pp_24444403_340.jpg":"340x432","pp_24444403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444404_1920.jpg":"1920x1080","k_24444404_1280.jpg":"1280x1280","k_24444404_1024.jpg":"1024x1024","k_24444404_640.jpg":"640x640","k_24444404_480.jpg":"480x480","k_24444404_340.jpg":"340x340","k_24444404_220.jpg":"220x220","o_24444404_1280.jpg":"1280x960","o_24444404_1024.jpg":"1024x768","o_24444404_640.jpg":"640x480","o_24444404_480.jpg":"480x360","o_24444404_340.jpg":"340x255","o_24444404_220.jpg":"220x165","h_24444404_1280.jpg":"1280x854","h_24444404_1024.jpg":"1024x683","h_24444404_640.jpg":"640x427","h_24444404_480.jpg":"480x320","h_24444404_340.jpg":"340x227","h_24444404_220.jpg":"220x147","pp_24444404_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444404_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444404_640.jpg":"640x814","pp_24444404_480.jpg":"480x611","pp_24444404_340.jpg":"340x432","pp_24444404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444717_1920.jpg":"1920x1080","k_24444717_1280.jpg":"1280x1280","k_24444717_1024.jpg":"1024x1024","k_24444717_640.jpg":"640x640","k_24444717_480.jpg":"480x480","k_24444717_340.jpg":"340x340","k_24444717_220.jpg":"220x220","o_24444717_1280.jpg":"1280x960","o_24444717_1024.jpg":"1024x768","o_24444717_640.jpg":"640x480","o_24444717_480.jpg":"480x360","o_24444717_340.jpg":"340x255","o_24444717_220.jpg":"220x165","h_24444717_1280.jpg":"1280x854","h_24444717_1024.jpg":"1024x683","h_24444717_640.jpg":"640x427","h_24444717_480.jpg":"480x320","h_24444717_340.jpg":"340x227","h_24444717_220.jpg":"220x147","pp_24444717_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444717_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444717_640.jpg":"640x814","pp_24444717_480.jpg":"480x611","pp_24444717_340.jpg":"340x432","pp_24444717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444719_1920.jpg":"1920x1080","k_24444719_1280.jpg":"1280x1280","k_24444719_1024.jpg":"1024x1024","k_24444719_640.jpg":"640x640","k_24444719_480.jpg":"480x480","k_24444719_340.jpg":"340x340","k_24444719_220.jpg":"220x220","o_24444719_1280.jpg":"1280x1706","o_24444719_1024.jpg":"1024x1365","o_24444719_640.jpg":"640x853","o_24444719_480.jpg":"480x640","o_24444719_340.jpg":"340x453","o_24444719_220.jpg":"220x293","h_24444719_1280.jpg":"1280x854","h_24444719_1024.jpg":"1024x683","h_24444719_640.jpg":"640x427","h_24444719_480.jpg":"480x320","h_24444719_340.jpg":"340x227","h_24444719_220.jpg":"220x147","pp_24444719_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444719_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444719_640.jpg":"640x814","pp_24444719_480.jpg":"480x611","pp_24444719_340.jpg":"340x432","pp_24444719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444722_1920.jpg":"1920x1080","k_24444722_1280.jpg":"1280x1280","k_24444722_1024.jpg":"1024x1024","k_24444722_640.jpg":"640x640","k_24444722_480.jpg":"480x480","k_24444722_340.jpg":"340x340","k_24444722_220.jpg":"220x220","o_24444722_1280.jpg":"1280x960","o_24444722_1024.jpg":"1024x768","o_24444722_640.jpg":"640x480","o_24444722_480.jpg":"480x360","o_24444722_340.jpg":"340x255","o_24444722_220.jpg":"220x165","h_24444722_1280.jpg":"1280x854","h_24444722_1024.jpg":"1024x683","h_24444722_640.jpg":"640x427","h_24444722_480.jpg":"480x320","h_24444722_340.jpg":"340x227","h_24444722_220.jpg":"220x147","pp_24444722_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444722_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444722_640.jpg":"640x814","pp_24444722_480.jpg":"480x611","pp_24444722_340.jpg":"340x432","pp_24444722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444723_1920.jpg":"1920x1080","k_24444723_1280.jpg":"1280x1280","k_24444723_1024.jpg":"1024x1024","k_24444723_640.jpg":"640x640","k_24444723_480.jpg":"480x480","k_24444723_340.jpg":"340x340","k_24444723_220.jpg":"220x220","o_24444723_1280.jpg":"1280x960","o_24444723_1024.jpg":"1024x768","o_24444723_640.jpg":"640x480","o_24444723_480.jpg":"480x360","o_24444723_340.jpg":"340x255","o_24444723_220.jpg":"220x165","h_24444723_1280.jpg":"1280x854","h_24444723_1024.jpg":"1024x683","h_24444723_640.jpg":"640x427","h_24444723_480.jpg":"480x320","h_24444723_340.jpg":"340x227","h_24444723_220.jpg":"220x147","pp_24444723_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444723_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444723_640.jpg":"640x814","pp_24444723_480.jpg":"480x611","pp_24444723_340.jpg":"340x432","pp_24444723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444724_1920.jpg":"1920x1080","k_24444724_1280.jpg":"1280x1280","k_24444724_1024.jpg":"1024x1024","k_24444724_640.jpg":"640x640","k_24444724_480.jpg":"480x480","k_24444724_340.jpg":"340x340","k_24444724_220.jpg":"220x220","o_24444724_1280.jpg":"1280x960","o_24444724_1024.jpg":"1024x768","o_24444724_640.jpg":"640x480","o_24444724_480.jpg":"480x360","o_24444724_340.jpg":"340x255","o_24444724_220.jpg":"220x165","h_24444724_1280.jpg":"1280x854","h_24444724_1024.jpg":"1024x683","h_24444724_640.jpg":"640x427","h_24444724_480.jpg":"480x320","h_24444724_340.jpg":"340x227","h_24444724_220.jpg":"220x147","pp_24444724_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444724_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444724_640.jpg":"640x814","pp_24444724_480.jpg":"480x611","pp_24444724_340.jpg":"340x432","pp_24444724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444725_1920.jpg":"1920x1080","k_24444725_1280.jpg":"1280x1280","k_24444725_1024.jpg":"1024x1024","k_24444725_640.jpg":"640x640","k_24444725_480.jpg":"480x480","k_24444725_340.jpg":"340x340","k_24444725_220.jpg":"220x220","o_24444725_1280.jpg":"1280x960","o_24444725_1024.jpg":"1024x768","o_24444725_640.jpg":"640x480","o_24444725_480.jpg":"480x360","o_24444725_340.jpg":"340x255","o_24444725_220.jpg":"220x165","h_24444725_1280.jpg":"1280x854","h_24444725_1024.jpg":"1024x683","h_24444725_640.jpg":"640x427","h_24444725_480.jpg":"480x320","h_24444725_340.jpg":"340x227","h_24444725_220.jpg":"220x147","pp_24444725_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444725_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444725_640.jpg":"640x814","pp_24444725_480.jpg":"480x611","pp_24444725_340.jpg":"340x432","pp_24444725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444726_1920.jpg":"1920x1080","k_24444726_1280.jpg":"1280x1280","k_24444726_1024.jpg":"1024x1024","k_24444726_640.jpg":"640x640","k_24444726_480.jpg":"480x480","k_24444726_340.jpg":"340x340","k_24444726_220.jpg":"220x220","o_24444726_1280.jpg":"1280x960","o_24444726_1024.jpg":"1024x768","o_24444726_640.jpg":"640x480","o_24444726_480.jpg":"480x360","o_24444726_340.jpg":"340x255","o_24444726_220.jpg":"220x165","h_24444726_1280.jpg":"1280x854","h_24444726_1024.jpg":"1024x683","h_24444726_640.jpg":"640x427","h_24444726_480.jpg":"480x320","h_24444726_340.jpg":"340x227","h_24444726_220.jpg":"220x147","pp_24444726_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444726_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444726_640.jpg":"640x814","pp_24444726_480.jpg":"480x611","pp_24444726_340.jpg":"340x432","pp_24444726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444727_1920.jpg":"1920x1080","k_24444727_1280.jpg":"1280x1280","k_24444727_1024.jpg":"1024x1024","k_24444727_640.jpg":"640x640","k_24444727_480.jpg":"480x480","k_24444727_340.jpg":"340x340","k_24444727_220.jpg":"220x220","o_24444727_1280.jpg":"1280x1706","o_24444727_1024.jpg":"1024x1365","o_24444727_640.jpg":"640x853","o_24444727_480.jpg":"480x640","o_24444727_340.jpg":"340x453","o_24444727_220.jpg":"220x293","h_24444727_1280.jpg":"1280x854","h_24444727_1024.jpg":"1024x683","h_24444727_640.jpg":"640x427","h_24444727_480.jpg":"480x320","h_24444727_340.jpg":"340x227","h_24444727_220.jpg":"220x147","pp_24444727_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444727_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444727_640.jpg":"640x814","pp_24444727_480.jpg":"480x611","pp_24444727_340.jpg":"340x432","pp_24444727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444729_1920.jpg":"1920x1080","k_24444729_1280.jpg":"1280x1280","k_24444729_1024.jpg":"1024x1024","k_24444729_640.jpg":"640x640","k_24444729_480.jpg":"480x480","k_24444729_340.jpg":"340x340","k_24444729_220.jpg":"220x220","o_24444729_1280.jpg":"1280x1706","o_24444729_1024.jpg":"1024x1365","o_24444729_640.jpg":"640x853","o_24444729_480.jpg":"480x640","o_24444729_340.jpg":"340x453","o_24444729_220.jpg":"220x293","h_24444729_1280.jpg":"1280x854","h_24444729_1024.jpg":"1024x683","h_24444729_640.jpg":"640x427","h_24444729_480.jpg":"480x320","h_24444729_340.jpg":"340x227","h_24444729_220.jpg":"220x147","pp_24444729_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444729_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444729_640.jpg":"640x814","pp_24444729_480.jpg":"480x611","pp_24444729_340.jpg":"340x432","pp_24444729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24444730_1920.jpg":"1920x1080","k_24444730_1280.jpg":"1280x1280","k_24444730_1024.jpg":"1024x1024","k_24444730_640.jpg":"640x640","k_24444730_480.jpg":"480x480","k_24444730_340.jpg":"340x340","k_24444730_220.jpg":"220x220","o_24444730_1280.jpg":"1280x1706","o_24444730_1024.jpg":"1024x1365","o_24444730_640.jpg":"640x853","o_24444730_480.jpg":"480x640","o_24444730_340.jpg":"340x453","o_24444730_220.jpg":"220x293","h_24444730_1280.jpg":"1280x854","h_24444730_1024.jpg":"1024x683","h_24444730_640.jpg":"640x427","h_24444730_480.jpg":"480x320","h_24444730_340.jpg":"340x227","h_24444730_220.jpg":"220x147","pp_24444730_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444730_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444730_640.jpg":"640x814","pp_24444730_480.jpg":"480x611","pp_24444730_340.jpg":"340x432","pp_24444730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24444731_1920.jpg":"1920x1080","k_24444731_1280.jpg":"1280x1280","k_24444731_1024.jpg":"1024x1024","k_24444731_640.jpg":"640x640","k_24444731_480.jpg":"480x480","k_24444731_340.jpg":"340x340","k_24444731_220.jpg":"220x220","o_24444731_1280.jpg":"1280x960","o_24444731_1024.jpg":"1024x768","o_24444731_640.jpg":"640x480","o_24444731_480.jpg":"480x360","o_24444731_340.jpg":"340x255","o_24444731_220.jpg":"220x165","h_24444731_1280.jpg":"1280x854","h_24444731_1024.jpg":"1024x683","h_24444731_640.jpg":"640x427","h_24444731_480.jpg":"480x320","h_24444731_340.jpg":"340x227","h_24444731_220.jpg":"220x147","pp_24444731_1280.jpg":"1280x1628","pp_24444731_1024.jpg":"1024x1303","pp_24444731_640.jpg":"640x814","pp_24444731_480.jpg":"480x611","pp_24444731_340.jpg":"340x432","pp_24444731_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14949276 Threads: 4 Questions: 3145466855 Slow queries: 7014048 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234869535 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/dalmatinci-pohrlili-u-susjedstvo-na-kruh-vodu-i-sutnju-i-to-tijekom-sva-tri-obroka-u-danu-ovo-je-njihova-prica-1270923 [printLink] => /dalmacija/zagora/dalmatinci-pohrlili-u-susjedstvo-na-kruh-vodu-i-sutnju-i-to-tijekom-sva-tri-obroka-u-danu-ovo-je-njihova-prica-1270923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691190 [name] => duhovne vježbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-18 17:08:38 [main_article_id] => 0 [alias] => duhovne-vjezbe [link] => /tag/duhovne-vjezbe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310939 [name] => međugorje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medugorje [link] => /tag/medugorje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 708495 [name] => korizma post [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-08 09:32:03 [main_article_id] => 0 [alias] => korizma-post [link] => /tag/korizma-post ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679166 [name] => Dalmatinci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinci [link] => /tag/dalmatinci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEŽBANJE DUHA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmatinci pohrlili u susjedstvo na kruh, vodu i šutnju, i to tijekom sva tri obroka u danu! Ovo je njihova priča [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444364.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivan Ugrin [mainImageDesc] =>

Seminar posta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444364.jpg [title] => Ivan Ugrin

Seminar posta

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444400.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444401.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444402.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444403.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444404.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444717.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444719.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444722.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444723.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444724.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444725.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444726.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444727.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444729.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444730.jpg [title] => Ivan Ugrin

Fra Marinko u elementu

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/05/24444731.jpg [title] => Ivan Ugrin

Oproštajna kava u ‘Leonea‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Legendo, jes‘ l‘ ti oni nouvinar što si u Slobodnoj Dalmaciji pisao o lošem stanju ove kuće molitve i duhovnih vježbi?

Pita me odmah s vrata kuhinje moja prijateljica Vera Ostojić, ugledavši me kako ulazim u popularnu "šajkaču", kuću koju su prije 33 godine od jednog Srbina koji ju je izgradio na putu od župne crkve prema Podbrdu, brdu prvih sedam dana Gospinih ukazanja u Međugorju, kupili međugorski fratri i nazvali je u "Domus pacis", ili prevedeno na hrvatski "Kuća mira".

Ja se najprije pitam s Verom, da kako je, šta ima ba, nismo se ovdje vidjeli skoro pet godina, kad sam ono bio prvi put na seminaru molitve, posta i šutnje, i to tada na početku adventa, došašća, što ga je vodio fra Ljubo Kurtović, u to vrijeme župnik na Humcu, a danas u Tihaljini.

Bilo je to nezaboravno iskustvo, no kako se duhovne baterije brzo isprazne, odlučio sam se u zadnji čas prijaviti za ovaj seminar na početku korizme, i to preko moje stare prijateljice Marije Dugandžić, rodom Matijaca iz Kaštel Lukšića, koja za potrebe župnog ureda vodi organizaciju i prijave oko ovog i mnogih drugih seminara u Međugorju poput onog za bračne parove.

---

image
Ivan Ugrin
---

Kažem onda Veri kako se u ovom slučaju očigledno radi o pitanju nadbiskupu Aldu Cavalliju, apostolskom vizitatoru s posebnom ulogom za župu svetog Jakova Međugorje, koji je na tu službu stupio na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače prošle godine, a onda je nekoliko mjeseci poslije, u listopadu pristao na razgovor za Slobodnu Dalmaciju.

Zahvaljujući spomenutoj gospođi Mariji Dugandžić koja nam je radila prijevod s talijanskog na hrvatski i obrnuto tijekom tog intervjua, jedno sam pitanje postavio monsignoru Aldu o čisto praktičnim potrebama domaćih vjernika i osobito hodočasnika.

- Vaš je mandat pastoralni, bdijete da se odgovori na duhovne potrebe hodočasnika. Što bi se u tom smjeru još trebalo poduzeti? Recimo naprimjer, trebalo bi napraviti novu kuću za duhovne obnove posta, molitve i šutnje.

Ima fratarsko zemljište kod groblja u Bijakovićima, u prirodi i tišini, a više od 15 tisuća ljudi godišnje iz cijeloga svijeta dolazi u "Domus pacis" koja se raspada, 24-satno klanjanje održava se u kapelici koja samo što ne prokišnjava...

- Posljednja zgrada koja se ovdje izgradila je dvorana Ivana Pavla II., poznata i kao "žuta dvorana". Izgradila se 1998. godine, kada je dolazilo nekoliko tisuća hodočasnika. Sada, nakon dvadesetak godina, ne dolazi nekoliko tisuća nego nekoliko stotina tisuća hodočasnika. Pastoral je odgovoriti tim hodočasnicima, dobro ih prihvatiti u duhovnom smislu.

Mi imamo ovdje radno tijelo sastavljeno od oca provincijala, oca župnika, ekonoma, moga tajnika i mene, i upravo tražimo način kako izići u susret tim potrebama. Moramo uskladiti, istinski uskladiti i objekte da bi mogli dobro prihvaćati hodočasnike - odgovorio mi je apostolski pohoditelj.

Prije Cavallija, prvi Papin izaslanik bio je poljski nadbiskup Henryk Hoser, koji je preminuo prije nepune dvije godine, a također se zalagao za bolju infrastrukturu u župi Međugorje. Kako smo načuli, nadbiskup Aldo Cavalli nedavno je "pronašao" i kupio kuću sebi za "rezidenciju" u Međugorju tako da više ne bi stanovao i radio u nekadašnjem starom župnom uredu odmah pokraj crkve svetog Jakova.

---

image
Ivan Ugrin
---

Na službenoj pak mrežnoj stranici župe "Međugorje, mjesto molitve i pomirenja", o "Kući mira" piše sljedeće:

"Hodočasnici koji dolaze u Međugorje tijekom vremena izrazili su potrebu da se za njih pronađe prostor gdje bi mogli doći moliti se nekoliko dana u miru i imati duhovne vježbe. Zbog toga smo 1990. kupili jednu kuću blizu svetišta koju smo nazvali "Kuća mira" (Domus pacis).

Danas je "Kuća mira" popunjena u sve dane u godini. U njoj se neprestano odvijaju različiti seminari. Najveće zanimanje postoji za seminare posta i molitve koji se organiziraju za različite jezične skupine. Ništa manje zanimanje ne vlada i za seminare koje organiziraju franjevci za mlade framaše (pripadnike franjevačke mladeži iz cijele Hercegovine).

Sestre franjevke Hercegovačke franjevačke provincije organiziraju seminare za djevojke, zatim različite organizacije koje se bore protiv ovisnosti. U "Kući mira" održavaju se i različiti susreti duhovne naravi za župljane i hodočasnike.

O svemu navedenome podrobnije informacije se mogu dobiti u našemu Uredu informacija ili u Župnom uredu, odnosno preko "Kontakti". Kuća se uzdržava od dobrovoljnih priloga. Nadamo se da će tako ostati i ubuduće."

I tako ja divanim s Verom u nedjelju navečer prije početka korizme, uredno plaćam 65 eura za pet noćenja u Kući, te petodnevni meni sastavljen od kruha i vode za doručak, ručak i večeru. Taj post je upravo Gospa preporučivala u svojim porukama već više od 40 godina, a kako nikad nije govorila ništa protiv obojene vode - kako je jednom davno duhovito primijetio poznati međugorski fratar, danas pokojni fra Slavko Barbarić, koji je među inim u Međugorju pokrenuo i ovaj seminar - to smo, naravno pili i čaj.

---

image
Ivan Ugrin
---

A ja sam posebno uživao u prvoj jutarnjoj kavi, na taraci hotela Leone, najbližeg rečenoj "šajkači", između dvije točke programa.

Pitam ja Veru gdje su ostali, veli mi ona eno ih dolje u prizemlju, u kapeli i istovremeno dvorani za sastanke. Stigli su svi osim mene, jednog Ivana iz Rijeke - kasnije će se ispostaviti da smo cimeri u sobi - koji se pojavljuje nakon gotovo deset sati vožnje busom preko Splita, te Antonije s Malog Lošinja, koja je stigla zadnja svojim automobilom.

Spuštam se napokon i ja dolje među "odabrane", zajedno s voditeljem seminara fra Marinkom Šakotom, ukupno nas je 25, a jedan od nas, sudionika seminara, je i svećenik vlč. Janez Rihtaršić iz Slovenije. I nije jedini Slovenac, bio je tu i jedan doktor, ortoped Luka, a i Slovenke su bile dobro zastupljene: Nika, Mirjam, Nina, Stanka i Terezija.

---

image
Ivan Ugrin
---

No, najviše je Dalmatinaca: uz mene je još jedan zgodni Splićo, Mario mu je ime, s prepoznatljivom repicom na kosi. Iz Splita na seminaru je sudjelovala i Ana iz Splita, Ivana iz Kaštela te Anka iz Podstrane. Nikola i Ivo su potegli iz Dubrovnika, a Kristina iz Filip Jakova. Ljiljana, Sanda i Valentina stigle su iz Zagreba, Bosiljka iz Pleternice, a najbliže je bilo Vanji iz Viteza te Vinki iz Mostara.

Ispada na kraju da su najdalji put prevalili Agneš iz Mađarske i Anđelina (ex Anđa a za nas dvojicu Splićana Anđelija koja je svoju figuru i prepoznatljiv široki osmijeh, toliki da smo je nas spomenuta dvojica amenovali za miss seminara), dovezla iz jednog malog mjesta sa sjevera Austrije do srca Hercegovine, u Međugorje. Koliko se sjećam, gore je s obitelji završila iz Jajca.

Slijedilo je fra Marinkovo malo predstavljanje programa seminara. On je u ovaj ciklus uletio u zadnji čas jer je fratar koji je trebao biti voditelj odustao pa je Šakota, koji je donedavno bio župnik u Međugorju uskočio i to je za sve nas bio famozni bingo.

Podsjećao nas je često na ono što je njemu ovaj seminar i fra Slavko značio, osobito kad je tijekom bogoslovije mislio odustati od svećeničkog poziva, a njegov ga je mentor usmjerio u "Domus pacis" gdje je upravo bio počinjao seminar molitve i posta.

Fra Marinko nam je približio post i molitvu srcem, značenje korizme i mnoge druge teme i to na jedan jednostavan i duhovit način, a vrlo pobožno. Onda smo se i mi, svaki posebno predstavili i to je bio početak kraja priče za nekoliko dana, bar je tako na izvan izgledalo.

---

image

Fra Marinko u elementu

Ivan Ugrin
---

U međuvremenu, tišina je odzvanjala iz soba i po hodnicima famozne "šajkače". Najviše su "pričali" naši zubi dok smo grickali kruh u više varijanti: prepečenec, svježi... Najbolji je pak bio - i zatim sam i osobno najviše stremio - onaj koji su Vera i njena kolegica Dragana pekle u kuhinji, same izmijesivši tijesto s dosta masti i sjemenki kako bi mi što bolje izdržali pet dana o kruhu i vodi. Uz redovite obroke, kruh, voda i sok bili su nam dostupni u blagovaonici od jutra do mraka, za slučaj potrebe.

Inače, dnevni red je, odnosno ritam hodočašćenja, bio otprilike ovakav: ujutro u 7 osobna molitva u kapeli, u 8 doručak, 9 prvo predavanje, 11 molitva pred Presvetim, 12 ručak, 15 drugo predavanje, od 17 do 19 misa i molitveni program u župnoj crkvi, nakon toga po povratku večera i onda opet molitva na kraju dana pred Presvetim.

Uz to se svaki sat od 21 do ujutro u 7 sati po netko od nas upisao kako bi barem uru vrimena proveo u molitvi s Gospodinom. Iznimke su bile glede jutarnjeg dijela programa u srijedu na Pepelnicu, prvog dana korizme, kad se molio križni put usponom na Križevac, te četvrtak kad su se molile sve tri desetice krunice na Podbrdu.

Kad sam ušao u sobu koju sam dijelio, kako sam već spomenuo s Ivanom iz Rijeke, prva misao koja mi je pala na pamet bili su stihovi pjesme "Trubač sa Seine" s podnaslovom "Matoš u Parizu", hrvatskog pjesnika i prevoditelja Dobriše Cesarića. "Moja je soba tako jadno mala, Ja ne bih u njoj izdržati mog‘o, Da mi oči ne sanjaju budne..." Pjeva pjesnik i ovo: "Danas sam opet ručo samo čaj, Al‘ vlažna blagost sja u mome oku..."

Sve oko nas gdje smo održavali ove duhovne vježbe izgledalo je oronulo, ruinirano. Kreveti su pucali od starosti. Mladosti to možda i nije neki problem, oni, framaši kad dođu u "Kuću mira" dobro se iskaču po sobama.

No, tu osim na hrvatskom na kojem se održavaju tri turnusa seminara molitve, posta i šutnje (treći je pred početak Festivala mladih koncem srpnja kad je prije 33 godine i održan prvi seminar), godišnje se održava i nekoliko istovjetnih programa na engleskom, talijanskom, njemačkom i poljskom jeziku.

Slika koju hodočasnici ponesu sa sobom u svijet iz takvog zdanja ne služi na diku nikome od pastoralnog osoblja u Međugorju. Pa tako ni nadbiskupu Aldu Cavalliju. Ne znam koliko je stvarno upoznat sa stanjem u "šajkači". Nadam se da će mu nakon ovoga teksta stvari biti puno prezentnije.

---

image

Oproštajna kava u ‘Leonea‘

Ivan Ugrin
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin
Ivan Ugrin

Seminar posta

Ivan Ugrin

Fra Marinko u elementu

Ivan Ugrin

Oproštajna kava u ‘Leonea‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/dalmatinci-pohrlili-u-susjedstvo-na-kruh-vodu-i-sutnju-i-to-tijekom-sva-tri-obroka-u-danu-ovo-je-njihova-prica-1270923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95e474cb7bfb69066df62c50586c8fc43a2a30cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmatinci+pohrlili+u+susjedstvo+na+kruh%2C+vodu+i+%C5%A1utnju%2C+i+to+tijekom+sva+tri+obroka+u+danu%21+Ovo+je+njihova+pri%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdalmatinci-pohrlili-u-susjedstvo-na-kruh-vodu-i-sutnju-i-to-tijekom-sva-tri-obroka-u-danu-ovo-je-njihova-prica-1270923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdalmatinci-pohrlili-u-susjedstvo-na-kruh-vodu-i-sutnju-i-to-tijekom-sva-tri-obroka-u-danu-ovo-je-njihova-prica-1270923 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VJEŽBANJE DUHA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraVJEŽBANJE DUHA

Dalmatinci pohrlili u susjedstvo na kruh, vodu i šutnju, i to tijekom sva tri obroka u danu! Ovo je njihova priča

Piše Ivan Ugrin
8. ožujka 2023. - 09:31

Legendo, jes‘ l‘ ti oni nouvinar što si u Slobodnoj Dalmaciji pisao o lošem stanju ove kuće molitve i duhovnih vježbi?

Pita me odmah s vrata kuhinje moja prijateljica Vera Ostojić, ugledavši me kako ulazim u popularnu "šajkaču", kuću koju su prije 33 godine od jednog Srbina koji ju je izgradio na putu od župne crkve prema Podbrdu, brdu prvih sedam dana Gospinih ukazanja u Međugorju, kupili međugorski fratri i nazvali je u "Domus pacis", ili prevedeno na hrvatski "Kuća mira".

Ja se najprije pitam s Verom, da kako je, šta ima ba, nismo se ovdje vidjeli skoro pet godina, kad sam ono bio prvi put na seminaru molitve, posta i šutnje, i to tada na početku adventa, došašća, što ga je vodio fra Ljubo Kurtović, u to vrijeme župnik na Humcu, a danas u Tihaljini.

Bilo je to...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:45