stdClass Object ( [id] => 1037128 [title] => Da bi se Alka održala, vojvoda je mora zapovidit. Evo kako je to učinio Boško Ramljak: Što su nekad bile Osmanlije, danas je COVID [alias] => da-bi-se-alka-odrzala-vojvoda-je-mora-zapoviditi-evo-kako-je-to-ucinio-bosko-ramljak-sto-su-nekad-bile-osmanlije-danas-je-covid [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti. Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje. 305. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo domoljublje, rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Ovogodišnju Alku održavamo u posebnim okolnostima borbe za zdravlje i život. Kroz proteklih više od 300 godina narod iz alkarske doline toliko je puta bio izložen pogibelji. Bio je prisiljavan iz najbolje čuvanih škrinja vaditi svijetlo oružje i braniti se od agresije da bi zaštitio svoj i živote svoje obitelji, svoga naroda. Hrvatski narod danas je izložen agresiji, ugroženi su mu zdravlje, nerijetko i život, a agresoru je ime COVID-19. Zbog toga nevidljivog neprijatelja, koji je izvršio agresiju na cijeli svijet i sveukupno čovječanstvo, 305. Alka održava se pod posebnim uvjetima i preporukama epidemiologa pa vas sve pozivam da ih poštujemo kako bismo sačuvali svoje osobno i zajedničko zdravlje.

Prisjetimo se, dragi prijatelji, naše bliže povijesti iz Domovinskog rata kada se cijeli hrvatski narod uključio u obranu svoje domovine, a mnogi hrabri ljudi podarili su živote za slobodu i bolju budućnost svojih sinova i kćeri. Veličanstvene pobjede i vjera naroda cetinskog kraja kroz stoljeća štovala se u liku Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke. U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

S posebnim zadovoljstvom ističem da na ovogodišnjoj Alci imamo čast biti domaćini predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, pokrovitelju 305. Alke, sinjskih korijena. S jednakim zadovoljstvom bit ćemo domaćini predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i svim drugim najvišim gostima i uzvanicima. Mi alkari, vitezovi Gospe Sinjske, s najvećim pijetetom klanjamo se sjenama junaka koji su za stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske i njenu obranu od velikosrpske agresije darovali svoje živote. Na neprolaznoj vrijednosti baštine sinjskih junaka održavamo našu Alku kojom slavimo hrvatsko zajedništvo, nacionalni identitet i pobjednički duh. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi, nego da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke. U tom kontekstu podržavamo napore hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića.

---

image
Ljepša strana alkarskih dana
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---

Očekujemo da 305. alkarsko nadmetanje proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi 305. Alka bila na ponos i diku Sinja, cetinskog kraja i cijelog hrvatskog puka, pozivam na potporu sve građane Sinja, sve općine, javne i državne ustanove. Pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko veselje za ovogodišnje 305. alkarsko slavlje. Radi odvijanja viteškog nadmetanja u duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo pradjedova neka se izvrši moja ZAPOVID BROJ 305 NA DAN BARE 7. kolovoza 2020. godine.

U 17.30 održat će se alkarsko natjecanje za Baru. Četu alkara okupit će na hipodromu alaj-čauš Ivica Filipović Grčić kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkar Ante Runje. U 17 sati alkari polaze s hipodroma te se sastaju s alkarskim momcima kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću. Četu alkarskih momaka predvodit će harambaša Ivo Vukasović Parin kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkarski momak Mario Blajić. Polazak od spomenika je u 17.10. Pri dolasku alkarske povorke na trkalište i prilikom proglašenja pobjednika neka pucaju mačkule na starom Gradu. Alkaru pobjedniku Bare uputit ću čestitke te u znak pobjede na njegovo koplje privezati 2 metra zelenog sukna da ga podsjeća na nekadašnje pravo košenja "alkarice" u Sinjskom polju. Pobjednik Bare jaše ulicama Sinja na čelu cjelokupne alkarske povorke u pratnji dvojice alkara po svom izboru.
NA DAN ČOJE 8. kolovoza 2020. godine

U 17.30 održat će se alkarsko natjecanje za Čoju. Okupljanje i predvođenje alkara i alkarskih momaka te formiranje svečane povorke izvršit će se na isti način kao na dan Bare. Alkaru pobjedniku Čoje, uz prigodnu čestitku, na pobjedničko koplje privezat ću tradicionalni barjak od 311 centimetara crvene čoje, simbol pobjede natjecanja za Čoju. U čast pobjednika neka pucaju mačkule sa starog Grada.

NA DAN ALKE 9. kolovoza 2020. godine
1. U 6 sati neka pucaju mačkule s bedema staroga Grada i bude sinjski kraj u spomen na slavnu bitku naših pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača. U to vrijeme Gradska glazba prolazit će ulicama Sinja i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu sinjskog kraja.
2. Na Gradu ćemo položiti vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva. Zbog provođenja epidemioloških mjera vezanih za koronavirus ove godine na Gradu neće biti tradicionalnog okupljanja sa slavljenjem svete mise i satom povijesti.

---

image
Alka pod posebnim mjerama - prizor s Čoje
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---


3. Moj ađutant alkar Filip Vučemilo sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.
4. U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.
5. Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci kreću ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima se prikupljaju gosti i uzvanici (dolazak u Dvore u 15.30). U Dvorima će alkari i alkarski momci pozdraviti predsjednika RH Zorana Milanovića i druge goste ovogodišnje Alke.

6. Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom okupit će se u Alkarskim dvorima do 14.45.
7. Molim članove Časnog suda da do 14.45 dođu u Alkarske dvore radi dogovora.
8. Pred polazak na 305. viteški megdan u Alkarskim dvorima izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

9. Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:
- alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše
- bubnjari, trubači i Gradska glazba
- barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s isukanim sabljama
- štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija
​- dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane
- ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom
- vojvoda na konju
- četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici
- alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

Svečana alkarska povorka polazi iz Alkarskih dvora krećući se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom. Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16.30 sati.
10. Na alkarskom trkalištu, sjedeći na konju, održat ću prigodni govor i proglasiti 305. alkarsko nadmetanje otvorenim.
11. Slavodobitniku 305. Sinjske alke na pobjedničko koplje privezat ću plamenac hrvatske trobojnice.
12. Pokrovitelj 305. Alke predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osobno će čestitati i uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku na alkarskom trkalištu pri čemu će održati kraći prigodni govor.

13. Nakon završetka predaje darova vojvoda napušta svoju ložu i uzjahuje konja. Iza vojvode na čelu alkara jaše slavodobitnik držeći u desnici koplje sa slavodobitničkim plamencem u pratnji dvojice alkara po osobnom izboru. Cijela povorka u propisanom redoslijedu produžava k početku trkališta gdje se okreće i istim putem kojim je došla napušta trkalište i preko središnjeg gradskog trga, uz pozdrav Svetištu Gospe Sinjske, prati alkarskog vojvodu do Alkarskih dvora i to ulicama Andrije Kačića Miošića i Kvartirima do zapadnog ulaza u Dvore. Tu vojvoda ostaje u svojim odajama, a povorka iz ulice Put Petrovca skreće lijevo prema središnjem gradskom trgu, ponovno pozdravlja Svetište Gospe Sinjske i nastavlja Glavičkom ulicom do spomenika fra Pavlu Vučkoviću, gdje se razilazi.
14. Mačkule sa starog Grada neka odjekuju sinjskim krajem u čast slavodobitnika 305. Sinjske alke čije se ime, i ime njegova momka, upisuje u svečane dokumente, potomstvu na znanje.
15. Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja zakazujući susret u GRADU ALKARA dogodine u prigodi 306. Sinjske alke.

U Sinju, 31. srpnja 2020., Boško Ramljak, alkarski vojvoda

---

Preživio dva ranjavanja

Boško Ramljak rođen je 2. lipnja 1967. u Sinju od oca Josipa zvanog Bepica i majke Darije rođene Preost. Obiteljsko podrijetlo Ramljaka je iz Rame. U seobi krajem 17. stoljeća Ramljaci su se naselili u naselje Koprivno. Iz Koprivna se dio obitelji doselio u Sinj pa su Ramljaci već generacijama stanovnici alkarskog grada. Boško Ramljak je umirovljeni časnik Ministarstva obrane RH. Savjetnik je Uprave "Brodosplita" za korporativnu sigurnost. Hrvatski je dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid.
Preživio je dva ratna ranjavanja. Prvi put je ranjen 23. siječnja 1993. godine kao borac na prvoj crti bojišnice u vojno- redarstvenoj operaciji OSRH "Maslenica". Drugo ranjavanje doživio je također na prvoj crti i to 4. kolovoza 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja". Zbog teškog ranjavanja prijetila mu je amputacija ruke. Poslije dugotrajnog liječenja i više operacijskih zahvata u Hrvatskoj i Americi ruka mu je spašena. Radi zadobivenih rana Boško Ramljak ima status 70-postotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida. Za zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog križa (za više ranjavanja), Redom Nikole Šubića Zrinskog (za osvjedočenu hrabrost u Domovinskom ratu), Medaljom ljeto '95 i Medaljom Oluja. Više puta je pismeno i usmeno pohvaljivan. Za posebne zasluge u Domovinskom ratu Boško Ramljak dobio je na dar dva samokresa s posvetom u trajno vlasništvo. Danas je radno angažiran kao savjetnik Uprave Brodosplita za korporativnu sigurnost. Član Viteškog alkarskog društva je od 1994. godine. Iste godine debitirao je u alkarskoj povorci kao alkarski momak.
Dužnost alkarskog momka obnašao je 4 godine, u dva navrata biran je za harambašu pa je 8 godina stupao na čelu alkarske povorke. Jednom je u alkarskoj povorci bio barjaktar. Član Upravnog odbora VAD-a bio je 12 godina, jednom je izravno biran, a u dva mandata član alkarske Uprave bio je statutarnim automatizmom, dok je obnašao dužnost harambaše. Za alkarskog vojvodu izabran je 2018. godine i ovo mu je treća Alka na kojoj obnaša tu časnu dužnost. Izborom za alkarskog vojvodu automatizmom je postao član Upravnog odbora VAD-a. Jaše na konju "Div" starom 8 godina kojega je VAD-u donirao "Brodosplit".
 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZA KULISA ALKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => IZA KULISA ALKE 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-05 10:25:27 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-08 20:06:00 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2020-08-08 19:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/05\/11404926.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/05\/14330616.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/05\/14330568.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/05\/14330428.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/05\/14330420.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/05\/14330382.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Alkarski vojvoda Bo\u0161ko Ramljak","Sinjski glazbari nezaobilazni su u danima Alke","Ljep\u0161a strana alkarskih dana","Alka pod posebnim mjerama - prizor s \u010coje","Bara i \u010coja su iza nas, sve je spremno za veliko finale 305. Sinjske alke","Glazbari prolaze trkali\u0161tem za vrijeme \u010coje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","k_11404926_1280.jpg":"1280x1280","k_11404926_1024.jpg":"1024x1024","k_11404926_640.jpg":"640x640","k_11404926_480.jpg":"480x480","k_11404926_340.jpg":"340x340","k_11404926_220.jpg":"220x220","o_11404926_1280.jpg":"1280x854","o_11404926_1024.jpg":"1024x683","o_11404926_640.jpg":"640x427","o_11404926_480.jpg":"480x320","o_11404926_340.jpg":"340x226","o_11404926_220.jpg":"220x146","h_11404926_1280.jpg":"1280x854","h_11404926_1024.jpg":"1024x683","h_11404926_640.jpg":"640x427","h_11404926_480.jpg":"480x320","h_11404926_340.jpg":"340x227","h_11404926_220.jpg":"220x147","pp_11404926_1280.jpg":"1006x1280","pp_11404926_1024.jpg":"805x1024","pp_11404926_640.jpg":"503x640","pp_11404926_480.jpg":"377x480","pp_11404926_340.jpg":"267x340","pp_11404926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","k_14330616_1280.jpg":"1280x1280","k_14330616_1024.jpg":"1024x1024","k_14330616_640.jpg":"640x640","k_14330616_480.jpg":"480x480","k_14330616_340.jpg":"340x340","k_14330616_220.jpg":"220x220","o_14330616_1280.jpg":"1280x852","o_14330616_1024.jpg":"1024x682","o_14330616_640.jpg":"640x426","o_14330616_480.jpg":"480x319","o_14330616_340.jpg":"340x226","o_14330616_220.jpg":"220x146","h_14330616_1280.jpg":"1280x854","h_14330616_1024.jpg":"1024x683","h_14330616_640.jpg":"640x427","h_14330616_480.jpg":"480x320","h_14330616_340.jpg":"340x227","h_14330616_220.jpg":"220x147","pp_14330616_1280.jpg":"1006x1280","pp_14330616_1024.jpg":"805x1024","pp_14330616_640.jpg":"503x640","pp_14330616_480.jpg":"377x480","pp_14330616_340.jpg":"267x340","pp_14330616_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14330568_1280.jpg":"1280x1280","k_14330568_1024.jpg":"1024x1024","k_14330568_640.jpg":"640x640","k_14330568_480.jpg":"480x480","k_14330568_340.jpg":"340x340","k_14330568_220.jpg":"220x220","o_14330568_1280.jpg":"1280x853","o_14330568_1024.jpg":"1024x682","o_14330568_640.jpg":"640x426","o_14330568_480.jpg":"480x320","o_14330568_340.jpg":"340x226","o_14330568_220.jpg":"220x146","h_14330568_1280.jpg":"1280x854","h_14330568_1024.jpg":"1024x683","h_14330568_640.jpg":"640x427","h_14330568_480.jpg":"480x320","h_14330568_340.jpg":"340x227","h_14330568_220.jpg":"220x147","pp_14330568_1280.jpg":"1006x1280","pp_14330568_1024.jpg":"805x1024","pp_14330568_640.jpg":"503x640","pp_14330568_480.jpg":"377x480","pp_14330568_340.jpg":"267x340","pp_14330568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14330428_1280.jpg":"1280x1280","k_14330428_1024.jpg":"1024x1024","k_14330428_640.jpg":"640x640","k_14330428_480.jpg":"480x480","k_14330428_340.jpg":"340x340","k_14330428_220.jpg":"220x220","o_14330428_1280.jpg":"1280x853","o_14330428_1024.jpg":"1024x682","o_14330428_640.jpg":"640x426","o_14330428_480.jpg":"480x320","o_14330428_340.jpg":"340x226","o_14330428_220.jpg":"220x146","h_14330428_1280.jpg":"1280x854","h_14330428_1024.jpg":"1024x683","h_14330428_640.jpg":"640x427","h_14330428_480.jpg":"480x320","h_14330428_340.jpg":"340x227","h_14330428_220.jpg":"220x147","pp_14330428_1280.jpg":"1006x1280","pp_14330428_1024.jpg":"805x1024","pp_14330428_640.jpg":"503x640","pp_14330428_480.jpg":"377x480","pp_14330428_340.jpg":"267x340","pp_14330428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1081","k_14330420_1280.jpg":"1280x1280","k_14330420_1024.jpg":"1024x1024","k_14330420_640.jpg":"640x640","k_14330420_480.jpg":"480x480","k_14330420_340.jpg":"340x340","k_14330420_220.jpg":"220x220","o_14330420_1280.jpg":"1280x720","o_14330420_1024.jpg":"1024x576","o_14330420_640.jpg":"640x360","o_14330420_480.jpg":"480x270","o_14330420_340.jpg":"340x191","o_14330420_220.jpg":"220x123","h_14330420_1280.jpg":"1280x854","h_14330420_1024.jpg":"1024x683","h_14330420_640.jpg":"640x427","h_14330420_480.jpg":"480x320","h_14330420_340.jpg":"340x227","h_14330420_220.jpg":"220x147","pp_14330420_1280.jpg":"1006x1280","pp_14330420_1024.jpg":"805x1024","pp_14330420_640.jpg":"503x640","pp_14330420_480.jpg":"377x480","pp_14330420_340.jpg":"267x340","pp_14330420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14330382_1280.jpg":"1280x1280","k_14330382_1024.jpg":"1024x1024","k_14330382_640.jpg":"640x640","k_14330382_480.jpg":"480x480","k_14330382_340.jpg":"340x340","k_14330382_220.jpg":"220x220","o_14330382_1280.jpg":"1280x853","o_14330382_1024.jpg":"1024x682","o_14330382_640.jpg":"640x426","o_14330382_480.jpg":"480x320","o_14330382_340.jpg":"340x226","o_14330382_220.jpg":"220x146","h_14330382_1280.jpg":"1280x854","h_14330382_1024.jpg":"1024x683","h_14330382_640.jpg":"640x427","h_14330382_480.jpg":"480x320","h_14330382_340.jpg":"340x227","h_14330382_220.jpg":"220x147","pp_14330382_1280.jpg":"1006x1280","pp_14330382_1024.jpg":"805x1024","pp_14330382_640.jpg":"503x640","pp_14330382_480.jpg":"377x480","pp_14330382_340.jpg":"267x340","pp_14330382_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38318940 Threads: 3 Questions: 7092768895 Slow queries: 3299083 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608218815 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/da-bi-se-alka-odrzala-vojvoda-je-mora-zapoviditi-evo-kako-je-to-ucinio-bosko-ramljak-sto-su-nekad-bile-osmanlije-danas-je-covid-1037128 [printLink] => /dalmacija/zagora/da-bi-se-alka-odrzala-vojvoda-je-mora-zapoviditi-evo-kako-je-to-ucinio-bosko-ramljak-sto-su-nekad-bile-osmanlije-danas-je-covid-1037128?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 614648 [name] => 305. sinjka alka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-08 21:57:21 [main_article_id] => 0 [alias] => 305-sinjka-alka [link] => /tag/305-sinjka-alka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 365987 [name] => Boško Ramljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bosko-ramljak [link] => /tag/bosko-ramljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZA KULISA ALKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Da bi se Alka održala, vojvoda je mora zapovidit. Evo kako je to učinio Boško Ramljak: Što su nekad bile Osmanlije, danas je COVID [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/11404926.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Alkarski vojvoda Boško Ramljak [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/11404926.jpg [title] => Alkarski vojvoda Boško Ramljak Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/14330616.jpg [title] => Sinjski glazbari nezaobilazni su u danima Alke Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/14330568.jpg [title] => Ljepša strana alkarskih dana Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/14330428.jpg [title] => Alka pod posebnim mjerama - prizor s Čoje Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/14330420.jpg [title] => Bara i Čoja su iza nas, sve je spremno za veliko finale 305. Sinjske alke Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/05/14330382.jpg [title] => Glazbari prolaze trkalištem za vrijeme Čoje Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti. Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje. 305. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo domoljublje, rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Ovogodišnju Alku održavamo u posebnim okolnostima borbe za zdravlje i život. Kroz proteklih više od 300 godina narod iz alkarske doline toliko je puta bio izložen pogibelji. Bio je prisiljavan iz najbolje čuvanih škrinja vaditi svijetlo oružje i braniti se od agresije da bi zaštitio svoj i živote svoje obitelji, svoga naroda. Hrvatski narod danas je izložen agresiji, ugroženi su mu zdravlje, nerijetko i život, a agresoru je ime COVID-19. Zbog toga nevidljivog neprijatelja, koji je izvršio agresiju na cijeli svijet i sveukupno čovječanstvo, 305. Alka održava se pod posebnim uvjetima i preporukama epidemiologa pa vas sve pozivam da ih poštujemo kako bismo sačuvali svoje osobno i zajedničko zdravlje.

Prisjetimo se, dragi prijatelji, naše bliže povijesti iz Domovinskog rata kada se cijeli hrvatski narod uključio u obranu svoje domovine, a mnogi hrabri ljudi podarili su živote za slobodu i bolju budućnost svojih sinova i kćeri. Veličanstvene pobjede i vjera naroda cetinskog kraja kroz stoljeća štovala se u liku Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke. U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

S posebnim zadovoljstvom ističem da na ovogodišnjoj Alci imamo čast biti domaćini predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, pokrovitelju 305. Alke, sinjskih korijena. S jednakim zadovoljstvom bit ćemo domaćini predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i svim drugim najvišim gostima i uzvanicima. Mi alkari, vitezovi Gospe Sinjske, s najvećim pijetetom klanjamo se sjenama junaka koji su za stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske i njenu obranu od velikosrpske agresije darovali svoje živote. Na neprolaznoj vrijednosti baštine sinjskih junaka održavamo našu Alku kojom slavimo hrvatsko zajedništvo, nacionalni identitet i pobjednički duh. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi, nego da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke. U tom kontekstu podržavamo napore hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića.

---

image
Ljepša strana alkarskih dana
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---

Očekujemo da 305. alkarsko nadmetanje proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi 305. Alka bila na ponos i diku Sinja, cetinskog kraja i cijelog hrvatskog puka, pozivam na potporu sve građane Sinja, sve općine, javne i državne ustanove. Pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko veselje za ovogodišnje 305. alkarsko slavlje. Radi odvijanja viteškog nadmetanja u duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo pradjedova neka se izvrši moja ZAPOVID BROJ 305 NA DAN BARE 7. kolovoza 2020. godine.

U 17.30 održat će se alkarsko natjecanje za Baru. Četu alkara okupit će na hipodromu alaj-čauš Ivica Filipović Grčić kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkar Ante Runje. U 17 sati alkari polaze s hipodroma te se sastaju s alkarskim momcima kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću. Četu alkarskih momaka predvodit će harambaša Ivo Vukasović Parin kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkarski momak Mario Blajić. Polazak od spomenika je u 17.10. Pri dolasku alkarske povorke na trkalište i prilikom proglašenja pobjednika neka pucaju mačkule na starom Gradu. Alkaru pobjedniku Bare uputit ću čestitke te u znak pobjede na njegovo koplje privezati 2 metra zelenog sukna da ga podsjeća na nekadašnje pravo košenja "alkarice" u Sinjskom polju. Pobjednik Bare jaše ulicama Sinja na čelu cjelokupne alkarske povorke u pratnji dvojice alkara po svom izboru.
NA DAN ČOJE 8. kolovoza 2020. godine

U 17.30 održat će se alkarsko natjecanje za Čoju. Okupljanje i predvođenje alkara i alkarskih momaka te formiranje svečane povorke izvršit će se na isti način kao na dan Bare. Alkaru pobjedniku Čoje, uz prigodnu čestitku, na pobjedničko koplje privezat ću tradicionalni barjak od 311 centimetara crvene čoje, simbol pobjede natjecanja za Čoju. U čast pobjednika neka pucaju mačkule sa starog Grada.

NA DAN ALKE 9. kolovoza 2020. godine
1. U 6 sati neka pucaju mačkule s bedema staroga Grada i bude sinjski kraj u spomen na slavnu bitku naših pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača. U to vrijeme Gradska glazba prolazit će ulicama Sinja i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu sinjskog kraja.
2. Na Gradu ćemo položiti vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva. Zbog provođenja epidemioloških mjera vezanih za koronavirus ove godine na Gradu neće biti tradicionalnog okupljanja sa slavljenjem svete mise i satom povijesti.

---

image
Alka pod posebnim mjerama - prizor s Čoje
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---


3. Moj ađutant alkar Filip Vučemilo sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.
4. U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.
5. Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci kreću ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima se prikupljaju gosti i uzvanici (dolazak u Dvore u 15.30). U Dvorima će alkari i alkarski momci pozdraviti predsjednika RH Zorana Milanovića i druge goste ovogodišnje Alke.

6. Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom okupit će se u Alkarskim dvorima do 14.45.
7. Molim članove Časnog suda da do 14.45 dođu u Alkarske dvore radi dogovora.
8. Pred polazak na 305. viteški megdan u Alkarskim dvorima izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

9. Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:
- alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše
- bubnjari, trubači i Gradska glazba
- barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s isukanim sabljama
- štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija
​- dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane
- ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom
- vojvoda na konju
- četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici
- alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

Svečana alkarska povorka polazi iz Alkarskih dvora krećući se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom. Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16.30 sati.
10. Na alkarskom trkalištu, sjedeći na konju, održat ću prigodni govor i proglasiti 305. alkarsko nadmetanje otvorenim.
11. Slavodobitniku 305. Sinjske alke na pobjedničko koplje privezat ću plamenac hrvatske trobojnice.
12. Pokrovitelj 305. Alke predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osobno će čestitati i uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku na alkarskom trkalištu pri čemu će održati kraći prigodni govor.

13. Nakon završetka predaje darova vojvoda napušta svoju ložu i uzjahuje konja. Iza vojvode na čelu alkara jaše slavodobitnik držeći u desnici koplje sa slavodobitničkim plamencem u pratnji dvojice alkara po osobnom izboru. Cijela povorka u propisanom redoslijedu produžava k početku trkališta gdje se okreće i istim putem kojim je došla napušta trkalište i preko središnjeg gradskog trga, uz pozdrav Svetištu Gospe Sinjske, prati alkarskog vojvodu do Alkarskih dvora i to ulicama Andrije Kačića Miošića i Kvartirima do zapadnog ulaza u Dvore. Tu vojvoda ostaje u svojim odajama, a povorka iz ulice Put Petrovca skreće lijevo prema središnjem gradskom trgu, ponovno pozdravlja Svetište Gospe Sinjske i nastavlja Glavičkom ulicom do spomenika fra Pavlu Vučkoviću, gdje se razilazi.
14. Mačkule sa starog Grada neka odjekuju sinjskim krajem u čast slavodobitnika 305. Sinjske alke čije se ime, i ime njegova momka, upisuje u svečane dokumente, potomstvu na znanje.
15. Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja zakazujući susret u GRADU ALKARA dogodine u prigodi 306. Sinjske alke.

U Sinju, 31. srpnja 2020., Boško Ramljak, alkarski vojvoda

---

Preživio dva ranjavanja

Boško Ramljak rođen je 2. lipnja 1967. u Sinju od oca Josipa zvanog Bepica i majke Darije rođene Preost. Obiteljsko podrijetlo Ramljaka je iz Rame. U seobi krajem 17. stoljeća Ramljaci su se naselili u naselje Koprivno. Iz Koprivna se dio obitelji doselio u Sinj pa su Ramljaci već generacijama stanovnici alkarskog grada. Boško Ramljak je umirovljeni časnik Ministarstva obrane RH. Savjetnik je Uprave "Brodosplita" za korporativnu sigurnost. Hrvatski je dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid.
Preživio je dva ratna ranjavanja. Prvi put je ranjen 23. siječnja 1993. godine kao borac na prvoj crti bojišnice u vojno- redarstvenoj operaciji OSRH "Maslenica". Drugo ranjavanje doživio je također na prvoj crti i to 4. kolovoza 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja". Zbog teškog ranjavanja prijetila mu je amputacija ruke. Poslije dugotrajnog liječenja i više operacijskih zahvata u Hrvatskoj i Americi ruka mu je spašena. Radi zadobivenih rana Boško Ramljak ima status 70-postotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida. Za zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog križa (za više ranjavanja), Redom Nikole Šubića Zrinskog (za osvjedočenu hrabrost u Domovinskom ratu), Medaljom ljeto '95 i Medaljom Oluja. Više puta je pismeno i usmeno pohvaljivan. Za posebne zasluge u Domovinskom ratu Boško Ramljak dobio je na dar dva samokresa s posvetom u trajno vlasništvo. Danas je radno angažiran kao savjetnik Uprave Brodosplita za korporativnu sigurnost. Član Viteškog alkarskog društva je od 1994. godine. Iste godine debitirao je u alkarskoj povorci kao alkarski momak.
Dužnost alkarskog momka obnašao je 4 godine, u dva navrata biran je za harambašu pa je 8 godina stupao na čelu alkarske povorke. Jednom je u alkarskoj povorci bio barjaktar. Član Upravnog odbora VAD-a bio je 12 godina, jednom je izravno biran, a u dva mandata član alkarske Uprave bio je statutarnim automatizmom, dok je obnašao dužnost harambaše. Za alkarskog vojvodu izabran je 2018. godine i ovo mu je treća Alka na kojoj obnaša tu časnu dužnost. Izborom za alkarskog vojvodu automatizmom je postao član Upravnog odbora VAD-a. Jaše na konju "Div" starom 8 godina kojega je VAD-u donirao "Brodosplit".
 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Alkarski vojvoda Boško Ramljak
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Sinjski glazbari nezaobilazni su u danima Alke
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Ljepša strana alkarskih dana
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Alka pod posebnim mjerama - prizor s Čoje
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Bara i Čoja su iza nas, sve je spremno za veliko finale 305. Sinjske alke
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Glazbari prolaze trkalištem za vrijeme Čoje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/da-bi-se-alka-odrzala-vojvoda-je-mora-zapoviditi-evo-kako-je-to-ucinio-bosko-ramljak-sto-su-nekad-bile-osmanlije-danas-je-covid-1037128 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd3baf3f742838af918f26701834cd616fdb6f51 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Da+bi+se+Alka+odr%C5%BEala%2C+vojvoda+je+mora+zapovidit.+Evo+kako+je+to+u%C4%8Dinio+Bo%C5%A1ko+Ramljak%3A+%C5%A0to+su+nekad+bile+Osmanlije%2C+danas+je+COVID&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fda-bi-se-alka-odrzala-vojvoda-je-mora-zapoviditi-evo-kako-je-to-ucinio-bosko-ramljak-sto-su-nekad-bile-osmanlije-danas-je-covid-1037128 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fda-bi-se-alka-odrzala-vojvoda-je-mora-zapoviditi-evo-kako-je-to-ucinio-bosko-ramljak-sto-su-nekad-bile-osmanlije-danas-je-covid-1037128 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZA KULISA ALKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraIZA KULISA ALKE

Da bi se Alka održala, vojvoda je mora zapovidit. Evo kako je to učinio Boško Ramljak: Što su nekad bile Osmanlije, danas je COVID

8. kolovoza 2020. - 21:57

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti. Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje. 305. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo domoljublje, rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Ovogodišnju Alku održavamo u posebnim okolnostima borbe za zdravlje i život. Kroz proteklih više od 300 godina narod iz alkarske doline toliko je puta bio izlo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:40