StoryEditorOCM
ZagoraKOTARI I BUKOVICA

Bili smo na ‘svetom desetom‘ u Benkovcu i snimili novouređeni sajam: ‘Sve je to lipo, ali di su zahodi?!‘

Piše Frano Kiso
11. travnja 2024. - 15:00

Veselo je bilo jučer u Benkovcu čiji je sajam otvoren u proširenom izdanju, a mnogobrojne kupce je dočekala i nova infrastruktura napravljena prema projektu utemeljenom na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara u kombinaciji modernih i ruralnih elemenata. 

- Lipo nam je tu u hladovini, ali ljudi nas malo zaobilaze, misle da je tu skuplje - našalio se jedan prodavač drniškog pršuta koji je ipak zadovoljan uređenjem i današnjim trgovanjem.

Njegovi kolege su se većinom pržili na suncu, dok su oni dovitljiviji naherili suncobrane ili pak šatore ispod kojih je bila raznolika ponuda mješovite robe, domaće spize i kvalitetnih rukotvorina.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Sve je to lipo, ali di su zahodi?! Sve su makli, nalaze se na samo par mista na ovoliki broj ljudi. Ovo nije radio netko pametan - žale se pojedinci gledajući na moderne zgrade ispred kojih se jutros okupila politička svita čestitajući jednim drugima.

No, kupce nije previše zanimalo koliko je novca EU dala za uređenje ove dvostruko veće površine, nego su tu bili isključivo da bi našli nešto za vlastite potrebe, bilo da je riječ o suhomesnatim proizvodima, drvenim rezbarijama, šarenim pilićima, povijesnim simbolima ili prostranim krevetima.

image
Frano Kiso/Privatni album

- Ova drvena drška je prije koju godinu bila deset kuna, a sad je pet eura. Sve je poskupilo, a nema više ni cjenkanja kao prije - veli nam kupac s Paga koji se sa sjetom prisjeća nekih prošlih sajmova, dok su drugi potrošači izuzetno zadovoljni cijenama i nije im bilo teško uzeti slobodan dan usred radnog tjedna da bi trgovali u Benkovcu.

image
Frano Kiso/Privatni album

Na sajmu se našlo prodavača iz svih dijelova Hrvatske, a mi smo popričali i sa Slavoncima koji su rado potegnuli iz dalekog Iloka. Kažu, nije nam teško doći jer su Dalmatinci odlične mušterije i cijene dobar i kvalitetan domaći proizvod.

‘Sveti deseti‘ ne može proći ni bez tradicionalne janjetine, dok je hit dana bio 365 kilograma težak vol koji se na ražnju vrtio čak 12 sati. Trgovalo se, častilo i pivalo na novoobnovljenom sajmu, a kako je sve skupa izgledalo pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:23