StoryEditorOCM
DalmacijaDIŠPET POD OKRILJEM NOĆI

Vridni i razočarani Starograđanin Joško Bojanić-Ronda: Dva miseca sam krpa mrižu, a onda su mi je iskidali...

Piše PSD.
24. rujna 2015. - 00:33
Ma mnogi se Starograjani, koji su saznali za nemili događaj, ovih dana naprosto čude što u njihovom mistu ima toliko jala i pakosti, jer je netko vrlo zločest očito pod okriljem noći Jošku Bojaniću-Rondi (75) namjerno iskidao ribarsku mrižu potezaču.

I to se dogodilo čoviku koji se u svom životu bavio raznim zanimanjima samo da bi preživio sa svojom obitelji, a posljednjih godina jede kruh sa sedam kora, pomaže svome sinu Frani, koji ima ribolovni obrt, krpajući mriže, prodajući ribu i radeći sve drugo što je potriba, ponekad odlazi i na more zato što ni na škoju nije baš lako imati svoju stalnu družinu.

- Posljednja dva i pol mjeseca mriža je bila rastrta na škveru i tamo sam je krpao. Dugo je stajala na suncu pa sam za popravke morao kupiti teg i četiri, pet rotula konca, što sam platio oko pet tisuća kuna, a dao sam nešto i čoviku koji mi je pomagao. Uglavnom, ja sam svaki dan radio po dva sata ujutro i poslije podne u hladovini i skoro je bila gotova, ovih dana je trebalo ubaciti u brod da bi od 1. listopada bila spremna za ribolov.

No, kad sam u subotu ujutro došao još nešto malo obaviti već sam izdaleka primijetio da mriža ne stoji onako kako sam je bio ostavio. Kad sam uhvatio za pluta i počeo je prebirati imao sam što vidjeti, sve je bilo iskidano oštrim predmetom, veli Ronda.

Izrezali mu i ormu

Njegova potezača je dugačka oko 300 metara i takvu novu mrižu se, kako dodaje, ne može nabaviti ispod tri, četiri tisuće eura. A njemu je izrezana na čak četiri mjesta, tako ravno i stručno da je gotovo siguran da je to napravio netko tko se sasvim dobro razumije u mriže. Nisu to zasigurno napravili turisti koji su ga nerijetko fotografirali da bi na svojim snimkama imali nekoga tko se u njihovom omiljenom ljetovalištu bavi tradicijskim poslom.

Što je najgore, neznanac mu je izrezao i ormu, tj. konop koji nosi teret u moru. Dakle, počinitelj (ne)djela je znao da i tanji konop u komadu može izdržati veći teret, nego čak i deblji kad se spaja na više mjesta. Računao je s tim da će to Rondi kad-tad pući, tako da čovik opet bude u problemu.

- Ovo su nam napravili s ciljem, nas se naprosto htjelo spriječiti da prema našem planu izađemo na more, tj. da u Paizu bude još jedna konkurencija manje. Šteta je golema, gotovo nemjerljiva, pa smo ja i sin onako rezignirani u jednom trenutku pomislili da orte odnesemo doma i odustanemo od svega.

Ali ipak smo se predomislili, nećemo im dati gušta, mrižu ćemo popraviti iz dišpeta i ako Bog da oko 15. listopada krenuti u ribarenje. Malo je reći da nam je ovim kriminalom pričinjena šteta od barem desetak tisuća kuna, pa sam zato događaj prijavio policiji u Hvaru.

Rečeno mi je da dođem podnijeti kaznenu prijavu, pa da će oni to uzeti u obzir, međutim, ipak su mogli izaći na mjesto događaja i uvjeriti se u razmjere ovog zločina, kaže barba Joško.

A mora se reći da slični događaji i nisu baš rijetkost na otoku Hvaru, pakosnici ljudima kradu stvari ili se pak manijakalno iživljavaju na njima, pričinjavajući im znatne štete. Eto, i Rondinima su samo u posljednjih dvije godine s broda ukrali električnu pumpu za ispumpavanje vode, međutim, ni to nije bilo dovoljno pa mu je nepoznati počinitelj odnio i sidro da se ne može vezati, a sve bi to po njegovom mišljenju mogla biti jedna te ista osoba koja mu se osvećuje a da ni sam ne zna zašto.

Ni ‘Komunalno Stari Grad’ mu neće nadoknaditi štetu, jer na škveru zapravo nema čuvara, korisnici njihovih usluga ionako tamo sve ostavljaju na vlastiti rizik.

PIŠE I SNIMA: Mirko CRNČEVIĆ

PUMPA I SIDRO - U posljednjih dvije godine Rondi su s broda ukrali električnu pumpu za ispumpavanje vode, potom i sidro, a sve bi to, kaže, mogla biti jedna te ista osoba koja mu se osvećuje, a da ni sam ne zna zašto



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 20:26