StoryEditorOCM

Vremena se mijenjaju: "Više nemate s kim zaklati svinju..."

Piše PSD.
14. prosinca 2015. - 23:39
Prošla je Sv. Kata, snijeg još nije došao na vrata. No, nakon ovog sveca običaj je u Dalmatinskoj zagori krenuti s kolinjem. A ovih je dana i vrijeme idealno za taj običaj koji već desetljećima živi na dalmatinskom kršu – dobro je zahladilo, jutra su puna mraza. Prije se govorilo – kakva je to kuća koja za Božić nije ubila dvije-tri svinje i ulila tri-četiri barila vina.

No, vremena se mijenjaju, barem je tako u Vrgoračkoj krajini, gdje je nekada gotovo svaka kuća držala svinje. Danas ih drže još samo rijetki. Što je razlog tome, vjerojatno će se mnogi upitati. Jedni će reći kako svinjsko meso nije zdravo zbog masnoće, drugi kako se narod pogospodio, treći kako ljudi sve više samo kupuju pečenice, pancete i pršute pa ih suše. No, ono o čemu smo razgovarali s nekoliko starijih ljudi možda je najvažnije i najtužnije u cijeloj priči.

– Evo, da hoćete zaklati svinju u selu, više nemate s kim. Stari koji su to znali pomalo umiru, a mladi niti znaju niti žele naučiti kako zaklati svinju – otkrivaju naši sugovornici.

Statistika je neumoljiva o pitanju broja svinja u Vrgoračkoj krajini, a najbolje to zna vlasnik vrgoračke Veterinarske ambulante Ivo Ajduković.

– Od završetka Domovinskog rata pa do 2003. ili 2004. godine broj svinja, odnosno pregleda, kretao se oko 1300 na području grada Vrgorca. No, u posljednjih 10 godina taj je broj rapidno pao, prošle godine bilo je 300 pregleda, a ove godine ne znam hoće li ih biti 250. Pa vidite da više nitko ne drži svinje. Neki ljudi odu na stočni sajam u Zadvarje i kupe svinju prije Božića, na to vam se to sve svelo – kaže Ajduković.

Mate Primorac
foto: eph
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 07:13