StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Vremenska prognoza Ivana Šolića za cijeli tjedan: Sljedeći dani će biti savršeni, ali onda bi mogao uslijediti - šok

9. listopada 2023. - 12:31

Iz rubrike "Što se ovo događa s vrimenom !?" izdvajamo fotografiju trešnje u cvatu u listopadu iz Dugopolja koju nam je poslala Gordana Ponoš-Čulin, a za komentar ovog fenološkog fenomena, koliko je cvat voćki neobičan (ili nije) upitali smo Radu Popadića iz CROMETEA, udruge koja okuplja entuzijaste i zaljubljenike u vremenske prilike (i neprilike).

"Listopadna toplina samo je nastavak rekordnog toplog rujna. Bablje ljeto smo itekako osjetili i tijekom prošlog vikenda kada su maksimalne dnevne temperature dosezale (vrućih) 30 Celzijevih stupnjeva, i u unutrašnjosti, i u dijelovima Dalmacije te su ponegdje pali dnevni rekordi! S obzirom na dugi niz iznimno toplih dana, ne čudi da su takve temperature "zbunile" prirodu pa je došlo do cvata na nekim voćkama" objašnjava nam Rade Popadić.

A nas je zanimalo, hoćemo li dočekati plod trešnje s fotografije?

"Teško će ta voćka dočekati plodove, ali s obzirom kako je ova godina puna iznenađenja i ni jedna u povijesti službenih mjerenja nije pokazala ovakvo lice, pa tko zna, možda se i iznenadimo pa ove godine dočekamo prave trešnje u kasnu jesen? (smijeh) Šalu na stranu, ovakvi slučajevi nisu rijetkost u Dalmaciji i bez obzira na prolaznu "zbunjenost" biljaka, one će redovno plodonositi u proljeće", spušta Popadić "balun na zemlju".

Rade, hoće li se jedan od naših idućih tekstova baviti fiziologijom stresa kod biljaka zbog nedostatka vode (kiša nije dugo pala)?

"Nema govora o nedostatku vode, iako su za nama sušni tjedni, iznimno kišovit period koji je bio prije toga osigurao je dovoljne zalihe vode...", umiruje nas Rade Popadić iz Crometea.

Nazire li se, konačno, promjena vremena?

"To ćeš ti napisati." (haha)

Eh, dobro, hoću. I onda da odgovorim na pitanje: nazire li nam se (konačno) promjena vremena i hoće li trešnjin cvijet doživjeti nesretan kraj?

"Tvrdoglava anticiklona", kako smo je personificirali, zaista je tvrdoglava i (kako smo vam zadnji put obećali) podržavat će neobično toplo i stabilno vrijeme sve do sredine listopada! Ako je suditi po najsvježijim izlazima prestižnog engleskog prognostičkog modela ECMWF iz Readinga, trešnjin cvijet s početka teksta mogao bih se grdno pokajati što je došao na svijet.

Naime, ECMWF signalizira razvoj anticiklone nad Skandinavijom (tzv. "blocking") čime bi se otvorio "autoput" hladnom zraku sa sjeveroistoka Europe.

U takvom šok-scenariju, kratke rukave ćemo preko noći zamijeniti bundama... Ipak, ako uzmemo u obzir da se radi zaista o dalekom periodu za preciznu prognozu, ne treba (još uvijek) žuriti s najavama takve vrste (ostavimo još koji dan prognostičkim modelima da se "dogovore").

Ono što je sigurno, vrijeme će ovog tjedna biti, blago rečeno – savršeno. Iskoristite ga, jer tko zna hoćete li za to imati prilike u idućem!?

VRIME U CRTICAMA

UTORAK – (SAVRŠENO) maksimalne temperature do 27 Celzijevih stupnjeva. Vjetar slab. U Zagori svježe jutro.

SRIJEDA – (SAVRŠENO VOL 2.) vedro, slab vjetar promjenjivog smjera, maksimalne temperature do 28 Celzijevih stupnjeva. U Zagori svježe jutro.

ČETVRTAK – "COPY PASTE" srijede

PETAK – Temperatura mora je (i dalje) 23 Celzijeva stupnjeva, samo kažem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:40