StoryEditorOCM
S mora i krajau dolini neretve

Rat protiv komaraca: iskustvo s voćnom muhom dalo dobre rezultate, valjda će pomoći i sa tigrastim napasnicima

Piše Stanislav Soldo
27. lipnja 2023. - 08:41

Najezda je komaraca. U poplavi različitih rješenja u borbi protiv ovih napasnika koji su postali imuni na gotovo sva zaštitna sredstva i repelente (zaprašivanje, zamagljivanje, sprejeve, tablete, naljepnice, narukvice) sve se češće spominje metoda sterilnih kukaca, u ovom slučaju sterilnih komaraca.

Tehnika sterilnih kukaca se već isprobala u dolini Neretve gdje je takozvana SIT tehnika primjenjivana u borbi sa sredozemnom voćnom muhom. I ono što je najzanimljivije davala je dobre rezultate pa je za očekivati da će tako biti i s komarcima. Kako "funkcionira" SIT tehnika?

SIT (Sterile insect technique) biološka metoda suzbijanja ciljane vrste ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji su prethodno u laboratorijskih uvjetima izloženi radioaktivnom zračenju kako bi postali neplodni. Oni se pare s divljim ženkama, a kao rezultat, ženke polažu neoplođena jaja te posljedično tome nemaju potomstva. To je posebno značajno u slučaju tigrastih komaraca koji su posljednjih godina gotovo istisnuli one nekadašnje domaće komarce s kojima smo se kako tako mogli boriti. Tigrasti komarci su u Europu stigli transportom iz Azije, gdje žive u tropskim šumama. Na novim područjima se udomaći i preuzeo primat. Protiv njih se teško boriti konvencionalnim metodama pa je tako jedina nada u borbi protiv tigrastih napasnika SIT tehnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 00:11