stdClass Object ( [id] => 1328945 [title] => Poljoprivrednici su očajni: ‘Mandarine nitko neće. Urod je izuzetan, skladišta puna, a kupcima je još prevruće‘ [alias] => poljoprivrednici-su-ocajni-mandarine-nitko-nece-urod-je-izuzetan-skladista-puna-a-kupcima-je-jos-prevruce [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, odnosno Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, na temelju rezultata analize uzoraka plodova mandarine, prije dvadesetak dana dalo je preporuku da počnu berba i otkup.

Posebno se to odnosilo na rane sorte iwasaki i zorica rana kao autohtonu neretvansku. Međutim, toliko spominjane klimatske promjene i visoke temperature nikada do ove godine nisu obilježile početak berbe tih agruma iz doline Neretve.

---

---

U neku ruku čak se to smatralo vrlo poželjnom promjenom, jer se i prije nego što se mislilo uskladio omjer šećera i kiselina u plodu ili su uzorkovani plodovi dosegnuli zadovoljavajući stupanj zrelosti, što znači i bolju otkupnu cijenu.

Malo tko je mislio da će visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakrčiti otkupne stanice.

---

image

Pogled iz ptičje perspektive na dalmatinsko blago zemlje i vode

Ante Čizmić/Cropix
---

Jedan od vodećih opuzenskih otkupljivača Gradimir Šešelj u svom objektu za skladištenje, hlađenje, klasiranje i pakiranje proizvoda, takvo što ne pamti.

– Sunce i visoke dnevne temperature najveći su neprijatelj mandarinama. Dok se jedu lubenice, grožđe i ostalo voće, vitamin C je na čekanju. Unatrag nekoliko godina, neretvanska dolina bi se u ovom dijelu godine barem tri do četiri puta zabijelila slanom, a 2023. ni jednom.

Sada imamo prenatrpani skladišni prostor iz prostog razloga što nema plasmana. Ili pojednostavljeno, imamo izuzetan urod, a nikakvu potražnju. Ako se pravilno ne uskladišti, roba će dehidrirati i izgubiti na težini i kvaliteti.

Očito ljudi još nemaju potrebe za mandarinama, premda su ovi dani proteklih godina bili idealan termin za daljnju distribuciju i prodaju. Proizvođači sada dolaze, raspituju se i traže ambalažu za branje.

Nažalost, moram ih vratiti i zamoliti da odgode branje za nekoliko dana, sve dok se ne riješim već ubranih mandarina – uvjerava nas Šešelj u istinitost svojih navoda, pokazujući prostor u kojem se trenutno nalazi oko 600 tona zeleno-žutih i narančastih agruma.

Naš je sugovornik treća generacija obiteljske proizvodnje popularnog voća i s vremenom je podignuo na višu razinu. Uz onaj otkupni dio i s prinosom od oko 7000 tona, koliko će, kako pretpostavlja, tristotinjak kooperanata dopremiti u njegov otkupni centar u opuzenskoj poslovnoj zoni, smatraju ga jednim od najozbiljnijih proizvođača i otkupljivača u tom kraju.

Uz visoke temperature, uništava ih i – država.

– Nema zaštitne cijene, niti ikakve potpore. Stihijski se sadilo, tako se i prodaje. Barem da nam pomognu za ambalažu ili prijevoz, toliko bi nam koristilo, a još više malim proizvođačima koji bi na koncu dobili veću otkupnu cijenu. Ovako trenutno za prvu klasu plaćamo 55 centi, a za drugu 25 centi po kilogramu, a one lošije još manje.

Da se razumijemo, imamo velike troškove. U našem centru zapošljavamo sedamdesetak radnika koje svakodnevno s dva autobusa dovozimo iz Nevesinja i Mostara u BiH, isključivo za rad u sortirnici i kalibraciji, pakiranju i transportu, prema potrebi i u berbi mandarina.

Plaćamo ih četrdeset eura dnevno plus obrok i prijevoz, što je, smatram, vrlo korektno. Na domaće ljude i ne računamo. Vrlo teško ih možete naći ili ako vam to pođe za rukom, takva dnevnica njima ne odgovara.

Što se tiče plasmana, uglavnom se radi o istim mušterijama – Česi, Slovenci i Bosanci, dok preostali dio ide na domaće tržište. Izgubili smo Ruse, stalne i dobre potrošače zbog čega trpimo nenadoknadivu štetu – ističe naš sugovornik.

---

image

‘U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su i naši tradicionalni konkurenti iz Španjolske‘, kaže Šešelj

Ante Čizmić/Cropix
---

U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su njihovi tradicionalni proizvođači i konkurenti iz Španjolske. Najvjerojatnije zbog količine soka u plodovima.

Dok u Španjolskoj i Turskoj muku muče da dobiju nekih tridesetak posto, plodovi iz okolice Opuzena i Metkovića mjere čak 50 posto slatkaste tekućine.

– Recimo da Poljaci uvezu barem stoti dio naših mandarina koliko mi uvezemo njihovih jabuka bez okusa i mirisa, to bi bio ozbiljan biznis. Ovako se snalazimo na razne načine – otvoreno će Gradimir Šešelj.

Po pitanju mandarina opuzenske vlasti pristojno pune svoj proračun. Potvrdio nam je to i gradonačelnik Ivan Mataga koji je i sam proizvođač agruma iz doline Neretve. Sedamsto OPG-ova registriranih na području grada plus oni koji se “usitno” bave proizvodnjom voća i povrća, samo su dio financijske priče koju prati i unajmljivanje 940 hektara državnog zemljišta.

– Naš grad počiva isključivo na mandarinama. Svakako od najma zemljišta na lokalitetima Jasensko, Glog i Modrič, kojeg zakupnik plaća oko tristo eura po hektaru, i paušala, koji plaćaju OPG-ovci, solidno punimo gradsku blagajnu.

---

image

’Grad nam počiva isključivo na agrumima’, naglašava Ivan Mataga, prvi čovjek Opuzena

Ante Čizmić/Cropix
---

Nažalost, voćari i poljoprivrednici našeg kraja plaćaju visoke troškove koje ne prati otkupna cijena finalnog proizvoda. Na tome treba poraditi.

U svakom slučaju u našoj mandarinskoj dolini “počiva” više od dva milijuna stabala i iz godine u godinu ta brojka raste. Dosta je mladih koji se vraćaju, sade nove nasade ili nastavljaju proizvodnju preuzetu od svojih već starijih roditelja – vjeruje gradonačelnik u svjetliju budućnost zlatnih plodova.

Međutim, u tako što ne vjeruju njihovi susjedi u Metkoviću. Kod njih je prinos slabiji, jer je u dva navrata tijekom cvatnje i stvaranja ploda, tuča uzela danak. Uništavanjem zelene mase u pitanje dolazi i kvaliteta.

Ipak posljednji čavao u lijes “udaraju” otkupljivači, nakupci i razni trgovci, rak-rana hrvatske poljoprivrede i voćarstva, rušeći ionako malu cijenu.

– Što ne uništi tuča, to dokosure otkupljivači s niskim cijenama. Dovezemo mandarine na otkup i nitko ne spominje cijenu koja se utvrđuje tek nakon kalibracije.

Otpišu u otpad plodove koji to ustvari nisu i daju vam ponudu. Dovedu vas pred gotov čin. Ono što oni zovu otpad ne vraćaju iako ste s tim imali druge planove – ogorčeno će 79-godišnji Davor Baće iz Metkovića, potomak stare težačke obitelji koja se zadnjih pola stoljeća intenzivno bavi uzgojem mandarina i proizvodnjom soka.

Prošle je godine zajedno sa suprugom Terezom proizveo nešto malo manje od 400 litara izuzetno traženog soka, a i ove bi toliko, možda i više, ako ne bude zadovoljan otkupnom cijenom i ako bude te sreće da mu vrate ono što smatraju “otpadom”.

---

image

Tereza i Davor Baće ni u mirovini ne miruju: ‘U mandarine se kao i u brak, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije’

Ante Čizmić/Cropix
---

Unatoč svemu, upravo je ovih dana počela berba i trajat će, prema njegovim procjenama, sve do konca studenoga, ovisno o sorti. Nažalost, osim tuče i njih je zahvatio toplinski val koji nikako da mimoiđe Neretvu.

Za pravilan početak berbe potrebno je da trećina ploda požuti što je, po knjizi, idealan znak za početak berbe. Ovog puta na pojedinim stablima plodovi su dobili potrebno žutilo, ali ne zbog prirodnog zrenja, već od temperaturnog šoka i sunca koje je ostavilo “opekline” na plodu.

– Unazad koju godinu, u bundamo smo ih brali. Ovo nije normalno – briše Baće znoj sa čela, pokušavajući škarama dosegnuti najviše plodove na stablu.

Među njih se kao i u brak, dodaje, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije. Tek nakon dugogodišnjeg rada simpatija se oplodi u ljubav. To vam je riceta za dobar prinos na plantaži.

---

image

Najviše radne snage u opuzenske otkupne stanice dolazi s područja Nevesinja i Mostara u BiH

Ante Čizmić/Cropix
---

Eee.. onda dođu trgovci, mešetari i ostali smutljivci koji bi “ila bez dila”, i ruše vašu ljubav i simpatiju. Sve dok vlada bezvlašće u ovom gladijatorskom društvu neoliberalnog kapitalizma nema budućnosti za hrvatske poljoprivrednike. Na koncu lijenčine i mešetari uzimaju veći dio kolača – kategorično će naš sugovornik.

Iako je prije koju godinu neretvanska mandarina dobila oznaku izvornosti u sklopu koje je izrađen i vizualni identitet te knjiga standarda, Baće tvrdi da je izostao zajednički nastup na tržištu kako bi se postigla prepoznatljivost i ostvarili bolji uvjeti prodaje.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sahara u neretvi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sahara u neretvi 2 0 7748 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-05 11:01:46 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-09 07:33:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-09 07:33:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poljoprivrednici su očajni: 'Mandarine nitko neće. Urod je izuzetan, skladišta puna, a kupcima je još prevruće' [metakey] => Neretva, mandarine, neretvanske mandarine, berba mandarina, otkup mandarina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779145.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779160.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779158.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779152.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779146.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779153.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779156.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779154.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25779144.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Malo tko je mislio da \u0107e visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakr\u010diti otkupne stanice<\/p>","

\u2018U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su i na\u0161i tradicionalni konkurenti iz \u0160panjolske\u2018, ka\u017ee \u0160e\u0161elj<\/p>","

Tereza i Davor Ba\u0107e ni u mirovini ne miruju: \u2018U mandarine se kao i u brak, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije\u2019<\/p>","

\u2019Grad nam po\u010diva isklju\u010divo na agrumima\u2019, nagla\u0161ava Ivan Mataga, prvi \u010dovjek Opuzena<\/p>","

Najvi\u0161e radne snage u opuzenske otkupne stanice dolazi s podru\u010dja Nevesinja i Mostara u BiH<\/p>","

Pogled iz pti\u010dje perspektive na dalmatinsko blago zemlje i vode<\/p>","

Tereza Ba\u0107e<\/p>","","

Tereza i Davor Ba\u0107e<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255","hd_25779145_1920.jpg":"1920x1080","k_25779145_1280.jpg":"1280x1280","k_25779145_1024.jpg":"1024x1024","k_25779145_640.jpg":"640x640","k_25779145_480.jpg":"480x480","k_25779145_340.jpg":"340x340","k_25779145_220.jpg":"220x220","o_25779145_1280.jpg":"1280x836","o_25779145_1024.jpg":"1024x669","o_25779145_640.jpg":"640x418","o_25779145_480.jpg":"480x313","o_25779145_340.jpg":"340x222","o_25779145_220.jpg":"220x143","h_25779145_1280.jpg":"1280x854","h_25779145_1024.jpg":"1024x683","h_25779145_640.jpg":"640x427","h_25779145_480.jpg":"480x320","h_25779145_340.jpg":"340x227","h_25779145_220.jpg":"220x147","pp_25779145_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779145_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779145_640.jpg":"640x814","pp_25779145_480.jpg":"480x611","pp_25779145_340.jpg":"340x432","pp_25779145_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25779160_1920.jpg":"1920x1080","k_25779160_1280.jpg":"1280x1280","k_25779160_1024.jpg":"1024x1024","k_25779160_640.jpg":"640x640","k_25779160_480.jpg":"480x480","k_25779160_340.jpg":"340x340","k_25779160_220.jpg":"220x220","o_25779160_1280.jpg":"1280x853","o_25779160_1024.jpg":"1024x682","o_25779160_640.jpg":"640x426","o_25779160_480.jpg":"480x320","o_25779160_340.jpg":"340x226","o_25779160_220.jpg":"220x146","h_25779160_1280.jpg":"1280x854","h_25779160_1024.jpg":"1024x683","h_25779160_640.jpg":"640x427","h_25779160_480.jpg":"480x320","h_25779160_340.jpg":"340x227","h_25779160_220.jpg":"220x147","pp_25779160_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779160_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779160_640.jpg":"640x814","pp_25779160_480.jpg":"480x611","pp_25779160_340.jpg":"340x432","pp_25779160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25779158_1920.jpg":"1920x1080","k_25779158_1280.jpg":"1280x1280","k_25779158_1024.jpg":"1024x1024","k_25779158_640.jpg":"640x640","k_25779158_480.jpg":"480x480","k_25779158_340.jpg":"340x340","k_25779158_220.jpg":"220x220","o_25779158_1280.jpg":"1280x853","o_25779158_1024.jpg":"1024x682","o_25779158_640.jpg":"640x426","o_25779158_480.jpg":"480x320","o_25779158_340.jpg":"340x226","o_25779158_220.jpg":"220x146","h_25779158_1280.jpg":"1280x854","h_25779158_1024.jpg":"1024x683","h_25779158_640.jpg":"640x427","h_25779158_480.jpg":"480x320","h_25779158_340.jpg":"340x227","h_25779158_220.jpg":"220x147","pp_25779158_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779158_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779158_640.jpg":"640x814","pp_25779158_480.jpg":"480x611","pp_25779158_340.jpg":"340x432","pp_25779158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1341","hd_25779152_1920.jpg":"1920x1080","k_25779152_1280.jpg":"1280x1280","k_25779152_1024.jpg":"1024x1024","k_25779152_640.jpg":"640x640","k_25779152_480.jpg":"480x480","k_25779152_340.jpg":"340x340","k_25779152_220.jpg":"220x220","o_25779152_1280.jpg":"1280x894","o_25779152_1024.jpg":"1024x715","o_25779152_640.jpg":"640x447","o_25779152_480.jpg":"480x335","o_25779152_340.jpg":"340x237","o_25779152_220.jpg":"220x153","h_25779152_1280.jpg":"1280x854","h_25779152_1024.jpg":"1024x683","h_25779152_640.jpg":"640x427","h_25779152_480.jpg":"480x320","h_25779152_340.jpg":"340x227","h_25779152_220.jpg":"220x147","pp_25779152_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779152_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779152_640.jpg":"640x814","pp_25779152_480.jpg":"480x611","pp_25779152_340.jpg":"340x432","pp_25779152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_25779146_1920.jpg":"1920x1080","k_25779146_1280.jpg":"1280x1280","k_25779146_1024.jpg":"1024x1024","k_25779146_640.jpg":"640x640","k_25779146_480.jpg":"480x480","k_25779146_340.jpg":"340x340","k_25779146_220.jpg":"220x220","o_25779146_1280.jpg":"1280x823","o_25779146_1024.jpg":"1024x658","o_25779146_640.jpg":"640x411","o_25779146_480.jpg":"480x308","o_25779146_340.jpg":"340x218","o_25779146_220.jpg":"220x141","h_25779146_1280.jpg":"1280x854","h_25779146_1024.jpg":"1024x683","h_25779146_640.jpg":"640x427","h_25779146_480.jpg":"480x320","h_25779146_340.jpg":"340x227","h_25779146_220.jpg":"220x147","pp_25779146_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779146_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779146_640.jpg":"640x814","pp_25779146_480.jpg":"480x611","pp_25779146_340.jpg":"340x432","pp_25779146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_25779153_1920.jpg":"1920x1080","k_25779153_1280.jpg":"1280x1280","k_25779153_1024.jpg":"1024x1024","k_25779153_640.jpg":"640x640","k_25779153_480.jpg":"480x480","k_25779153_340.jpg":"340x340","k_25779153_220.jpg":"220x220","o_25779153_1280.jpg":"1280x719","o_25779153_1024.jpg":"1024x575","o_25779153_640.jpg":"640x359","o_25779153_480.jpg":"480x269","o_25779153_340.jpg":"340x191","o_25779153_220.jpg":"220x123","h_25779153_1280.jpg":"1280x854","h_25779153_1024.jpg":"1024x683","h_25779153_640.jpg":"640x427","h_25779153_480.jpg":"480x320","h_25779153_340.jpg":"340x227","h_25779153_220.jpg":"220x147","pp_25779153_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779153_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779153_640.jpg":"640x814","pp_25779153_480.jpg":"480x611","pp_25779153_340.jpg":"340x432","pp_25779153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25779156_1920.jpg":"1920x1080","k_25779156_1280.jpg":"1280x1280","k_25779156_1024.jpg":"1024x1024","k_25779156_640.jpg":"640x640","k_25779156_480.jpg":"480x480","k_25779156_340.jpg":"340x340","k_25779156_220.jpg":"220x220","o_25779156_1280.jpg":"1280x853","o_25779156_1024.jpg":"1024x682","o_25779156_640.jpg":"640x426","o_25779156_480.jpg":"480x320","o_25779156_340.jpg":"340x226","o_25779156_220.jpg":"220x146","h_25779156_1280.jpg":"1280x854","h_25779156_1024.jpg":"1024x683","h_25779156_640.jpg":"640x427","h_25779156_480.jpg":"480x320","h_25779156_340.jpg":"340x227","h_25779156_220.jpg":"220x147","pp_25779156_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779156_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779156_640.jpg":"640x814","pp_25779156_480.jpg":"480x611","pp_25779156_340.jpg":"340x432","pp_25779156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_25779154_1920.jpg":"1920x1080","k_25779154_1280.jpg":"1280x1280","k_25779154_1024.jpg":"1024x1024","k_25779154_640.jpg":"640x640","k_25779154_480.jpg":"480x480","k_25779154_340.jpg":"340x340","k_25779154_220.jpg":"220x220","o_25779154_1280.jpg":"1280x832","o_25779154_1024.jpg":"1024x665","o_25779154_640.jpg":"640x416","o_25779154_480.jpg":"480x312","o_25779154_340.jpg":"340x221","o_25779154_220.jpg":"220x143","h_25779154_1280.jpg":"1280x854","h_25779154_1024.jpg":"1024x683","h_25779154_640.jpg":"640x427","h_25779154_480.jpg":"480x320","h_25779154_340.jpg":"340x227","h_25779154_220.jpg":"220x147","pp_25779154_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779154_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779154_640.jpg":"640x814","pp_25779154_480.jpg":"480x611","pp_25779154_340.jpg":"340x432","pp_25779154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25779144_1920.jpg":"1920x1080","k_25779144_1280.jpg":"1280x1280","k_25779144_1024.jpg":"1024x1024","k_25779144_640.jpg":"640x640","k_25779144_480.jpg":"480x480","k_25779144_340.jpg":"340x340","k_25779144_220.jpg":"220x220","o_25779144_1280.jpg":"1280x853","o_25779144_1024.jpg":"1024x682","o_25779144_640.jpg":"640x426","o_25779144_480.jpg":"480x320","o_25779144_340.jpg":"340x226","o_25779144_220.jpg":"220x146","h_25779144_1280.jpg":"1280x854","h_25779144_1024.jpg":"1024x683","h_25779144_640.jpg":"640x427","h_25779144_480.jpg":"480x320","h_25779144_340.jpg":"340x227","h_25779144_220.jpg":"220x147","pp_25779144_1280.jpg":"1280x1628","pp_25779144_1024.jpg":"1024x1303","pp_25779144_640.jpg":"640x814","pp_25779144_480.jpg":"480x611","pp_25779144_340.jpg":"340x432","pp_25779144_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15065318 Threads: 3 Questions: 3156883899 Slow queries: 7055625 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235089663 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/poljoprivrednici-su-ocajni-mandarine-nitko-nece-urod-je-izuzetan-skladista-puna-a-kupcima-je-jos-prevruce-1328945 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/poljoprivrednici-su-ocajni-mandarine-nitko-nece-urod-je-izuzetan-skladista-puna-a-kupcima-je-jos-prevruce-1328945?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347381 [name] => Neretva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neretva [link] => /tag/neretva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 513337 [name] => mandarine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mandarine [link] => /tag/mandarine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 732485 [name] => neretvanske mandarine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-07 19:27:54 [main_article_id] => 0 [alias] => neretvanske-mandarine [link] => /tag/neretvanske-mandarine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 619094 [name] => berba mandarina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-30 09:52:18 [main_article_id] => 0 [alias] => berba-mandarina [link] => /tag/berba-mandarina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 401931 [name] => otkup mandarina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otkup-mandarina [link] => /tag/otkup-mandarina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sahara u neretvi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poljoprivrednici su očajni: ‘Mandarine nitko neće. Urod je izuzetan, skladišta puna, a kupcima je još prevruće‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779145.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Malo tko je mislio da će visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakrčiti otkupne stanice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779145.jpg [title] =>

Malo tko je mislio da će visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakrčiti otkupne stanice

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779160.jpg [title] =>

‘U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su i naši tradicionalni konkurenti iz Španjolske‘, kaže Šešelj

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779158.jpg [title] =>

Tereza i Davor Baće ni u mirovini ne miruju: ‘U mandarine se kao i u brak, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije’

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779152.jpg [title] =>

’Grad nam počiva isključivo na agrumima’, naglašava Ivan Mataga, prvi čovjek Opuzena

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779146.jpg [title] =>

Najviše radne snage u opuzenske otkupne stanice dolazi s područja Nevesinja i Mostara u BiH

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779153.jpg [title] =>

Pogled iz ptičje perspektive na dalmatinsko blago zemlje i vode

Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779156.jpg [title] =>

Tereza Baće

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779154.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25779144.jpg [title] =>

Tereza i Davor Baće

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, odnosno Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, na temelju rezultata analize uzoraka plodova mandarine, prije dvadesetak dana dalo je preporuku da počnu berba i otkup.

Posebno se to odnosilo na rane sorte iwasaki i zorica rana kao autohtonu neretvansku. Međutim, toliko spominjane klimatske promjene i visoke temperature nikada do ove godine nisu obilježile početak berbe tih agruma iz doline Neretve.

---

---

U neku ruku čak se to smatralo vrlo poželjnom promjenom, jer se i prije nego što se mislilo uskladio omjer šećera i kiselina u plodu ili su uzorkovani plodovi dosegnuli zadovoljavajući stupanj zrelosti, što znači i bolju otkupnu cijenu.

Malo tko je mislio da će visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakrčiti otkupne stanice.

---

image

Pogled iz ptičje perspektive na dalmatinsko blago zemlje i vode

Ante Čizmić/Cropix
---

Jedan od vodećih opuzenskih otkupljivača Gradimir Šešelj u svom objektu za skladištenje, hlađenje, klasiranje i pakiranje proizvoda, takvo što ne pamti.

– Sunce i visoke dnevne temperature najveći su neprijatelj mandarinama. Dok se jedu lubenice, grožđe i ostalo voće, vitamin C je na čekanju. Unatrag nekoliko godina, neretvanska dolina bi se u ovom dijelu godine barem tri do četiri puta zabijelila slanom, a 2023. ni jednom.

Sada imamo prenatrpani skladišni prostor iz prostog razloga što nema plasmana. Ili pojednostavljeno, imamo izuzetan urod, a nikakvu potražnju. Ako se pravilno ne uskladišti, roba će dehidrirati i izgubiti na težini i kvaliteti.

Očito ljudi još nemaju potrebe za mandarinama, premda su ovi dani proteklih godina bili idealan termin za daljnju distribuciju i prodaju. Proizvođači sada dolaze, raspituju se i traže ambalažu za branje.

Nažalost, moram ih vratiti i zamoliti da odgode branje za nekoliko dana, sve dok se ne riješim već ubranih mandarina – uvjerava nas Šešelj u istinitost svojih navoda, pokazujući prostor u kojem se trenutno nalazi oko 600 tona zeleno-žutih i narančastih agruma.

Naš je sugovornik treća generacija obiteljske proizvodnje popularnog voća i s vremenom je podignuo na višu razinu. Uz onaj otkupni dio i s prinosom od oko 7000 tona, koliko će, kako pretpostavlja, tristotinjak kooperanata dopremiti u njegov otkupni centar u opuzenskoj poslovnoj zoni, smatraju ga jednim od najozbiljnijih proizvođača i otkupljivača u tom kraju.

Uz visoke temperature, uništava ih i – država.

– Nema zaštitne cijene, niti ikakve potpore. Stihijski se sadilo, tako se i prodaje. Barem da nam pomognu za ambalažu ili prijevoz, toliko bi nam koristilo, a još više malim proizvođačima koji bi na koncu dobili veću otkupnu cijenu. Ovako trenutno za prvu klasu plaćamo 55 centi, a za drugu 25 centi po kilogramu, a one lošije još manje.

Da se razumijemo, imamo velike troškove. U našem centru zapošljavamo sedamdesetak radnika koje svakodnevno s dva autobusa dovozimo iz Nevesinja i Mostara u BiH, isključivo za rad u sortirnici i kalibraciji, pakiranju i transportu, prema potrebi i u berbi mandarina.

Plaćamo ih četrdeset eura dnevno plus obrok i prijevoz, što je, smatram, vrlo korektno. Na domaće ljude i ne računamo. Vrlo teško ih možete naći ili ako vam to pođe za rukom, takva dnevnica njima ne odgovara.

Što se tiče plasmana, uglavnom se radi o istim mušterijama – Česi, Slovenci i Bosanci, dok preostali dio ide na domaće tržište. Izgubili smo Ruse, stalne i dobre potrošače zbog čega trpimo nenadoknadivu štetu – ističe naš sugovornik.

---

image

‘U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su i naši tradicionalni konkurenti iz Španjolske‘, kaže Šešelj

Ante Čizmić/Cropix
---

U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su njihovi tradicionalni proizvođači i konkurenti iz Španjolske. Najvjerojatnije zbog količine soka u plodovima.

Dok u Španjolskoj i Turskoj muku muče da dobiju nekih tridesetak posto, plodovi iz okolice Opuzena i Metkovića mjere čak 50 posto slatkaste tekućine.

– Recimo da Poljaci uvezu barem stoti dio naših mandarina koliko mi uvezemo njihovih jabuka bez okusa i mirisa, to bi bio ozbiljan biznis. Ovako se snalazimo na razne načine – otvoreno će Gradimir Šešelj.

Po pitanju mandarina opuzenske vlasti pristojno pune svoj proračun. Potvrdio nam je to i gradonačelnik Ivan Mataga koji je i sam proizvođač agruma iz doline Neretve. Sedamsto OPG-ova registriranih na području grada plus oni koji se “usitno” bave proizvodnjom voća i povrća, samo su dio financijske priče koju prati i unajmljivanje 940 hektara državnog zemljišta.

– Naš grad počiva isključivo na mandarinama. Svakako od najma zemljišta na lokalitetima Jasensko, Glog i Modrič, kojeg zakupnik plaća oko tristo eura po hektaru, i paušala, koji plaćaju OPG-ovci, solidno punimo gradsku blagajnu.

---

image

’Grad nam počiva isključivo na agrumima’, naglašava Ivan Mataga, prvi čovjek Opuzena

Ante Čizmić/Cropix
---

Nažalost, voćari i poljoprivrednici našeg kraja plaćaju visoke troškove koje ne prati otkupna cijena finalnog proizvoda. Na tome treba poraditi.

U svakom slučaju u našoj mandarinskoj dolini “počiva” više od dva milijuna stabala i iz godine u godinu ta brojka raste. Dosta je mladih koji se vraćaju, sade nove nasade ili nastavljaju proizvodnju preuzetu od svojih već starijih roditelja – vjeruje gradonačelnik u svjetliju budućnost zlatnih plodova.

Međutim, u tako što ne vjeruju njihovi susjedi u Metkoviću. Kod njih je prinos slabiji, jer je u dva navrata tijekom cvatnje i stvaranja ploda, tuča uzela danak. Uništavanjem zelene mase u pitanje dolazi i kvaliteta.

Ipak posljednji čavao u lijes “udaraju” otkupljivači, nakupci i razni trgovci, rak-rana hrvatske poljoprivrede i voćarstva, rušeći ionako malu cijenu.

– Što ne uništi tuča, to dokosure otkupljivači s niskim cijenama. Dovezemo mandarine na otkup i nitko ne spominje cijenu koja se utvrđuje tek nakon kalibracije.

Otpišu u otpad plodove koji to ustvari nisu i daju vam ponudu. Dovedu vas pred gotov čin. Ono što oni zovu otpad ne vraćaju iako ste s tim imali druge planove – ogorčeno će 79-godišnji Davor Baće iz Metkovića, potomak stare težačke obitelji koja se zadnjih pola stoljeća intenzivno bavi uzgojem mandarina i proizvodnjom soka.

Prošle je godine zajedno sa suprugom Terezom proizveo nešto malo manje od 400 litara izuzetno traženog soka, a i ove bi toliko, možda i više, ako ne bude zadovoljan otkupnom cijenom i ako bude te sreće da mu vrate ono što smatraju “otpadom”.

---

image

Tereza i Davor Baće ni u mirovini ne miruju: ‘U mandarine se kao i u brak, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije’

Ante Čizmić/Cropix
---

Unatoč svemu, upravo je ovih dana počela berba i trajat će, prema njegovim procjenama, sve do konca studenoga, ovisno o sorti. Nažalost, osim tuče i njih je zahvatio toplinski val koji nikako da mimoiđe Neretvu.

Za pravilan početak berbe potrebno je da trećina ploda požuti što je, po knjizi, idealan znak za početak berbe. Ovog puta na pojedinim stablima plodovi su dobili potrebno žutilo, ali ne zbog prirodnog zrenja, već od temperaturnog šoka i sunca koje je ostavilo “opekline” na plodu.

– Unazad koju godinu, u bundamo smo ih brali. Ovo nije normalno – briše Baće znoj sa čela, pokušavajući škarama dosegnuti najviše plodove na stablu.

Među njih se kao i u brak, dodaje, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije. Tek nakon dugogodišnjeg rada simpatija se oplodi u ljubav. To vam je riceta za dobar prinos na plantaži.

---

image

Najviše radne snage u opuzenske otkupne stanice dolazi s područja Nevesinja i Mostara u BiH

Ante Čizmić/Cropix
---

Eee.. onda dođu trgovci, mešetari i ostali smutljivci koji bi “ila bez dila”, i ruše vašu ljubav i simpatiju. Sve dok vlada bezvlašće u ovom gladijatorskom društvu neoliberalnog kapitalizma nema budućnosti za hrvatske poljoprivrednike. Na koncu lijenčine i mešetari uzimaju veći dio kolača – kategorično će naš sugovornik.

Iako je prije koju godinu neretvanska mandarina dobila oznaku izvornosti u sklopu koje je izrađen i vizualni identitet te knjiga standarda, Baće tvrdi da je izostao zajednički nastup na tržištu kako bi se postigla prepoznatljivost i ostvarili bolji uvjeti prodaje.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Malo tko je mislio da će visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakrčiti otkupne stanice

Ante Čizmić/Cropix

‘U zadnje vrijeme interes za neretvanske mandarine pokazali su i naši tradicionalni konkurenti iz Španjolske‘, kaže Šešelj

Ante Čizmić/Cropix

Tereza i Davor Baće ni u mirovini ne miruju: ‘U mandarine se kao i u brak, ne ulazi iz ljubavi nego iz simpatije’

Ante Čizmić/Cropix

’Grad nam počiva isključivo na agrumima’, naglašava Ivan Mataga, prvi čovjek Opuzena

Ante Čizmić/Cropix

Najviše radne snage u opuzenske otkupne stanice dolazi s područja Nevesinja i Mostara u BiH

Ante Čizmić/Cropix

Pogled iz ptičje perspektive na dalmatinsko blago zemlje i vode

Ante Čizmić/Cropix

Tereza Baće

Ante Čizmić/Cropix

Tereza i Davor Baće

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/poljoprivrednici-su-ocajni-mandarine-nitko-nece-urod-je-izuzetan-skladista-puna-a-kupcima-je-jos-prevruce-1328945 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09303a4ef22d46a4bc09b065bc2566b8552abcfc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poljoprivrednici+su+o%C4%8Dajni%3A+%E2%80%98Mandarine+nitko+ne%C4%87e.+Urod+je+izuzetan%2C+skladi%C5%A1ta+puna%2C+a+kupcima+je+jo%C5%A1+prevru%C4%87e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fpoljoprivrednici-su-ocajni-mandarine-nitko-nece-urod-je-izuzetan-skladista-puna-a-kupcima-je-jos-prevruce-1328945 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fpoljoprivrednici-su-ocajni-mandarine-nitko-nece-urod-je-izuzetan-skladista-puna-a-kupcima-je-jos-prevruce-1328945 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sahara u neretvi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajasahara u neretvi

Poljoprivrednici su očajni: ‘Mandarine nitko neće. Urod je izuzetan, skladišta puna, a kupcima je još prevruće‘

Piše Mladen Nejašmić
9. listopada 2023. - 09:33
Malo tko je mislio da će visoke temperature koje su proteklih dana u neretvanskom kraju dosezale 30 Celzijevih stupnjeva usporiti plasman mandarina i zakrčiti otkupne staniceAnte Čizmić/Cropix

Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, odnosno Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, na temelju rezultata analize uzoraka plodova mandarine, prije dvadesetak dana dalo je preporuku da počnu berba i otkup.

Posebno se to odnosilo na rane sorte iwasaki i zorica rana kao autohtonu neretvansku. Međutim, toliko spominjane klimatske promjene i visoke temperature nikada do ove godine nisu obilježile početak berbe tih agruma iz doline Neretve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:59