StoryEditorOCM
S mora i krajaopasno po život

Nova ‘antirazglednica‘ iz Salone: i turisti i ‘domaći‘ tjednima prolaze stazom kojom je - zabranjeno prolaziti!

Piše Hrvoje Prnjak
10. lipnja 2023. - 21:14
‘Na vlastitu odgovornost‘... U subotu ujutro, osim rekreativaca, turista i Solinjana kojima je ovo prečica, sreli smo i grupu školaraca u prolazu opasnom dionicomHrvoje Prnjak

"Zabranjen prolaz. Osim na vlastitu odgovornost". 

Upravo to piše na ploči postavljenoj posred starog puta koji spaja "gornji" dio arheološkog nalazišta antičke Salone, odnosno Manastirine, te Episkopalni centar sa Forumom i amfiteatrom. 

I tako stoji tjednima, jer se put naprosto urušio, podlokao i raspao iznutra. Što zbog dotrajalosti, odnosno zuba vremena i opterećenja, što zbog bujičnih kiša koje su "odradile" svoj dio. Istina, urušeni dio je (više manje) uredno ograđen, pa je i turistima jasno da tu nije pametno hodati uz sami rub, čak i ako ne znaju ni "h" od hrvatskoga. Ali brine što tako stoji već tjednima. Sad već puna tri mjeseca! 

image

I tako tjednima... sad već i mjesecima

Hrvoje Prnjak

Evo, u subotu ujutro, kad smo se još jednom uvjerili u opasnost prolaska jedinom stazom iznad Episkopalnog centra, iz suprotnog smjera nam je došla grupa od 15-ak mališana s voditeljima. Njihovim roditeljima sigurno ne bi bilo drago kad bi znali da su im djeca prolazila i stazom kojom je - zabranjeno prolaziti! A prolaze i turisti (kojih je iz dana u dan sve više!), slučajni prolaznici, namjernici, šetači pasa, rekreativci, čitave obitelji u šetnji, biciklisti, zaljubljeni parovi svih generacija i mnogi kojima je ta dionica jednostavno prečica do dijela Solina u koji su upravo naumili...

image

I turistima je jasno, iako je upozornje samo na hrvatskom jeziku

Hrvoje Prnjak
image

Pogled odozgo

Hrvoje Prnjak/

Sanjamo dan kad iz nekadašnje prijestolnice rimske provincije Dalmacije nećemo slati ovakve "antirazglednice"! Dosadili smo i sebi samima. Ali, te su "antiturističke antirazglednice", treba priznati, samo dokaz koliko je briga o ovom svjetski vrijednom arheološkom lokalitetu zapravo krupan zalogaj. Vrijedan daleko veće pozornosti nadležnog ministarstva, naravno, mislim na Ministarstvo kulture i medija na čijem je čelu Nina Obuljen Koržinek

image

Trasa koja baš i ne ulijeva sigurnost na prvi pogled

Hrvoje Prnjak

Stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Splitu vrijedno rade svoj posao, sukladno godišnjem budžetu kojim raspolažu. Istražuju, sondiraju, konzerviraju... U posljednje vrijeme iz Solina su stizale dobre vijesti o novim nalazima, gotovo prave arheološke senzacije.

I "Slobodna" je redovito pisala o više novih otkrića (spomenimo samo mozaik kod pošte, na više su mjesta "izronili" i "novi" dijelovi gradskih bedema, itd.), ali jasno je da ni muzealci, ni lokalna vlast nisu dovoljno kapacitirani da bi se urušavanje Salone zaustavilo, da ne govorimo o nužnim pomacima u razini prezentacije do sada otkrivenog, čime bi Salona uistinu napokon stala uz bok nalazištima slične važnosti i kad je riječ o interesu turista, odnosno svemu onome što bi oni mogli vidjeti i naučiti. No, to je neka druga tema.

image

Osim na mjestu gdje se urušavanje sanira, otvaraju se i druge kritične točke. Ova je od označenog dijela udaljena svega nekih 30-ak metara

Hrvoje Prnjak
image

Novi problem na pomolu

Hp/

Ovdje je riječ o tome da bi netko mogao - stradati. Jer, kad puno ljudi stalno ide putem kojim je, kao što lijepo piše, zabranjen prolaz, onda nažalost i takva opasnost stalno visi u zraku. 

Bogata prošlost Salone zaslužuje daleko bolju sadašnjost. A kakva će joj biti budućnost, ovisi o tome tko će sve na ovakve stvari odmahnuti rukom.
 

Ima nade za Salonu, ali i za sve koji prolaze kroz nju: Više ne morate strahovati da će vam dijete slomiti nogu!

Tko će biti brži: vandali ili najavljeni video-nadzor i rasvjeta? Jedno je sigurno, devastiranje Salone se nastavlja!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:42