StoryEditorOCM
S mora i krajaNOVI ZAKON

Nisu samo apartmani, stižu i kazne za zatvaranje balkona i klime na pročeljima: evo što kaže struka

Piše Maja Rilović Koprivec
26. kolovoza 2024. - 20:18

U sjeni zaustavljanja rasta broja apartmana u stambenim zgradama koje donosi novi Zakon o upravljanju zgradama, ostale su druge obveze, zabrane i kazne za suvlasnike zgrada koje će donijeti novi propisi koje predlaže Vlada. Novi Zakon o upravljanju zgradama predviđa naime visoke kazne za postavljanje klima uređaja na pročelja i zatvaranje balkona. Ako ugradite vanjsku jedinicu klime na pročelje za suvlasnika zgrade predviđena je kazna do pet i pol tisuća eura!

Zakon se neće primjenjivati retroaktivno, jer bi svi stanari zgrada ili izvođači mogli platiti paprene kazne, no Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva naveo je kako izvođač koji sad postavlja klimu na pročelje vidljivu s ulice, može bit kažnjen kaznom između 5000 i 10.000 eura plus kazna za suvlasnika zgrade.

image

Klime unutar povijesne cjeline Dubrovnika

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

I naknadne preinake na zgradama kao što je zatvaranje balkona ili lođa također će se kažnjavati, a za sve kazne bit će zadužene inspekcije i komunalni redari. Preinake pročelja i prije su bile nelegalne, no malo je tko za to odgovarao. Tomislava Bačića, predsjednika strukovne grupe graditeljstva pri Županijskoj komori Dubrovnik HGK pitali smo za komentar. I on potvrđuje kako su preinake i do sada bile zakonom zabranjene i obrazlaže zašto su investitori to radili.

– Projektantu i investitoru je tu prvenstveno ušteda da se otvorenim balkonom napravi ušteda jer je niži koeficijent kada se napravi  balkon nego za zatvoreni prostor  i samim tim  se napravi više kvadrata za prodaju. Nekad se u gradnji sve pripremi za kasnije zatvaranje ili se balkon zatvori nakon što se dobije uporabna dozvola. Definitivno sam protiv toga, a tako je i zakonom definirano. Što bi vi sad napravili stan 30 kvadrata kasnije živjeli u ilegalnom dijelu od još 30?  - govori Bačić.  

image

Split, 310519.
Nakon sto su internetski forumi optuzili stanare da su rusili djelove fasade na sestom katu u Vukovarkoj 104 do 106 ispostavilo se da je zgrada gradjena u dvije etape i da je projektant ostavio otvore na balkonima.
Na fotografiji: zgrada u Vukovarskoj sa otvorima na 6. katu
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Što se tiče  klima, one istina, nagrđuju zgrade, bez obzira na to gdje je smještena na fasadi. Pitanje je urbanizma što se dozvoljava, odnosno  gdje se ne dozvoljava ravni krov, to je onda lako riješiti, stavite vanjske jedinice na krov. Ali kad imate kose krovove, pogotovo stari grad i ovaj dio oko njega to jednostavno ne ide. Onda se klima treba ubaciti u potkrovlje, pa opet investitor gubi stambeni prostor koji bi mogao drugačije koristiti ili prodati.

Definitivno klima jedinice treba maknuti s pročelja. To je moj stav, a mislim da je i stav struke,  pogotovo arhitekata. No opet  je to funkcionalno bolje rješenje  je one moraju imati nekakav dotok svježeg zraka i to se kosi jedno s drugim. Klime moraju imati nekakav adekvatan prostor gdje one mogu biti i moraju biti smještene ako su u zatvorenom prostoru – govori Bačić.

image

Balkoni povijesne jezgre Dubrovnika

Grad Dubrovnik/

Hoće li se onda išta postići tim kaznama?

- Znate kako je, kazna postoji i ona je tu, ali ima i onih ljudi koji će platiti tu kaznu. Vi ćete projektirati nešto i onda se to ne izvede na taj način, nego planirate platiti kaznu za urađeno mimo zakona. Umjesto prostora za klime prodali ste 30 kvadrata više,  izbacili klime vani i zaradili sto tisuća eura, pa onda kazna koju ste platili od deset tisuća eura nije ništa. To bi trebalo u samom projektiranju zgrada, rješavati. Po meni bi trebalo dati građevinsku dozvolu tek kad se to napravi  jasno,  prema smjernicama koje sad jesu – kaže predsjednik dubrovačkih građevinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 03:43