StoryEditorOCM
S mora i krajaNACIONALNO I LOKALNO

Jedna je dalmatinska stranka doživjela veliki potop u svojim utvrdama, jednu joj je oteo HDZ, druga se crveni od SDP-a

Piše Sandra Barčot
18. travnja 2024. - 11:47

Zanimljivo je pratiti rezultate izbora u pojedinim općinama i gradovima, jer kako uvijek političari "nabijaju na nos" biračima kako je to jedina ispravna i točna anketa, "prošetali" smo onim dijelovima 10. izborne jedinice gdje HDZ ne drži lokalnu vlast, ali su na parlamentarnim izborima - slavili!

Tako u Vrgorcu, na čijem je čelu u svom drugom mandatu Mile Herceg, član Nezavisne liste mladih, na kraju su trijumfirali HDZ i partneri, dok su "mladi" u koaliciji sa Mostom tek na četvrtoj poziciji po odluci birača. Njih 3315 koliko ih je glasovalo, od ukupno 5272 Vrgorčana s pravom glasa.

Te je HDZ prvi sa 49,85 posto, odnosno sa 1595 glasova od čega je najviše preferencijskih išlo Anti Šošiću i to 651.

Dožupan splitsko-dalmatinski u svojem trećem mandatu zavrijedio je najveće pojedoinačno povjerenje građana, čak više od zadnjeg na stranačkoj listi, generala u miru Damira Krstičevića koji je rodom iz tog kraja, a dobio je 284 vrgorska glasa. Očito se isplatio Šošićev uporan obilazak terena.

Drugi su SDP-ovci i partneri, sa osvojenih 21,6 posto odnosno 691 glasova, pri čemu treba znati da ta stranka u Gradskom vijeću više nema svoje predstavnike, naš kolega Mate Primorac nerijetko je pisao kako im je birače "usisao" NLM.

U fokusu je i na ovoj listi bio još jedan Krstičević, no mlađi, i to Mišo, pločanski gradonačelnik u svojem drugom mandatu, koji je najviše preferencijskih glasova Vrgorčana dobio od kandidata Rijeka pravde, točno njih 237, dok je nositelj liste Ranko Ostojić imao 138 glasova.

image

Mile Herceg (NLM), vrgorski gradonačelnik

Jakov Prkić/Cropix

Kandidate DP-a i koalicije zaokružilo je 363 Vrgorčana, odnosno njih 11,34 posto od onih koji su izašli na izbore. Najviše pojedinačnih glasova od predstavnika te liste pripalo je mladom domaćem političaru Ante Jelaviću, njegovo ime zaokružila su točno 239 birača.

I tek četvrta pozicija na području grada Vrgorca ide lokalno vladajućoj Nezavisnoj listi mladih u koaliciji s Mostom, koji je dobio povjerenje 10,44 posto odnosno 334 Vrgorčanina. Znači samo 29 glasova manje od DP-a.

Zadnji, 14. na listi, član NLM i županijski vijećnik Matejas Jozipović dobio je na tom području 94 preferencijska glasa.

NLM nije dobro prošao na jučerašnjim izborima i u Podgori, još jednoj sredini gdje drži lokalnu vlast. Premda je općinska načelnica Petra Radić vrlo agilna u promociji na društvenim mrežama i u javnosti, očito nije bilo dovoljno jake kampanje, kada je i ovdje njezina stranka u koaliciji s Mostom bila tek četvrta po izboru glasača.

S tim kako su ovdje, u usporedbi sa Zabiokovljem, mjesta zamijenili HDZ i SDP. Potonji su slavili u Podgori, sa 40,19 posto, odnosno s 490 glasova koje su građani dali Rijekama pravde.

image

Petra Radić (NLM), načelnica Općine Podgora

Ivo Ravlić/Cropix

Najveći broj glasova, i to okruglih 200, donio je susjed, grački načelnik Matko Burić, koji je bio na 12. poziciji SDP-ove koalicijske liste, dok je Ostojić kao nositelj dobio 132 glasa.

Drugoplasirani u ovoj općini bio je HDZ sa 28,21 posto odnosno 344 glasa. Od čega ide najviše nositelju liste Branku Bačiću njih 71 glas, dok general Krstičević dobija 63 glasa.

DP i partneri "uzeli" su 9,59 posto odnosno 117 glasova Podgorana, preciznije nositelj Stipo Mlinarić Ćipe 51 glas. Slijedi ga predzadnji na listi, kao 13. kandidat Srećko Sladoljev koji je uzeo 17 glasova.

I četvrto mjesto i ovdje drži Most u koaliciji s NLM-om, sa 7,38 posto što je točno 90 glasova. Božo Petrov, kao prvi na listi, ima 32 preferencijska glasa, a Jozipović, također iz susjedstva, odnosno Baške Vode, dobio je dodatno povjerenje 27 birača.

U Podgori je pravo glasa ima 2251 građanin, a u srijedu je svoje demokratsko "oružje" iskoristilo njih 1267, manje od polovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 19:53