StoryEditorOCM
S mora i krajaprekretnica u razvoju

Iz povijesti dalmatinskog maslinarstva: jedini spas bile su zadruge jer se ulje slabo prodavalo i uglavnom po niskoj cijeni

Piše Želimir Bašić
18. srpnja 2022. - 12:39

Od iskona je u jadranskom primorju, poslije vina, najznačajniji proizvod sa zemljišnih posjeda maslinovo ulje. To dokazuju i podaci iz 1908. kada je u Dalmaciji od ukupnih površina (1.282.257 hektara) 57 posto bilo prikladno za poljodjelske kulture. Na vinograde je otpadalo 29 posto, na maslinike 18 posto, a na voćnjake i oranice 10 posto.

Tada je u Dalmaciji bilo više od 45.000 hektara maslinika, a u dobroj godini dobivalo se oko 120.000 hektolitara ulja. Međutim, maslinovo ulje se slabo prodavalo i najveće količine po niskoj cijeni.

Uzrok tome je bila loša prerada maslina, pa najčešće maslinovo ulje nije bilo za začin nego se koristilo samo za podmazivanje u tvornicama i na brodovima. Glavni razlog je bio u lošoj preradi, neadekvatnim prostorima i zastarjelim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:21