StoryEditorOCM
S mora i krajaKONTRA IZ GRADA

Franković ne odustaje od smanjenja broja apartmana: Mladi nemaju gdje živjeti, a iznajmljivači se šire. Evo što učiniti

Piše Maja Rilović Koprivec
9. listopada 2023. - 15:14
Broj privatnih turističkih ležajeva u Dubrovniku za čak 6000 je premašio broj stanovnika gradaBožo Radić/Cropix

Ministrica turizma Nikolina Brnjac (HDZ) još je jednom u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" potvrdila kako prijedlogom novog Zakona o turizmu nije predviđeno ukidanje postojećih apartmana i umirila hrvatske iznajmljivače koje su uzrujale najave Mata Frankovića (HDZ), dubrovačkoga gradonačelnika, da apartmanizaciju treba zaustaviti, među ostalim, i ukidanjem dijela postojećih smještajnih objekata.

image

- Što se tiče postojećih apartmana, ministrica je istaknula isto ono što sam i ja rekao - stečena prava se ne mogu oduzimati, rekao je Franković

Božo Radić/Cropix

Budući da je resorna čelnica time izravno "vratila lopticu" stranačkom kolegi, zatražili smo Frankovićev komentar.

- Kako je i najavljeno, novi Zakon o turizmu omogućit će jedinicama lokalne samouprave upravljanje daljnjim rastom smještajnih kapaciteta tako da ih po potrebi smanje ili povećaju, ovisno o tome koja je strategija i cilj pojedinoga grada ili općine. Dubrovnik je grad koji u ovom trenutku ima 48 tisuća ležajeva koji se iznajmljuju, dakle oko šest tisuća više nego što ima stanovnika.

Vrijednost nekretnina na tržištu raste iz dana u dan, jer brojni iznajmljivači kupuju nove prostore s ciljem daljnjeg širenja iznajmljivanja. Smatram da je došlo vrijeme da navedeno zaustavimo – ističe dubrovački gradonačelnik i obrazlaže:

- Dva su razloga za to: daljnji rast širenja apartmana ponovno potiče priču turizma koji nije održiv, a istovremeno, s druge strane konstantni rast cijene stanova onemogućuje mladim ljudima da kupe svoju prvu nekretninu kako bi riješili stambeno pitanje u svojem rodnom gradu.

Upravo će novi Zakon o turizmu omogućiti da gradovi konačno mogu sami kreirati svoju sudbinu. Što se tiče postojećih apartmana, ministrica je istaknula isto ono što sam i ja rekao - stečena prava se ne mogu oduzimati.

Međutim, smatram kako je potrebno provesti rekategorizaciju smještaja i uvesti reda u iznajmljivačku djelatnost tako da ne mogu šupe i garaže biti smještaji. Posebno smatram da bismo novom poreznom politikom trebali smanjiti porezna opterećenja onim iznajmljivačima koji dio svog životnog prostora iznajmljuju i na takav način svojim obiteljima omogućuju veće prihode.

Sve drugo jest gospodarska djelatnost i kao takvo se treba tretirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:42