StoryEditorOCM
S mora i krajaslučaj klorpirifos

Dio neretvanskih mandarina tretiran je opasnim sredstvima, voćari šokirani: ‘Nanose nam ogromnu štetu kod potrošača‘

Piše Stanislav Soldo
9. studenog 2023. - 10:34

Posljednjih dana se vodi nezapamćena hajka na proizvođače mandarina, jer su u jednoj pošiljci plodova koja je trebala završiti na policama trgovina u Srbiji pronađeni su ostaci kemijske tvari klorpirifos.

- Prema nama dostupnim informacijama, u navedenoj pošiljci su se nalazile mandarine od 15 proizvođača, od kojih je kod samo jednog proizvođača pronađena nedozvoljena tvar, dok su plodovi ostalih isporučitelja bili uredni - navodi se u priopćenju udruge "Neretvanska mladež" koja okuplja proizvođače mandarina.

- Očito je da u dolini Neretve imamo pojedinca ili pojedince koji rade nedopuštene radnje i koriste sredstva koja već nekoliko godina nisu dostupna na tržištu. Od kuda im i zašto ih primjenjuju, ne znamo, ali osuđujemo takve radnje.

Smatramo da je sve takve slučajeve potrebno izolirati, odstraniti iz ovogodišnjeg proizvodnog sustava i uvesti daljnje stalno praćenje njihovih gospodarstava. Napominjemo da je količina pronađene tvari bila ispod razine maksimalno dopuštene, ali budući da je sredstvo zabranjeno za korištenje u cijeloj Europskoj uniji, tako se u proizvodima ne smije naći ni u najmanjoj količini - tvrde iz spomenute udruge.

U "Neretvanskoj mladeži" su uvjereni da "više od 99 posto proizvođača mandarina kojih je u dolini Neretve oko 1500, provodi mjere u skladu sa Zakonom o održivoj upotrebi pesticida i primjenjuju samo registrirana sredstva za zaštitu bilja".

- Napominjemo da je mandarina poljoprivredna kultura koja se tretira do najviše dva puta tijekom vegetacije. Kao udruga smo učinili sve potrebno kako bismo voćarima, ali i proizvođačima drugih poljoprivrednih kultura omogućili dostupnost potrebnih sredstava, koji su dozvoljeni i u drugim članicama EU-a.

Šteta koju su takvi pojedinci učinili svim proizvođačima mandarina u dolini Neretve je ogromna, nemjerljiva i biti će za ovu godinu nenadoknadiva. Nažalost, ovime se stvorila klima kolektivne krivnje i odgovornosti svih u dolini Neretve, što nije istina.

Neretvanska mandarina je zasigurno poljoprivredni proizvod koji se minimalno tretira kemijskim sredstvima i u pravilu ne predstavlja opasnost za potrošača.

Pozivamo sve potrošače mandarina iz doline Neretve, da slobodno bez predrasuda i straha nastave kupovati i konzumirati mandarine od svojih provjerenih dobavljača iz doline Neretve - ističe se u priopćenju koje potpisuje Željko Bjeliš, predsjednik udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:31