StoryEditorOCM
S mora i krajaBIZNIS BEZ GRANICA

Cure dramatični detalji šverca migranata u Dalmaciji: u kombi nabili 40 ljudi, ostali bez zraka, počeli se gušiti!?

Piše Ahmet Kalajdžić
16. studenog 2023. - 09:59

Već dulje vrijeme stanovnici Župe dubrovačke žale se kako sve učestalije imaju priliku vidjeti migrante koji slobodno šeću mjesnim ulicama posebno onim zavučenim dijelovima između obiteljskih kuća.

Da ilegalaca doista ima u Župi, potvrdilo je i ovotjedno policijsko izvješće iz kojeg je razvidno da su oni i pronađeni. Naime, djelatnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatekli su na području Općine Župa dubrovačka, ali i Metkovića i Stona više stranih državljana koje su osumnjičeni hrvatski državljani prema prethodnom dogovoru trebali prevesti prema Njemačkoj koja je bila njihovo krajnje odredište.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, trojica hrvatskih državljana (28-godišnjak, 30-godišnjak i 42-godišnjak) su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj članici EU-a ili potpisnici Šengenskog sporazuma, uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku, dok se prema stranim državljanima proveo postupak sukladno Zakonu o strancima.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o ukupno 37 turskih državljana koje su organizatori ilegalnog prijevoza "strpali" u kombi i tako ih pokušali prevesti do obećanog cilja.

Međutim, neslužbeno smo doznali kako se osumnjičenici terete za teži oblik tog kaznenog djela jer su, uguravši više desetina migranata u kombi, doveli u ozbiljnu opasnost njihovo zdravlje pa i živote. Naime, u nešto više od pet kvadrata unutarnjeg prostora vozila, ugurali su migrante koji su u tim mogućnosti jedva disali, a neki zatražili i liječničku pomoć zbog nedostatka zraka.

Prema riječima Župljana, migranti se u tu općinu spuštaju preko obronaka Malaštice te iz smjera Ivanice, odnosno granice s BiH.

- Najčešće se skrivaju u šumarcima na obroncima župskih brda, a najčešće - uvjeravaju naši sugovornici iz Postranja i dodaju da se kreću kroz šumarak iznad Doma za djecu s teškoćama u razvoju "Josipovac".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:35