StoryEditorOCM
Dalmacijacijena priključka oko 5 tisuća kuna

Počela plinofikacija Splitsko-dalmatinske županije; Ževrnja: Ovo je velik dan

Piše PSD.
15. studenog 2013. - 15:06
Lopate u rukama župana Zlatka Ževrnje i čelnika austrijske tvrtke EVN u Dugopolju su i simbolično označile početak radova na plinofikaciji Splitsko dalmatinske županije.

Tako je pola godine nakon što je Plinacro proslavio završetak izgradnje Benkovac. Dugopolje EVN počinje s radovima na plinskoj distributivnoj mreži u Dugopolju.

-Vjerujemo da smo uz pomoć Žuapnije napravili veliki korak prema ostvarenju dugogodišnjeg sna – Dalmacija napokon postaje povoljan, pouzdan, siguran i ekološki prihvatljiv izvor energije -kazao je vidno zadovoljan Werner Casagrande, direktor EVN-a.

Ova je tvrtka do sada izgradila 30 kilometara plinovoda i stanicu u Zadarskoj županiji,a do kraja godine cilj im je izgraditi još 17 kilometara. Ukupna potrošnja EVN-ovih poslovnih korisnika i kućanstava priključenih na plinsku mrežu iznosi oko 400 tisuća metara kubnih na godišnjoj razini. Osim toga, više od 330 kućanstava i više od 1300 stanova u Zadarskoj županiji zatražilo je priključak. U ovoj tvrtki planiraju kako će radovi na daljnjoj plinofikaciji prema Splitu, Trogiru i Kaštelima na temeljnoj plinskoj mreži stajati oko 10 milijuna kuna.

Početku radova nazočio je i župan Zlatko Ževrnja:

- Ovo je doista veliki dan za našu županiju. S obzirom da tvrtka EVN ima 30-godišnju koncesiju nadamo se da će plin stići do gospodarskih subjekata,a li i velikog broja kućanstava – kazao je Ževrnja.

Već je poznato kako cijena kubnog metra plina u Zadarskoj županiji stoji 3,13 kuna,a pretpostavlja se da će se oko tog iznosa kretati i cijena u Splitsko dalmatinskoj županiji. U svakom slučaju plin je u ovu Županiju stigao,a prva kućanstva u Dugopolju bit će priključena u proljeće sljedeće godine. Da je to doista tako potvrdila je Ines Marin iz tvrtke Marin ekspert koja je već ugovorila plinski priključak za svoju tvrtku.

Od predstavnika tvrtke EVN moglo se čuti kako će za svakog korisnika cijena priključka biti oko 5 tisuća kuna.

OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:17