StoryEditorOCM

Plin u Splitu - 2013. godine

Piše PSD.
22. ožujka 2011. - 14:30
Plin će u Dugopolje stići u ljeto slijedeće godine, dok bi prva splitska kućanstva i tvrtke na plinovod trebale biti spojene u ljeto 2013.godine – najavila je to Evelyn Panis, direktorica tvrtke EVN Craotia plin d.o.o..

Ovim najavama prethodilo je potpisivanje Ugovora o koncesiji između Splitsko dalmatinske županije, austrijske tvrtke EVN AG koja je započela pripreme za plinofikaciju, a sada jesve ovlasti Ugovorom prebacila na svoju hrvatsku podružnicu tvrtku EVN Croatia Plin d.o.o. Time su se ispunili svi temeljni zakonski preduvjeti za početak ovog važnog projekta plinofikacije Dalmacije.

Prvi Koncesijski ugovor za izgradnju i rad nove distribucijske plinske mreže potpisan je između Splitsko dalamtinske žuapnije i austrijske tvrtke još u studenome 2009.godine, od tada se projekt plinofikacije na ovome području intenzivno pripremao, a nedavno su zeleno svjetlo plinofikaciji dali i žuapnisjki vijećnici. Zadovoljstvo zbog potpisivanja Ugovora bilo je očito kako kod predstavnika Županije, zamjenika žuapna Viska Haladića i stručnog suradnika Ranka Vujčića, tako i kod predstavnika tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o.

–Sada možemo krenuti u planiranje, projektiranje i ishođenje svih potrebnih dozvola jer je riječ o plinu koji je energent budućnosti . Naš je interes da Splitsko dalmatinska županija bude aktivan partner,a želimo da nakon Dugopolja i Splita na plinovod budu spojeni i drugi krajevi ove regije –kaže Haladić. Na pojedine primjedbe kako je gradnju plinovoda trebalo planirati s izgradnjom autoceste stručnjaci odgovaraju kako se plinske instalacije ne smiju ugraditi s autocestom već najmanje dvadeset metara od auto trase.

. Sam ugovor vrijedan je više od 380 milijuna kuna ili 51,6 milijuna eura, na plinsku distribucijsku mrežu od 625 kilometara moći će se spojiti 81 tisuća kupaca. Mreža će spojiti Split, Solin, Kaštela i Trogir kao i djelove Dugopolja, Klisa, Segeta. Brojne su prednosti ove vrste energenta jer je zemni plin s ekološkog stajališta daleko najprihvatljiviji fosilni energent i ima najnižu emisiju CO2, njegovi plinovi izgaranja su neotrovni, bez mirisa i gotovo bez sumpora, čađe i prašine.

Početak plinofikacije donijet će ovoj županiji nova radna mjesta jer će se zaposliti 35 do 40 ljudi na području Splitsko dalmatinske županije, najavljuje Evelyn Panis:
-Uskoro ćemo krenuti s natječajem za zapošljavanje radnika za plinske instalacije za koje ćemo osigurati dodatnu obuku u Austriji i Makedoniji, a ponudit ćemo i prekvalifikaciju zainteresiranima iz drugih zanimanja.

Pred Splitsko dalmatinskom županijom je dosta posla, kaže Visko Haladić jer je sada na gradovima i općinama da se prilagode pripremama za plinofikaciju,a za provođenje cijelog projekta nužne su izmjene Prostornog plana županije koji će ucrtati i buduću trasu plinovoda.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 13:06