StoryEditorOCM
Dalmacija predstavljen koncesionar za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina u dijelu županije

Plin u kućanstvima do konca 2011.

Piše PSD.
16. prosinca 2009. - 18:02
Austrijska tvrtka EVN AG, koja je na međunarodnome natječaju dobila koncesiju za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Splitsko-dalmatinske županije, uskoro će otvoriti poslovnicu u Splitu gdje će zaposliti 15 do 25 domaćih ljudi. Uz to će na poslovima gradnje sustava Austrijanci angažirati samo tvrtke iz županije. Na tim bi se poslovima moglo zaposliti do stotinu ljudi.
- Od danas se tvrtke zainteresirane za posao s AVN AG-om mogu javiti ili u naše sjedište u Zagrebu ili županijskom odjelu za gospodarstvo - pozvao je u srijedu iz Splita Peter Layr, član Predsjedništva Uprave EVN AG-a.

Župan Ante Sanader rekao je da je županija spremna, bude li potrebno, snositi troškove prekvalifikacije za radnike koji nemaju iskustva s plinom u velikim infrastrukturnim projektima.

U srijedu je, naime, Splitsko-dalmatinska županija predstavila koncesionara, a uz Layra su u sjedištu županije bili Walter Krecht, direktor društva “EVN Croatia Plin”, Ante Pavić, direktor EVN-ove tvrtke kćeri VTE za Hrvatsku, Pavićev zamjenik Mario Kušeta i Anton Jukić, predstavnik odvjetničkog društva koje zastupa EVN.

Koncesija na 30 godina

EVN AG je stotinu godina stara tvrtka i u većinskom je vlasništvu države Austrije. Županija je koncesiju za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Splita, Solina, Kaštela, Trogira, Dugopolja, Klisa i Segeta Austrijancima dala na 30 godina, a koncesionar je obvezan plaćati godišnju naknadu od 10.000 kuna te promjenjivi dio naknade od 0,1 posto od ubranog prihoda.

Vrijednost projekta je između 360 i 385 milijuna kuna, a sve troškove će snositi koncesionar.

Cijena kubnog metra plina iznosit će 2,70 kuna, što je dva do tri puta jeftinije od struje.

Priključak se neće plaćati ako Hrvatska energetska regulatorna agencija prihvati da je priključak trošak izvođača, u suprotnom iznosit će 200 eura po stanu.

Prve cijevi EVN će postaviti u zemlju na jesen 2010. godine, najavio je Layr, a korisnici bi plin mogli dobiti krajem 2011. godine.

duška čolović / epeha      
Foto: Ante Čizmić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 05:03