StoryEditorOCM
Dalmacijaelita u kladnjicama

Ovogodišnji je ‘mister’ bik Agresija, vlasništvo šestogodišnjeg Andrije Botića

Piše PSD.
29. lipnja 2015. - 11:05
El Clasico u Kladnjicama! Elita hrvatskih bikova okupila se jučer u koridi vlasnika Mate Radanovića, gdje su snage odmjerila 24 bika u lakoj i teškoj kategoriji. Pozornost nekoliko tisuća posjetitelja mamila je borba bikova Medonje u vlasništvu Ivana Barana i Šaronje Ina Radanovića koji su snagu odmjeravali više od 20 minuta nakon čega je u neizvjesnoj borbi Šaronja doslovno najurio Medonju i zaslužio apsolutni pljesak publike.

Bikovi su u Kladnjice ove godine stigli s područja cijele Hrvatske, kako oni do 850 kg, tako i teškaši, od kojih su neki imali više od tone, a među njima “mister” bik na ovogodišnjoj 8. koridi u Kladnjicama postao je bik Agresija, ni manje ni više nego u vlasništvu 6-godišnjeg djeteta Andrije Botića.

‘Kraljica korida’

Četiri godine starija od njega Laura Zoraja, kako je zovu “kraljica korida”, predstavljena je mnogobrojnoj publici. A kako i ne bi bila kad zna imena svih bikova, njihovih vlasnika i kategorija u kojima se bore. - Obilazim sve koride i u Hrvatskoj i u BiH. Volim bikove i borbe bikova, a s obzirom na to da živim u Splitu, nemam još svog bika. Ali otac mi je obećao kako će ga kupiti i držati na selu - kazala nam je Laura Zoraja, strastvena obožavateljica ovih plemenitih životinja.

Kobra, Macan, Razbijač, Medonja, Alkar, Garo i Bijeli – tek su neki od bikova među kojima su i dva u vlasništvu Mije Đirlića, ovogodišnjeg šampiona Radošića koji ove godine u Kladnjicama oduševio publiku svirajući diple. Nova atrakcija jučer su u Kladnjicama bili hrvatski kasači – konji u vlasništvu Ivana Bogića iz Divojevića koji uskoro pokreće program terenskog jahanja kroz prirodu. Kao i prošlih godina i ove su godine padale oklade na borbe bikova, a ulozi su se kretali od 100 do čak 400 eura po pojedinoj borbi.

Bogat nagradni fond

- I više smo nego zadovoljni ovogodišnjom bikijadom u kojoj smo vlasnicima bikova podijelili 100.000 kuna nagradnog fonda. Nije nam cilj zarada, već poticanje mladih ljudi da uzgajaju ove plemenite životinje i vrate se životu na selu. Što je ljepše nego vidjeti mladog čovjeka kako uzgaja bikove? A svi oni koji nas prozivaju zbog borbi ovih plemenitih životinja nisu u pravu jer prema njima pružamo neizmjerni trud i ljubav - kazao je glavni organizator Mate Radanović.

Posjetitelji su u Kladnjicama uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi. Svega se tu našlo – od janjetine, odojaka, ćevapčića, pa sve do suvenira i tradicionalnih proizvoda koji se proizvode u ovom dijelu Kaštelanske zagore.

jakov žarko
snimio ante čizmić/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:34