StoryEditorOCM
OtociBOLSKA TRADICIJA

Uz Juru Karnevala na lomači će skončati i njegova družica Leonora, mlada mu društvo pravi - svake prijestupne godine!

Piše Ivica Radić
12. veljače 2024. - 20:59

Karnevalska groznica trese ovih dana Bol na Braču, a svoju kulminaciju doživjet će ovaj utorak.

Pokladne svečanosti ovdje se ne broje ni godinama ni desetljećima već stoljećima. Mijenjale su se generacije, države i vladari, politički sustavi i gospodarske prilike, ali je Karneval bio i ostao bolska konstantna i poveznica.

To dovoljno svjedoči o žilavosti, ustrajnosti i upornosti Boljana kada su u pitanju pokladne svečanosti. Rijetke su sredine na našim škojima koje su mogu podičiti tradicijom i bogatstvom karnevalskih događanja kao što je Bol.

Pravi je kuriozitet da uz Juru Karnevala ove godine u povorci ide i njegova životna družica. To pravo da se žena miješa u muške pokladne poslove ima samo u prijestupnoj godini, a takva je ova.

image

Ulaže se veliki trud, ništa nije prepušteno slučaju

Ivica Radić

image

Leonora Karneval spremna za veliki bolski dan

Ivica Radić

Lik Karnevalice izradile su - bolske žene. Zdravka Marinković nam je otkrila kako je mlada dobila ime Leonora i nosi raskošnu bijelu vjenčanicu kako bi se što više svidjela odabraniku svoga srca Juri Karnevalu. Iako će domaćem puku, kako to nalaže tradicija, biti predstavljena u utorak, autoru ovog teksta su dozvolili da je vidi i fotografira dan ranije uz napomenu kako će je još malo "ušminkati".

U čast mladenke organizirana je i djevojačka večer pod maskama u kojoj je atraktivnih maski, zabave, pjesme i dobroga raspoloženja bilo na pretek. Zanimljivo je spomenuti kao je u izradi ženskih maski i ove godine sudjelovala Seka Karmelić-Pirčić koja je nanizala 90 godina.

- Kad je u pitanju Karneval i maškare onda u Bolu godine nisu važne. Mnogo je onih koji su spremni pomoći na različite načine, a primjer naše Seke zaslužuje riječi spomena i svake pohvale - prisnažuje Marinković, koju smo zatekli kako zajedno s Fanikom Klisović i Đurđicom Šeparović u garaži na predjelu Kupina obavlja završne pripreme na liku Leonore.

Valja spomenuti kako taj dio mjesta tijekom karnevala doživi pretvorbu u Republika Kupina kojom vladaju - maškare. Oni imaju i zasebne pokladne programe i svečanosti.

Lik Karnevala i ove će godine izići iz marangunske radionice majstora Lovre Karmelića (70) i to se tako događa već četrdesetak godina, a tu ulogu preuzeo je nakon smrti Mate Petrića Bočineta, velikog zaljubljenika i entuzijaste u maškarana događanja.

Obitelj Brizić dovela je u radionicu svoje dvoje djece koji su radoznalo pratili spretne ruke majstora Lovre postavljajući mu brojna maštovita dječačka pitanja. U Bolu će kazati kako nitko nije u stanju napraviti lik Jure Karnevala kao njihov Lovro pa zato već četiri desetljeća taj nezaobilazni bolski lik izlazi iz njegove radionice.

U povorci odmah iza Karnevala ide "višenamjenska putujuća lutkarsko-artistička skupinu za uhljebljivanje, klijentelizam i bogaćenje". Posebno mjesto pripada otvorenom vozilu u kojemu će se nalaziti lutke sa likovima koje predstavljaju općinske vijećnike, načelnicu, ljude iz sjene kao i druge koji utječu na budućnost Bola.

- Svaka vlast mora imati svoju opoziciju, a Karneval je idealna prilika da na svoj kritički način kaže što misli i sve to na duhoviti način prikaže javnosti - profesorski je pojasnio starješina te skupine prof. Branko Karmelić, a u njegovu društvu su Vicko Šćepanović, bračni par Zlatko i Gabrijela Brizić, Marino Karmelić...

Jedna od dugovječnijih osoba u bolskom maškaranom programu je Vinko Marinković Bumba (77) koji ove godine slavi i svoj osobni jubilej, sedamdesetu obljetnicu neprestanog djelovanja u organizaciji i sudjelovanju u povorkama.

image

Vinko Marinković Bumba ne može bez karnevala

Ivica Radić

- Prvi put sam sudjelovao u pokladnoj povorci kada sam imao svega sedam godina. Od tada niti jednu nisam preskočio. Za vrijeme Domovinskog rata uključio sam se u organizaciju karnevalskih događanja i tu sam ostao sve do danas.

Kada s mjesnog zvonika rebati podne u utorak će velika povorka maškara oboružana svim i svačim krenuti sa benzinske postaje na čelu sa karnevalskim bračnim parom u obilazak mjesta. Na nekoliko mjesta će se zaustaviti i okrijepiti.

- Toga dana radno vrijeme škola, javnih ustanova i poduzeća prilagođeno je karnevalskoj fešti. Boljani, naime, mogu propustiti sve, ali feštu od karnevala ne - kazala je Ivana Bošković, ravnateljica Centra za kulturu, ustanove koja koordinira svečanostima.

image

Ivana Bošković, ravnateljica Centra za kulturu

Ivica Radić

Boljani uvijek s posebnim nestrpljenjem iščekuju čitanje testamenta odnosno ostavštine Jure Karnevala. U toj njegovoj ostavštini, bez okolišanja, na britki i iskričav način ocrtava se bolska stvarnost, ali i ona nešto šira. Ipak, sud će ga bez milosti i dokaza, po ustaljenoj praksi, proglasiti krivim za sve bolske nedaće i promašaje, za propale planove i uzdrmane brakove, za nemoral i nepoštenje te za još mnogo toga. Iako se svojim maskama i čitanjem testamenta znao zamjeriti moćnicima svoga vremena niti jedna vlast nikada ga nije zabranila.

image

Pripreme za karneval su čar života u Bolu na Braču

Ivica Radić

- Onima koji pripremaju testamenat sve je teže jer ima i onih koji se znaju naljutiti i prigovarati. Međutim, bez testamenta nema istinske karnevalske fešte i nije se nikada dogodilo da Jure nije imao svoju ostavinsku besjedu - veli Bošković.

- Pošto naš Jure Karneval ni nikome ništa ukre, ni ugradi vikendicu, ni kupi auto, ni se niti jedanput rastavi od žene i pošto je završi puno visoku skulu, za koju u nas nimo posla, proglašujemo ga nesposobnim da živi medju nami i osudijemo na smrt - stoji u presudi.

Završno okupljanje maškara sa čitanjem testamenta je na Studencu, a zatim će bračni par Jure i Leonora Karneval svoj kratki životni vijek završiti spaljivanjem na lomači na Pumpareli. Potom će uslijediti okrepa uz pašticadu i tradicionalni ples pod maskama u Domu kulture.

image

Dječje maškare

Ivica Radić

Proteklih dana održana je i velika dječja povorka pod maskama kao i Dječji maskenbal pa se tako Boljani od malena privikavaju fenomenu karnevala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:03