stdClass Object ( [id] => 1254907 [title] => Priča o Bračanki koja je provela 35 godina živa zazidana stoljećima intrigira maštu: ‘Lukrica se molila Bogu da je izbavi od udaje, a onda je odlučila...‘ [alias] => prica-o-mladoj-bracanki-koja-je-provela-punih-35-godina-ziva-zazidana-vec-stoljecima-intrigira-mastu-lukrica-se-molila-bogu-da-je-izbavi-od-udaje-a-onda-je-odlucila [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Klaudiju Gamulin, turističku vodičicu i vrhunsku interpretatoricu baštine iz Staroga Grada na otoku Hvaru upoznao sam prije nekoliko godina, kada je široj javnosti predstavila svoju priču “Kamen mudraca Petra Hektorovića”, što je u stvari dio projekta “Dalmacija storytelling destinacija” Splitsko-dalmatinske županije.

Poslije smo se čuli oko priče kako su ona i naš poznati književnik Veljko Barbieri “otkrili” kameni brod čije je more polje hvarske crvenice, a sada donosi “novosti” o isposnici Lukrici, koja je provela punih 35 godina utamničena po vlastitoj volji u izbici dozidanoj uz povijesnu crkvu sv. Nikole u Starome Gradu - Farosu. To je u stvari hommage ženama iz perioda rane pobožnosti prije osnivanja prvih samostana u Dalmaciji, a koje su se iz raznih razloga odlučivale na isposnički život.

Glavnina priče temelji se na popisu biskupa Valiera, a ostatak je nadograđen nakon opsežnog proučavanja literature o etnografiji, predajama, običajima otoka Brača i Hvara, kao i tekstova o isposništvu i pustinjačkim eremitažama tijekom 16. stoljeća.

Uglavnom, isposnica Lukrica je, prema Klaudijinim spoznajama, rođena 1534. na otoku Braču, odakle je u Stari Grad došla 1559. godine i od tada je predmet raznih priča i nagađanja. Oskudna povijesna vrela kriju pravu istinu o 25-godišnjoj djevojci koja je donijela vrlo smjelu odluku preseliti se s otoka na otok. Ta mlada bračka pastirica već pune 463 godine intrigira maštu, dok nad crkvom sv. Nikole u Starome Gradu lebdi pitanje: Zašto se uopće Lukrica odlučila živa zazidati baš u tome gradu?

---

image

Klaudija Gamulin, turistička vodičica i vrsna interpretatorica baštine

 

 

Ivana Pavičić Ivelja
---

Hrabra i odlučna

- Premda je širina kanala između Hvara i Brača tek 4 milje i bolji bi ga plivač mogao preplivati, za Lukricu se to kratko putovanje na drugi otok činilo dugo kao cijeli život. Na putu bez povratka drhtala je cijelim tijelom. Dok joj je život prolazio pred očima na trenutak je izgubila ravnotežu, brodica se zaljuljala, te je skoro pala. Kao za inat, ona crna ovca, zloguki unutarnji glas baš tada je dobio na snazi blejući: “Odustani, odustani!!!” A Lukrica je predobro razumjela jezik bračkih runjavica da se ne bi uznemirila. Hrabrost s kojom se uputila iznenada se počela miješati sa strahom. Borila se sama sa sobom, ali bila je odlučnija nego ikada do tada – pripovijeda nam starogrojska kulturnjakinja, inače i vrsna pjesnikinja.

Lukrica je ionako puno vremena izgubila dvoumeći se, misleći na sve one koje će njezin odlazak pogoditi. Ali, iz dana u dan bila je sigurnija u svoju odluku. Lomila se pod pritiskom oca koji je svakodnevno ponavljao da je vrijeme za udaju stiglo i prošlo. Kad se tog podneva vratio iz polja, bilo je gotovo: “Lukre, ne pomlađuješ se. Naša san ti Šimuna, iz Nerežišć. Udovac je, ima sina. Biće ti dobro š njin. Ima velo stado ovac, a ti si naučena na tin posal.” Lukrici se smrklo. Nije htjela Šimuna, ni Antuna, ni Jureta. Više je voljela stado svoje. Zapravo, nije htjela nikoga, zato i jest dočekala već 25. godinu u djevojaštvu.

- Osim što je bila vrijedna, Lukrica je bila pobožna, kao i svi Bračani. Molila se Bogu da je izbavi od udaje i od svakodnevnog pritiska s očeve strane kako će ostati “stara divojka”. A onda je od pastirice Ane čula za picokare. Jedne su bile tu u Nerežišća, a tri s južne strane Brača. Ona joj je rekla i to da su picokare život posvetile Bogu, molitvi i pomaganju starim i nemoćnima. Lukrici je to zagolicalo maštu i činilo se da je u svojoj muci pronašla rješenje – dodaje naša sugovornica.

---

image

Zavjetna crkva sv. Nikole s izbicom

 

Privatni album
---

Picokare

Međutim, pred roditeljima se pretvarala kao da se ništa ne događa. Dok je mati žalila da će uskoro otići od kuće a otac sretan da se riješio brige, Lukrica je počela intenzivno razmišljati o odlasku od kuće, ali ne zbog udaje već života u isposništvu. Picokare su u jednu ruku bile slobodne žene, izolirane od vlastitih obitelji. Nisu bile časne sestre, jer nisu polagale redovničke zavjete. Mogle su se u svakom trenutku predomisliti, napustiti zajednicu i udati se. Ali, to Lukrici nije bilo dovoljno. Ako već otiđe od kuće, otići će daleko od svog sela, daleko od svog stada, daleko od Brača, daleko od svijeta koji je poznavala i koji je nju poznavao. Tamo gdje je nitko neće naći, gdje neće viđati uplakanu majku ni ljutitog oca. Tamo gdje je nitko neće nagovarati da odustane od svog nauma. Tamo gdje će duša naći spokoja, tamo, tamo će otići.

- Tako se Lukrica davne 1559. u dobi od 25 godina pojavila u Starome Gradu sa željom da bude živa zazidana. Odlučiti se to je bilo najteže, drugo je sve bilo lakše. Vatreni jezici blizu Murvice pozvali su brod s druge obale iz uvale Žukova na Hvaru. Nakon što je doplovio i kratko pristao za ukrcaj putnika, brod se odvojio od obale. Odmičući od kraja, Lukrica je netremice gledala plameni tračak svjetlosti i voljeni otok koji se polako smanjivao i nestajao pod okriljem noći. A onda se sve zacrnjelo. Kad se razdanilo s druge strane kanala, s hvarske strane, Lukrica je zadnji put pogledala u smjeru prema domu iza vrha Vidove gore. A onda se okrenula i s malim zavežljajem u rukama počela spuštati nizbrdo stazom prema drevnom gradu – govori Klaudija.

---

image

Bočna ulazna vrata u Lukricinu izbicu - pored oltara u crkvi sv. Nikole

 

Privatni album
---

Nastan uz crkvu

Sada je pred sobom ugledala prizor koji je zadivio. Duboku uvučenu uvalu i privezane brodice s jedrima. U vali je bilo puno kuća na jednom mjestu, a sve su bile okrenute prema njezinu Braču. Među kućama i okolo mjesta izbrojila je čak šest zvonika. Bili su bijeli i bilo ih je točno onoliko koliko je bilo njezino stado. Pohitala je prema dolje, ususret svom odredištu. U gradu je potražila župnika koji je isprva bio sumnjičav u lucidnost slabašne djevojke koja mu se pojavila pred vratima, tražeći da se “živa zazida”. Jedini uvjet koji je Lukrica iznijela bio je da njezin nastan bude uz crkvu, da bi sudjelovala u misnim obredima i da bi njezina žrtva dobila smisao.

- Nakon što je župnik s njom obavio opsežan razgovor, zaključio je da je Lukrica pri zdravoj pameti i da ima ozbiljne namjere. Stoga je odlučeno da se udovolji želji buduće isposnice na način da se dozida dio uz jednu crkvu. Pomnim promišljanjem došlo se i do odluke uz koju crkvu. Pri sv. Jerolimu i sv. Vinku su bile picokare kao na Braču. U nekadašnjoj katedrali sv. Stjepana nisu se služile mise, jer je bila zapuštena. Pri crkvi sv. Marije/Ivana koja je preuzela ulogu župne crkve, isposnica bi bila previše izložena javnosti. U sv. Petra su pak bili dominikanci. Izbor je tako pao na zavjetnu crkvu sv. Nikole. Taj zaštitnik djece, pomoraca i putnika doveo je svoju izgubljenu ovčicu k sebi na pravi put – veli starogrojska interpretatorica baštine.

---

image

Ulazna vrata u izbicu

 

Privatni album
---

Kad izbica bijaše dovršena (op. a. danas je to jedina sačuvana isposnička izbica koja je kao takva raritet istočne obale Mediterana), sve je bilo spremno za svečani liturgijski obred. Svečani? Za Lukricu da, za druge blago rečeno, bizaran. Obred je bio sličan sprovodu, jer zatvaranjem u ćeliju isposnica “umire” za svijet. Dok je puk pjevao “U raj poveli te anđeli…” Lukrica je, drhteći od uzbuđenja, nogom na kojoj je bila bijela suknena čarapica prekoračila prag. A onda se u bravi okrenuo ključ. Svi putovi od rođenja, kamenih bračkih staza, preko Vidove gore i mora, vodili su je ovdje. U vlastiti mir, u molitvu, ali nikako ne i u samoću. Nije se bojala, jer nije bila sama. Ona crna ovca i dalje je povremeno uznemiravala blejući, a onda je bila sve tiša i tiša. Bog je bio uz Lukricu i pomogao da svoju žrtvu “odradi” do kraja.

Milostinja

Njezin život ovisio je o milostinji koju je primala u hrani i vodi na malom otvoru svoje izbice. Starograđani nikad nisu zaboravili na dušu zatvorenu u ta četiri zida ma koliko god i sami bili gladni. Preporučali su se u njezine molitve i na taj način joj zahvaljivali. Djeca su o Lukrici doznala od roditelja, a neki su ih njome čak i zastrašivali. Oni hrabriji pak, nisu se mogli oduprijeti svojoj znatiželji. Čula bi ih kako se šuljaju uza zid s vanjske strane, pokušavajući biti što tiši. A ona bi ih na svoj način zvukovima otjerala.

- Zvukovi su zapravo bili jedina njezina komunikacija s vanjskim svijetom. Jednog vrućeg ljetnog dana čula je zastrašujuće zvukove. Nije to bio pijetao, meket koza, ni dječja vika što su svakodnevno dopirali do nje. Čula je povike, krikove, komešanje. Čula je krš, lom i pucnjeve. U noći, na zidu nasuprot otvora izbice, ugledala je crvene plamene jezike. Nedugo zatim počela je kašljati, jer se dim uvlačio kroz otvor te ispunio obje razine njene izbice. Srećom da je okno uvijek bilo otvoreno, pa se dim razišao.

Strašni zvukovi i vatra trajali su točno toliko koliko je Lukrica izbrojila prstiju na jednoj ruci. Tih dana nitko nije dolazio do njezina okna. Ionako nije bila ni gladna, ni žedna. Znala je što joj je činiti. Gotovo cijelo vrijeme molila se za ljude i grad koji joj je postao drugi dom. Nije se bojala, prihvatit će sve što je snađe. Bila je spremna na sve, ali i sigurna da je zaštićena. Nitko od napadača nije znao da je ona unutra. U strašnom napadu tih dana oštećene su gotovo sve crkve Staroga Grada, ali ne i crkva sv. Nikole. Crkva i izbica sačuvale su Lukrici život – ističe žena kojoj je očito misija otkrivati tajne našeg najstarijega grada.

---

image

Lukricin krevet

Privatni album
---

A osam godina nakon što je turska armada poharala škoj, na Hvar dolazi veronski biskup Valier popisati crkve i njihov inventar. Uza sve nekretnine koje je popisao i zapisao stanje u kojem su zatečene, za živo čudo, u zapisu se našlo i jedno čeljade, isposnica Lukrica.

Pri crkvi je do tada provela dva desetljeća i zato nije puno ni dvojio o tome hoće li je popisati.

- Isposnica Lukrica je u izbici provela punih 35 godina, utamničena po vlastitoj volji, a u 60. godini života preselila se u krilo Božje. Umrla je tiho i samozatajno, baš kao što je i živjela. Jednog jutra na otvoru izbice ptičice su zobale ostavljeni komadić kruha, a od peharića s vodom ostale su tek krhotine.

Vijest o njenoj smrti proširila se kao munja po Starome Gradu, u kojem je svatko ponaosob imao mišljenje o Lukrici. Pa ipak, bez obzira na osudu ili odobravanje, grad bijaše obavijen velom tuge i žaljenja. Usmenom predajom počela je među svijetom kolati priča da je Lukrica u trenutku smrti imala ogromne savijene nokte i kosu dugu do poda. Isposnica, krhka i blijeda poput bijelog runa nevinog janjeta s Brača, pokopana je na mjestu pored praga koji je prekoračila prvi i zadnji put u životu – završava Klaudija pripovijest. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nije se bojala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 574 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => STARI GRAD (574) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nije se bojala 574 574 2 0 10403 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-04 20:38:28 [created_by] => 3184 [created_by_alias] => Mirko Crnčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-08 16:52:21 [modified_by] => 3184 [publish_up] => 2023-01-08 07:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o mladoj Bračanki koja je provela punih 35 godina živa zazidana već stoljećima intrigira maštu: 'Lukrica se molila Bogu da je izbavi od udaje, a onda je odlučila...' [metakey] => isposnica Lukrica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24105709.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088617.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088619.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088621.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088622.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088623.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088624.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088625.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24088627.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Ivana Pavi\u010di\u0107 Ivelja","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zavjetna crkva sv. Nikole s izbicom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Klaudija Gamulin, turisti\u010dka vodi\u010dica i vrsna interpretatorica ba\u0161tine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bo\u010dna ulazna vrata u Lukricinu izbicu - pored oltara u crkvi sv. Nikole<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Silazne stepenice<\/p>","

Lukricin krevet<\/p>","

Ponistra u izbici<\/p>","

Ulazna vrata u izbicu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dana\u0161nja crkva sv. Lucije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_24105709_1920.jpg":"1920x1080","k_24105709_1280.jpg":"1280x1280","k_24105709_1024.jpg":"1024x1024","k_24105709_640.jpg":"640x640","k_24105709_480.jpg":"480x480","k_24105709_340.jpg":"340x340","k_24105709_220.jpg":"220x220","o_24105709_1280.jpg":"1280x853","o_24105709_1024.jpg":"1024x682","o_24105709_640.jpg":"640x426","o_24105709_480.jpg":"480x320","o_24105709_340.jpg":"340x226","o_24105709_220.jpg":"220x146","h_24105709_1280.jpg":"1280x854","h_24105709_1024.jpg":"1024x683","h_24105709_640.jpg":"640x427","h_24105709_480.jpg":"480x320","h_24105709_340.jpg":"340x227","h_24105709_220.jpg":"220x147","pp_24105709_1280.jpg":"1280x1628","pp_24105709_1024.jpg":"1024x1303","pp_24105709_640.jpg":"640x814","pp_24105709_480.jpg":"480x611","pp_24105709_340.jpg":"340x432","pp_24105709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24088617_1920.jpg":"1920x1080","k_24088617_1280.jpg":"1280x1280","k_24088617_1024.jpg":"1024x1024","k_24088617_640.jpg":"640x640","k_24088617_480.jpg":"480x480","k_24088617_340.jpg":"340x340","k_24088617_220.jpg":"220x220","o_24088617_1280.jpg":"1280x960","o_24088617_1024.jpg":"1024x768","o_24088617_640.jpg":"640x480","o_24088617_480.jpg":"480x360","o_24088617_340.jpg":"340x255","o_24088617_220.jpg":"220x165","h_24088617_1280.jpg":"1280x854","h_24088617_1024.jpg":"1024x683","h_24088617_640.jpg":"640x427","h_24088617_480.jpg":"480x320","h_24088617_340.jpg":"340x227","h_24088617_220.jpg":"220x147","pp_24088617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088617_640.jpg":"640x814","pp_24088617_480.jpg":"480x611","pp_24088617_340.jpg":"340x432","pp_24088617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_24088619_1920.jpg":"1920x1080","k_24088619_1280.jpg":"1280x1280","k_24088619_1024.jpg":"1024x1024","k_24088619_640.jpg":"640x640","k_24088619_480.jpg":"480x480","k_24088619_340.jpg":"340x340","k_24088619_220.jpg":"220x220","o_24088619_1280.jpg":"1280x1706","o_24088619_1024.jpg":"1024x1365","o_24088619_640.jpg":"640x853","o_24088619_480.jpg":"480x640","o_24088619_340.jpg":"340x453","o_24088619_220.jpg":"220x293","h_24088619_1280.jpg":"1280x854","h_24088619_1024.jpg":"1024x683","h_24088619_640.jpg":"640x427","h_24088619_480.jpg":"480x320","h_24088619_340.jpg":"340x227","h_24088619_220.jpg":"220x147","pp_24088619_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088619_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088619_640.jpg":"640x814","pp_24088619_480.jpg":"480x611","pp_24088619_340.jpg":"340x432","pp_24088619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"451x603","hd_24088621_1920.jpg":"1920x1080","k_24088621_1280.jpg":"1280x1280","k_24088621_1024.jpg":"1024x1024","k_24088621_640.jpg":"640x640","k_24088621_480.jpg":"480x480","k_24088621_340.jpg":"340x340","k_24088621_220.jpg":"220x220","o_24088621_1280.jpg":"1280x1711","o_24088621_1024.jpg":"1024x1369","o_24088621_640.jpg":"640x855","o_24088621_480.jpg":"480x641","o_24088621_340.jpg":"340x454","o_24088621_220.jpg":"220x294","h_24088621_1280.jpg":"1280x854","h_24088621_1024.jpg":"1024x683","h_24088621_640.jpg":"640x427","h_24088621_480.jpg":"480x320","h_24088621_340.jpg":"340x227","h_24088621_220.jpg":"220x147","pp_24088621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088621_640.jpg":"640x814","pp_24088621_480.jpg":"480x611","pp_24088621_340.jpg":"340x432","pp_24088621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"451x603","hd_24088622_1920.jpg":"1920x1080","k_24088622_1280.jpg":"1280x1280","k_24088622_1024.jpg":"1024x1024","k_24088622_640.jpg":"640x640","k_24088622_480.jpg":"480x480","k_24088622_340.jpg":"340x340","k_24088622_220.jpg":"220x220","o_24088622_1280.jpg":"1280x1711","o_24088622_1024.jpg":"1024x1369","o_24088622_640.jpg":"640x855","o_24088622_480.jpg":"480x641","o_24088622_340.jpg":"340x454","o_24088622_220.jpg":"220x294","h_24088622_1280.jpg":"1280x854","h_24088622_1024.jpg":"1024x683","h_24088622_640.jpg":"640x427","h_24088622_480.jpg":"480x320","h_24088622_340.jpg":"340x227","h_24088622_220.jpg":"220x147","pp_24088622_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088622_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088622_640.jpg":"640x814","pp_24088622_480.jpg":"480x611","pp_24088622_340.jpg":"340x432","pp_24088622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"451x603","hd_24088623_1920.jpg":"1920x1080","k_24088623_1280.jpg":"1280x1280","k_24088623_1024.jpg":"1024x1024","k_24088623_640.jpg":"640x640","k_24088623_480.jpg":"480x480","k_24088623_340.jpg":"340x340","k_24088623_220.jpg":"220x220","o_24088623_1280.jpg":"1280x1711","o_24088623_1024.jpg":"1024x1369","o_24088623_640.jpg":"640x855","o_24088623_480.jpg":"480x641","o_24088623_340.jpg":"340x454","o_24088623_220.jpg":"220x294","h_24088623_1280.jpg":"1280x854","h_24088623_1024.jpg":"1024x683","h_24088623_640.jpg":"640x427","h_24088623_480.jpg":"480x320","h_24088623_340.jpg":"340x227","h_24088623_220.jpg":"220x147","pp_24088623_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088623_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088623_640.jpg":"640x814","pp_24088623_480.jpg":"480x611","pp_24088623_340.jpg":"340x432","pp_24088623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"451x603","hd_24088624_1920.jpg":"1920x1080","k_24088624_1280.jpg":"1280x1280","k_24088624_1024.jpg":"1024x1024","k_24088624_640.jpg":"640x640","k_24088624_480.jpg":"480x480","k_24088624_340.jpg":"340x340","k_24088624_220.jpg":"220x220","o_24088624_1280.jpg":"1280x1711","o_24088624_1024.jpg":"1024x1369","o_24088624_640.jpg":"640x855","o_24088624_480.jpg":"480x641","o_24088624_340.jpg":"340x454","o_24088624_220.jpg":"220x294","h_24088624_1280.jpg":"1280x854","h_24088624_1024.jpg":"1024x683","h_24088624_640.jpg":"640x427","h_24088624_480.jpg":"480x320","h_24088624_340.jpg":"340x227","h_24088624_220.jpg":"220x147","pp_24088624_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088624_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088624_640.jpg":"640x814","pp_24088624_480.jpg":"480x611","pp_24088624_340.jpg":"340x432","pp_24088624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"451x603","hd_24088625_1920.jpg":"1920x1080","k_24088625_1280.jpg":"1280x1280","k_24088625_1024.jpg":"1024x1024","k_24088625_640.jpg":"640x640","k_24088625_480.jpg":"480x480","k_24088625_340.jpg":"340x340","k_24088625_220.jpg":"220x220","o_24088625_1280.jpg":"1280x1711","o_24088625_1024.jpg":"1024x1369","o_24088625_640.jpg":"640x855","o_24088625_480.jpg":"480x641","o_24088625_340.jpg":"340x454","o_24088625_220.jpg":"220x294","h_24088625_1280.jpg":"1280x854","h_24088625_1024.jpg":"1024x683","h_24088625_640.jpg":"640x427","h_24088625_480.jpg":"480x320","h_24088625_340.jpg":"340x227","h_24088625_220.jpg":"220x147","pp_24088625_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088625_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088625_640.jpg":"640x814","pp_24088625_480.jpg":"480x611","pp_24088625_340.jpg":"340x432","pp_24088625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"471x629","hd_24088627_1920.jpg":"1920x1080","k_24088627_1280.jpg":"1280x1280","k_24088627_1024.jpg":"1024x1024","k_24088627_640.jpg":"640x640","k_24088627_480.jpg":"480x480","k_24088627_340.jpg":"340x340","k_24088627_220.jpg":"220x220","o_24088627_1280.jpg":"1280x1709","o_24088627_1024.jpg":"1024x1367","o_24088627_640.jpg":"640x854","o_24088627_480.jpg":"480x641","o_24088627_340.jpg":"340x454","o_24088627_220.jpg":"220x293","h_24088627_1280.jpg":"1280x854","h_24088627_1024.jpg":"1024x683","h_24088627_640.jpg":"640x427","h_24088627_480.jpg":"480x320","h_24088627_340.jpg":"340x227","h_24088627_220.jpg":"220x147","pp_24088627_1280.jpg":"1280x1628","pp_24088627_1024.jpg":"1024x1303","pp_24088627_640.jpg":"640x814","pp_24088627_480.jpg":"480x611","pp_24088627_340.jpg":"340x432","pp_24088627_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15549533 Threads: 1 Questions: 3209890136 Slow queries: 7237310 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236158595 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/prica-o-mladoj-bracanki-koja-je-provela-punih-35-godina-ziva-zazidana-vec-stoljecima-intrigira-mastu-lukrica-se-molila-bogu-da-je-izbavi-od-udaje-a-onda-je-odlucila-1254907 [printLink] => /dalmacija/otoci/prica-o-mladoj-bracanki-koja-je-provela-punih-35-godina-ziva-zazidana-vec-stoljecima-intrigira-mastu-lukrica-se-molila-bogu-da-je-izbavi-od-udaje-a-onda-je-odlucila-1254907?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531522 [name] => isposnica Lukrica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-29 19:51:39 [main_article_id] => 0 [alias] => isposnica-lukrica [link] => /tag/isposnica-lukrica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nije se bojala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 574 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => STARI GRAD (574) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Bračanki koja je provela 35 godina živa zazidana stoljećima intrigira maštu: ‘Lukrica se molila Bogu da je izbavi od udaje, a onda je odlučila...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3184 [name] => Mirko Crnčević [username] => mirko-crn-evi [email] => mirko-crn-evi@sd.hr [password] => $2y$10$AsMxLAGfIyblCEZCDofnse7HyLoVj48aPwmPBsauixTy6WxsPVSni [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirko-crncevic-3184 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1702 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fc1599a05eda5429b66186aedb85cfc?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24105709.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24105709.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088617.jpg [title] => Privatni album

Zavjetna crkva sv. Nikole s izbicom

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088619.jpg [title] => Ivana Pavičić Ivelja

Klaudija Gamulin, turistička vodičica i vrsna interpretatorica baštine

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088621.jpg [title] => Privatni album

Bočna ulazna vrata u Lukricinu izbicu - pored oltara u crkvi sv. Nikole

 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088622.jpg [title] => Privatni album

Silazne stepenice

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088623.jpg [title] => Privatni album

Lukricin krevet

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088624.jpg [title] => Privatni album

Ponistra u izbici

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088625.jpg [title] => Privatni album

Ulazna vrata u izbicu

 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24088627.jpg [title] => Privatni album

Današnja crkva sv. Lucije

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Klaudiju Gamulin, turističku vodičicu i vrhunsku interpretatoricu baštine iz Staroga Grada na otoku Hvaru upoznao sam prije nekoliko godina, kada je široj javnosti predstavila svoju priču “Kamen mudraca Petra Hektorovića”, što je u stvari dio projekta “Dalmacija storytelling destinacija” Splitsko-dalmatinske županije.

Poslije smo se čuli oko priče kako su ona i naš poznati književnik Veljko Barbieri “otkrili” kameni brod čije je more polje hvarske crvenice, a sada donosi “novosti” o isposnici Lukrici, koja je provela punih 35 godina utamničena po vlastitoj volji u izbici dozidanoj uz povijesnu crkvu sv. Nikole u Starome Gradu - Farosu. To je u stvari hommage ženama iz perioda rane pobožnosti prije osnivanja prvih samostana u Dalmaciji, a koje su se iz raznih razloga odlučivale na isposnički život.

Glavnina priče temelji se na popisu biskupa Valiera, a ostatak je nadograđen nakon opsežnog proučavanja literature o etnografiji, predajama, običajima otoka Brača i Hvara, kao i tekstova o isposništvu i pustinjačkim eremitažama tijekom 16. stoljeća.

Uglavnom, isposnica Lukrica je, prema Klaudijinim spoznajama, rođena 1534. na otoku Braču, odakle je u Stari Grad došla 1559. godine i od tada je predmet raznih priča i nagađanja. Oskudna povijesna vrela kriju pravu istinu o 25-godišnjoj djevojci koja je donijela vrlo smjelu odluku preseliti se s otoka na otok. Ta mlada bračka pastirica već pune 463 godine intrigira maštu, dok nad crkvom sv. Nikole u Starome Gradu lebdi pitanje: Zašto se uopće Lukrica odlučila živa zazidati baš u tome gradu?

---

image

Klaudija Gamulin, turistička vodičica i vrsna interpretatorica baštine

 

 

Ivana Pavičić Ivelja
---

Hrabra i odlučna

- Premda je širina kanala između Hvara i Brača tek 4 milje i bolji bi ga plivač mogao preplivati, za Lukricu se to kratko putovanje na drugi otok činilo dugo kao cijeli život. Na putu bez povratka drhtala je cijelim tijelom. Dok joj je život prolazio pred očima na trenutak je izgubila ravnotežu, brodica se zaljuljala, te je skoro pala. Kao za inat, ona crna ovca, zloguki unutarnji glas baš tada je dobio na snazi blejući: “Odustani, odustani!!!” A Lukrica je predobro razumjela jezik bračkih runjavica da se ne bi uznemirila. Hrabrost s kojom se uputila iznenada se počela miješati sa strahom. Borila se sama sa sobom, ali bila je odlučnija nego ikada do tada – pripovijeda nam starogrojska kulturnjakinja, inače i vrsna pjesnikinja.

Lukrica je ionako puno vremena izgubila dvoumeći se, misleći na sve one koje će njezin odlazak pogoditi. Ali, iz dana u dan bila je sigurnija u svoju odluku. Lomila se pod pritiskom oca koji je svakodnevno ponavljao da je vrijeme za udaju stiglo i prošlo. Kad se tog podneva vratio iz polja, bilo je gotovo: “Lukre, ne pomlađuješ se. Naša san ti Šimuna, iz Nerežišć. Udovac je, ima sina. Biće ti dobro š njin. Ima velo stado ovac, a ti si naučena na tin posal.” Lukrici se smrklo. Nije htjela Šimuna, ni Antuna, ni Jureta. Više je voljela stado svoje. Zapravo, nije htjela nikoga, zato i jest dočekala već 25. godinu u djevojaštvu.

- Osim što je bila vrijedna, Lukrica je bila pobožna, kao i svi Bračani. Molila se Bogu da je izbavi od udaje i od svakodnevnog pritiska s očeve strane kako će ostati “stara divojka”. A onda je od pastirice Ane čula za picokare. Jedne su bile tu u Nerežišća, a tri s južne strane Brača. Ona joj je rekla i to da su picokare život posvetile Bogu, molitvi i pomaganju starim i nemoćnima. Lukrici je to zagolicalo maštu i činilo se da je u svojoj muci pronašla rješenje – dodaje naša sugovornica.

---

image

Zavjetna crkva sv. Nikole s izbicom

 

Privatni album
---

Picokare

Međutim, pred roditeljima se pretvarala kao da se ništa ne događa. Dok je mati žalila da će uskoro otići od kuće a otac sretan da se riješio brige, Lukrica je počela intenzivno razmišljati o odlasku od kuće, ali ne zbog udaje već života u isposništvu. Picokare su u jednu ruku bile slobodne žene, izolirane od vlastitih obitelji. Nisu bile časne sestre, jer nisu polagale redovničke zavjete. Mogle su se u svakom trenutku predomisliti, napustiti zajednicu i udati se. Ali, to Lukrici nije bilo dovoljno. Ako već otiđe od kuće, otići će daleko od svog sela, daleko od svog stada, daleko od Brača, daleko od svijeta koji je poznavala i koji je nju poznavao. Tamo gdje je nitko neće naći, gdje neće viđati uplakanu majku ni ljutitog oca. Tamo gdje je nitko neće nagovarati da odustane od svog nauma. Tamo gdje će duša naći spokoja, tamo, tamo će otići.

- Tako se Lukrica davne 1559. u dobi od 25 godina pojavila u Starome Gradu sa željom da bude živa zazidana. Odlučiti se to je bilo najteže, drugo je sve bilo lakše. Vatreni jezici blizu Murvice pozvali su brod s druge obale iz uvale Žukova na Hvaru. Nakon što je doplovio i kratko pristao za ukrcaj putnika, brod se odvojio od obale. Odmičući od kraja, Lukrica je netremice gledala plameni tračak svjetlosti i voljeni otok koji se polako smanjivao i nestajao pod okriljem noći. A onda se sve zacrnjelo. Kad se razdanilo s druge strane kanala, s hvarske strane, Lukrica je zadnji put pogledala u smjeru prema domu iza vrha Vidove gore. A onda se okrenula i s malim zavežljajem u rukama počela spuštati nizbrdo stazom prema drevnom gradu – govori Klaudija.

---

image

Bočna ulazna vrata u Lukricinu izbicu - pored oltara u crkvi sv. Nikole

 

Privatni album
---

Nastan uz crkvu

Sada je pred sobom ugledala prizor koji je zadivio. Duboku uvučenu uvalu i privezane brodice s jedrima. U vali je bilo puno kuća na jednom mjestu, a sve su bile okrenute prema njezinu Braču. Među kućama i okolo mjesta izbrojila je čak šest zvonika. Bili su bijeli i bilo ih je točno onoliko koliko je bilo njezino stado. Pohitala je prema dolje, ususret svom odredištu. U gradu je potražila župnika koji je isprva bio sumnjičav u lucidnost slabašne djevojke koja mu se pojavila pred vratima, tražeći da se “živa zazida”. Jedini uvjet koji je Lukrica iznijela bio je da njezin nastan bude uz crkvu, da bi sudjelovala u misnim obredima i da bi njezina žrtva dobila smisao.

- Nakon što je župnik s njom obavio opsežan razgovor, zaključio je da je Lukrica pri zdravoj pameti i da ima ozbiljne namjere. Stoga je odlučeno da se udovolji želji buduće isposnice na način da se dozida dio uz jednu crkvu. Pomnim promišljanjem došlo se i do odluke uz koju crkvu. Pri sv. Jerolimu i sv. Vinku su bile picokare kao na Braču. U nekadašnjoj katedrali sv. Stjepana nisu se služile mise, jer je bila zapuštena. Pri crkvi sv. Marije/Ivana koja je preuzela ulogu župne crkve, isposnica bi bila previše izložena javnosti. U sv. Petra su pak bili dominikanci. Izbor je tako pao na zavjetnu crkvu sv. Nikole. Taj zaštitnik djece, pomoraca i putnika doveo je svoju izgubljenu ovčicu k sebi na pravi put – veli starogrojska interpretatorica baštine.

---

image

Ulazna vrata u izbicu

 

Privatni album
---

Kad izbica bijaše dovršena (op. a. danas je to jedina sačuvana isposnička izbica koja je kao takva raritet istočne obale Mediterana), sve je bilo spremno za svečani liturgijski obred. Svečani? Za Lukricu da, za druge blago rečeno, bizaran. Obred je bio sličan sprovodu, jer zatvaranjem u ćeliju isposnica “umire” za svijet. Dok je puk pjevao “U raj poveli te anđeli…” Lukrica je, drhteći od uzbuđenja, nogom na kojoj je bila bijela suknena čarapica prekoračila prag. A onda se u bravi okrenuo ključ. Svi putovi od rođenja, kamenih bračkih staza, preko Vidove gore i mora, vodili su je ovdje. U vlastiti mir, u molitvu, ali nikako ne i u samoću. Nije se bojala, jer nije bila sama. Ona crna ovca i dalje je povremeno uznemiravala blejući, a onda je bila sve tiša i tiša. Bog je bio uz Lukricu i pomogao da svoju žrtvu “odradi” do kraja.

Milostinja

Njezin život ovisio je o milostinji koju je primala u hrani i vodi na malom otvoru svoje izbice. Starograđani nikad nisu zaboravili na dušu zatvorenu u ta četiri zida ma koliko god i sami bili gladni. Preporučali su se u njezine molitve i na taj način joj zahvaljivali. Djeca su o Lukrici doznala od roditelja, a neki su ih njome čak i zastrašivali. Oni hrabriji pak, nisu se mogli oduprijeti svojoj znatiželji. Čula bi ih kako se šuljaju uza zid s vanjske strane, pokušavajući biti što tiši. A ona bi ih na svoj način zvukovima otjerala.

- Zvukovi su zapravo bili jedina njezina komunikacija s vanjskim svijetom. Jednog vrućeg ljetnog dana čula je zastrašujuće zvukove. Nije to bio pijetao, meket koza, ni dječja vika što su svakodnevno dopirali do nje. Čula je povike, krikove, komešanje. Čula je krš, lom i pucnjeve. U noći, na zidu nasuprot otvora izbice, ugledala je crvene plamene jezike. Nedugo zatim počela je kašljati, jer se dim uvlačio kroz otvor te ispunio obje razine njene izbice. Srećom da je okno uvijek bilo otvoreno, pa se dim razišao.

Strašni zvukovi i vatra trajali su točno toliko koliko je Lukrica izbrojila prstiju na jednoj ruci. Tih dana nitko nije dolazio do njezina okna. Ionako nije bila ni gladna, ni žedna. Znala je što joj je činiti. Gotovo cijelo vrijeme molila se za ljude i grad koji joj je postao drugi dom. Nije se bojala, prihvatit će sve što je snađe. Bila je spremna na sve, ali i sigurna da je zaštićena. Nitko od napadača nije znao da je ona unutra. U strašnom napadu tih dana oštećene su gotovo sve crkve Staroga Grada, ali ne i crkva sv. Nikole. Crkva i izbica sačuvale su Lukrici život – ističe žena kojoj je očito misija otkrivati tajne našeg najstarijega grada.

---

image

Lukricin krevet

Privatni album
---

A osam godina nakon što je turska armada poharala škoj, na Hvar dolazi veronski biskup Valier popisati crkve i njihov inventar. Uza sve nekretnine koje je popisao i zapisao stanje u kojem su zatečene, za živo čudo, u zapisu se našlo i jedno čeljade, isposnica Lukrica.

Pri crkvi je do tada provela dva desetljeća i zato nije puno ni dvojio o tome hoće li je popisati.

- Isposnica Lukrica je u izbici provela punih 35 godina, utamničena po vlastitoj volji, a u 60. godini života preselila se u krilo Božje. Umrla je tiho i samozatajno, baš kao što je i živjela. Jednog jutra na otvoru izbice ptičice su zobale ostavljeni komadić kruha, a od peharića s vodom ostale su tek krhotine.

Vijest o njenoj smrti proširila se kao munja po Starome Gradu, u kojem je svatko ponaosob imao mišljenje o Lukrici. Pa ipak, bez obzira na osudu ili odobravanje, grad bijaše obavijen velom tuge i žaljenja. Usmenom predajom počela je među svijetom kolati priča da je Lukrica u trenutku smrti imala ogromne savijene nokte i kosu dugu do poda. Isposnica, krhka i blijeda poput bijelog runa nevinog janjeta s Brača, pokopana je na mjestu pored praga koji je prekoračila prvi i zadnji put u životu – završava Klaudija pripovijest. 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Ivana Pavičić Ivelja Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Zavjetna crkva sv. Nikole s izbicom

 

Ivana Pavičić Ivelja

Klaudija Gamulin, turistička vodičica i vrsna interpretatorica baštine

 

 

Privatni album

Bočna ulazna vrata u Lukricinu izbicu - pored oltara u crkvi sv. Nikole

 

Privatni album

Silazne stepenice

Privatni album

Lukricin krevet

Privatni album

Ponistra u izbici

Privatni album

Ulazna vrata u izbicu

 

Privatni album

Današnja crkva sv. Lucije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/prica-o-mladoj-bracanki-koja-je-provela-punih-35-godina-ziva-zazidana-vec-stoljecima-intrigira-mastu-lukrica-se-molila-bogu-da-je-izbavi-od-udaje-a-onda-je-odlucila-1254907 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d7e811bfece5d6da04aafdf1570863dc5e488a98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+Bra%C4%8Danki+koja+je+provela+35+godina+%C5%BEiva+zazidana+stolje%C4%87ima+intrigira+ma%C5%A1tu%3A+%E2%80%98Lukrica+se+molila+Bogu+da+je+izbavi+od+udaje%2C+a+onda+je+odlu%C4%8Dila...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fprica-o-mladoj-bracanki-koja-je-provela-punih-35-godina-ziva-zazidana-vec-stoljecima-intrigira-mastu-lukrica-se-molila-bogu-da-je-izbavi-od-udaje-a-onda-je-odlucila-1254907 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fprica-o-mladoj-bracanki-koja-je-provela-punih-35-godina-ziva-zazidana-vec-stoljecima-intrigira-mastu-lukrica-se-molila-bogu-da-je-izbavi-od-udaje-a-onda-je-odlucila-1254907 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nije se bojala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 574 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => STARI GRAD (574) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociNije se bojala

Priča o Bračanki koja je provela 35 godina živa zazidana stoljećima intrigira maštu: ‘Lukrica se molila Bogu da je izbavi od udaje, a onda je odlučila...‘

Piše Mirko Crnčević
8. siječnja 2023. - 08:50

Klaudiju Gamulin, turističku vodičicu i vrhunsku interpretatoricu baštine iz Staroga Grada na otoku Hvaru upoznao sam prije nekoliko godina, kada je široj javnosti predstavila svoju priču “Kamen mudraca Petra Hektorovića”, što je u stvari dio projekta “Dalmacija storytelling destinacija” Splitsko-dalmatinske županije.

Poslije smo se čuli oko priče kako su ona i naš poznati književnik Veljko Barbieri “otkrili” kameni brod čije je more polje hvarske crvenice, a sada donosi “novosti” o isposnici Lukrici, koja je provela punih 35 godina utamničena po vlastitoj volji u izbici dozidanoj uz povijesnu crkvu sv. Nikole u Starome Gradu - Farosu. To je u stvari hommage ženama iz perioda rane pobožnosti prije osnivanja prvih samostana u Dalmaciji, a koje su se iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:29