StoryEditorOCM
OtociADIO, MAESTRO!

Iznenada umro veliki prijatelj Dalmacije, čovjek koji je u inozemstvu probijao put našima: ‘Vaš kraj je moj drugi dom‘

Piše Mirko Crnčević
2. studenog 2023. - 08:28

Starograđani su ovih dana primili tužnu vijest da je u 69. godini života iznenada preminuo Petr Křivinka, dugogodišnji ravnatelj Glazbene akademije iz čeških Letovica i dirigent Velikog puhačkog orkestra.

Riječ je o čovjeku koji je dugi niz godina posjećivao otok Hvar sa svojim glazbenicima i plesačima, a sve iz našega grada je u svojoj domovini uvijek prijateljski primao i ugošćavao.

- Petar je voli Stori Grod i Starograjane baš i veće nego mi somi somi sebe, dobota svako gostovanje udrugi iz Storega Groda u Česku ni moglo pasat bez Petra, uvik je uon bi paričon za svit iz Storega Groda, uvik dobre voje i uvik za sve, i pomoć, i organizirat, zakantat, zasvirat... - kaže jedan Starograjanin na domaćem dijalektu.

Duboku sućut obitelji pokojnog maestra i Zakladnoj umjetničkoj školi Letovice uputili su gradonačelnik Antonio Škarpa, te predsjednik i članovi Gradskog vijeća. Među ostalim, navode da je Krivinka bio dobitnik posebne Zahvalnice Grada Staroga Grada, koja mu je uručena u kolovozu za osobite zasluge, dugogodišnju suradnju i predan rad na učvršćivanju veza između mjesta Letovice, Češke Republike i Staroga Grada.

- Zahvalnica za dugogodišnju suradnju s Hrvatskom gradskom glazbom Stari Grad za mene je osobita čast, a kako i ne bi bila kada sam ovdje ostvario brojna prijateljstva i grad doživljavam kao svoj drugi dom.

Učinit ću sve da to i dalje ide svojim tijekom, već sada smo starogradske glazbare pozvali na veliki festival orkestara u travnju 2024. u Letovicama. Uz njih i nas tamo će biti još Mađari, Poljaci i Slovaci te očekujem da ćemo se baš lijepo družiti u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi – izjavio je tada Petr Krivinka, ali svoj plan, na žalost, nije dočekao.

image

Maestro Petr Krivinka iz čeških Letovica bio je veliki prijatelj Staroga Grada

Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:52