StoryEditor
OtociPOKAŽITE SRCE

I dalje traje velika akcija pomoći slijepom Dominiku s Brača. Pomozite mu da ode na operaciju u Ulm i dobije šansu za bolji život

Piše Saša Ljubičić
23. studenog 2021. - 15:23

Akcija pomoći Dominiku Lončaru iz Bola na Braču se zahuktala. I iskreno vjerujem da će njezin humanitarni cilj uskoro biti ostvaren.

Dominik je slijep od rođenja, a hitno mora na operaciju u Ulm, za što je njegovim roditeljima Suzani i Tomislavu potrebno prikupiti dvadeset tisuća eura.

image
Dominik Lončar iz Bola na Braču

Na prvu se čini da i nije riječ o nekom velikom novcu, no za obitelj izmučenu brojnim Dominikovim operacijama i dugotrajnim liječenjem ova je suma za sada samo sanak pusti. San o boljem životu za njihovog sina jedinca. Mladića koji vas treba. Moli za pomoć. 

Ajmo, 'vatreni'

–  Zahvaljujem onima koji su do sada uplatili novac za mog dobrog Dominika. I on je beskrajno zahvalan svim ljudima velikog srca koji su odvojili koliko su god mogli od svoje plaće, mirovine ili ušteđevine da mu pomognu. No, da bi akcija do kraja uspjela, a Dominik otišao u Ulm gdje će mu oftalmolozi spasiti očne živce ugradnjom intraokularnih leća, treba nam, osim donacija građana, dobrotvor koji može pomoći više. Iskreno se nadam da su to naši "vatreni", reprezentativci Hrvatske koji su do sada toliko puta pokazali svoju veličinu ne samo na terenu nego i kada su akcije humanitarnog karaktera u pitanju – kaže Dominikov otac Tomislav, koji ne gubi nadu da će vrhunski sportaši priskočiti u pomoć njegovu sinu.  

Lončari su financijski iscrpljeni zbog nekoliko operacija koje je Dominik već obavljao u inozemstvu, a jedini način da mu se pomogne je ponovni odlazak u Njemačku. Tamo bi trebao obaviti i treći operacijski zahvat. Još kao djetetu, a kasnije dječaku u pubertetskoj dobi, ugradili su mu intraokularne leće kojima mu nastoje sačuvati očne živce kako bi mu pružili šansu da jednoga dana, kada medicina uznapreduje, povrati koliko-toliko vida.

Očni živci

– On je već nakon prve operacije počeo razabirati neke obrise, sjene, a prije toga je bio potpuno slijep. Očni živac je najvažniji dio oka, a ako on zamre, propadne, Dominikovu vidu spasa nema. Zato se svim silama borimo da ugradnjom intraokularnih leća očuvamo očne živce – kazao nam je Tomislav Lončar koji će, kao i oba puta do sada, biti Dominikov pratitelj na putovanju na operaciju u inozemstvo.

image
Dominik je do sada dva puta operiran u oftalmološkoj klinici u Ulmu

– Intraokularne leće se mijenjaju jer Dominik raste. Sad je u odrasloj dobi, fizički je formiran, pa je neophodno što prije izvaditi stare i ugraditi nove leće. Kod njega, kao mladića koji mentalno zaostaje u odnosu na svoje vršnjake, sve je to dodatno komplicirano i nije lako provesti taj zahvat bez dobrih priprema, a tu je moja roditeljska pomoć nužna – kaže Tomislav.

Dominik je, unatoč teškom hendikepu, drag i druželjubiv mladić. Voli slušati o pobjedama "vatrenih". I veseli im se kao i svi mi drugi. Još kad bi mu zvijezde poput Modrića, Perišića, i hajdukovca Livaje... pomogli, sreći Lončarovih ne bi bilo kraja. 

–  Nadam se da će ova akcija uz pomoć Slobodne Dalmacije uroditi plodom. Svaka nam je kuna bitna jer je iznos od dvadeset tisuća eura za nas i dalje nedohvatljiv. Na ovaj način bi našem djetetu koje se bori s brojnim nedaćama udahnuli novu nadu u bolji život – poručuje Tomislav Lončar.

Broj žiro-računa na koji možete uplatiti novac za operaciju slijepog mladića Dominika Lončara iz Bola na Braču otvoren je u Zagrebačkoj banci, a glasi na ime Dominikove bake Anke Lončar: IBAN HR6023600003247310970

item - id = 1145357
related id = 0 -> 1145581
related id = 1 -> 1144778
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 15:27