StoryEditorOCM
OtociSVE SU SNIMILI

Drama kod Trogira: Brod s 9 osoba upao u centar oluje, stvar je spasio skiper Luka; ‘Bilo je gadno, ali izvukli smo se‘

Piše A. P.
24. srpnja 2023. - 11:52

U Facebook grupi "Dnevna doza prosječnog čarteraša" objavljen je video koji je izazvao poprilično pažnje. Naime, u opisu videa piše "Kako je izgledalo u središtu oluje na 70 čvorova", a dramatične prizore su komentirali brojni pomorci. 

Uspjeli smo doći do skipera Luke Rendulića, 25-godišnjaka iz Zagreba, koji je bio na brodu koji se našao usred nevremena.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

- Sve se dogodilo u subotu oko 20 sati kraj otočića Arkanđel iznad Drvenika. Vidjeli smo da je oluja ispred nas i pokušali smo je zaobići, ali nas je ipak uhvatila. Udari vjetra bili su oko 75 čvorova, a mi smo se pripremili i odradili što je trebalo. Trajalo je oko desetak minuta. Na brodu nas je bilo devet i riječ je o ekipi koja nije prvi put na moru tako da nije bilo panike. Nije im bilo svejedno jer vjerujte nije ugodno, ali sve je bilo pod kontrolom - objašnjava nam Luka koji već tri godine radi kao skiper. 

Pogledajte i videa:

1.

Dodaje da nisu imali oštećenja na brodu i da su svi dobro, što je i najbitnije. 

- Ovo je naš posao i za to smo plaćeni. Moramo uvijek biti na oprezu i pravovremeno reagirati. Naravno da je ljepše kad je mirno more i kada je lijepo vrijeme, ali na moru smo i moramo biti svjesni da ima ovakvih nevremena. Srećom, nema ih često. Najvažnije je poštivati more jer je to sila naspram nas koja se ne može predvidjeti - govori nam Luka. 

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Svako ljeto svjedoci smo brojnih pomorskih nesreća i nesnalaženja u uvjetima na moru, a Rendulić nam objašnjava da je veliki problem što ljudi prejednostavno dobivaju brodove u najam.

image

PRIVATNI ALBUM

- Kako tko dobije dozvolu misli da može upravljati brodom, ali to ne znači i da zna. Najvažnije je iskustvo koje se stječe s vremenom. Nitko se od nas nije rodio pametan nego smo se trebali istrenirati i skupiti iskustvo kako bi znali na najbolji način reagirati - za kraj nam ističe Luka. 

Nakon nevremena uživali su u predivnom zalasku sunca. 

2.

image

Nakon nevremena uživali su u predivnom zalasku sunca

Luka Rendulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:31