StoryEditorOCM
OtociTUGA S JUGA

Dalmatinski roditelji šokirani stanjem ambulante: ‘Prozori su od doba Franje Josipa, a pedijatrica nema stetoskop!?‘

Piše Mirko Crnčević
21. studenog 2023. - 18:37

Polaznici Dječjeg vrtića "Vanđela Božitković" su sa svojim odgojiteljicama, povodom obilježavanja Svjetskog dana djece, "opremili" čekaonicu pedijatrijske ordinacije u ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru.

Bili su to predškolci koji su s užitkom nosili slikovnice, bojice, papire, bojanke, razne vrste igračaka, a vrtićki domar je donio stol sa četiri sjedalice, te policu za slikovnice i knjige.

- Učinili smo to da bismo s raznim poticajnim sadržajima zaokupili dječju pažnju i oslobodili ih straha od liječničkog pregleda. Zidove smo oslikali s likovnim radovima po poznatim pričama i bajkama i odmah primijetili da mališani nakon pregleda ne žele ići kući, već se tamo ostaju igrati.

Dogovorili smo s pedijatricom dr. Jadrankom Bratanić Matković da ćemo povremeno donositi papir za crtanje i dopunjavati fond slikovnica. O svemu tome smo upoznali i ravnatelja Doma zdravlja dr. Marka Rađu te se veselimo budućim suradnjama – istaknula je Sanja Ćurin, ravnateljica pedagoške institucije.

Izgleda da je akcija hvarskih vrtićara došla u pravo vrijeme, jer se proteklih dana javnim prostorom na otoku širi informacija o neprikladnim uvjetima rada upravo u toj ordinaciji. Jedna majka je svoje sugrađane na društvenoj mreži pitala:

- Znate li da nemamo tekućinu koja ide u uređaj za mjerenje CRP-a na otoku? A uređaji su donacija... Znate li da je nemamo više od mjesec dana?

Znate li da nam pedijatrica traži novi stetoskop više od godinu dana? Znate li da dobro puše vjetar u pedijatrijskoj ordinaciji, jer su prozori od doba Franje Josipa? Znate li da imamo porast rođenih? Znate li da djeca od tri godine moraju u Split na infuziju jer nema odgovarajuće igle na otoku? Nadam se da to stvarno ne znate, a ne da se pravite blesavi...

Treba li uopće podsjećati da se Svjetski dan djece obilježava 20. studenoga, jer je toga dana 1989. godine usvojena UN-ova Konvencija o pravima djeteta. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

Njome je svijet zapravo dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava na sigurnost, obrazovanje, zdravlje i sreću, bez ikakve diskriminacije. A jesu li doista jednake mogućnosti sve djece čak i kod nas u Hrvatskoj, posebice u kontekstu spomenutih problema u javnoj zdravstvenoj skrbi o najmlađima na otocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:06