stdClass Object ( [id] => 1190529 [title] => Čiovljani u nevjerici, ‘vikendaš‘ im bovanima blokirao šetnicu! Zatvorio nam je lungomare i ‘preselio’ ga na pomorsko dobro! Pred kućom prozvanog stoji zaštitar... [alias] => ciovljani-u-nevjerici-vikendas-im-bovanima-blokirao-setnicu-zatvorio-nam-je-lungomare-i-preselio-ga-na-pomorsko-dobro-pred-kucom-prozvanog-stoji-zastitar [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Desetljećima su stanovnici naselja Bušinci u Općini Okrug na otoku Čiovu nesmetano koristili šetnicu uz more, sve dok im se ovih dana na tom putu nije ispriječila gomila krupnog kamenja.

Iznenađenje je bilo golemo, a porijeklo zapreke očigledno, “bovani” su, naime, samo nabacani s ostataka netom srušene kuće uz koju stoji ploča s natpisima “zabranjeno parkiranje” i “zabranjen pristup gradilištu”. Ogorčeni, odmah su incident prijavili općinskom načelniku Ivici Radiću, komunalnoj i građevinskoj inspekciji.

U prijavi su naveli da je šetnica “na mjestu lociranom uz more s istočne strane Puta Barbine, u pravcu uvale Mavarčica, katastarska čestica: 757/28, zatvorena za neometan prolaz”. Iznijeli su i sumnju da je lungomare nelegalno zatvorio švedski državljanin Nilsson Stefan Kjell-Ake, nastanjen u Portugalu, inače vlasnik parcela na kojima su šetnica, ostaci srušene te samostojeća kuća.

Promjene na terenu

Isti dan su se obratili i policiji pa je djelatnik Policijske postaje Trogir obavio izvid. Budući da su na prijavu izostale očekivane reakcije, nezadovoljni stanovnici obratili su se i redakciji Slobodne Dalmacije kako bi problem javno iznijeli i pokazali da ne posustaju u zaštiti svojih prava.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

U dogovoreno vrijeme, u sunčano prijepodne, na “spornoj’ dionici šetnice našu reportersku ekipu dočekalo je oko 70 mještana, uglavnom potpisnika peticije koju su u međuvremenu uputili na navedene adrese. Da nije bio radni dan, rekoše nam, bilo bi ih još i više.

Na terenu - promjene. Kamenje sa šetnice maknuto je taman toliko da se oslobodi kakav-takav prolaz, a ispod šetnice su u međuvremenu na dva mjesta osvanule strme drvene stepenice spojene uskim puteljkom odmah iznad mora. Između stepenica je, naime, drvena ograda kojom je po svemu sudeći vlasnik “obilježio” svoju česticu zemljišta.

 

---

image

Denis Jerković

Josko Supic/Cropix
---- Radi se o uzurpaciji puta od gospodina za kojeg čujemo da dolazi iz Kraljevine Švedske – kazao nam je Denis Jerković, podsjećajući da je riječ o putu koji je u funkciji od 70-ih godina prošlog stoljeća kad je na ovom dijelu Čiova počela gradnja prvih vikend-kuća.

- Isti ti, nazovimo ih vikendaši, plaćali su gradnju potpornih zidova spomenute sporne dionice puta. Mišljenja smo da se radi o uzurpaciji stečenih prava služnosti puta – ustvrdio je naš sugovornik.

- Svaki centimetar ceste je na privatnim parcelama, osim nove povezane s mostom – obratio nam se stariji gospodin prekidajući razgovor sa svojim sumještaninom - ovo je lungomare koji se nalazi u prostornom planu Općine Okrug, neprekinute duljine od oko deset tisuća koraka od Marvačice do Teplog boka i ovo je problem lokalne samouprave – poručio je barba uz riječi da je dovoljno napisati da je on jedan od mještana, a da ime nije važno.

Kako s djecom u kolicima?

Drugi mještani koji su željeli prisnažiti rado su se predstavili. Među njima i Slavko Rosić.

- Srčani sam bolesnik – otkriva nam – i svako jutro prolazim šetnicom radi svog zdravlja. Pa se pitam šta će biti s nama starima koji ćemo nekada ovim putem morati prolaziti s rolatorom, onim pomoćnim sredstvom. Žalosno je isto tako da moja djeca s mojom unučadi u kolicima ne mogu proći, a nama je mladi naraštaj bitan – izjadao nam se Rosić.

I sami primjećujemo da je teško izvedivo spustiti se niz drvene skale s kolicima i bebom u naručju i onda se uskom stazom provlačiti uz improviziranu ogradu s velikim izgledom za otklizivanje niz stijenu u more. Pa se na drugoj strani ponovno uspeti na lungomare.

Taj problem, očigledno, nije zamarao švedskog vlasnika parcele koji je, procjenjuju naši sugovornici, ovu “drvenariju” ponudio kao alternativni put umjesto zatvorenog dijela šetnice. Valja naglasiti da ta zakonska mogućnost postoji.

Vlasnik terena na kojem se nalazi šetnica, a to je bez sumnje Nilsson Stefan Kjell-Ake, može dati alternativno rješenje, ali kvaka je u jednoj “sitnici”, ono mora biti prihvatljivo.

---

image

Miroslav Gleđa

Josko Supic/Cropix
---Što u međuvremenu mogu učiniti vlasnici okolnih kuća kojima je šetnica važna i zbog turista budući da većina njih iznajmljuje apartmane. Prema riječima Miroslava Gleđe, oni će podnijeti tužbu za utvrđivanje prava služnosti puta i pozvati se na dosjelost.

- Apsolutna granica za dosjelost je 20 godina, što znači da su vlasnici okolnih kuća koristili šetnicu kao svoju, neometano, a vlasnik parcele je znao za to i nije se tome protivio. A ovaj put se koristi više od 40 godina – veli Gleđa, te iznosi dodatne argumente u prilog mještana:

- Istočno od spornih parcela su zemljišta deklarirana kao pomorsko dobro, a u visini su šetnice i pokrivaju šetnicu, što se vidi u izvatcima iz zemljišne knjige. Vlasnici su se tome protivili, ali su izgubili sudski spor.

Sa zapadne strane spornih parcela su zemljišta na kojima je šetnica, po novoj izmjeri, upisana kao ulica – naglašava naš sugovornik, koji sa suprugom također ima kuću u Bušincima.

Namjera nam je bila razgovarati i s inozemnim vlasnikom zemljišta, no pred kućom nas je dočekao - zaštitar. Mladić je pristojno saslušao našu zamolbu da vlasniku, ako je možda u kući, prenese našu želju za razgovorom ili da nas uputi na njegova (pravnog) zastupnika, a onda nam samo priopćio da nije ovlašten davati nikakve informacije, pa niti o tome je li vlasnik u kući.

- Ovdje sam samo da zaštitim kuću da netko ne bi razbio prozore i slično - kratko je poručio, a mi smo odgovore potražili na drugoj adresi.

Prema nama dostupnoj dokumentaciji Nilsson Stefan Kjell-Ake je u kolovozu prošle godine zatražio lokacijsku dozvolu za “dvojnu stambenu građevinu… na novoformiranoj građevnoj čestici 757/53 (nastaje od dijelova čestica 757/27, 757/28, 757/53 i 757/54, sve katastarska općina Okrug)”. U listopadu 2021. trogirska ispostava županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo taj je zahtjev - odbila.

U obrazloženju je navedeno da je “očevidom na terenu utvrđeno da novoformirana čestica 757/53 u naravi predstavlja pješačku površinu, odnosno pješačku šetnicu/lungomare”.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Kontinuirani prolaz

- Pješačka šetnica na čestici 757/53 k.o. Okrug kontinuirano se nastavlja cijelom dužinom te čestice u smjeru zapad-istok. Širina šetnice je minimalno oko tri metra. Pješačka površina na čestici 757/53 je makadamska - dodaje se u obrazloženju i poziva na Prostorni plan uređenja Općine Okrug u kojemu piše da će se “uz obalu urediti kontinuirana šetnica u režimu javnog korištenja, a u pravilu smjestiti unutar pojasa od šest metara do 21 metar od obalnog ruba”.

U cijeloj situaciji, međutim, itekako treba voditi računa i o pomorskom dobru. A iz županijskog Upravnog odjela za pomorstvo nam je potvrđeno da na predmetnom području nije utvrđena granica pomorskog dobra. Katastarske čestice 757/28, 757/27, 757/53 i 757/54, sve k.o. Okrug, su u postupku izlaganja na javnom uvidu budući da se provodi postupak nove izmjere.

Iz tog resora podsjećaju da je na ovom području utvrđen prijedlog granice pomorskog dobra i 2014. dostavljen na razmatranje i odlučivanje Ministarstvu mora. Ministarstvo, međutim, 2018. obavještava Županiju da je u međuvremenu došlo do promjena u službenim evidencijama (katastarske mape) zbog čega treba predloženu granicu uskladiti s provedenim promjenama. Zbog toga se i provodi postupak izmjere.

Pitanje je, dakle, nije li švedski investitor svoju “alternatvu” instalirao na pomorskom dobru, što ni u kojem slučaju ne bi smio. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BARIKADA‘ NA PUTU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘BARIKADA‘ NA PUTU 2 0 7368 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-04 15:30:46 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => Jadranka Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-06 18:58:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-06 18:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 340 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21810844.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21810900.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21810852.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21810892.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21810888.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21810884.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Miroslav Gle\u0111a<\/p>","

Slavko Rosi\u0107<\/p>","

Denis Jerkovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_21810844_1920.jpg":"1920x1080","k_21810844_1280.jpg":"1280x1280","k_21810844_1024.jpg":"1024x1024","k_21810844_640.jpg":"640x640","k_21810844_480.jpg":"480x480","k_21810844_340.jpg":"340x340","k_21810844_220.jpg":"220x220","o_21810844_1280.jpg":"1280x854","o_21810844_1024.jpg":"1024x683","o_21810844_640.jpg":"640x427","o_21810844_480.jpg":"480x320","o_21810844_340.jpg":"340x227","o_21810844_220.jpg":"220x146","h_21810844_1280.jpg":"1280x854","h_21810844_1024.jpg":"1024x683","h_21810844_640.jpg":"640x427","h_21810844_480.jpg":"480x320","h_21810844_340.jpg":"340x227","h_21810844_220.jpg":"220x147","pp_21810844_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810844_1024.jpg":"805x1024","pp_21810844_640.jpg":"503x640","pp_21810844_480.jpg":"377x480","pp_21810844_340.jpg":"267x340","pp_21810844_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21810900_1920.jpg":"1920x1080","k_21810900_1280.jpg":"1280x1280","k_21810900_1024.jpg":"1024x1024","k_21810900_640.jpg":"640x640","k_21810900_480.jpg":"480x480","k_21810900_340.jpg":"340x340","k_21810900_220.jpg":"220x220","o_21810900_1280.jpg":"1280x854","o_21810900_1024.jpg":"1024x683","o_21810900_640.jpg":"640x427","o_21810900_480.jpg":"480x320","o_21810900_340.jpg":"340x227","o_21810900_220.jpg":"220x146","h_21810900_1280.jpg":"1280x854","h_21810900_1024.jpg":"1024x683","h_21810900_640.jpg":"640x427","h_21810900_480.jpg":"480x320","h_21810900_340.jpg":"340x227","h_21810900_220.jpg":"220x147","pp_21810900_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810900_1024.jpg":"805x1024","pp_21810900_640.jpg":"503x640","pp_21810900_480.jpg":"377x480","pp_21810900_340.jpg":"267x340","pp_21810900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21810852_1920.jpg":"1920x1080","k_21810852_1280.jpg":"1280x1280","k_21810852_1024.jpg":"1024x1024","k_21810852_640.jpg":"640x640","k_21810852_480.jpg":"480x480","k_21810852_340.jpg":"340x340","k_21810852_220.jpg":"220x220","o_21810852_1280.jpg":"1280x854","o_21810852_1024.jpg":"1024x683","o_21810852_640.jpg":"640x427","o_21810852_480.jpg":"480x320","o_21810852_340.jpg":"340x227","o_21810852_220.jpg":"220x146","h_21810852_1280.jpg":"1280x854","h_21810852_1024.jpg":"1024x683","h_21810852_640.jpg":"640x427","h_21810852_480.jpg":"480x320","h_21810852_340.jpg":"340x227","h_21810852_220.jpg":"220x147","pp_21810852_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810852_1024.jpg":"805x1024","pp_21810852_640.jpg":"503x640","pp_21810852_480.jpg":"377x480","pp_21810852_340.jpg":"267x340","pp_21810852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2496","hd_21810892_1920.jpg":"1920x1080","k_21810892_1280.jpg":"1280x1280","k_21810892_1024.jpg":"1024x1024","k_21810892_640.jpg":"640x640","k_21810892_480.jpg":"480x480","k_21810892_340.jpg":"340x340","k_21810892_220.jpg":"220x220","o_21810892_1280.jpg":"1280x1664","o_21810892_1024.jpg":"1024x1331","o_21810892_640.jpg":"640x832","o_21810892_480.jpg":"480x624","o_21810892_340.jpg":"340x442","o_21810892_220.jpg":"220x286","h_21810892_1280.jpg":"1280x854","h_21810892_1024.jpg":"1024x683","h_21810892_640.jpg":"640x427","h_21810892_480.jpg":"480x320","h_21810892_340.jpg":"340x227","h_21810892_220.jpg":"220x147","pp_21810892_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810892_1024.jpg":"805x1024","pp_21810892_640.jpg":"503x640","pp_21810892_480.jpg":"377x480","pp_21810892_340.jpg":"267x340","pp_21810892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2726","hd_21810888_1920.jpg":"1920x1080","k_21810888_1280.jpg":"1280x1280","k_21810888_1024.jpg":"1024x1024","k_21810888_640.jpg":"640x640","k_21810888_480.jpg":"480x480","k_21810888_340.jpg":"340x340","k_21810888_220.jpg":"220x220","o_21810888_1280.jpg":"1280x1817","o_21810888_1024.jpg":"1024x1453","o_21810888_640.jpg":"640x908","o_21810888_480.jpg":"480x681","o_21810888_340.jpg":"340x482","o_21810888_220.jpg":"220x312","h_21810888_1280.jpg":"1280x854","h_21810888_1024.jpg":"1024x683","h_21810888_640.jpg":"640x427","h_21810888_480.jpg":"480x320","h_21810888_340.jpg":"340x227","h_21810888_220.jpg":"220x147","pp_21810888_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810888_1024.jpg":"805x1024","pp_21810888_640.jpg":"503x640","pp_21810888_480.jpg":"377x480","pp_21810888_340.jpg":"267x340","pp_21810888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2329","hd_21810884_1920.jpg":"1920x1080","k_21810884_1280.jpg":"1280x1280","k_21810884_1024.jpg":"1024x1024","k_21810884_640.jpg":"640x640","k_21810884_480.jpg":"480x480","k_21810884_340.jpg":"340x340","k_21810884_220.jpg":"220x220","o_21810884_1280.jpg":"1280x1552","o_21810884_1024.jpg":"1024x1242","o_21810884_640.jpg":"640x776","o_21810884_480.jpg":"480x582","o_21810884_340.jpg":"340x412","o_21810884_220.jpg":"220x266","h_21810884_1280.jpg":"1280x854","h_21810884_1024.jpg":"1024x683","h_21810884_640.jpg":"640x427","h_21810884_480.jpg":"480x320","h_21810884_340.jpg":"340x227","h_21810884_220.jpg":"220x147","pp_21810884_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810884_1024.jpg":"805x1024","pp_21810884_640.jpg":"503x640","pp_21810884_480.jpg":"377x480","pp_21810884_340.jpg":"267x340","pp_21810884_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14898792 Threads: 1 Questions: 3140381650 Slow queries: 7001127 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234780498 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/ciovljani-u-nevjerici-vikendas-im-bovanima-blokirao-setnicu-zatvorio-nam-je-lungomare-i-preselio-ga-na-pomorsko-dobro-pred-kucom-prozvanog-stoji-zastitar-1190529 [printLink] => /dalmacija/otoci/ciovljani-u-nevjerici-vikendas-im-bovanima-blokirao-setnicu-zatvorio-nam-je-lungomare-i-preselio-ga-na-pomorsko-dobro-pred-kucom-prozvanog-stoji-zastitar-1190529?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 470702 [name] => Čiovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ciovo [link] => /tag/ciovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 492773 [name] => uzurpacija obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uzurpacija-obale [link] => /tag/uzurpacija-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676726 [name] => bušinci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 20:59:13 [main_article_id] => 0 [alias] => businci [link] => /tag/businci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BARIKADA‘ NA PUTU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čiovljani u nevjerici, ‘vikendaš‘ im bovanima blokirao šetnicu! Zatvorio nam je lungomare i ‘preselio’ ga na pomorsko dobro! Pred kućom prozvanog stoji zaštitar... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810844.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Supic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810844.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810900.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810852.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810892.jpg [title] => Josko Supic/Cropix

Miroslav Gleđa

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810888.jpg [title] => Josko Supic/Cropix

Slavko Rosić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21810884.jpg [title] => Josko Supic/Cropix

Denis Jerković

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Desetljećima su stanovnici naselja Bušinci u Općini Okrug na otoku Čiovu nesmetano koristili šetnicu uz more, sve dok im se ovih dana na tom putu nije ispriječila gomila krupnog kamenja.

Iznenađenje je bilo golemo, a porijeklo zapreke očigledno, “bovani” su, naime, samo nabacani s ostataka netom srušene kuće uz koju stoji ploča s natpisima “zabranjeno parkiranje” i “zabranjen pristup gradilištu”. Ogorčeni, odmah su incident prijavili općinskom načelniku Ivici Radiću, komunalnoj i građevinskoj inspekciji.

U prijavi su naveli da je šetnica “na mjestu lociranom uz more s istočne strane Puta Barbine, u pravcu uvale Mavarčica, katastarska čestica: 757/28, zatvorena za neometan prolaz”. Iznijeli su i sumnju da je lungomare nelegalno zatvorio švedski državljanin Nilsson Stefan Kjell-Ake, nastanjen u Portugalu, inače vlasnik parcela na kojima su šetnica, ostaci srušene te samostojeća kuća.

Promjene na terenu

Isti dan su se obratili i policiji pa je djelatnik Policijske postaje Trogir obavio izvid. Budući da su na prijavu izostale očekivane reakcije, nezadovoljni stanovnici obratili su se i redakciji Slobodne Dalmacije kako bi problem javno iznijeli i pokazali da ne posustaju u zaštiti svojih prava.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

U dogovoreno vrijeme, u sunčano prijepodne, na “spornoj’ dionici šetnice našu reportersku ekipu dočekalo je oko 70 mještana, uglavnom potpisnika peticije koju su u međuvremenu uputili na navedene adrese. Da nije bio radni dan, rekoše nam, bilo bi ih još i više.

Na terenu - promjene. Kamenje sa šetnice maknuto je taman toliko da se oslobodi kakav-takav prolaz, a ispod šetnice su u međuvremenu na dva mjesta osvanule strme drvene stepenice spojene uskim puteljkom odmah iznad mora. Između stepenica je, naime, drvena ograda kojom je po svemu sudeći vlasnik “obilježio” svoju česticu zemljišta.

 

---

image

Denis Jerković

Josko Supic/Cropix
---- Radi se o uzurpaciji puta od gospodina za kojeg čujemo da dolazi iz Kraljevine Švedske – kazao nam je Denis Jerković, podsjećajući da je riječ o putu koji je u funkciji od 70-ih godina prošlog stoljeća kad je na ovom dijelu Čiova počela gradnja prvih vikend-kuća.

- Isti ti, nazovimo ih vikendaši, plaćali su gradnju potpornih zidova spomenute sporne dionice puta. Mišljenja smo da se radi o uzurpaciji stečenih prava služnosti puta – ustvrdio je naš sugovornik.

- Svaki centimetar ceste je na privatnim parcelama, osim nove povezane s mostom – obratio nam se stariji gospodin prekidajući razgovor sa svojim sumještaninom - ovo je lungomare koji se nalazi u prostornom planu Općine Okrug, neprekinute duljine od oko deset tisuća koraka od Marvačice do Teplog boka i ovo je problem lokalne samouprave – poručio je barba uz riječi da je dovoljno napisati da je on jedan od mještana, a da ime nije važno.

Kako s djecom u kolicima?

Drugi mještani koji su željeli prisnažiti rado su se predstavili. Među njima i Slavko Rosić.

- Srčani sam bolesnik – otkriva nam – i svako jutro prolazim šetnicom radi svog zdravlja. Pa se pitam šta će biti s nama starima koji ćemo nekada ovim putem morati prolaziti s rolatorom, onim pomoćnim sredstvom. Žalosno je isto tako da moja djeca s mojom unučadi u kolicima ne mogu proći, a nama je mladi naraštaj bitan – izjadao nam se Rosić.

I sami primjećujemo da je teško izvedivo spustiti se niz drvene skale s kolicima i bebom u naručju i onda se uskom stazom provlačiti uz improviziranu ogradu s velikim izgledom za otklizivanje niz stijenu u more. Pa se na drugoj strani ponovno uspeti na lungomare.

Taj problem, očigledno, nije zamarao švedskog vlasnika parcele koji je, procjenjuju naši sugovornici, ovu “drvenariju” ponudio kao alternativni put umjesto zatvorenog dijela šetnice. Valja naglasiti da ta zakonska mogućnost postoji.

Vlasnik terena na kojem se nalazi šetnica, a to je bez sumnje Nilsson Stefan Kjell-Ake, može dati alternativno rješenje, ali kvaka je u jednoj “sitnici”, ono mora biti prihvatljivo.

---

image

Miroslav Gleđa

Josko Supic/Cropix
---Što u međuvremenu mogu učiniti vlasnici okolnih kuća kojima je šetnica važna i zbog turista budući da većina njih iznajmljuje apartmane. Prema riječima Miroslava Gleđe, oni će podnijeti tužbu za utvrđivanje prava služnosti puta i pozvati se na dosjelost.

- Apsolutna granica za dosjelost je 20 godina, što znači da su vlasnici okolnih kuća koristili šetnicu kao svoju, neometano, a vlasnik parcele je znao za to i nije se tome protivio. A ovaj put se koristi više od 40 godina – veli Gleđa, te iznosi dodatne argumente u prilog mještana:

- Istočno od spornih parcela su zemljišta deklarirana kao pomorsko dobro, a u visini su šetnice i pokrivaju šetnicu, što se vidi u izvatcima iz zemljišne knjige. Vlasnici su se tome protivili, ali su izgubili sudski spor.

Sa zapadne strane spornih parcela su zemljišta na kojima je šetnica, po novoj izmjeri, upisana kao ulica – naglašava naš sugovornik, koji sa suprugom također ima kuću u Bušincima.

Namjera nam je bila razgovarati i s inozemnim vlasnikom zemljišta, no pred kućom nas je dočekao - zaštitar. Mladić je pristojno saslušao našu zamolbu da vlasniku, ako je možda u kući, prenese našu želju za razgovorom ili da nas uputi na njegova (pravnog) zastupnika, a onda nam samo priopćio da nije ovlašten davati nikakve informacije, pa niti o tome je li vlasnik u kući.

- Ovdje sam samo da zaštitim kuću da netko ne bi razbio prozore i slično - kratko je poručio, a mi smo odgovore potražili na drugoj adresi.

Prema nama dostupnoj dokumentaciji Nilsson Stefan Kjell-Ake je u kolovozu prošle godine zatražio lokacijsku dozvolu za “dvojnu stambenu građevinu… na novoformiranoj građevnoj čestici 757/53 (nastaje od dijelova čestica 757/27, 757/28, 757/53 i 757/54, sve katastarska općina Okrug)”. U listopadu 2021. trogirska ispostava županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo taj je zahtjev - odbila.

U obrazloženju je navedeno da je “očevidom na terenu utvrđeno da novoformirana čestica 757/53 u naravi predstavlja pješačku površinu, odnosno pješačku šetnicu/lungomare”.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Kontinuirani prolaz

- Pješačka šetnica na čestici 757/53 k.o. Okrug kontinuirano se nastavlja cijelom dužinom te čestice u smjeru zapad-istok. Širina šetnice je minimalno oko tri metra. Pješačka površina na čestici 757/53 je makadamska - dodaje se u obrazloženju i poziva na Prostorni plan uređenja Općine Okrug u kojemu piše da će se “uz obalu urediti kontinuirana šetnica u režimu javnog korištenja, a u pravilu smjestiti unutar pojasa od šest metara do 21 metar od obalnog ruba”.

U cijeloj situaciji, međutim, itekako treba voditi računa i o pomorskom dobru. A iz županijskog Upravnog odjela za pomorstvo nam je potvrđeno da na predmetnom području nije utvrđena granica pomorskog dobra. Katastarske čestice 757/28, 757/27, 757/53 i 757/54, sve k.o. Okrug, su u postupku izlaganja na javnom uvidu budući da se provodi postupak nove izmjere.

Iz tog resora podsjećaju da je na ovom području utvrđen prijedlog granice pomorskog dobra i 2014. dostavljen na razmatranje i odlučivanje Ministarstvu mora. Ministarstvo, međutim, 2018. obavještava Županiju da je u međuvremenu došlo do promjena u službenim evidencijama (katastarske mape) zbog čega treba predloženu granicu uskladiti s provedenim promjenama. Zbog toga se i provodi postupak izmjere.

Pitanje je, dakle, nije li švedski investitor svoju “alternatvu” instalirao na pomorskom dobru, što ni u kojem slučaju ne bi smio. •

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix
Josko Supic/Cropix

Miroslav Gleđa

Josko Supic/Cropix

Slavko Rosić

Josko Supic/Cropix

Denis Jerković

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/ciovljani-u-nevjerici-vikendas-im-bovanima-blokirao-setnicu-zatvorio-nam-je-lungomare-i-preselio-ga-na-pomorsko-dobro-pred-kucom-prozvanog-stoji-zastitar-1190529 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9366fb17205a634a82b61e61a582ca23fca42fb1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Ciovljani+u+nevjerici%2C+%E2%80%98vikenda%C5%A1%E2%80%98+im+bovanima+blokirao+%C5%A1etnicu%21+Zatvorio+nam+je+lungomare+i+%E2%80%98preselio%E2%80%99+ga+na+pomorsko+dobro%21+Pred+ku%C4%87om+prozvanog+stoji+za%C5%A1titar...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fciovljani-u-nevjerici-vikendas-im-bovanima-blokirao-setnicu-zatvorio-nam-je-lungomare-i-preselio-ga-na-pomorsko-dobro-pred-kucom-prozvanog-stoji-zastitar-1190529 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fciovljani-u-nevjerici-vikendas-im-bovanima-blokirao-setnicu-zatvorio-nam-je-lungomare-i-preselio-ga-na-pomorsko-dobro-pred-kucom-prozvanog-stoji-zastitar-1190529 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BARIKADA‘ NA PUTU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Otoci‘BARIKADA‘ NA PUTU

Čiovljani u nevjerici, ‘vikendaš‘ im bovanima blokirao šetnicu! Zatvorio nam je lungomare i ‘preselio’ ga na pomorsko dobro! Pred kućom prozvanog stoji zaštitar...

Piše Jadranka Matić
6. svibnja 2022. - 20:58

Desetljećima su stanovnici naselja Bušinci u Općini Okrug na otoku Čiovu nesmetano koristili šetnicu uz more, sve dok im se ovih dana na tom putu nije ispriječila gomila krupnog kamenja.

Iznenađenje je bilo golemo, a porijeklo zapreke očigledno, “bovani” su, naime, samo nabacani s ostataka netom srušene kuće uz koju stoji ploča s natpisima “zabranjeno parkiranje” i “zabranjen pristup gradilištu”. Ogorčeni, odmah su incident prijavili općinskom načelniku Ivici Radiću, komunalnoj i građevinskoj inspekciji.

U prijavi su naveli da je šetnica “na mjestu lociranom uz more s istočne strane Puta Barbine, u pravcu uvale Mavarčica, katastarska čestica: 757/28, zatvorena za neometan prolaz”. Iznijeli su i sumnju da je lungomare nelegalno zatvorio švedski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:44